By Andreea Pasere

08 Δεκεμβρίου 2017 - 17:06

Μαθητής που διαβάζει ένα βιβλίο με τη δασκάλα του

Είναι γνωστό ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μαθαίνουν τα παιδιά για τον κόσμο και να ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα. Πώς, όμως, μπορεί το διάβασμα ενός βιβλίου να βελτιώσει την απόδοση του παιδιού σας στην τάξη; Η Andreea Pasere, καθηγήτρια του British Council, διερευνά τα οφέλη του να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά τους ή να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους βιβλία στα Αγγλικά στο σπίτι.

Γιατί το διάβασμα βιβλίων είναι σημαντικό

Το διάβασμα παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ερμηνεύουμε και κατανοούμε τον γραπτό λόγο, στο να αντιληφθούμε ότι ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με διαφορετικούς τρόπους αλλά και στο να γνωρίσουμε καινούργιους χαρακτήρες και προσωπικότητες μέσα από τα βιβλία και να κατανοήσουμε ποικίλα συναισθήματα και καταστάσεις, όπως αυτά διατυπώνονται μέσα από τις ιστορίες. Επιπλέον, μέσα από το διάβασμα το παιδί σας μπορεί να γνωρίσει για πρώτη φορά διαφορετικούς πολιτισμούς και εμπειρίες.

Όταν διαβάζετε στο παιδί σας ή μαζί με το παιδί σας, βιβλία στα Αγγλικά, το βοηθάτε να κατακτήσει καλύτερα τη γλώσσα από το να τη μαθαίνει συνειδητά, γεγονός το οποίο οδηγεί το παιδί στο να έχει καλύτερη προφορά και να συνδέεται πιο στενά με τη γλώσσα και τον πολιτισμό.

Πώς το διάβασμα βιβλίων βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα στην τάξη

Όταν διαβάζετε στο παιδί σας βιβλία στα Αγγλικά στο σπίτι, το βοηθά επίσης να αποδίδει στην τάξη. Για παράδειγμα, οι μαθητές μου που μου περιγράφουν τις ιστορίες που τους διαβάζουν οι γονείς τους στο σπίτι, φαίνεται ότι έχουν καλύτερη ικανότητα στο να συγκεντρώνονται σταδιακά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Η ανάγνωση βοηθά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Συνεπώς, το παιδί σας μαθαίνει να εκφράζεται με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που διαβάζουν ιστορίες μόνα τους ή τους τις διαβάζουν άλλοι, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και ενισχύουν τις δεξιότητες γραμματισμού. Ως καθηγήτρια, παρατηρώ ότι αυτό συμβαίνει στην τάξη μου, όταν οι νεαροί μαθητές μου ακούνε τις ιστορίες και με διορθώνουν όταν δεν ακολουθώ το κείμενο: «Κυρία, η ιστορία δεν λέει ότι η μάγισσα είναι καλή! Μπορώ και το διαβάζω!»

Λίγο διάβασμα κάθε μέρα

Από τη στιγμή που είμαστε όλοι πολυάσχολοι και η μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι κουραστική, γιατί δεν αφιερώνετε δέκα λεπτά ανάγνωσης μεταξύ δείπνου και ύπνου; Επιδιώξτε, επίσης, να σημειώνετε κάποια πρόοδο: Ποιες ιστορίες δεν έχετε διαβάσει ακόμα στο παιδί σας; Ποιες ιστορίες μπορεί να διαβάσει μόνο του; Μπορεί να ξεκινήσει να αφηγείται το παιδί την ιστορία σε εσάς και όταν είναι σε θέση να διαβάζει ένα μικρό βιβλίο από την αρχή έως το τέλος, μπορείτε να προσφερθείτε να αγοράσετε ή να δανειστείτε ένα καινούργιο βιβλίο το οποίο θα του διαβάσετε εσείς.

Ένα σημαντικό όφελος αυτής της πρακτικής είναι ότι το παιδί σας θα μπορεί να μεταβεί από μια πολυάσχολη δραστηριότητα, όπως ένα δείπνο ή παιχνίδι, σε μια πιο ήρεμη και εστιασμένη δραστηριότητα που απαιτεί υπομονή και συγκέντρωση. Η τακτική εξάσκηση στο να ακούει προσεκτικά μια ιστορία ή να διαβάζει μια ιστορία το ίδιο θα το βοηθήσει πολύ στην τάξη, όπου χρειάζεται να έχει παρόμοια επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης. Η διατήρηση της προσοχής των μαθητών είναι μεγάλη πρόκληση για τους καθηγητές, επομένως οποιαδήποτε επιπλέον προσπάθεια γίνεται στο σπίτι θα ωφελήσει συνολικά την τάξη!

Πώς να κάνετε το διάβασμα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον

Προκειμένου να κάνετε το διάβασμα μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία, θα μπορούσατε να επιχειρήσετε να κάνετε ερωτήσεις για την ιστορία. Ζητήστε από το παιδί σας να υποδυθεί διαφορετικούς χαρακτήρες με διαφορετικές φωνές κάθε φορά. Ρωτήστε το ποιος είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας, αν του αρέσει πιο πολύ αυτή η ιστορία σε σχέση με την προηγούμενη ή ζητήστε του να σας δείχνει με το δάχτυλο τις εικόνες στο βιβλίο. Από τη στιγμή που το παιδί σας σάς δίνει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, το βοηθάτε να εδραιώσει μέσα του το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον εαυτό του όταν εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και επομένως να συμμετέχει σε ομαδικές συζητήσεις μέσα στην τάξη.

Υπάρχουν μερικές συμβουλές ακόμη σχετικά με το πώς μπορείτε να κινητοποιήσετε το παιδί σας να μάθει περισσότερα μέσα από την ιστοσελίδα LearnEnglish Kids.

Όταν διαβάζετε μαζί με το παιδί σας, επενδύετε σε ποιοτικό χρόνο μαζί του

Το διάβασμα ενός βιβλίου στο σπίτι μεταφράζεται σε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και αποτελεί για εκείνα ένα καλό παράδειγμα. Μπορείτε παράλληλα να διασκεδάζετε και να μαθαίνετε καινούργια πράγματα μαζί. Είναι επίσης μια ευχάριστη στιγμή χαλάρωσης μετά από μια πολυάσχολη ημέρα στο σχολείο, στο σπίτι ή στη δουλειά. Μπορείτε και οι δύο να απολαύσετε τη χαλάρωση που σας προσφέρει μια ωραία ιστορία, ειδικά αν επιλέξετε μια που να ξέρετε και οι δύο τόσο καλά, ώστε να μπορείτε να διαβάζετε εναλλάξ μια πρόταση ο καθένας.

Μια ήρεμη ιστορία μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να χαλαρώσει πριν από τον ύπνο, δίνοντάς του την ευκαιρία να συλλογιστεί πώς πέρασε τη ημέρα του και τι καινούργια πράγματα έμαθε στο σχολείο.

Το διάβασμα βοηθά επίσης και τους γονείς

Ως ενήλικας, διαβάζοντας ένα βιβλίο στα Αγγλικά στο παιδί σας βελτιώνετε και τις δικές σας γλωσσικές δεξιότητες, βελτιώνετε την ικανότητά σας να είστε υπομονετικοί και απολαμβάνετε στιγμές ανάπαυλας από την εργασία ή τις δουλειές του σπιτιού, γεγονός το οποίο είναι πολύ πιο υγιεινό από ένα ποτήρι κρασί ή από το να περνάτε ακόμα περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη!