Η επιστήμη επηρεάζει την καθημερινότητά μας με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Είναι επίσης κοινά αποδεκτό ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα του σήμερα είναι αυτά που διαμορφώνουν τη ζωή μας στο μέλλον. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να είναι σε θέση να βελτιώνει τον τρόπο ζωής του, να χρησιμοποιεί και να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες για να καλύπτει τις ανάγκες του, να έχει λόγο στις δημοκρατικές διαδικασίες και να χρησιμοποιεί τα νέα μέσα.

Ιδιαίτερα για τους νέους, η επιστήμη ταυτίζεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Σ’αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε άραγε να φανταστούμε τη σύγχρονη Βρετανία ξεκομμένη από την επιστήμη;

Διαγωνισμός FameLab

Έχοντας πρωτοπαρουσιαστεί στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, το FameLab είναι ένας συναρπαστικός διεθνής διαγωνισμός επικοινωνίας της επιστήμης που έχει στόχο να ανακαλύψει τα «νέα πρόσωπα» της επιστήμης – τους ανθρώπους δηλαδή εκείνους που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και να διεγείρουν τη φαντασία του κοινού παρουσιάζοντας το όραμά τους για την επιστήμη στον 21ο αιώνα.

Η ιδέα πίσω από το FameLab, είναι να φέρει την επιστήμη έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, να την κάνει διασκεδαστική και να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους με πάθος για την επιστήμη και την τεχνόλογία να μοιραστούν αυτό τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι απο 700 επιστήμονες πήραν μέρος στο βρετανικό σκέλος τους διαγωνισμού, ενώ περισσότεροι από 4.500 ήταν οι συμμετέχοντες στο Διεθνή Διαγωνισμό FameLab.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους όσοι σπουδάζουν ή εργάζονται στο χώρο των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της ιατρικής και των μαθηματικών και αφορά άτομα ηλικίας 18 με 35 ετών.

Οι διαγωνιζόμενοι έχουν τρία μόνο λεπτά για να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή, κάνοντας μια διασκεδαστική και πρωτότυπη παρουσίαση η οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα για το μη επιστημονικό κοινό.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και με διακρίσεις στο διαγωνισμό αυτό από το 2007.

Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να υπογραμμίσει στο κοινό τη σημασία της επιστήμης και της έρευνας και να αναδείξει τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Δημιουργία δικτύων και συνεργασιών

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες και να ενθαρρύνουμε τους δεσμούς και τη δικτύωση επιστημόνων και ειδικών μέσα από το παγκόσμιο επιστημονικό μας δίκτυο.