By the British Council

20 Ιουλίου 2020 - 14:35

Παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά μέσα από θεατρικά παιχνίδια

Tο θεατρικό παιχνίδι είναι ένας καταπληκτικός τρόπος εκμάθησης Αγγλικών για παιδιά. Αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή από τα συνηθισμένα και εντάσσει το λεξιλόγιό σε οποιοδήποτε πλαίσιο επιλέξετε, από ένα σουπερμάρκετ ως έναν φανταστικό κόσμο. Συνδυάζει λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, και αποδίδει νόημα στο λεξιλόγιό που χρησιμοποιείται. Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι το ότι τον έλεγχο τον έχει το παιδί και όχι ο ενήλικας, καθηγητής ή γονέας, καθώς το παιδί με τη φαντασία του αποφασίζει τι θα συμβεί.

Προετοιμασία

Η ιδέα του θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά στα Αγγλικά ή σε οποιαδήποτε γλώσσα, μπορεί να φοβίζει μερικά παιδιά – δεν είμαστε εξάλλου όλοι εκκολαπτόμενοι σταρ του Χόλυγουντ! Μια εισαγωγική δραστηριότητα όμως είναι αρκετά ελεγχόμενη έτσι ώστε οι πιο ντροπαλοί μαθητές (και γονείς) να νιώσουν πιο άνετα και έτσι γίνεται η αρχή χωρίς να υπάρχει πίεση να είναι δημιουργικοί. Δείτε μερικές ιδέες παρακάτω:

  • Παιχνίδια με παλαμάκια – Οι παίκτες κάθονται σε κύκλο (ή ο ένας απέναντι στον άλλον αν είστε δύο) και ο πρώτος παίκτης παίζει έναν ρυθμό χτυπώντας παλαμάκια τον οποίο πρέπει να επαναλάβει ο επόμενος παίκτης.
  • Δραστηριότητες «φυσικής κατάστασης» – Μοιάζουν με τα παιχνίδια με παλαμάκια, όμως παίζονται με όλο το σώμα, καθώς ο πρώτος παίκτης κάνει μία κίνηση με όλο του το σώμα (π.χ. προσπαθεί να φτάσει το ταβάνι ή κάνει ένα πηδηματάκι με ανάταση) την οποία πρέπει να μιμηθούν οι υπόλοιποι παίκτες.
  • Δραστηριότητες «προθέρμανσης» – Στο Beat by Beat Press θα βρείτε πολλές δραστηριότητες «προθέρμανσης» όπως μία που ονομάζεται Shake it off και οι παίκτες με τη σειρά διώχνουν την ένταση από τα άκρα τους.

Αυτοσχεδιασμός

Ο αυτοσχεδιασμός και το παιχνίδι ρόλων επιτρέπει σε εσάς και το παιδί σας να «αποδράσετε» με τη μορφή ενός άλλου χαρακτήρα για να εξασκήσετε τα Αγγλικά σας και να εξερευνήσετε τον κόσμο. Ο απαράβατος κανόνας του αυτοσχεδιασμού είναι να μην μπλοκάρετε τον παρτενέρ σας – αν πει ότι ένας μπλε ελέφαντας μόλις μπήκε στο δωμάτιο, έτσι κι έγινε! Παρόλα αυτά, είναι καλό να υπάρχουν ορισμένα σενάρια από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε (ίσως τραβώντας κλήρο) για να κινείστε μέσα σε ορισμένο πλαίσιο. Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα:

  •  Μαθαίνετε σκι/σερφ/αγγειοπλαστική
  • Συστήνετε έναν φίλο σας στο νέο φανταστικό σας κατοικίδιο που είναι δράκος/τίγρης/ταραντούλα
  • Ξεναγείτε έναν φίλο σας στο νέο σας πολυτελές σπίτι ή παλάτι
  • Η αίθουσα διδασκαλίας των Αγγλικών όπου το παιδί σας είναι ο καθηγητής.

Θα βρείτε πολλές ιδέες για αυτοσχεδιασμό στο ThoughtCo, αλλά μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες αν έχετε τη διάθεση να κάνετε την έρευνά σας.

Yes, No, Please, Banana

Σε αυτό το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, εσείς και το παιδί σας (ή δύο παιδιά) έχετε ως στόχο να παίξετε μια σκηνή 30 δευτερολέπτων χρησιμοποιώντας μόνο τις λέξεις yes, no, please και banana.

Παροτρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν διάφορους τρόπους ομιλίας και διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου – η παράσταση θα πρέπει να είναι αληθοφανής ακόμα κι αν δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Είναι καταπληκτικό πόσο δημιουργικά μπορούν να σκεφτούν τα παιδιά με αυτό το παιχνίδι – δείτε μερικά ωραία παραδείγματα του παιχνιδιού yes, no, please, banana στο YouTube αν θέλετε να πάρετε ιδέες ή απλά να γελάσετε.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο λεξιλόγιό μπορείτε να επαναλάβετε τη σκηνή που παίξατε διευρύνοντας τον διάλογο. Για παράδειγμα αντί να πείτε:

'Banana?'

'Yes. Banana'

πείτε 'Is that a banana?'

'Yes – it’s a banana. Do you have a problem with that?'

Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε το παιδί σας να σκεφτεί πόσα πολλά μπορούμε να εκφράσουμε με το πρόσωπό μας και τη γλώσσα του σώματος, ενώ παράλληλα θα σας δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε πιο σύνθετες εκφράσεις.

Το παιχνίδι των ερωτήσεων

Για παιδιά που ήδη ξέρουν αρκετά καλά Αγγλικά, διαλέξτε ένα σενάριο και αρχίστε να υποδύεστε τον ρόλο σας λέγοντας μόνο μια ατάκα κάθε φορά. Στόχος σας είναι κάθε ατάκα να είναι ερώτηση, η απάντηση στην οποία θα πρέπει να είναι μία άλλη ερώτηση, για παράδειγμα: 'Can I come in?', 'Are your shoes clean?', 'Why wouldn’t they be?'… Για να δούμε πόσες ατάκες μπορείτε να πείτε με αυτόν τον τρόπο!

Παντομίμα

Αν το παιδί σας μόλις ξεκίνησε να μαθαίνει Αγγλικά, η παντομίμα είναι ο τέλειος τρόπος για να ενσωματώνει σιγά σιγά καινούργιες λέξεις στο λεξιλόγιό που χτίζει. Ακόμα κι αν το παιδί σας ξέρει καλά Αγγλικά, αυτές οι ιδέες για θεατρικά παιχνίδια θα συμβάλλουν στο να ενισχύσει και να διευρύνει αυτά που ήδη γνωρίζει. 

Ποίηση στη Νοηματική Γλώσσα – Το 2017 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός ποίησης στη νοηματική γλώσσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ποιήματα στη νοηματική γλώσσα είναι παραστατικά, όμορφα και κατανοητά, είτε γνωρίζετε τη νοηματική γλώσσα είτε όχι. Υπάρχουν online πολλά βίντεο με ποιήματα που μπορείτε να δείτε με το παιδί σας και να μάθετε πολλά πράγματα. Στην απόδοση του ποιήματος Dew on Spider Web του Clayton Vallis από την Ella Mae Lentz στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα, ο ιστός της αράχνης, το φως του φεγγαριού που τον διαπερνά και η χρήση της φωτογραφικής μηχανής, η ζωγραφική και το πώς τα κρατάς όλα αυτά στη μνήμη σου εκφράζονται πολύ ξεκάθαρα. Μπορείτε να προφέρετε ορισμένες λέξεις την ώρα της αναπαράστασης – τραγουδώντας μάλιστα θα βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια της κάθε λέξης.

  • Το Παιχνίδι των επιρρημάτων – Στο παιχνίδι αυτό ένας παίκτης διαλέγει ένα επίρρημα (όπως quickly, clumsily, happily) χωρίς να το αποκαλύψει. Οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να του ζητήσουν να κάνει οποιαδήποτε κίνηση (όπως walk, dance, fryanegg) με τον τρόπο που ορίζει το μυστηριώδες επίρρημα μέχρι να μαντέψουν ποιο είναι.
  • Πού είμαστε; – Σκεφτείτε ένα μέρος που γνωρίζει το παιδί σας και που πηγαίνετε μαζί. Παίξτε παντομίμα με ό,τι συμβαίνει στο μέρος αυτό και το παιδί σας θα πρέπει να μαντέψει πού βρίσκεστε. Μετά μπορείτε να ανταλλάξετε ρόλους.
  • Τι είναι αυτό; – Αυτή η δραστηριότητα γίνεται πιο θεατρική αν χρησιμοποιήσετε μια άδεια σακούλα. Βγάλτε ένα φανταστικό αντικείμενο από τη σακούλα (όπως ένα κουτάβι, ένα μολύβι, ένα ρολόι) και προσποιηθείτε ότι παίζετε μαζί του, ότι το χρησιμοποιείτε ή ότι το φοράτε έτσι ώστε να μαντέψει ο συμπαίκτης σας τι είναι.

Αν αναζητήσετε στο διαδίκτυο «θεατρικό παιχνίδι για εκμάθηση γλώσσας» θα εμφανιστούν δεκάδες αποτελέσματα. Στην ιστοσελίδα TeachingEnglish του BritishCouncil θα βρείτε περισσότερες ιδέες για θεατρικό παιχνίδι με συμβουλές για το πώς να φτιάξετε κοστούμια. Επίσης, στην ιστοσελίδα LearnEnglish Kids υπάρχουν ακόμα και υποδείγματα για να φτιάξετε τις δικές σας προσκλήσεις και εισιτήρια για τη θεατρική παράσταση ώστε η «παραγωγή» σας είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι