By the British Council

22 Νοεμβρίου 2019 - 18:12

Πιπεριές, ντομάτες και λεμόνια στη λαϊκή αγορά

Όλοι γνωρίζουμε ότι αρέσει πολύ στα παιδιά να λερώνουν τα χέρια τους και σίγουρα το καλύτερο μέρος για να λερωθούν είναι η κουζίνα! Τα προγράμματα μαγειρικής έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και εμείς ως γονείς μπορεί να τα παρακολουθούμε για να διασκεδάσουμε ή να βλέπουμε τις εκπομπές «junior» με τα παιδιά μας. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα μαγειρικής ως εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά και να βελτιώσουμε τα Αγγλικά τους! Τι θα λέγατε για έναν διαγωνισμό «Master Chef Junior» στο σπίτι, και μάλιστα στα Αγγλικά;

Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε

Όταν μαγειρεύετε με τα παιδιά σας θα πρέπει να θυμάστε ορισμένα πράγματα. Πρώτον, θα πρέπει να ξεκινήσετε με απλές συνταγές με λίγα υλικά. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να φτιάξετε μία τεράστια παέγια την πρώτη φορά που θα μαγειρέψετε με τα παιδιά, γιατί μάλλον θα βαρεθούν. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα ρωτήσουμε τι θα ήθελαν να μαγειρέψουν και – αν αυτό που θέλουν είναι εφικτό – θα πρέπει να σκεφτούμε τι υλικά θα χρειαστούμε. Όταν φτιάχνουμε τη λίστα με τα υλικά μπορούμε κάλλιστα να παροτρύνουμε τα παιδιά να τα επιλέξουν στα Αγγλικά ή ακόμα και να τα γράψουν στα Αγγλικά και επίσης να κάνουν εξάσκηση στους αριθμούς γράφοντας και τις καθορισμένες ποσότητες. Μπορείτε να βάλετε αυτή τη λίστα στην πόρτα του ψυγείου ως υπενθύμιση των λέξεων που χρησιμοποιήσατε. Αν θέλετε να κάνετε τη συνταγή πιο εύκολη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φράσεις «teaspoons», «tablespoons» και «cups» για τις ποσότητες των υλικών. Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τα υλικά και να γράψουν την ονομασία τους ή να τα κόψουν από τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ και να τα κολλήσουν στη λίστα με τα ψώνια. Ως εδώ θα έχετε ήδη κάνει επανάληψη στα τρόφιμα όπως «egg», «flour», «sugar», τα νούμερα κλπ., και ίσως να έχετε χρησιμοποιήσει και φράσεις όπως «a packet of», «a bag of», «a carton of» κλπ. Μια χαρά για αρχή! Και σκεφτείτε ότι δεν έχετε μπει καν στην κουζίνα!

Προετοιμασία και επανάληψη

Πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα βασικά σκεύη της κουζίνας. Τα παιδιά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν έχουν την ποδιά και τον σκούφο τους. Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας ή να τα αγοράσετε. Και τώρα ήρθε η ώρα να ελέγξετε τα σκεύη: «bowl», «wooden spoon», «sieve», «tin opener», «cheese grater», «knife» … και πολλά άλλα. Το καταπληκτικό είναι ότι αρέσει στα παιδιά να προετοιμάζονται γιατί όντως «κάνουν» κάτι και το κάνουν στα Αγγλικά! Ένας εύκολος τρόπος για επανάληψη είναι οι εκπαιδευτικές κάρτες με τα σκεύη της κουζίνας και τη λέξη όπου θα ζητάτε από το παιδί σας να βρει το κατάλληλο σκεύος πριν ξεκινήσετε τη μαγειρική.

Μόλις είστε έτοιμοι, αρχίζει το μαγείρεμα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σκεφτείτε τα βήματα που θα ακολουθήσετε στην εκτέλεση της συνταγής. Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με κάτι απλό, όπως η πίτσα – τα παιδιά τρελαίνονται με το ζύμωμα της ζύμης! Αναρωτιέστε τι λεξιλόγιο θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κάτι απλό όπως η πίτσα; Εδώ λοιπόν θα κάνετε εξάσκηση στις λέξεις που δείχνουν τη χρονική σειρά όπως «first», «then», «next», «after» και φυσικά έχει και πολλή γραμματική! Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την προστακτική ενώ τους λέτε πώς να «add», «put», «stir», «mix», «sprinkle» κλπ. τα υλικά για να φτιάξουν την πρώτη τους πίτσα στα Αγγλικά. Το ωραίο με την πίτσα είναι ότι μπορούν τα ίδια τα παιδιά να αποφασίσουν την παρουσίαση του πιάτου. Αν θέλετε να βρείτε μερικές ιδέες, δείτε μια καταπληκτική συνταγή για πίτσα εδώ.

Φαγητά από όλον τον κόσμο

Να θυμάστε ότι μαγειρεύοντας μαζί με τα παιδιά σας μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένα φαγητά για πρώτη φορά και να μάθετε τις ανάλογες λέξεις στα Αγγλικά. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να σκεφτεί όλη η οικογένεια κάποια φαγητά από άλλες χώρες και να δοκιμάσετε όλοι μαζί ασυνήθιστες και νέες γεύσεις. Σύντομα τα παιδιά σας θα φτιάχνουν και θα τρώνε σούσι, γκουακαμόλε, μέχρι και το μπρόκολο! Μπορείτε να καθιερώσετε θεματικά σαββατοκύριακα αφιερωμένα σε διάφορες χώρες κι έτσι να δοκιμάσετε απλές συνταγές από όλον τον κόσμο που θα φτιάξουν και θα δοκιμάσουν τα παιδιά σας.

Μπορούν να εξερευνήσουν τις γεύσεις και τις υφές των παραδοσιακών φαγητών και παράλληλα να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους. Η μαγειρική και τα Αγγλικά είναι δεξιότητες ζωής τις οποίες τα παιδιά του νηπιαγωγείου ως την έκτη τάξη, και πάνω, θα απολαύσουν και φυσικά θα αξιοποιήσουν όταν μεγαλώσουν και είναι πιο ανεξάρτητα.

Ειδικές περιστάσεις

Μπορείτε επίσης στις γιορτές όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα ή και τις Απόκριες να ετοιμάσετε στα γρήγορα νόστιμα μεζεδάκια που θα χαρούν πολύ να φτιάξουν τα παιδιά σας, να τα δοκιμάσουν και να τα μοιραστούν με όλη την οικογένεια! Εδώ θα βρείτε ένα διασκεδαστικό βίντεο που θα δείξει στα παιδιά σας πώς να φτιάχνουν στοιχειωμένο παγωτό μπανάνα. Στο The Foodies blog υπάρχουν πολλές πρωτότυπες συνταγές που θα αρέσουν στα παιδιά σας. Αυτές οι συνταγές κάνουν την εκμάθηση της γλώσσας τόσο ενδιαφέρουσα που τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς έφτιαξαν «toffee apples». Αν το παιδάκι σας χρειάζεται παραπάνω κίνητρα για να σας βοηθήσει στην κουζίνα και παραπάνω υποστήριξη για να κάνει επανάληψη στο λεξιλόγιο, μπορείτε να βάλετε επεισόδια από το Cbeebies στο κανάλι για παιδιά του BBC στο YouTube. Σε αυτό το βίντεο, οι παρουσιαστές φτιάχνουν ένα νοστιμότατο «upside down pineapple cake» που είναι τέλειο για να το φτιάξετε με τα παιδιά σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα θέλουν ένα κομμάτι ενώ είναι καταπληκτικό και στην εμφάνιση!

«Να φάω λίγο ακόμα;» – Μην ξεχάσετε το επιδόρπιο!

Το επιδόρπιο δεν χρειάζεται να είναι κάποιο πολύπλοκο και παχυντικό γλυκό. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να φτιάξετε υγιεινά σουβλάκια με φρούτα και να κάνετε επανάληψη στις ονομασίες των φρούτων. Πιο απλό δεν γίνεται! Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλαμάκια για σουβλάκι και φρούτα σε κομματάκια. Το παιδί σας μπορεί να λέει την ονομασία του φρούτου καθώς περνάει το κάθε κομμάτι στο καλαμάκι. Άλλη μια υγιεινή επιλογή είναι τα πάνκεικς με γέμιση φρούτων. Ενώ θα μάθουν πώς φτιάχνονται τα pancakes στα Αγγλικά, θα τα ζηλεύουν όλοι οι συμμαθητές τους όταν έρθει η ώρα της «Pancake Day» στο μάθημα των Αγγλικών, η οποία είναι γνωστή Πασχαλινή παράδοση στη Βρετανία.

Μπορείτε εύκολα να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας στα Αγγλικά μαθαίνοντάς του νέα υλικά για συνταγές μέσα από αυτή τη μαγειρική εμπειρία. Βοηθήστε τα να φτιάξουν για επιδόρπιο μπάρες με μούσλι και, καθώς σας λένε ποια υλικά έχουν προσθέσει, κάνουν εξάσκηση στο λεξιλόγιό τους με ευχάριστο τρόπο! Σε αυτήν την περίπτωση, δεν κάνουν απλά επανάληψη στο πώς λέγονται τα φρούτα στα Αγγλικά, αλλά διευρύνουν το λεξιλόγιό τους καθώς προσθέτουν και αναμειγνύουν «oats», «raisins» και «nuts». Μετά μπορούν να πάρουν αυτές τις μπάρες στο σχολείο και να περηφανευτούν για τις δεξιότητές τους στα Αγγλικά και τη μαγειρική στο διάλειμμα!

Τώρα αν το παιδί σας χρειάζεται παραπάνω κίνητρα στην κουζίνα, μπορείτε να μετατρέψετε μια ξύλινη κουτάλα σε κούκλα-βοηθό που ξέρει μόνο Αγγλικά, ώστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τις αγγλικές λέξεις που έμαθε ενώ μαγείρευε. Η μαγειρική με τα παιδιά είναι μια πραγματικά ολιστική εμπειρία όπου τα παιδιά εξερευνούν νέους πολιτισμούς, αποκτούν δεξιότητες ζωής και, φυσικά, μαθαίνουν Αγγλικά.

Τι περιμένετε; Ώρα να μαγειρέψετε!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι