By Andreea Pasere

23 Δεκεμβρίου 2016 - 12:00

Χιονάνθρωπος φτιαγμένος από κάλτσες
Χιονάνθρωπος φτιαγμένος από κάλτσες – Φώτο: Andreea Pasere

Τα οφέλη του να ακούν τα παιδιά παραμύθια από τις οικογένειές τους είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν το δέσιμο, το οποίο συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση, αλλά και την ενίσχυση της φαντασίας των παιδιών, διευρύνοντας τις γνώσεις τους και αναπτύσσοντας τις κοινωνικές δεξιότητές τους, όπως για παράδειγμα μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν αναπάντεχες καταστάσεις. Η Andreea Pasere, καθηγήτρια του British Council, μοιράζεται μια σειρά από ορισμένα εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο από τα αγαπημένα σας παιδικά παραμύθια; Τι ήταν αυτό που τα έκανε μια τόσο σημαντική εμπειρία; Ενδεχομένως να ήταν ο τρόπος με τον οποίο σας τα διάβασαν, η ευκαιρία να μπείτε στη θέση κάποιου άλλου, ή ίσως το καθησυχαστικό συναίσθημα ότι κάποιος άλλος σας φροντίζει. Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, σας παρουσιάζω πέντε υπέροχα χριστουγεννιάτικα παραμύθια που χρησιμοποίησα στην τάξη και ήταν τα δημοφιλέστερα στους μαθητές μου ηλικίας 5–6 ετών. 

1. «Stick Man» της Julia Donaldson

Σε αυτό το παραμύθι, συναντάμε τον «Stick Man», τον κεντρικό ήρωα του παραμυθιού, στο καταπληκτικό ταξίδι στις εποχές. Κάνει ένα μακρινό ταξίδι και έρχεται αντιμέτωπος με μερικές από τις πιο αναπάντεχες καταστάσεις: προσπαθεί να ξεφύγει από ένα σκύλο, έναν κύκνο αλλά ακόμα και από μια πυρκαγιά. Μου αρέσουν πολύ οι τροπές του ταξιδιού του, όπως για παράδειγμα όταν φαίνεται ότι ο «Stick Man» έχει χάσει τις ελπίδες του αλλά καταλήγει να βοηθάει τον Αϊ Βασίλη που έχει κολλήσει μέσα σε μια καμινάδα. Θα τον βοηθήσει ο Αϊ Βασίλης να επιστρέψει στη γυναίκα του, την «Stick Lady Love», και τα παιδιά του, τα «stick children three», πριν από τα Χριστούγεννα; Τόσο η επανάληψη όσο και οι απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες κατέληξε ο «Stick Man» άρεσαν πολύ στους μαθητές μου.

Ιδέα για χειροτεχνίες: Κατασκευάστε μαζί τον δικό σας «Stick Man». Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ρολό κουζίνας, λίγη καφέ μπογιά και ένα συρματάκι πίπας για χειροτεχνίες, χρησιμοποιώντας την εικόνα του εξωφύλλου για οδηγό.

2. «A Wish to Be a Christmas tree» της Colleen Monroe

Η αναπάντεχη τροπή του παραμυθιού που στην αρχή φαίνεται να είναι μια σχετικά λυπητερή ιστορία – για ένα δέντρο που δεν καταφέρνει να φτάσει σπίτι για τα Χριστούγεννα, ή να διακοσμηθεί με φωτάκια, γιρλάντες και χριστουγεννιάτικες μπάλες – δίνει σε αυτό το βιβλίο όχι μόνο ένα αίσιο τέλος αλλά και ένα πολύτιμο δίδαγμα ότι φίλοι μπορούν να βρεθούν ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Το βιβλίο έχει μερικές όμορφες εικονογραφήσεις που συμβάλλουν στην απόδοση του νοήματος του γραπτού κειμένου. Το παιδί σας θα εκπλαγεί βλέποντας δέντρα με πρόσωπα και συναισθήματα και θα μάθει με απολαυστικό τρόπο ότι είμαστε πολύ σημαντικοί για τους ανθρώπους γύρω μας, ακόμα κι όταν δεν το γνωρίζουμε.

Ιδέα για χειροτεχνίες: Ένα πολύχρωμο χριστουγεννιάτικο δέντρο κατασκευασμένο από χαρτί με χρωματιστές ρίγες και κόλλα. Κόψτε το χαρτί έτσι ώστε σταδιακά να γίνεται πιο κοντό και κολλήστε το πάνω σε ένα διαφορετικό κομμάτι χαρτί σε τριγωνικό σχήμα. Επιλέξτε ένα διαφορετικό χρώμα και κολλήστε ένα αστέρι στην κορυφή.

 3. «A Pussycat’s Christmas» της Margaret Wise Brown

Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει ορισμένες εκπληκτικές εικονογραφήσεις και αφηγείται την ιστορία του χειμώνα και την χριστουγεννιάτικη περιπέτεια μιας γάτας. Οι περιγραφές προβάλλουν μια μαγική εποχή του χρόνου με όλα όσα συμβαίνουν τότε: δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, χριστουγεννιάτικες κάλτσες και η μυρωδιά μανταρινιών και κεριών. Οι εικονογραφήσεις σε κάθε σελίδα ζωντανεύουν την ψιψίνα «Pussycat» και συμπληρώνονται από λέξεις που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες.

Ιδέα για χειροτεχνίες: Κατασκευάστε χριστουγεννιάτικα στολίδια σε σχήμα γάτας ή σε οποιοδήποτε σχήμα προτιμάει το παιδί σας. Τα δικά μου αγαπημένα στολίδια είναι κατασκευασμένα από φελτ και μπορούν να αντέξουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κόψτε μερικούς κύκλους, αστέρια ή γάτες από φελτ, διακοσμήστε μια από τις πλευρές, χρησιμοποιώντας κλωστή και γκλίτερ, ράψτε τες μαζί και τοποθετήστε στο εσωτερικό βαμβάκι λίγο πριν κλείσετε το στολίδι, ώστε να γίνει στρογγυλεμένο και αφράτο.

4. «Snowmen at Christmas» της Caralyn Buehner

Οι Χιονάνθρωποι ζωντανεύουν τα Χριστούγεννα σε αυτό το μαγικό παραμύθι όπου βλέπουμε τους Χιονάνθρωπους να ξεκινούν να κάνουν βόλτα στην πόλη μόλις πέσουν για ύπνο όλοι οι άνθρωποι, κάνοντας το δικό τους μυστικό πάρτι. Θα θέλατε τα παιδιά σας να μπορούν να τους συνοδέψουν στην περιπέτειά τους και να πάρουν μέρος σε μια μαγική γιορτή; Τα παιδιά θα αγαπήσουν τις ομοιοκαταληξίες και το ρυθμό αυτού του όμορφου παραμυθιού, καθώς περιγράφει ένα σημαντικό μέρος του πνεύματος των Χριστουγέννων.

Ιδέα για χειροτεχνίες: Κατασκευάστε έναν χιονάνθρωπο από κάλτσες! Πάρτε δύο παλιές κάλτσες, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι λευκή και η άλλη ένα διαφορετικό χρώμα, λίγο ρύζι και λαστιχάκια. Γεμίστε τη λευκή κάλτσα με ρύζι και χρησιμοποιήστε το λαστιχάκι για να τη σφίξετε στο σημείο όπου πρέπει να είναι ο λαιμός του χιονάνθρωπου. Το επόμενο βήμα είναι να ζωγραφίσετε τα μάτια, το στόμα και τα κουμπιά. Η χρωματιστή κάλτσα μπορεί στη συνέχεια να τυλιχτεί για να σχηματίσει ένα καπέλο.

5. «Mr Willowby’s Christmas Tree» του Robert Barry

Αυτό το παραμύθι, το οποίο αφορά ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσφέρει μια τελείως διαφορετική άποψη για τα «σφάλματα» και τη σημασία των μικρών πραγμάτων ή τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις μας μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους χωρίς εμείς οι ίδιοι να το γνωρίζουμε. Ο κύριος Willoby έχει αγοράσει ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο που είναι υπερβολικά μεγάλο, το οποίο ούτε καν χωράει μέσα στο σπίτι του. Τι θα κάνει; Το παιδί σας θα αγαπήσει τους ήρωες και τις εκπλήξεις αυτού του παραμυθιού.

Ιδέα για χειροτεχνίες: Στολίδια για χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κόψτε τη διακεκομμένη γραμμή, διακοσμήστε τα και έπειτα τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο ακολουθώντας τις οδηγίες. Μπορείτε ακόμα και να τα κατασκευάσετε σε διαφορετικά μεγέθη.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο κατασκευασμένο από χαρτί
Χριστουγεννιάτικο δέντρο κατασκευασμένο από χαρτί – Φώτο: Andreea Pasere
«Stick Man» κατασκευασμένος από ρολό κουζίνας
«Stick Man» κατασκευασμένος από ρολό κουζίνας – Φώτο: Andreea Pasere

Τα βιβλία μπορούν να είναι ένας κοινός τρόπος με τον οποίο βοηθάτε την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Τα βιβλία δεν είναι απλώς μια ιστορία, αποτελούν ευκαιρία για μάθηση, ανάπτυξη και διασκέδαση. Διαβάζοντας μαζί με τα παιδιά σας περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, το οποίο είναι προς όφελος και των δυο σας. Επιπλέον, κάνοντας χειροτεχνίες μαζί τους βοηθάει τη συγκέντρωση και τη δεξιοτεχνία των παιδιών και τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν στο έπακρο τη δημιουργικότητά τους!

Εάν επιλέξετε τα παραπάνω παραμύθια και δοκιμάσετε τις ιδέες για χειροτεχνίες, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε αφήνοντας ένα σχόλιο στη σελίδα μας στο Facebook!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι