Το World Voice είναι ένα πολυσχιδές μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ταξιδέψει επιτυχώς σε 17 χώρες, έχει συνεργαστεί με 8.000 δασκάλους και 500.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα παρέχει το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και τις τεχνικές μέσω των οποίων δάσκαλοι και δασκάλες που δεν έχουν εξειδικευθεί απαραίτητα στη μουσική, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές τραγουδιού στην τάξη τους. Στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη δεξιοτήτων στη μουσική αλλά και η βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας σε μία σειρά θεματικών (μαθηματικά, φυσική, ξένες γλώσσες κτλ.).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το British Council διεθνώς δουλεύει με δασκάλους από πολύ διαφορετικά πολιτισμικά και εκπαιδευτικά υπόβαθρα, από σχολεία στη Βρετανία έως προσφυγικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τα υψόμετρα του Κασμίρ στην Ινδία.

Πώς θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα;

Στόχος του προγράμματος είναι να γίνει το τραγούδι φυσικό κομμάτι της καθημερινής σχολικής ζωής των παιδιών. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και μακροβιότητας του προγράμματος χρησιμοποιείται λοιπόν το σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτών. Οι εκπαιδευτές του World Voice προέρχονται από τη Βρετανία και είναι από τους καλύτερους και πιο έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο. Μέσω των επιμορφώσεων αυτών οι δάσκαλοι/ες κι εκπαιδευτές/τριες που δουλεύουν με παιδιά πρόσφυγες θα εντάξουν στις παιδαγωγικές τους μεθόδους το τραγούδι ως κομμάτι διαπολιτισμικού διαλόγου και θετικής εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα με ένα σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2017 με συμμετέχοντες 35 δασκάλους κι εκπαιδευτές μη τυπικής μάθησης. Ακολούθησε ένα πιο εξειδικευμένο σεμινάριο το Μάρτιο του 2017 για επιλεγμένους συμμετέχοντες με τη δυνατότητα να γίνουν Master εκπαιδευτές του προγράμματος. Τέλος, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 τριήμερο εργαστήριο προς εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας της Αθήνας όπου παρουσιάστηκε και έγινε πρακτική της μεθοδολογίας του προγράμματος. Τα σεμινάρια έχουν υλοποιηθεί από τη Βρετανίδα Jane Wheeler, εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια και μουσικό του World Voice κι έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους επιμορφούμενους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στην Ελλάδα δουλεύει με παιδιά από την προσφυγική δομή στο Σκαραμαγκά όπου το British Council λειτουργεί ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο σε συνεργασία με τη UNICEF και με χρηματοδότηση από την ECHO (Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια). Τα παιδιά έχουν δείξει θερμό ενδιαφέρον να μάθουν όλο και περισσότερα τραγούδια και απολαμβάνουν τα εργαστήρια μουσικής εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος λοιπόν έχει δημιουργηθεί μια μικρή χορωδία παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και από Yazidis που προέρχονται από το Βόρειο Ιράκ που κάνουν πρακτική στα τραγούδια του ανθολογίου World Voice.

Συναυλία World Voice

H πρώτη συναυλία World Voice στην Ελλάδα έλαβε χώρα στις 15 Μαΐου 2018 στο Ωδείο Αθηνών. Οι μαθητές του κέντρου εκπαίδευσης Σκαραμαγκά, αποτέλεσμα συνέργειας του British Council με τη UNICEF, σε συνεργασία με την Έλιξ και τη Μετάδραση, και με τη συμμετοχή παιδιών από τοπικές χορωδίες, παρουσίασαν τη δουλειά τους σε μια διαδραστική, πολύ-πολιτισμική συναυλία με τη φιλική συμμετοχή του μουσικού διδύμου Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή. Η συναυλία αποτέλεσε τη βάση για δημιουργική επικοινωνία μέσω της μουσικής διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία. Το πρόγραμμα World Voice συνιστά μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη μάθηση μέσω του τραγουδιού. Η εκδήλωση – την οποία παρακολούθησαν πάνω από 500 άτομα – έφερε κοντά παιδιά από διαφορετικά υπόβαθρα, εμπνέοντάς τους αίσθηση πληρότητας, αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ειρήνη Καρέτα:

Τηλέφωνο 210 369 2342
Email Eirini.Kareta@britishcouncil.gr