By IELTS Expert

28 Ιουνίου 2023 - 16:35

The importance of listening in English, blog image

Η κατανόηση του προφορικού λόγου είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, αλλά πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε;

Αυτή η ανάρτηση θα επικεντρωθεί σε τρία επίπεδα πρόκλησης στην κατανόηση του προφορικού λόγου - την κατανόηση ομιλίας σε προσιτή ταχύτητα, την κατανόηση ομιλίας σε φυσική ταχύτητα και την κατανόηση ομιλίας σε μια σειρά από προφορές και διαλέκτους. Αν είστε στο επίπεδο C1, και σίγουρα αν είστε στο επίπεδο C2, ίσως θελήσετε να παραλείψετε την πρώτη ενότητα. Για χαμηλότερα επίπεδα από αυτό, πιστεύω ότι ένας συνδυασμός όλων των επιπέδων πρόκλησης είναι απαραίτητος αν θέλετε να ξεπεράσετε το αίσθημα του αρχαρίου και να βελτιώσετε πραγματικά την κατανόηση του προφορικού λόγου.

Πολλοί μαθητές χαμηλότερου επιπέδου διστάζουν να ακούσουν Αγγλικά σε φυσική ταχύτητα σε μια σειρά από προφορές, νιώθοντας ότι δεν είναι "έτοιμοι", αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς, οπότε ακόμα και αν είστε αρχάριοι, θα πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε πέρα από την ενότητα της προσιτής ταχύτητας αυτού του άρθρου!

Εάν προετοιμάζεστε για εξετάσεις, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή των εξετάσεων πρέπει πάντα να ενημερώνεστε από τις ιστοσελίδες IELTS ή Cambridge English. Για υποψήφιους IELTS, μπορείτε να κάνετε πρακτική με τα δωρεάν online τεστ Listening.

Ακρόαση σε προσιτή ταχύτητα

Σχεδόν όλα τα μαθήματα και τα βιβλία διδασκαλίας περιέχουν ακουστικές ασκήσεις που είναι προσαρμοσμένες στο επίπεδο των μαθητών τους, και ενώ είναι αναμφισβήτητα ανώφελο να ακούμε αποκλειστικά αφύσικα επιβραδυνόμενη, απλοποιημένη ομιλία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαβαθμισμένη ακρόαση βοηθάει πάρα πολύ την αυτοπεποίθησή μας.

Ωστόσο, αν δεν έχετε το χρόνο ή τα χρήματα για μαθήματα αγγλικών ή αν θέλετε να συμπληρώσετε τα μαθήματα που παρακολουθείτε με κάποια επιπλέον πρακτική εξάσκηση στην κατανόηση προφορικού λόγου, ίσως αναρωτιέστε πού θα βρείτε ακουστικό υλικό στο κατάλληλο επίπεδο δυσκολίας για εσάς. Ακολουθούν ορισμένες επιλογές.

Η ιστοσελίδα Voice of America’s Learning English έχει ειδήσεις σε απλά αγγλικά. Οι ιστορίες είναι διαθέσιμες τόσο σε ήχο όσο και σε γραπτό κείμενο, και ο ήχος είναι πολύ πιο αργός από τη φυσική ομιλία. Εξαρτάται από εσάς αν θέλετε να διαβάζετε ταυτόχρονα. Στην ίδια ιστοσελίδα θα βρείτε συνδέσμους για μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε δύο επίπεδα. Επειδή πρόκειται για ένα αμερικανικό προϊόν, τα επίπεδα αυτά δεν συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο, αλλά θα έλεγα ότι το επίπεδο 1 είναι χρήσιμο για τους απολύτως αρχάριους και το επίπεδο 2 για τα επίπεδα A2/B1 ή τους μαθητές σε προ-ενδιάμεσο επίπεδο. Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε αν το επίπεδο είναι κατάλληλο για εσάς είναι να δοκιμάσετε ένα.

Αν χρειάζεστε ένα ευρύτερο φάσμα διαβαθμισμένων ακροάσεων, η ιστοσελίδα του British Council LearnEnglish διαθέτει μια  ολόκληρη ενότητα αφιερωμένη στην κατανόηση προφορικού λόγου. Εδώ μπορείτε να βρείτε δεκάδες ακουστικές δραστηριότητες, οργανωμένες ανά επίπεδο από Αρχάριοι Α1 μέχρι Προχωρημένοι Γ1. Οι δραστηριότητες κατανόησης προφορικού λόγου βασίζονται σε εργασιακές και κοινωνικές καταστάσεις, καθώς και σε χρήσιμα σενάρια όπως η ενοικίαση ενός διαμερίσματος, και συνοδεύονται από δραστηριότητες προετοιμασίας για να είστε έτοιμοι.

Ένας άλλος τρόπος για να κάνουμε την κατανόηση προφορικού λόγου πιο προσιτή είναι να επιλέγουμε ό,τι μας αρέσει να ακούμε και να το παίζουμε σε πιο αργή ταχύτητα. Στο YouTube, για παράδειγμα, κάντε κλικ στο κουμπί ρυθμίσεων στο κάτω μέρος του βίντεο και επιλέξτε ταχύτητα αναπαραγωγής και, στη συνέχεια, επιλέξτε 0,75 για πιο αργή ομιλία που εξακολουθεί να ακούγεται ρεαλιστική. Το 0.5 θα ακούγεται λίγο ανατριχιαστικό, αλλά ακούγονται όλα τα τονικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά του ρέοντος λόγου στη φυσική ομιλία, οπότε αν νιώθετε άνετα με αυτό, κάντε το! Τα περισσότερα ηχητικά βιβλία και podcast έχουν επίσης αυτή τη δυνατότητα.

Ακρόαση σε φυσική ταχύτητα

Ως μωρά, η πρώτη μας επαφή με τη γλώσσα γίνεται μέσω της ακρόασης, αλλά ως ενήλικες μαθητές γλώσσας, οι προκαταλήψεις και οι ανησυχίες μπορεί μερικές φορές να εμποδίζουν την κατανόηση. Μερικοί μαθητές αισθάνονται πανικό όταν εκτίθενται σε φυσική ομιλία, και αυτό συχνά προκαλείται από την εσφαλμένη ιδέα ότι πρέπει να πιάσουμε κάθε λέξη, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε αυτά που όντως καταλαβαίνουμε. Αν πρόκειται να βελτιώσουμε την ικανότητά μας για κατανόηση του προφορικού λόγου, είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεράσουμε αυτόν το φόβο για τις άγνωστες λέξεις και τους άγνωστους ήχους.

Πώς μπορούμε λοιπόν να θέσουμε στον εαυτό μας εφικτούς στόχους ακούγοντας Αγγλικά σε φυσική ταχύτητα ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα; 

Αν είστε εντελώς αρχάριοι, μπορείτε να ξεκινήσετε παρακολουθώντας μια σειρά στα αγγλικά με υπότιτλους στη δική σας γλώσσα ή έχοντας το ραδιόφωνο να παίζει στο παρασκήνιο ενώ ετοιμάζετε το δείπνο. Δεν έχει σημασία αν παρακολουθείτε περισσότερο τους υπότιτλους παρά τον ήχο ή αν απλώς χορεύετε με τα τραγούδια στο ραδιόφωνο - η έκθεση στους ήχους της αγγλικής γλώσσας σε φυσική ταχύτητα και χαρακτηριστικά όπως ο ρέοντας λόγος, είναι ένα αρκετά καλό σημείο για να ξεκινήσετε. Ο εφικτός στόχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι απλώς να συνηθίσετε τους ήχους που ακούτε, να βρίσκεστε στο δωμάτιο μαζί τους και να μην σας πιάσει κρύος ιδρώτας από κάποιο τραύμα σε τάξη Αγγλικών του παρελθόντος!

Αν το επίπεδό σας είναι άνω του αρχαρίου, μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας έναν ελαφρώς υψηλότερο στόχο. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε ξανά το αγαπημένο σας επεισόδιο αυτής της σειράς, αλλά αυτή τη φορά χωρίς τους υπότιτλους. Ξέρετε ήδη τι συμβαίνει, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χάσετε κάποια πλοκή, και το πλαίσιο θα σας βοηθήσει να δείτε πόσα ακριβώς καταλαβαίνετε. Εναλλακτικά, επιλέξτε μια νέα σειρά, με απλούστερη πλοκή, και παρακολουθήστε την από την αρχή στα αγγλικά, με αγγλικούς υπότιτλους στην αρχή και χωρίς όταν είστε έτοιμοι.

Οι ταινίες είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα ενός ευχάριστου τρόπου να ακούσετε Αγγλικά σε φυσική ταχύτητα. 

Ακρόαση μιας σειράς προφορών και διαλέκτων.

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στη Μαδρίτη, μετά από ένα χρόνο διαμονής στη Μάλαγα και αφού πλέον επικοινωνούσα με απόλυτη επιτυχία στα Ισπανικά, αλλά δυσκολεύτηκα να καταλάβω και να με καταλάβουν όταν προσπάθησα να παραγγείλω έναν καφέ! Κάποιοι μπορεί να πουν ότι σίγουρα τα "τυπικά" Ισπανικά είναι πολύ πιο εύκολα από την ανδαλουσιανική διάλεκτο, αλλά δεν υπάρχουν πιο δύσκολα ή πιο εύκολα στις γλώσσες, τις προφορές και τις διαλέκτους - είναι θέμα του τι έχουμε συνηθίσει.

Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούμε πραγματικά να λέμε ότι έχουμε επάρκεια σε μια γλώσσα μέχρι να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ένα λογικό εύρος προφορών. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζετε, το ραδιόφωνο BBC  είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε να εργάζεστε πάνω σε αυτό. Στην εφαρμογή BBC Sounds, έχετε δωρεάν πρόσβαση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως τον 6 Music, με προφορές DJ που κυμαίνονται από τη ριζίτικη ουαλική του Cerys Matthews έως τη βαρύγδουπη τραγουδιστή του Iggy Pop, 1Xtra, με νεανικές προφορές και λεξιλόγιο, και το BBC Asian Network, με μια σειρά από βρετανικές ασιατικές προφορές, για να μην αναφέρουμε και μερικές καταπληκτικές μελωδίες Χίντι.

Υπάρχουν επίσης podcasts και επεξεργασμένα ηχητικά βιβλία στο BBC Sounds, πάλι με μια σειρά από προφορές και διαλέκτους μεταξύ των ερμηνευτών και των ηθοποιών. Πάνω απ' όλα, μπορείτε να ακούσετε μουσική, η οποία, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συντονίσετε το αυτί σας.

Μια τελευταία λέξη

Έτσι, για να συνοψίσουμε, ό,τι κι αν επιλέξετε για να εξασκηθείτε στην ακρόαση, δεν χρειάζεται πάντα να κατανοείτε πλήρως αυτό που ακούτε. Είναι καλό να βασίζεστε σε βοηθήματα όπως οι υπότιτλοι μερικές φορές, ή ακόμα και να αφήνετε απλά τους ήχους να σας κατακλύζουν, αλλά αν θέλετε να βελτιώσετε την κατανόησή σας του προφορικού λόγου, πρέπει να προχωρήσετε πέρα από αυτό που καταλαβαίνετε με άνεση. Αν μπορείτε να επαναλάβετε κάθε λέξη από αυτά που ειπώθηκαν, είναι πολύ εύκολο και πρέπει να είστε πιο θαρραλέοι!