By Rosie O'Brien

08 Δεκεμβρίου 2016 - 16:12

Two children being read a story

Τα οφέλη του να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας

Τα οφέλη του να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας είναι πολύ περισσότερα από ό,τι ίσως αρχικά νομίζετε. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να διαβάσετε βιβλία στα Αγγλικά, το παιδί σας ωφελείται και όταν του διαβάζετε στη μητρική σας γλώσσα. Η Rosie O’Brien, καθηγήτρια του British Council, μας αποκαλύπτει πώς το να διαβάζετε ιστορίες στο παιδί σας μπορεί να ενισχύσει τις ακαδημαϊκές, συναισθηματικές και δημιουργικές του ικανότητες.

Πώς το να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας ενισχύει τις ακαδημαϊκές του ικανότητες

Το ξέρατε πως τα παιδιά ηλικίας 4–5 ετών στα οποία διαβάζουμε βιβλία σε καθημερινή βάση είναι, κατά μέσο όρο, ένα χρόνο μεγαλύτερα, ως προς την ευχέρεια στην ανάγνωση, από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας στα οποία δεν διαβάζουμε τόσο συχνά; Παρόλα αυτά, αν διαβάζουμε στα παιδιά ακόμα και 3–4 φορές την εβδομάδα, προπορεύονται των συνομηλίκων τους κατά έξι μήνες. Αυτό το παρατηρώ συχνά στις τάξεις μου: τα παιδιά με τη μεγαλύτερη ευχέρεια στην ανάγνωση  είναι εκείνα που πρώτα φωνάζουν «το έχω διαβάσει αυτό με τη μαμά/τον μπαμπά»! μόλις ξεκινάμε να διαβάζουμε μία ιστορία.

Πώς μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο των παιδιών;

Το να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τους μάθετε λεξιλόγιο. Τα παιδιά στα οποία διαβάζουμε βιβλία έχουν κατά κανόνα πλουσιότερο λεξιλόγιο. Αυτό όχι μόνο τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο, αλλά και να προοδεύσουν ταχύτερα μέσα στη σχολική τάξη. Αν ένα παιδί μπορεί να καταλάβει ή να αναγνωρίσει κάποιες λέξεις που λέει ο δάσκαλος, βρίσκεται αυτομάτως σε πλεονεκτική θέση στην εκμάθηση των Αγγλικών.

Επίσης, ο γραπτός λόγος έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος ως προς το λεξιλόγιο από τον προφορικό λόγο και περιέχει πιο σύνθετες προτάσεις από αυτές που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε. Παρόλο που το να μιλάμε στα παιδιά και να παρακολουθούμε ταινίες μαζί τους βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, η επαφή τους με τη λογοτεχνία τους προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα της εξοικείωσης με ευρύτερο λεξιλόγιο και γραμματικές δομές, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στον γραπτό λόγο.

Μπορούν τα βιβλία να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση;

Τα παιδιά αποκτούν επικοινωνιακές δεξιότητες παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω τους και η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνει αυτό. Μέσα από το διάβασμα, τα παιδιά βλέπουν τους χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν, να συσχετίζονται και να εκφράζονται και έτσι μαθαίνουν να το κάνουν και εκείνα. Τα παιδιά μαθαίνουν αντιγράφοντας τις πράξεις: μιμούνται τους ήρωες των αγαπημένων τους κινουμένων σχεδίων και μοιράζονται παιχνίδια όπως οι αγαπημένοι τους χαρακτήρες στα βιβλία.

Το πλούσιο λεξιλόγιο δεν είναι μόνο για να το χρησιμοποιούν στην τάξη ή να γράφουν καλά στα διαγωνίσματα. Τα παιδιά που κατέχουν το λεξιλόγιο ώστε να εκφράζουν ξεκάθαρα τα συναισθήματά τους έχουν μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό τους και είναι πιο πιθανό να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με σαφήνεια αντί να ξεσπούν όταν είναι στενοχωρημένα ή θυμωμένα. Καθώς είναι σε θέση να απαντούν στις ερωτήσεις μέσα στην τάξη, οι συμμαθητές τους πιθανόν να στρέφονται σε εκείνα για βοήθεια και αυτό τα κάνει πιο δημοφιλή και ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Τα συναισθηματικά οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων

Τα θέματα που πραγματεύονται οι διάφορες ιστορίες μπορούν, με τα μεγαλύτερα παιδιά, να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση ή και αντιπαράθεση για τον κόσμο γενικά, τις σχέσεις και προσωπικά ζητήματα. Αν αυτό συμβεί στα Αγγλικά, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα με αυθεντικό τρόπο. Ίσως ακόμα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ανοίγεται πιο εύκολα: από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι είναι πιο εύκολο να μιλά κανείς για προσωπικά θέματα με το πρόσχημα του χαρακτήρα ενός βιβλίου και ακόμα ευκολότερο όταν αυτό γίνεται σε μία ξένη γλώσσα.

Καθώς το παιδί σας δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους αγαπημένους του χαρακτήρες μέσα από τα βιβλία, αποκτά ενσυναίσθηση και έτσι οι προσωπικές του σχέσεις εξελίσσονται θετικά. Αυτοί οι στενοί δεσμοί μπορεί επίσης να βοηθήσουν το παιδί σας να ξεπεράσει όποιες συναισθηματικές ή σωματικές αλλαγές του συμβαίνουν: όταν ο χαρακτήρας στο βιβλίο βιώνει κάτι το οποίο αφορά και το παιδί σας, κάνει το γεγονός ή το συναίσθημα να φαίνεται φυσιολογικό και έτσι μειώνεται η αγωνία που μπορεί να ένιωθε το παιδί σας.

Το να διαβάζετε βιβλία στο σπίτι ενισχύει και άλλες σημαντικές δεξιότητες

Τα παιδιά εκείνα της τάξης μου τα οποία ωφελήθηκαν από την ανάγνωση βιβλίων στο σπίτι, έχουν επίσης επηρεαστεί θετικά και στα εξής: 

  • Παραμένουν συγκεντρωμένα για περισσότερο χρόνο και έχουν ανεπτυγμένες δεξιότητες κατανόησης προφορικού λόγου.
  • Μπορούν να ενδιαφερθούν για μία ιστορία και να συμμετέχουν.
  • Θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τους χαρακτήρες και την πλοκή και απαντούν σε αυτές με αυτοπεποίθηση.
  • Μπορούν ευκολότερα να προβλέπουν την έκβαση και να αναγνωρίζουν τα μοτίβα της αιτίας και του αποτελέσματος.

Με την ανάγνωση βιβλίων τα παιδιά αναπτύσσουν επίσης τις γνωστικές τους δεξιότητες, αποκτούν ορθότερη κρίση και ενισχύεται η μνήμη τους.

Τα οφέλη για τους γονείς

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώνει κανείς. Μειώνει την ένταση στους μυς και την καρδιά και σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί η προφορά και το λεξιλόγιό σας αλλά και να τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας ως γονέας!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι