By the British Council

05 Απριλίου 2019 - 17:14

Μια τηλεόραση, ένα φωτιστικό δαπέδου και μια πολυθρόνα
©

Marco Verch on Flickr, used under licence

Το βίντεο και η τηλεόραση είναι σημαντικές πηγές εκμάθησης ξένων γλωσσών. Έχει σημασία όμως να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση.

Πώς μπορεί λοιπόν η τηλεόραση να βοηθήσει το παιδί μου να μάθει Αγγλικά;

Είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ να παρακολουθούμε τηλεοπτικά προγράμματα σε διάφορες γλώσσες. Με το πάτημα ενός κουμπιού το παιδί σας μπορεί να παρακολουθήσει τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια στα Αγγλικά, και τα οφέλη είναι αμέτρητα. Προκειμένου να μάθουμε μια γλώσσα, πρέπει να την ακούμε συνέχεια. Αν δεν μιλάτε εσείς Αγγλικά, η τηλεόραση είναι ένα πολύ καλό μέσο για να εξασφαλίσετε στο παιδί σας την επαφή με τη γλώσσα που του είναι τόσο απαραίτητη. Όταν τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση στα Αγγλικά, ακούνε την αυθεντική γλώσσα σε συνδυασμό με εικόνες και μια ιστορία. Οι εικόνες θα τα βοηθήσουν να καταλαβαίνουν τι γίνεται, η πλοκή θα κεντρίζει το ενδιαφέρον τους ενώ παράλληλα θα ακούνε Αγγλικά!

Θα βρείτε πολλά δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στα Αγγλικά – διαβάστε το άρθρο μας «Τα δέκα πιο αγαπημένα μου βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά» για να εμπνευστείτε.

Δείξτε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα που παρακολουθεί το παιδί σας

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν εσείς δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτό που βλέπουν ή ακούνε, μιλώντας για τους ήρωες ή γελώντας μαζί τους για κάτι αστείο που γίνεται. Πείτε δυνατά κι εσείς τις ατάκες που λένε οι πρωταγωνιστές: «Stop!», «Don’t do that!», «Over here!» και διασκεδάστε με τους διάφορους ήχους που ακούγονται όπως «Boing!», «Pow!», «Boom!». Δείξτε πραγματική περιέργεια και κάντε στο παιδί σας ερωτήσεις για τους χαρακτήρες ή την πλοκή της ιστορίας, όπως «Why do you think he did that?», «Where did she go afterwards?», «What do you think will happen in the next episode?». Αυτού του είδους η ενασχόληση με τους χαρακτήρες και την πλοκή πράγματι βοηθά τα παιδιά να αναλογιστούν αυτό που παρακολουθούν, να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να εμβαθύνουν την κατανόησή τους. Επίσης μπορείτε κι εσείς να διαπιστώσετε πόσο πολύ ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα που παρακολουθούν. Φροντίστε ο διάλογος να είναι ευχάριστος και ανάλαφρος, να μη μοιάζει με ανάκριση ή διαγώνισμα. Ο διάλογος αυτός μπορεί κάλλιστα να γίνει στη μητρική σας γλώσσα αν δεν μιλάτε Αγγλικά, ή αν το παιδί σας δεν έχει ακόμα τις γλωσσικές δεξιότητες που απαιτούνται.

Γιατί το παιδί μου δεν καταλαβαίνει τίποτα;

Κατά πάσα πιθανότητα το παιδί σας καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζετε. Τα πάρα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι βλέπουν ένα πρόγραμμα σε άλλη γλώσσα και να τους αρέσει πολύ και να παρακολουθούν την πλοκή σαν να ήταν στη δική τους γλώσσα. Αν το παιδί σας σάς λέει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα, πείτε του να μην ανησυχεί και να προσπαθήσει να καταλάβει τι γίνεται απλά παρακολουθώντας τι κάνουν οι πρωταγωνιστές. Αν έχει κάποια επαφή με τα Αγγλικά είτε από μαθήματα Αγγλικών είτε από συγγενείς και φίλους, ρωτήστε το αν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιες από τις λέξεις που ξέρει – θα δείτε πώς θα φωτιστεί το πρόσωπό του μόλις συνειδητοποιήσει ότι τελικά ξέρει κάποιες λέξεις!

Σηκωθείτε από τον καναπέ και κινηθείτε!

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι κακό να περνά ένα παιδί πολύ ώρα μπροστά στην τηλεόραση είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται πολύ σωματική δραστηριότητα. Εξ αιτίας της παθητικότητας που συνεπάγεται η παρακολούθηση τηλεόρασης, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης δεν είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι λοιπόν, αν οι πρωταγωνιστές έχουν σηκωθεί και χορεύουν, σηκωθείτε κι εσείς και το παιδί σας και χορέψτε μαζί τους. Κινηθείτε μέσα στο δωμάτιο στον ρυθμό της μουσικής στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος και κάντε ό,τι λένε τα τραγούδια που τραγουδούν οι πρωταγωνιστές της σειράς. Στην προσχολική ηλικία, η σωματική και η γλωσσική ανάπτυξη είναι αλληλένδετες, επομένως, αν σηκωθείτε από τον καναπέ και αρχίσετε να κινείστε, θα βοηθήσετε το παιδί σας να θυμάται καλύτερα τις καινούργιες λέξεις και εκφράσεις.

Δείτε το ξανά και ξανά και ξανά …

Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να παρακολουθούν το ίδιο επεισόδιο της αγαπημένης τους σειράς ξανά και ξανά. Όσο πιο πολλές φορές το βλέπουν, τόσο περισσότερα καταλαβαίνουν και τελικά μπορούν να συμμετέχουν όλο και πιο πολύ. Η επανάληψη αυτή είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την εκμάθηση της γλώσσας, άρα αξιοποιείστε τη φυσική τάση του παιδιού σας να παρακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται ότι το έχει δει ένα εκατομμύριο φορές!

Ενεργοποιείστε τη διαδικασία μάθησης του παιδιού σας

Ενώ κάνετε ερωτήσεις για τους πρωταγωνιστές και την πλοκή, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες γιατί ενεργοποιούν τη μάθηση του παιδιού σας, πάρτε χαρτί και μπογιές και βάλτε το παιδί σας να ζωγραφίσει τους αγαπημένους του ήρωες ή τις αγαπημένες του σκηνές από το πρόγραμμα. Αν το παιδί σας προτιμάει τις πλαστελίνες για να εκφράζεται, μπορείτε να τις αξιοποιήσετε για να εξερευνήσετε με ευχάριστο τρόπο τα θέματα που περιλαμβάνονται στα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια. Ίσως να θελήσει να φτιάξει και ένα αγαλματάκι του αγαπημένου του ήρωα! Με βάση τις χειροτεχνίες σας, μπορείτε μετά να μιλήσετε για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ηρώων («eyes», «hair», «tall», «short», «fat», «thin», «long», «big», κλπ.) και για τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει στις ζωγραφιές ή τις κατασκευές του. Για περισσότερες ιδέες και συμβουλές, δείτε εδώ για το πώς να γίνετε δημιουργικοί με τα παιδιά σας στο σπίτι.

Αν δεν μιλάτε Αγγλικά, θα μπορούσε το παιδί σας να σας διδάξει ορισμένες αγγλικές λέξεις για να περιγράψετε εσείς τα πράγματα που έχει δημιουργήσει ή ζωγραφίσει! Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαζί κουστούμια για να υποδυθεί το παιδί σας τον αγαπημένο του ήρωα και να τον μιμηθεί σε μία από τις αγαπημένες του σκηνές. Αυτή η διαδικασία είναι ακόμα πιο διασκεδαστική αν συμμετέχουν οι φίλοι ή τα αδέλφια του. Αν τα παιδιά έχουν δει το πρόγραμμα ένα εκατομμύριο φορές, θα τους είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσουν έναν διάλογο ή κάποιες εκφράσεις την ώρα που παίζουν.

Παρατηρείστε το παιδί σας στο δημιουργικό παιχνίδι του

Κάποιες φορές ίσως να μην αντιλαμβάνεστε πόσα πράγματα έχει μάθει το παιδί σας και ίσως να μην παίρνετε τις απαντήσεις που θέλετε κάνοντας ερωτήσεις. Συμβαίνει συχνά ένα μικρό παιδί να μένει αμίλητο αν αισθάνεται ότι έρχεται σε δύσκολη θέση ή αν δεν ξέρει για ποιον λόγο του κάνετε αυτές τις ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μία φαινομενικά απλή ερώτηση όπως «What colour is the car?» ίσως προκαλέσει σύγχυση σε μερικά παιδιά γιατί μπορεί να αναρωτηθούν: «Γιατί με ρωτάει η μαμά μου τι χρώμα είναι το αυτοκίνητο; Δεν βλέπει ότι είναι κόκκινο;». Καθώς αισθάνεται μπερδεμένο, το παιδί μπορεί απλά να μην απαντήσει. Επομένως, ένας άλλος τρόπος να ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες για το τι έχει μάθει το παιδί σας, είναι να το παρατηρήσετε σιωπηλά την ώρα που παίζει, είτε μόνο είτε με φίλους και αδέλφια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθετε πολλά σχετικά με το τι έχει καταλάβει και τι έχει κατακτήσει το παιδί σας παρακολουθώντας τα αγαπημένα του τηλεοπτικά προγράμματα στα Αγγλικά. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πράγματα που ίσως κάνει το παιδί σας ενώ παίζει, όπως:

  • χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις για να περιγράψει κάποια παιχνίδια του
  • χρησιμοποιεί αγγλικές εκφράσεις σε κάποιο παιχνίδι μίμησης
  • υποδύεται κάποιον ήρωα της σειράς που παρακολουθεί στα Αγγλικά και χρησιμοποιεί ορισμένες εκφράσεις του
  • τραγουδάει ένα τραγούδι στα Αγγλικά από την αγαπημένη του σειρά ενώ παίζει.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι μαθαίνει – συντονιστείτε και δώστε προσοχή.

Δυο λόγια για τη χρήση της τηλεόρασης

Η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει πάρα πολλές ευκαιρίες που δεν είχαμε πριν. Ωστόσο, η τεχνολογία αποτελεί απλά ένα εργαλείο και, όπως κάθε εργαλείο, αποδίδει όταν βρίσκεται σε ικανά χέρια. Με καθοδήγηση και ενθουσιασμό από την πλευρά των γονιών, η εκμάθηση Αγγλικών μέσω τηλεόρασης μπορεί να είναι αποτελεσματική αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να υποκαταστήσει την ποιοτική αλληλεπίδραση με τα παιδιά σας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι