By Andreea Pasere

03 Φεβρουαρίου 2017 - 18:04

Ένας έφηβος που διαβάζει ένα βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι έφηβοι σήμερα διαβάζουν διαφορετικά πράγματα από τις προηγούμενες γενιές, καθώς προτιμούν να διαβάζουν στα γρήγορα μηνύματα στα κινητά, σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα ή σύντομα άρθρα στο διαδίκτυο, ενώ λιγότεροι νέοι άνθρωποι θεωρούν το διάβασμα ενός βιβλίου διασκέδαση. Η Andreea Pasere, καθηγήτρια του British Council, δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πώς να ενθαρρύνετε τους έφηβους να διαβάζουν ιστορίες και βιβλία στα Αγγλικά.

Μία κλασική συμβουλή που δίνω στους γονείς των μαθητών του British Council είναι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να διαβάζουν οι ίδιοι, διότι τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σε γενικές γραμμές θέλουν να ακολουθούν τα χνάρια των γονιών τους. Αν τα παιδιά σάς βλέπουν να διαβάζετε και να απολαμβάνετε ένα καλό βιβλίο, είναι πολύ πιο πιθανό να θελήσουν να το απολαύσουν και εκείνα!

Είναι επίσης σημαντικό να είστε ρεαλιστές. Μιλήστε στο παιδί σας για τα οφέλη του διαβάσματος, βάλτε το στη διαδικασία να σκεφτεί τα πλεονεκτήματα που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας πιο συχνά, όπως το πλούσιο λεξιλόγιο στα Αγγλικά, η καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών και τόπων και φυσικά η δημιουργικότητα, καθώς εκτίθεται σε νέες ιδέες, χαρακτήρες και πλοκές ιστοριών.

Μην αγοράζετε βιβλία στην τύχη. Αγοράστε βιβλία για τα ενδιαφέροντα που έχει το παιδί σας. Αν δεν είστε σίγουροι τι το ενδιαφέρει, τότε σκεφτείτε τα πράγματα με τα οποία ήδη ασχολείται. Του αρέσει ο αθλητισμός; Αφιερώνει πολύ χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Σίγουρα υπάρχουν βιβλία στα Αγγλικά σχετικά με τις δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας. Μπορείτε να ξεκινήστε από τη δανειστική βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο της περιοχής σας που να διαθέτουν τμήμα ξενόγλωσσων και αγγλικών βιβλίων.

Αν το παιδί σας διαβάσει για κάτι με το οποίο είναι ήδη εξοικειωμένο, θα το διευκολύνει να κάνει την αρχή και να διαβάσει στα Αγγλικά. Αν το παιδί σας διαβάσει ένα βιβλίο στα Αγγλικά τη διασκευή του οποίου έχει ήδη σε ταινία, ή αν έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο στη μητρική του γλώσσα, θα μπορέσει καλύτερα να επικεντρωθεί στην κατανόηση και τη μετάφραση του αγγλικού κειμένου.

Ανάλογα με το επίπεδο των Αγγλικών του παιδιού σας, κάποια βιβλία ίσως είναι υπερβολικά δύσκολα να τα καταλάβουν. Ρωτήστε τον δάσκαλο του παιδιού σας πιο ακριβώς είναι το επίπεδό του στα Αγγλικά τη δεδομένη στιγμή και ζητήστε του να σας προτείνει βιβλία για αυτό το επίπεδο. Για παράδειγμα, τα βιβλία που είναι ειδικά προσαρμοσμένα για μαθητές Αγγλικών ίσως να είναι πιο κατάλληλα: πρόκειται για βιβλία που έχουν γραφτεί από την αρχή ειδικά για μαθητές, με απλούστερο λεξιλόγιο και ασκήσεις που βοηθούν στην κατανόηση.

Τα εικονογραφημένα μυθιστορήματα ίσως είναι πιο εύκολα και πιο προσιτά για να ξεκινήσει το παιδί να διαβάζει στα Αγγλικά. Τα καλύτερα εικονογραφημένα μυθιστορήματα αφορούν σύνθετα θέματα ενώ οι εικόνες βοηθούν το παιδί να κατανοήσει και να απολαύσει την ιστορία που διαβάζει.

Τι διαβάζατε εσείς όταν ήσασταν έφηβοι; Είναι λογικό να σκεφτείτε ότι και στο παιδί σας θα αρέσουν τα ίδια πράγματα, και επιπλέον ο έφηβος γιος ή η έφηβη κόρη σας θα μάθει περισσότερα για εσάς!

Θα μπορούσατε επίσης να πάτε οικογενειακώς σε ένα βιβλιοπωλείο, να διαλέξει ο καθένας το βιβλίο που θέλει – και για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, μπορείτε να φάτε ή να πιείτε κάτι εκεί ή να βγάλετε μία κάρτα βιβλιοθήκης ή να αγοράσετε κουπόνια δώρου για την οικογένεια.

Σας προτείνω μερικά βιβλία τα οποία διάβασαν οι μαθητές μου και τους άρεσαν:

«The Fault in Our Stars» του John Green

Η πλοκή εστιάζει στην Hazel Grace Lancaster, ένα κορίτσι με καρκίνο του θυρεοειδή και τον φίλο της, Augustus Waters. Παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί κοινότοπο στο είδους του, το έμαθα από τους μαθητές μου, παιδιά 12–13 ετών, που συζητούσαν για αυτό στην τάξη λέγοντας ότι είναι το καλύτερο βιβλίο που έχουν διαβάσει.

«The Curious Incident of the Dog in the Night-Time» του Mark Haddon

Ήρωας είναι ο Christopher, ένα 15χρονο αγόρι που πάσχει από διαταραχή αυτιστικού φάσματος, και προσπαθεί να ανακαλύψει τι έχει συμβεί στον σκύλο του γείτονά του. Όχι μόνο μαθαίνει την αλήθεια για τον σκύλο, αλλά ανακαλύπτει ότι η μητέρα του, η οποία του έλεγαν πως είχε πεθάνει, του έχει στείλει πάρα πολλά γράμματα. Θα ξαναβρεθεί τελικά με τη μαμά του;

«Divergent» της Veronica Roth

Καθώς το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε ένα Σύμπαν Απόκλισης, διερευνά θέματα που απασχολούν συχνά τα παιδιά αυτής της ηλικίας: η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα, η αμφισβήτηση της εξουσίας των ενηλίκων. Διαβάζοντας πώς η 16χρονη Tris μυείται σε μία διαφορετική κοινότητα από εκείνη της οικογένειάς της με βάση αποκλειστικά την προσωπικότητά της και πώς τελικά αρχίζει να πολεμά ενάντια στο σύστημα είναι συναρπαστικό αλλά παράλληλα καλλιεργείται και η κριτική σκέψη.

«Half My Facebook Friends Are Ferrets» της J.A. Buckle

Κρυφή ελπίδα του 15χρονου Josh είναι να γίνει διάσημος κιθαρίστας του heavy metal, να έχει παντού piercing και τατουάζ και να τον αποθεώνουν οι θαυμαστές του. Δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει ποτέ εφόσον η μητέρα του αποφασίζει τα πάντα στη ζωή του. Το βιβλίο είναι τέλειο για ολιγοήμερες διακοπές, είναι αστείο και διαβάζεται εύκολα, αλλά παράλληλα κινεί και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

«How to Train Your Parents» του Pete Johnson

Οι έφηβοι ίσως πιστεύουν ότι η οικογένεια και οι καθηγητές τους τούς πιέζουν πολύ να είναι καλοί στο σχολείο. Οι γονείς του Louis είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και θέλουν εκείνος να ασχολείται με όσο περισσότερες δραστηριότητες του σχολείου γίνεται και να παίρνει τους καλύτερους βαθμούς. Η καινούργια του φίλη η Maddie του μαθαίνει πώς να τους εκπαιδεύσει ώστε να μην ασχολούνται μαζί του ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

«The Encyclopedia of Early Earth» της Isabel Greenberg

Στα παιδιά αρέσουν τα κόμικς και μάλιστα όταν είναι μεγαλύτερα διαβάζουν ευχαρίστως και τα καλά εικονογραφημένα μυθιστορήματα. Ο μύθος αυτός διαδραματίζεται την εποχή ενός πολιτισμού, του «Early Earth», που υπήρχε πριν τη δική μας ιστορία. Λόγω της παράξενης πολικότητας του «Early Earth» οι άνθρωποι από τον Βόρειο Πόλο δεν μπορούσαν να αγγίξουν τους ανθρώπους από τον Νότιο Πόλο. Ο ήρωάς μας είναι ένας νέος από τον Βόρειο Πόλο που ταξιδεύει στον Νότιο Πόλο όπου ερωτεύεται. Θα μπορέσει να πλησιάσει την κοπέλα που αγαπάει; Θα γίνει πραγματικότητα αυτός ο έρωτας;

Σίγουρα ένα από τα παραπάνω βιβλία θα είναι το κατάλληλο. Αν υπάρχει κάποιο καταπληκτικό βιβλίο που άρεσε στον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη σας, αφήστε το σχόλιό σας στη σελίδα μας στο Facebook.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι