By Elisabeth Jackson

26 Μαΐου 2017 - 17:08

Σπουδαστής πού γράφει μια επιστολή στα αγγλικά

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναρωτηθείτε όταν σκέφτεστε ότι πρέπει να βελτιώσετε τον γραπτό σας λόγο στα Αγγλικά είναι ποιος είναι ο κύριος στόχος σας και θα πρέπει αυτός να είναι ξεκάθαρος. Θέλετε να βελτιωθείτε στη σύνταξη των email προς τους πελάτες σας στη δουλειά σας; Προετοιμάζεστε για τις εξετάσεις του IELTS; Μήπως η παραγωγή γραπτού λόγου στα Αγγλικά είναι η δεξιότητα που θέλετε να βελτιώσετε περισσότερο; Σε αυτό το άρθρο, η καθηγήτρια του British Council Elisabeth Jackson σας βοηθά να εντοπίσετε τις κατάλληλες ασκήσεις γραπτού λόγου στα Αγγλικά.

Βελτιώστε τον γραπτό σας λόγο στα Αγγλικά διαβάζοντας όσο περισσότερο μπορείτε

Το διάβασμα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον γραπτό σας λόγο στα Αγγλικά με τρόπους που ίσως να μην είχατε προηγουμένως σκεφτεί. Κατ’ αρχάς, η ψυχαγωγική ανάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας βλέποντας τις λέξεις σε διαφορετικό πλαίσιο. Ένας τρόπος για να εξοικειωθείτε με το κείμενο είναι να προσπαθήσετε να αναλύσετε τη δομή των προτάσεων που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας ώστε να βελτιώσετε τη γραμματική σας.

Για αυτόν τον λόγο, μια καλή ιδέα είναι να διαβάζετε κείμενα ή άρθρα που είναι γραμμένα σε παρόμοιο ύφος με τα Αγγλικά που μαθαίνετε. Για παράδειγμα, τα άρθρα των εφημερίδων έχουν επίσημο ύφος το οποίο χρησιμεύει για τις εξετάσεις του IELTS. Τα περιοδικά και τα άρθρα στο διαδίκτυο από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο επίσημα και πιο κατάλληλα αν θα πρέπει να γράφετε σε ημιεπίσημο ύφος (ας πούμε στη δουλειά σας). Αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε τα Αγγλικά μόνο για να στέλνετε μηνύματα στους φίλους σας, τότε καλύτερα να διαβάζετε κείμενα σε απλό καθημερινό ύφος.

Ό,τι διαβάζετε μπορεί επίσης να αποτελέσει χρήσιμη πηγή από όπου θα αντλείτε ενδιαφέροντες ιδιωματισμούς και εκφράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα δικά σας γραπτά. Σκεφτείτε τα κείμενα που διαβάζετε στη μητρική σας γλώσσα. Τι είναι αυτό που κάνει κάποια κείμενα καλύτερα από κάποια άλλα; Οι συγγραφείς έχουν διαφορετικό ύφος ο καθένας και χρησιμοποιούν τη γλώσσα με διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσουν συγκεκριμένες εντυπώσεις. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο διαβάζοντας στα Αγγλικά μπορείτε να εκτεθείτε σε διαφορετικές «φωνές» και να αναπτύξετε το δικό σας ύφος στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Η γλώσσα αποτελείται από ιδιωματισμούς που πολλές φορές δεν υπάρχουν στη μητρική σας γλώσσα και το διάβασμα μπορεί να σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε τις εκφράσεις αυτές στο δικό σας λεξιλόγιο. Οι συνάδελφοί σας μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις φράσεις «Best wishes» ή «Kind regards» στο τέλος των email τους, και μπορείτε και εσείς να χρησιμοποιείτε αυτές τις καινούργιες εκφράσεις που μάθατε στη δική σας αλληλογραφία.

Κάντε μία λίστα με τα πράγματα για τα οποία θέλετε να γράψετε

Παρά τα οφέλη που αποκομίζετε διαβάζοντας, το διάβασμα από μόνο του δεν θα σας εξασφαλίσει την παραγωγή δοκιμίων υψηλής ποιότητας στα Αγγλικά (για παράδειγμα σε επίπεδο C1). Για να βελτιώσετε την παραγωγή του γραπτού σας λόγου, θα πρέπει στην ουσία να γράφετε και εδώ θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για να ξεκινήσετε.

Πολλοί μαθητές με ρωτούν για ποιο θέμα θα μπορούσαν να γράψουν. Μπορείτε να γράψετε για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει: την περίληψη μιας ταινίας που είδατε πρόσφατα αλλά και κάτι πιο δύσκολο, όπως μία έκθεση ιδεών σχετικά με κάποιο επίκαιρο γεγονός που παρακολουθείτε. Αν συνδέσετε το γραπτό σας με κάτι πρόσφατο, σημαίνει ότι ήδη έχετε αφιερώσει χρόνο σε σκέψεις γύρω από αυτό και είναι πιο εύκολο να αποφασίσετε τι θα γράψετε τελικά. Θα μπορούσατε να κάνετε μια λίστα με αυτά τα πρόσφατα γεγονότα ή θέματα. Όταν θα βρείτε χρόνο για να εξασκηθείτε στον γραπτό σας λόγο θα μπορείτε να ξεκινήσετε απ’ ευθείας από αυτήν τη λίστα.

Κάντε ένα πλάνο πριν γράψετε

Έχοντας μάθει δύο ξένες γλώσσες ως ενήλικας και έχοντας ξεκινήσει να γράφω επαγγελματικά, συνειδητοποίησα την αξία της οργάνωσης πριν ξεκινήσει κανείς να γράφει. Δεν βοηθάει απλώς στην οργάνωση των ιδεών σας αλλά σας βοηθάει επίσης να είστε συγκεντρωμένοι στο γράψιμό σας για να συντάξετε το γραπτό σας. Αυτό έχει σημασία όταν πρέπει να σκέφτεστε το λεξιλόγιο αλλά και την πιθανότητα να σας διακόπτουν όταν προσπαθείτε να σκεφτείτε τη σωστή λέξη. Σημειώστε τα βασικά σημεία και το σχετικό λεξιλόγιο καθώς και τις παραθέσεις, φράσεις και ιδιωματισμούς πριν ξεκινήστε να γράφετε.

Αν ανακαλύψετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λέξη ή έναν ιδιωματισμό τα οποία δεν μπορείτε να μεταφράσετε αμέσως στα Αγγλικά ενώ γράφετε, αφήστε ένα κενό (και μια σημείωση στη μητρική σας γλώσσα αν είναι απαραίτητο) και ξαναδείτε το στο τέλος. Έτσι διατηρείται ο ειρμός σας ενώ γράφετε και είναι πιο αποτελεσματικό από το να σταματάτε και να ξεκινάτε. Μπορείτε λοιπόν να επανέλθετε αφού ολοκληρώσετε το γραπτό σας.

Πως να εξασκηθείτε στην παραγωγή επίσημου γραπτού λόγου στα Αγγλικά

Αν γράφετε σε επίσημο ύφος για πρώτη φορά, ή αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με τον επίσημο γραπτό λόγο στα Αγγλικά, ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο να προσαρμοστείτε. Αυτό που διαφέρει ιδιαιτέρως στον επίσημο γραπτό λόγο είναι το λεξιλόγιο κι έτσι οι λέξεις που θα χρησιμοποιούσατε στον προφορικό λόγο δεν είναι πάντα οι κατάλληλες. Θα μπορούσατε να πείτε «Goodbye for now» ή «See you» στον προφορικό λόγο, ενώ στον επίσημο γραπτό λόγο θα χρησιμοποιούσατε το «Yours sincerely» ή το «Yours faithfully» ανάλογα με την περίπτωση. Είναι επίσης σημαντικό να δείξετε ότι έχετε πλούσιο λεξιλόγιο. Σημασία έχει επίσης να συνδέετε τις ιδέες σας με συνδετικές λέξεις όπως το «furthermore» αλλά και να αποφεύγετε την επανάληψη διευρύνοντας το λεξιλόγιό σας σε αυτού του είδους τις λέξεις.

Άλλη μια χρήσιμη άσκηση, ειδικότερα αν σκέφτεστε να λάβετε μέρος στις εξετάσεις του IELTS ή να σπουδάσετε στο εξωτερικό, είναι να αναλύετε τη δομή του γραπτού σας. Στην παραγωγή ακαδημαϊκού γραπτού λόγου στα Αγγλικά, όπως συμβαίνει και στη μητρική σας γλώσσα, είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζετε τις ιδέες σας με παραδείγματα και επεξηγήσεις. Οι παράγραφοι πρέπει να είναι σαφείς και οι ιδέες που περιλαμβάνονται σε αυτές να συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε μία περιλαμβάνει μία θεματική πρόταση. Στα Βρετανικά Αγγλικά χρησιμοποιούμε πολύ την παθητική φωνή στον επίσημο γραπτό λόγο και ιδιαιτέρως όταν γράφουμε ένα ακαδημαϊκό κείμενο.

Από πού να ζητήσετε σχόλια ή διορθώσεις

Οι διορθώσεις συνήθως παίρνουν χρόνο και ο καθηγητής σας πιθανόν να έχει ήδη πολλά γραπτά να βαθμολογήσει, καθώς τα δικά σας θα αξιολογούνται επιπλέον των εργασιών για το σπίτι στη διάρκεια των μαθημάτων σας. Αυτό να το έχετε υπόψη σας όταν ζητάτε από τον καθηγητή των Αγγλικών σας να σχολιάσει τη δουλειά σας, η οποία είναι ξέχωρη από τις εργασίες σας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από τους συμμαθητές σας να διαβάσουν το γραπτό σας και να κάνουν σχόλια για τη συνολική ποιότητα του γραπτού σας, όπως, για παράδειγμα, για το αν το γραπτό σας βγάζει νόημα. Όταν γράφουμε ένα κείμενο, θεωρούμε ότι κάποιος θα το διαβάσει, επομένως αξίζει τον κόπο να βεβαιωθείτε ότι το γραπτό σας είναι σαφές και κατανοητό. Οι συμμαθητές σας μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές για την επίδραση που έχει το γραπτό σας από την πλευρά του αναγνώστη.

Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ασχοληθείτε με το γραπτό σας για περίπου μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα το γράψετε και να το ξαναδιαβάσετε αργότερα. Πιθανόν να διαπιστώσετε ότι αν το διαβάσετε αφού έχει περάσει κάποιο διάστημα το βλέπετε από άλλη προοπτική και σας είναι ευκολότερο να βελτιώσετε το γραπτό σας εσείς οι ίδιοι.

Πως να σας γίνει συνήθεια η παραγωγή γραπτού λόγου

Τέλος, ενώ το να γράφετε ένα εκτεταμένο δοκίμιο μία φορά το μήνα σας διευκολύνει να αναλύετε σε βάθος, αν σας γίνει συνήθεια να γράφετε μικρά κείμενα τακτικά, αυτό σίγουρα θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Στην πραγματικότητα, αν γράφετε συχνά και από λίγο θα ωφεληθείτε πολύ. Το να κρατάτε ημερολόγιο είναι η κλασική επιλογή, αν και ίσως να μην είναι το ύφος του γραπτού λόγου που θα θέλατε να αναπτύξετε. Το ημερολόγιο αποτελεί ωστόσο μια ευκαιρία να δοκιμάσετε το νέο σας λεξιλόγιο και τις νέες παραθέσεις, ειδικά στα επαγγελματικά Αγγλικά, αν για παράδειγμα εστιάζετε στα γεγονότα που συνέβησαν στη δουλειά.

Κάτι ακόμα που είναι γρήγορο και εύκολο να κάνετε είναι να γράφετε προτάσεις-παραδείγματα ή/και ορισμούς των λέξεων που μάθατε στην τάξη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε το νέο λεξιλόγιο και να βελτιώσετε τη χρήση των συνωνύμων αλλά και να κατανοήσετε σε βάθος σε τι διαφέρουν παρόμοιες λέξεις. Μετά μπορείτε να ανατρέξετε στο λεξικό ή στο λεξικό για μαθητές για να δείτε πόσο μοιάζει ο δικός σας ορισμός.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες συγγραφείς θα συμφωνήσουν ότι όσο πιο συχνά γράφετε τόσο πιο φυσική ροή θα έχουν τα γραπτά σας. Δεν έχει απαραίτητα μεγάλη σημασία για ποιο θέμα γράφετε ή πόσο καλό είναι το γραπτό σας, απλά να γράφετε! Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έδωσε έμπνευση και ιδέες για να ξεκινήσετε. Μπείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να μας πείτε πώς τα πάτε!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι