By the British Council

02 Ιουλίου 2020 - 14:00

Παιδί που παίζει και μαθαίνει Αγγλικά

Τα παιχνίδια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος εκμάθησης μιας γλώσσας – μελέτες δείχνουν ότι η πρόοδός μας είναι ταχύτερη όταν είμαστε χαρούμενοι και χαλαροί. Ειδικά για τα παιδιά, η διασκέδαση είναι πολύ σημαντική για την εκμάθηση Αγγλικών, γιατί δεν έχουν εξωτερικά κίνητρα, όπως είναι η εργασία και η συναναστροφή με συναδέλφους για τους ενήλικες, ώστε να κινητοποιούνται σε καθημερινή βάση. Επίσης, η εκμάθηση μιας νέας δραστηριότητας ή παιχνιδιού, θα βοηθήσει στην εξοικείωση του παιδιού σας με τις σαφείς οδηγίες στα Αγγλικά και πώς να τις ακολουθεί.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι ταιριάζει στο δικό σας παιδί. Του αρέσουν τα παιχνίδια με έντονο ρυθμό ή τα πιο αργά και μεθοδικά παιχνίδια; Ίσως και να είναι ανάλογα με τη μέρα. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά παιχνίδια στο διαδίκτυο και σίγουρα μπορείτε να θυμηθείτε κι εσείς αρκετά από τα παιδικά σας χρόνια. Ακολουθούν ορισμένα από τα δικά μου αγαπημένα παιχνίδια μέσα στην τάξη.

Παιχνίδια με κάρτες

Στο LearnEnglish Kids υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές κάρτες τις οποίες μπορείτε να τυπώσετε και να παίξετε. Μπορείτε να τις τυπώσετε έγχρωμες ή και ασπρόμαυρες, και να τις χρωματίσουν τα παιδιά σας, αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο. Πείτε φωναχτά τις λέξεις καθώς παίζετε για να δώσετε έμφαση στο λεξιλόγιο και να υπάρχει καλύτερη συγκέντρωση.

Snap!

Μοιράστε τις κάρτες σε όλους τους παίκτες. Οι παίκτες δεν πρέπει να δουν τις κάρτες τους. Με τη σειρά του ο κάθε παίκτης ανοίγει μια κάρτα μπροστά του. Όταν μια κάρτα τοποθετηθεί πάνω από μια όμοια κάρτα (η λέξη ταιριάζει με την εικόνα) ο πρώτος παίκτης που θα φωνάξει «Snap!» κερδίζει όλες τις ανοιχτές κάρτες και τις προσθέτει σε αυτές που κρατάει. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να έχει κάρτες μόνο ένας παίκτης.

Μνήμη ή Pelmanism

Αυτό το παιχνίδι παρατηρητικότητας απαιτεί περισσότερη σκέψη και είναι λιγότερο πιεστικό από το Snap! Τοποθετείστε όλες τις κάρτες ανάποδα χωρίς όμως να ακουμπούν μεταξύ τους. Ο κάθε παίκτης με τη σειρά του ανοίγει δύο κάρτες – αν ταιριάζουν τότε κερδίζει αυτό το ζευγάρι και παίζει πάλι. Νικητής είναι ο παίκτης που έχει βρει τα περισσότερα ζευγάρια στο τέλος του παιχνιδιού.

Παιχνίδια με χαρτί και μολύβι

Stop the Bus

Το παιχνίδι Stop the Bus είναι πολύ δημοφιλές στις τάξεις εκμάθησης Αγγλικών. Διαλέξτε πέντε κατηγορίες π.χ. συναισθήματα, αθλήματα, επίθετα, λαχανικά, φρούτα. Μετά διαλέξτε ένα γράμμα της αλφαβήτου (τραβώντας κλήρο από μια σακούλα ή διαδικτυακά με το ψηφιακό εργαλείο με το random picker). Όλοι οι παίκτες γράφουν σε κάθε κατηγορία μία λέξη που να αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα όσο πιο γρήγορα μπορούν. Μόλις ένας παίκτης συμπληρώσει όλες τις κατηγορίες, φωνάζει «Stop the bus!» και τότε όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να σταματήσουν να γράφουν. Οι παίκτες κερδίζουν πόντους μόνο για τις λέξεις που δεν έχει γράψει κανείς άλλος, άρα με το παιχνίδι αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται και να αναζητούν λέξεις πέρα από τις προφανείς. Ο πρώτος που θα συγκεντρώσει δέκα πόντους είναι ο νικητής.

Διασημότητες

Το παιχνίδι αυτό συνήθως παίζεται με ονόματα διασήμων, που όμως μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία όπως γνωστά βιβλία, ζώα, χώρες, κ.λ.π. Κάθε παίκτης γράφει το όνομα ενός διάσημου ατόμου σε ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι και το κολλάει στο μέτωπο του παίκτη που κάθεται δεξιά του. Οι παίκτες με τη σειρά τους κάνουν ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι ώστε να μαντέψουν τι γράφει το αυτοκόλλητο χαρτάκι στο μέτωπό τους. Ο πρώτος που το μαντεύει κερδίζει.

Παιχνίδια που παίζονται οπουδήποτε

Ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο και είναι μεγάλη η διαδρομή; Στέκεστε στην ουρά του σούπερ μάρκετ; Δείτε παρακάτω δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά που παίζονται οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο και κάντε εξάσκηση στα Αγγλικά για να περάσει η ώρα.

The Minister’s Cat

Αυτό το παραδοσιακό «παιχνίδι σαλονιού» παίζεται από τη Βικτωριανή εποχή και είναι ιδανικό για επανάληψη στα επίθετα και εξάσκηση στον τονικό ρυθμό της αγγλικής γλώσσας. Όλοι οι παίκτες χτυπούν παλαμάκια ρυθμικά στον ρυθμό του 1, 2, 3, 4. Αν είστε στο αυτοκίνητο ο οδηγός δεν θα πρέπει να χτυπάει παλαμάκια!

Ο πρώτος παίκτης λέει σε αυτόν τον ρυθμό «The minister’s cat is a (fat) cat» ή χρησιμοποιεί όποιο επίθετο θέλει. Ο δεύτερος παίκτης πρέπει μετά να σκεφτεί ένα επίθετο που να αρχίζει με το τελευταίο γράμμα του προηγούμενο επίθετου, π.χ. «The minister’s cat is a (terrible) cat». Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι κάποιος να μην μπορεί να βρει ένα επίθετο μέσα στον ρυθμό. Πόσα επίθετα μπορείτε να βρείτε χωρίς να χάσετε;

I Spy

Το παιχνίδι ξεκινάει με τη φράση «I spy, with my little eye, something beginning with….» και ακολουθεί το πρώτο γράμμα της μυστικής λέξης που είναι ένα αντικείμενο στον χώρο που βρίσκονται οι παίκτες. Αν θέλετε να κάνετε εξάσκηση στις ερωτήσεις που απαντώνται με ναι ή όχι, μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι όπως το έπαιζα κι εγώ παιδί, όπου επιτρέπονται ως δέκα ερωτήσεις π.χ. «Is it outside the car?» , «Is it bigger than a football?». Μία ακόμα παραλλαγή είναι οι παίκτες να λένε το χρώμα του αντικειμένου αντί για το πρώτο γράμμα.

I went shopping and I got

Σε αυτό το παιχνίδι μνήμης οι παίκτες πηγαίνουν για ψώνια με τη φαντασία τους. Για παράδειγμα, ο πρώτος παίκτης λέει «I went shopping and I got a pineapple», ο δεύτερος παίκτης λέει «I went shopping and I got a pineapple and some tea» και ούτω καθεξής. Όταν ένας παίκτης ξεχνάει κάποιο από τα ψώνια ή αργεί πολύ, χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι. Νικητής είναι ο παίκτης που μένει τελευταίος.

Μερικές οικογένειες παίζουν το παιχνίδι με τα ψώνια σε αλφαβητική σειρά, π.χ. «apples, bread, carrots...». Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ακόμα περισσότερο το λεξιλόγιο του παιδιού σας όμως δεν εξασκείται τόσο πολύ η μνήμη και είναι πιο δύσκολο να χάσουν οι παίκτες!

Simon says

Σε αυτό το παιχνίδι ένας παίκτης, ο «Simon», κάνει μία κίνηση και λέει στους άλλους παίκτες να κάνουν το ίδιο π.χ. «Simon says touch your toes», αλλά οι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή μόνο όταν ακούνε τη φράση «Simon says...». Όποιος κάνει την κίνηση μόνο με την εντολή «Touch your toes», χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι. Αν θέλετε να διδάξετε και καλούς τρόπους μπορείτε να παίξετε την παραλλαγή αυτού του παιχνιδιού όπου η σωστή εντολή είναι «Touch your toes, please».

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια στα Αγγλικά στο Pinterest, στο Cbeebies του BBC, και στο LearnEnglish Kids, όπως και εφαρμογές και κουίζ. Στο LearnEnglish Kids υπάρχουν επίσης δέκα συμβουλές για να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας. Όσο περισσότερο ψάξετε, τόσο περισσότερες ιδέες θα βρείτε εσείς και το παιδί σας.

Καλό είναι τα παιχνίδια να διαρκούν λίγο (ακόμα και δέκα λεπτά) ανάλογα με το επίπεδο συγκέντρωσης του παιδιού σας. Μη διστάσετε να διακόψετε κάποια δραστηριότητα ή κάποιο παιχνίδι που δεν λειτουργεί ή δεν τους αρέσει – οι καθηγητές το κάνουν συνέχεια! Έχετε υπόψη σας κάποιες εναλλακτικές ιδέες για να κάνετε κάτι διαφορετικό όποτε χρειαστεί. Επαινέστε τα παιδιά σας, πείτε τους πόσο καλά τα πηγαίνουν και να είστε έτοιμοι να εκπλαγείτε ευχάριστα από τις δυνατότητες τους στη μάθηση.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι