By Admin

15 Φεβρουαρίου 2019 - 18:32

Λούτρινο παιχνίδι σε σχήμα ηλιοτροπίου

Ρωτήστε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας πότε έχει τα γενέθλιά του. Μην σας φανεί παράξενο αν δείτε μία έκφραση απορίας στο πρόσωπό του, διότι για τα μικρά παιδιά οι μήνες, πόσο μάλλον οι ημέρες του έτους, είναι μία έννοια που χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν. Η έννοια του χρόνου και η σειρά των μηνών δυσκολεύει τους μικρούς μαθητές. Ωστόσο, τα γενέθλιά τους είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή τους, το οποίο θυμούνται και το συνδέουν με επισκέψεις από την οικογένεια και τους φίλους τους και πιθανότατα με κάποιες εκπλήξεις, οπότε είναι μία καλή αφορμή που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τα βοηθήσουμε να θυμούνται τους μήνες του έτους στα Αγγλικά.

Σημαντικά γεγονότα

Δώδεκα καινούριες λέξεις στα Αγγλικά μπορεί να δυσκολέψουν τον οποιονδήποτε, οπότε καλύτερα να χωρίσετε τους μήνες με βάση γεγονότα που εύκολα μπορεί να θυμηθεί το μικρό σας παιδί. Σκεφτείτε το έτος χωρισμένο σε διαφορετικά στάδια με σημαντικές γιορτές και αργίες το καθένα, οπότε μπορείτε να εστιάσετε στους μήνες που τις περιλαμβάνουν. Όταν το κάνετε αυτό, είναι καλό να ακολουθήσετε χρονολογική σειρά ξεκινώντας από τον τρέχοντα μήνα και να δίνετε έμφαση σε όποιο σημαντικό γεγονός συμβαίνει τον μήνα που γνωρίζει το παιδί σας.

Στην τάξη εκμάθησης Αγγλικών, συνήθως εστιάζουμε στις γιορτές και αργίες που ισχύουν στις αγγλοσαξονικές χώρες, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, οι καλοκαιρινές διακοπές, το Halloween κλπ., όμως είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας να εστιάζει στα σημαντικά γεγονότα της δικής σας χώρας ώστε να εξατομικεύεται η μάθηση και να του είναι πιο εύκολο να θυμάται τις λέξεις. Μπορείτε να περιλάβετε γιορτές όπως την Καθαρά Δευτέρα, τις Απόκριες, την Ημέρα της Μητέρας και του Πατέρα, την Πρωτομαγιά και πολλές άλλες γιορτές αλλά και τα γενέθλια των μελών της οικογένειας.

Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο

Πώς θα αξιοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες; Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να δημιουργήσετε το δικό σας ημερολόγιο με τα σημαντικά γεγονότα όπου θα γράψετε τους μήνες με κεφαλαία γράμματα και θα κολλήσετε εικόνες με τα γεγονότα. Δεν πρόκειται για κάτι ακριβό που θα βρείτε μόνο στα βιβλιοπωλεία, αλλά κάτι που θα φτιάξετε εύκολα μαζί με το παιδί σας ένα βροχερό σαββατιάτικο απόγευμα και που θα κολλήσετε στο ψυγείο ή στον τοίχο του παιδικού δωματίου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο χαρτόνι χωρισμένο σε δώδεκα μέρη όπου θα γράψετε τα γεγονότα και τους μήνες. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο απλό και να χωρίσετε το ημερολόγιό σας σύμφωνα με τις εποχές, και έτσι να έχετε τέσσερα μέρη με τρεις μήνες στο καθένα.

Θα είναι πανεύκολο να μάθει το μικρό παιδί σας να προφέρει σωστά τους μήνες αν κάνετε εξάσκηση με χαρούμενα τραγουδάκια που θα το παρακινήσουν να μάθει τους μήνες με χρονολογική σειρά και να συνδέσει τα γράμματα της λέξης με τον ήχο.

Αν και δεν περιμένουμε από τα μικρά παιδιά μας σε αυτήν την ηλικία να διαβάζουν Αγγλικά, ενδέχεται να είναι εξοικειωμένα με πολλές λέξεις και σύμβολα στα Αγγλικά, κι έτσι δεν πειράζει αν χρησιμοποιήσουμε την ονομασία του μήνα σε γραπτή μορφή ως «εικόνα». Αυτό που περιμένουμε να είναι σε θέση να κάνουν είναι να ταιριάξουν την προφορά της λέξης με την εικόνα της λέξης και όχι να την διαβάσουν, όμως αυτό έτσι κι αλλιώς θα συμβεί κάποια στιγμή.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της εκμάθησης των μηνών είναι να έχουν την αυτοπεποίθηση να τους πουν. Έχουν πλέον τις λέξεις στην βραχυπρόθεσμη μνήμη τους αλλά για να τα ενθαρρύνουμε να καταλάβουν τι «σημαίνει» ο κάθε μήνας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ημερολόγιο με τα σημαντικά γεγονότα που έχουμε δημιουργήσει.

Θα είναι διασκεδαστικό να προσπαθείτε να βρείτε μαζί τα σημαντικά γεγονότα και να βοηθάτε τα μικρά παιδιά σας να θυμηθούν τα γενέθλια των μελών της οικογένειας για να τα προσθέσετε στο ημερολόγιο και δημιουργείτε όμορφες στιγμές μέσα από τις οποίες μπορείτε να ξαναζείτε τα ξεχωριστά αυτά γεγονότα και να ανυπομονείτε για τα επόμενα γενέθλια και τις ξεχωριστές στιγμές. Αν είστε ιδιαίτερα οργανωτικό άτομο, μπορείτε να τυπώσετε φωτογραφίες των μελών της οικογένειας και να βάλετε το παιδί σας να τις κολλήσει στους ανάλογους μήνες του έτους. Μην ξεχάσετε να ξεκινήσετε από τα γενέθλια του μικρού σας παιδιού και των αδελφών του για να μην παρεξηγηθούν! Αν μπορείτε να βρείτε εικόνες και για τα υπόλοιπα γεγονότα, ακόμα καλύτερα. Θα μπορούσε επίσης το μικρό σας παιδί να ζωγραφίσει εικόνες για την κάθε περίσταση. Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες για τα πιο συνηθισμένα γεγονότα του έτους.

Προγραμματίζοντας δραστηριότητες

Θα είναι διασκεδαστικό να προσθέτετε γεγονότα, γενέθλια και ξεχωριστές στιγμές σε κάθε μήνα, και φυσικά μπορείτε να συμπληρώνετε κάθε σημαντική ημερομηνία που προκύπτει. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ημερολόγιο για πάρα πολλά πράγματα: επισκέψεις σε θείους και θείες, ραντεβού με τον γιατρό ή τον οδοντίατρο, κλπ. Επομένως, εκτός από την εκμάθηση των μηνών του έτους, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη βασική κατασκευή και για τον προγραμματισμό άλλων δραστηριοτήτων, όπως πότε να αγοράσετε δώρα που θέλετε να κάνετε, να οργανώσετε μία επίσκεψη ή να προετοιμαστείτε για τις γιορτές του σχολείου. Αν χρησιμοποιείτε το ημερολόγιο τακτικά θα ενισχύσετε τη μάθηση και θα διατηρήσετε τους μήνες του έτους (μαζί με τις σημαντικές στιγμές) ζωντανούς στη μνήμη του παιδιού σας. Θα κάνετε επανάληψη στους μήνες και όχι μόνο: ίσως να κάνετε και λίγο επανάληψη στους αριθμούς από το 1 ως το 12 και γιατί όχι και στις ημέρες της εβδομάδας.

Ευχάριστη διαδικασία μάθησης

Άλλος ένας τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας να θυμούνται τους μήνες του έτους είναι να διασκεδάζει μαθαίνοντας παίζοντας παιχνίδια λεξιλογίου. Για παράδειγμα, γράψτε ή τυπώστε την ονομασία του κάθε μήνα σε μία κάρτα. Προσποιηθείτε ότι σας πέφτουν κάτω οι κάρτες και ανακατεύονται και μετά ζητήστε από το παιδί σας να βάλει τους μήνες στη σωστή σειρά. Αν το μικρό παιδί σας έχει μεγαλύτερη ευχέρεια με τους αριθμούς από ότι με τους μήνες του έτους, τότε γράψτε τους αριθμούς από το 1 ως το 12 στην πίσω πλευρά κάθε κάρτας για να ρίχνει μια ματιά όταν δυσκολεύεται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική αν προσθέσετε και μουσική: στόχος είναι να προσπαθήσει το παιδί να βάλει τους μήνες στη σωστή σειρά πριν σταματήσει η μουσική! Μπορείτε επίσης να παίξετε ένα παιχνίδι όπου θα καλύπτετε μέρος της λέξης για να δείτε αν το μικρό σας παιδί μπορεί να μαντέψει ποιος είναι ο μήνας. Όταν μαντέψει όλους τους μήνες σωστά από την απεικόνιση της λέξης θα είναι πραγματικά υπερήφανο για το κατόρθωμά του. Μία διασκεδαστική εναλλακτική είναι η παντομίμα για κάθε μήνα του έτους για όλους εσάς που κρύβετε έναν καταπιεσμένο ηθοποιό μέσα σας. Το παιδί σας θα ξεκαρδιστεί στα γέλια αν σας δει να μιμείστε το φάντασμα του Halloween για τον μήνα Οκτώβριο ή να απολαμβάνετε το παγωτό σας για τον μήνα Αύγουστο!

Τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό, αν επενδύσετε σε ένα ξεχωριστό βιβλίο Αγγλικών που μπορείτε εσείς και το παιδί σας να διαβάσετε ώστε να εμπεδωθούν οι γνώσεις του, θα μπορέσει αυτή η διαδικασία να γίνει μια πραγματικά ολιστική εμπειρία, καθώς η εκμάθηση των μηνών του έτους θα ενσωματωθεί σε ένα ευρύ φάσμα οικογενειακών καταστάσεων. Αν τα παιδιά σας δεν γνωρίζουν τον Kipper, θα λατρέψουν αυτό το μικρό σκανταλιάρικο σκυλάκι, που έχει μια ξεχωριστή περιπέτεια κάθε μήνα του έτους όπως ακριβώς και τα παιδιά σας!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι