Το World Voice είναι ένα πολυσχιδές μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ταξιδέψει επιτυχώς σε 17 χώρες, έχει συνεργαστεί με 8.000 δασκάλους και 500.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα παρέχει το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και τις τεχνικές μέσω των οποίων δάσκαλοι και δασκάλες που δεν έχουν εξειδικευθεί απαραίτητα στη μουσική, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές τραγουδιού στην τάξη τους. Στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη δεξιοτήτων στη μουσική αλλά και η βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας σε μία σειρά θεματικών (μαθηματικά, φυσική, ξένες γλώσσες κτλ.).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το British Council διεθνώς δουλεύει με δασκάλους από πολύ διαφορετικά πολιτισμικά και εκπαιδευτικά υπόβαθρα, από σχολεία στη Βρετανία έως προσφυγικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τα υψόμετρα του Κασμίρ στην Ινδία.

Πώς θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα;

Στόχος του προγράμματος είναι να γίνει το τραγούδι φυσικό κομμάτι της καθημερινής σχολικής ζωής των παιδιών. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και μακροβιότητας του προγράμματος χρησιμοποιείται λοιπόν το σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτών. Οι εκπαιδευτές του World Voice προέρχονται από τη Βρετανία και είναι από τους καλύτερους και πιο έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο. Μέσω των επιμορφώσεων αυτών οι δάσκαλοι/ες κι εκπαιδευτές/τριες που δουλεύουν με παιδιά πρόσφυγες θα εντάξουν στις παιδαγωγικές τους μεθόδους το τραγούδι ως κομμάτι διαπολιτισμικού διαλόγου και θετικής εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα με ένα σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2017 με συμμετέχοντες 35 δασκάλους κι εκπαιδευτές μη τυπικής μάθησης. Ακολούθησε ένα πιο εξειδικευμένο σεμινάριο το Μάρτιο του 2017 για επιλεγμένους συμμετέχοντες με τη δυνατότητα να γίνουν Master εκπαιδευτές του προγράμματος. Τέλος, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 τριήμερο εργαστήριο προς εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας της Αθήνας όπου παρουσιάστηκε και έγινε πρακτική της μεθοδολογίας του προγράμματος. Τα σεμινάρια έχουν υλοποιηθεί από τη Βρετανίδα Jane Wheeler, εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια και μουσικό του World Voice κι έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους επιμορφούμενους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στην Ελλάδα δουλεύει με παιδιά από την προσφυγική δομή στο Σκαραμαγκά όπου το British Council λειτουργεί ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο σε συνεργασία με τη UNICEF και με χρηματοδότηση από την ECHO (Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια). Τα παιδιά έχουν δείξει θερμό ενδιαφέρον να μάθουν όλο και περισσότερα τραγούδια και απολαμβάνουν τα εργαστήρια μουσικής εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος λοιπόν έχει δημιουργηθεί μια μικρή χορωδία παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και από Yazidis που προέρχονται από το Βόρειο Ιράκ που κάνουν πρακτική στα τραγούδια του ανθολογίου World Voice.

Συναυλία World Voice

Στις 15 Μαΐου 2018 σχεδιάζουμε μια συναυλία στο Ωδείο Αθηνών με τη χορωδία παιδιών προσφύγων του Σκαραμαγκά σε συνεργασία με άλλες τοπικές παιδικές χορωδίες που θα λειτουργήσει ως δημιουργική πλατφόρμα επικοινωνίας κι ως επιπλέον βήμα για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στην κοινωνία. Στόχος είναι μια κοινή γιορτή της μουσικής για την οποία οι χορωδίες θα δουλέψουν μαζί και θα τραγουδήσουν μουσικά κομμάτια από το πρόγραμμα World Voice.

Σας περιμένουμε όλους για μια διαδραστική μουσική εμπειρία μαζί με τους μαθητές μας από το Κέντρο Εκπαίδευσης της προσφυγικής δομής Σκαραμαγκά. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Πότε Τρίτη 15 Μαΐου 2018, 20.00–22.00
Πού Ωδείο Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β’ 17–19
106 75 Αθήνα
  Ηλεκτρονική εγγραφή
Facebook www.facebook.com/events/229750994443392

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ειρήνη Καρέτα:

Τηλέφωνο 210 369 2342
Email Eirini.Kareta@britishcouncil.gr