Επιστήμονας εργάζεται σε εργαστήριο

Η επιστήμη επηρεάζει την καθημερινότητά μας με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Είναι επίσης κοινά αποδεκτό ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα του σήμερα είναι αυτά που διαμορφώνουν τη ζωή μας στο μέλλον. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να είναι σε θέση να βελτιώνει τον τρόπο ζωής του, να χρησιμοποιεί και να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες για να καλύπτει τις ανάγκες του, να έχει λόγο στις δημοκρατικές διαδικασίες και να χρησιμοποιεί τα νέα μέσα.

Ιδιαίτερα για τους νέους, η επιστήμη ταυτίζεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Σ’αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε άραγε να φανταστούμε τη σύγχρονη Βρετανία ξεκομμένη από την επιστήμη;

Διαγωνισμός FameLab

Το FameLab σχεδιάστηκε προκειμένου να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να παρακινήσει φοιτητές, νέους ερευνητές και επαγγελματίες να επικοινωνήσουν το πάθος τους με το ευρύ κοινό. Η επικοινωνία της επιστήμης έχει σκοπό να αλλάξει τα στερεότυπα σχετικά με τους ερευνητές, να καταδείξει στο κοινό τη χρησιμότητα ορισμένων επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων και εν τέλει να δικαιολογήσει την αύξηση των δημοσίων δαπανών για έρευνα.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Η Βρετανία πρωτοπορεί στην επικοινωνία της επιστήμης και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προωθηθεί η επιστήμη σε ένα μη-επιστημονικό κοινό. Κάθε χρόνο ο τελικός του FameLab International γίνεται στα πλαίσια του The Times Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Κάθε χρόνο οι εθνικοί νικητές από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Cheltenham προκειμένου να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για την επικοινωνία της επιστήμης και να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους του χώρου από τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ιστορία του διαγωνισμού

Από τη δημιουργία του το 2005 κατά το The Times Cheltenham Science Festival, το FameLab έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο διαγωνισμό για την επικοινωνίας της επιστήμης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συνεργασία με το British Council ξεκίνησε το 2007 και βοήθησε τον διαγωνισμό να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερους από 5.000 νέους νέους ερευνητές και επιστήμονες να συμμετέχουν κάθε χρόνο από 25 διαφορετικές χώρες. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα.

Athens Science Festival

Το Athens Science Festival είναι η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να υπογραμμίσει στο κοινό τη σημασία της επιστήμης και της έρευνας και να αναδείξει τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Δημιουργία δικτύων και συνεργασιών

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες και να ενθαρρύνουμε τους δεσμούς και τη δικτύωση επιστημόνων και ειδικών μέσα από το παγκόσμιο επιστημονικό μας δίκτυο.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι