By Andreea Pasere

09 Ιουνίου 2017 - 17:24

Δύο νέοι επιχειρηματίες συνομιλούν

Μπορεί να ξέρετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και να έχετε ήδη εντοπίσει μία δουλειά που είναι κατάλληλη για εσάς. Έχει τύχει να φτάσετε στο στάδιο της συνέντευξης και να μην είστε απόλυτα σίγουροι για τις δεξιότητές σας στον προφορικό λόγο στα Αγγλικά; Η καθηγήτρια του British Council Andreea Pasere αναλύει διεξοδικά πώς να προετοιμαστείτε για μία συνέντευξη για εργασία και ποια ρήματα και εκφράσεις θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να μιλήσετε για τον εαυτό σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους.

Να είστε προετοιμασμένοι!

Ένα από τα βασικά πράγματα που θα θελήσει να μάθει ένας πιθανός εργοδότης σε μία συνέντευξη είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία ή οργανισμό. Αν έχετε κάνει τη σχετική έρευνα εκ των προτέρων, θα είστε σε θέση να μιλήσετε για την κουλτούρα της εταιρείας, τις αξίες ή την αποστολή της. Μην διαβάσετε απλά τη σελίδα «Σχετικά με εμάς» στον δικτυακό της τόπο. Διαβάστε κάποιες πρόσφατες αναφορές, βρείτε ποια προγράμματα ή προϊόντα προωθεί και ποιοι είναι οι κυριότεροι πελάτες της.

Οι λέξεις στα Αγγλικά που θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε για την επαγγελματική σας εμπειρία

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένους ιδιωματισμούς και εκφράσεις όταν μιλάτε για τις δεξιότητές σας αντί να χρησιμοποιείτε γενικούς όρους. Είναι επίσης σημαντικό να συνδέετε τις δεξιότητές σας με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Δείτε παρακάτω κάποιες εκφράσεις και ρήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μία συνέντευξη και να προσαρμόσετε ανάλογα με τη φύση της δουλειάς για την οποία είστε υποψήφιος.

 • I’d like to ... (have a job that pays well).
 • I enjoy ... (working with different people).
 • I like ... (being part of a big team).
 • I don’t want to ... (work in an office).
 • I’d love to ... (be a teacher).
 • I wouldn’t mind ... (having a job where I can work with people).
 • I expect to ... (contribute to the company’s development).
 • I hope to ... (learn more about human resources).
 • My immediate aim is to ... (get more experience).

Ορισμένα ρήματα ακολουθούνται από απαρέμφατο, κάποια άλλα από γερούνδιο και κάποια άλλα ακολουθούνται και από τα δύο. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να θυμάστε τον κανόνα και έτσι θεωρώ ότι θα σας είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε μία λίστα με τα ρήματα και από ποιον ρηματικό τύπο ακολουθείται το καθένα.

Λέξεις στα Αγγλικά που θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε για τον εαυτό σας και τις δεξιότητές σας

Όταν μιλάτε σχετικά με το τι μπορείτε να προσφέρετε σε έναν οργανισμό ή μια ομάδα, μην είστε υπερβολικά υπερόπτες αλλά μην είστε και υπερβολικά μετριόφρονες. Αντί να χρησιμοποιείτε μόνο επίθετα όταν μιλάτε για τον εαυτό σας «Εγώ είμαι αυτό, εκείνο και το άλλο ...» προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην προϋπηρεσία σας και σε αυτά που κάνατε στην πράξη.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, να δώσετε μία σαφή εικόνα για το ποιοι είστε περιγράφοντας την προσωπικότητά σας. Ωστόσο, για να δημιουργήσετε μία εντύπωση που θα κάνει τη διαφορά, θα πρέπει να υποστηρίξετε τα λεγόμενά σας με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ακολουθούν μερικά επίθετα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν μιλάτε για τον εαυτό σας. Σκεφτείτε κάποια παραδείγματα που μπορείτε να δώσετε για να αποδείξετε ότι κατέχετε τις συγκεκριμένες δεξιότητες. Προσπαθήστε να δώσετε παραδείγματα που σχετίζονται με την εργασία σας και μην ξεχνάτε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε τις ικανότητές σας.

 • I’m persistent/friendly/patient/creative/motivated/calm. For example, ...
 • I’m a flexible person/an efficient worker/a hard-working employee. For example, ...

Εκφράσεις στα Αγγλικά που σας βοηθούν να περιγράψετε καταστάσεις

Όταν αναφέρεστε σε μία συγκεκριμένη περίσταση, υπάρχουν ορισμένες λέξεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οι οποίες αναδεικνύουν τις επαγγελματικές σας ικανότητες:

 • liaise, co-operate: για τη συνεργασία σας με άλλα άτομα σε ένα συγκεκριμένο έργο ή ένα απαιτητικό καθήκον
 • interpersonal skills: πώς αξιοποιήσατε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες για να επιτύχετε ένα θετικό αποτέλεσμα
 • plan ahead, organise: για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία ενός έργου
 • regular communication, ability to summarise: για την επικοινωνία σας με τους συνεργάτες σας και την ικανότητά σας να τους παρουσιάζετε συνοπτικά το έργο σε email και παρουσιάσεις
 • problem-solving skills: για την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που προκύπτουν όπως καθυστερήσεις και θέματα διαχείρισης
 • enjoy: για τα θετικά στοιχεία της όλης διαδικασίας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα:

 • well-organised, with strong participation: για μία επιτυχημένη εκδήλωση
 • met or exceeded the original goals: για ένα έργο που είχε θετικό αποτέλεσμα
 • agreed action points: για μία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε και στην ποία συμφωνήθηκε το επόμενο βήμα
 • positive feedback: για τα σχόλια των συμμετεχόντων σε μία σύσκεψη
 • process, system, methodology: για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάσατε και υλοποιήσατε την αναμόρφωση ενός γραφείου με προβλήματα οργάνωσης

Οργανώστε τις απαντήσεις σας σε μία συνέντευξη με το «STAR»

Δεν έχω πάει σε πολλές επαγγελματικές συνεντεύξεις μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύω ότι αυτή η τεχνική έχει βοηθήσει πολλούς να ανταπεξέλθουν και στις πιο δύσκολες συνεντεύξεις. Το «STAR» σημαίνει «Situation» (κατάσταση), «Task» (καθήκοντα), «Action» (ενέργειες), «Result» (αποτέλεσμα). Οι εργοδότες το χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής προσωπικού ως μέσο για να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υποψήφιους υπαλλήλους όσον αφορά τη συμπεριφορά, τις δεξιότητες και τις δυνατότητές τους.

Αν δομήσετε τις απαντήσεις σας σύμφωνα με αυτό το μοντέλο και μιλήσετε για συγκεκριμένες καταστάσεις, και πώς εσείς συνεισφέρατε στην επίλυση ή τη βελτίωσή τους, οι απαντήσεις σας θα είναι κατανοητές και τα βασικά σημεία απόλυτα σαφή.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, σας προτείνουμε το περιοδικό British Council Business. Και μην ξεχνάτε: να είστε ήρεμοι, να συμβουλεύεστε τις σημειώσεις σας και να είστε θετικοί! Είμαι σίγουρη ότι θα τα πάτε περίφημα!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι