By Admin

22 Φεβρουαρίου 2019 - 18:24

Παιδιά που παίζουν κιθάρες

Η μουσική στα Αγγλικά με τη μορφή αγγλικών παιδικών τραγουδιών δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα σε ένα φυσικό, χαλαρό και διασκεδαστικό πλαίσιο και μπορεί να τα ενθαρρύνει να παράγουν ήχους στα Αγγλικά με θετικό και αυθόρμητο τρόπο.

Τα αγγλικά παιδικά τραγούδια μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της προφοράς των παιδιών και παράλληλα να τους παρέχουν ένα σαφές και φυσικό παράδειγμα για τον τονισμό των προτάσεων, τον ρυθμό και τον επιτονισμό.

Η μουσική και η συμμετοχή, εκτός από καταπληκτικό μέσο για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, αποτελεί μία εξαιρετικά κοινωνική δραστηριότητα και κάνει πράγματι θαύματα στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των μικρών μαθητών καθώς ξεκινούν να τραγουδούν με όλη τους τη δύναμη τα δικά τους τραγούδια και διερευνούν τους τρόπους έκφρασής τους.

Ακολουθούν οι πέντε καλύτερες συμβουλές για το πώς θα χρησιμοποιήσετε τη μουσική στα Αγγλικά με το παιδί σας, είτε στο σπίτι, είτε στις μετακινήσεις σας.

Ένα μουσικό περιβάλλον

Ενσωματώστε τη μουσική σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Η μουσική μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τις πιο δυσάρεστες δουλειές σε πολύ πιο ευχάριστες. Αν συνδυαστούν με ένα τραγούδι, οι δουλειές αυτές μπορούν να γίνουν λίγο πιο ελκυστικές: για παράδειγμα δοκιμάστε να τραγουδήσετε το «Clean Up» στα Αγγλικά ενώ τακτοποιείτε μαζί τα παιχνίδια. Εκτός από το να κάνει τις ανιαρές δουλειές να φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες, η συχνή χρήση της μουσικής αποτελεί επίσης έναν υπέροχο τρόπο για να σηματοδοτείτε μια καθημερινή διαδικασία ή στιγμή της ημέρας. Τραγουδώντας στα Αγγλικά το «The Bath Song» ή ακούγοντας απαλή μουσική μπορείτε να σηματοδοτείτε το τέλος της ημέρας και να διευκολύνεται η προετοιμασία του παιδιού σας για την ιστορία που θα του διηγηθείτε πριν κοιμηθεί. Προτάσεις για ιστορίες και παραμύθια για μικρά παιδιά στα Αγγλικά μπορείτε να βρείτε στο LearnEnglish Kids.

Εκτός από χαλαρωτική, η μουσική μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της διάθεσης ή την ενεργοποίηση. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική στο πλαίσιο της πρωινής σας ρουτίνας: τα τραγούδια με μέτρημα ή με συγκεκριμένο ρυθμό μπορεί να βοηθήσουν τα νυσταγμένα προσωπάκια να σηκωθούν από το κρεβάτι. Μια ιδέα είναι επίσης να χτυπάτε τα πόδια στον ρυθμό του ζωηρού τραγουδιού «Count and Move» για να ξεκινήσετε μαζί το πρωινό σας.

Κουνηθείτε στον ρυθμό της μουσικής

Ο τρόπος που χορεύουμε όταν δεν μας βλέπει κανείς είναι μία από τις απολαύσεις της ζωής τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς, επομένως εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κουνηθείτε μαζί! Ο χορός μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και η κίνηση και η έκφραση δεν είναι μόνο τρόπος διασκέδασης αλλά και σημαντικό μέρος της ανάπτυξης των μικρών παιδιών.

Όταν επιστρατεύονται και οι κινήσεις του σώματος, συμβάλλουμε στην κατανόηση του τραγουδιού παιδικού ή μη. Η σωματική κίνηση προφανώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να κινήσουμε (και να μάθουμε) τα μέρη του σώματος ενώ ο χορός βοηθάει καταπληκτικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας των παιδιών, του συντονισμού και των δεξιοτήτων ισορροπίας. Ενδυναμώστε τους μυς σας καθώς «λυγίζετε» τη γλώσσα σας στα Αγγλικά, λικνίζοντας το σώμα σας στον ήχο του «The Hokey Cokey» ή του «Heads, Shoulders, Knees and Toes».

Όταν τα αγγλικά παιδικά τραγούδια συνοδεύονται από τις κινήσεις των χεριών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας των παιδιών καθώς και των δεξιοτήτων πρώτης γραφής. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις κινήσεις αυτές με το παιδί σας ακούγοντας το «Incy Wincy Spider» ή το «Twinkle Twinkle Little Star» και κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις.

Τραγουδήστε δυνατά

Όταν τραγουδάτε δυνατά εξασκούνται τα χείλη, η γλώσσα και τα αυτιά, ενώ όταν τραγουδάτε δυνατά μαζί, τα παιδιά βιώνουν έντονα το συναίσθημα της συλλογικότητας αλλά και της διασκέδασης.

Αν τραγουδάτε στο παιδί σας στα Αγγλικά, θα αποτελέσετε ένα φανταστικό πρότυπο και θα τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν κι εκείνα. Μην ανησυχείτε αν δεν διαθέτετε αγγελική φωνή, τα μικρά παιδιά είναι πολύ επιεική.

Καθώς αυξάνεται η μουσική αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, ίσως θα μπορούσατε να το ενθαρρύνετε να τραγουδήσει ένα απλό αγγλικό τραγουδάκι μπροστά σε λίγους θεατές ή μέλη της οικογένειας. Αν πάλι ντρέπεται, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ηχογραφήσετε καθώς τραγουδάει με μια απλή συσκευή ηχογράφησης ή να το βιντεοσκοπήσετε με το κινητό σας και μετά να ακούσει την ηχογράφηση ή να δει το βιντεάκι. Σίγουρα θα λάμψει από υπερηφάνεια!

Μπορείτε να ψάξετε για αγγλικά παιδικά τραγούδια στο LearnEnglish Kids και στο Learning Time with Timmy στο YouTube για να εμπνευστείτε.

Παίξτε

Η εμπειρία να παίζετε μουσικά όργανα και να δημιουργείτε διαφορετικούς ήχους μαζί με το παιδί σας μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία ανάπτυξης της αφής και όλων των αισθήσεων μαζί και για τους δυο σας. Η διασκεδαστική, ενεργή μουσική εξερεύνηση είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να αναπτύξετε την ηχητική αντίληψη του παιδιού σας καθώς και τις δεξιότητες ακρόασης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού και η απόκτηση της αίσθησης του ρυθμού.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας μουσικά όργανα. Τα αυτοσχέδια κρουστά όπως αυτές οι μαράκες είναι απλά όργανα και μια χαρά για να ξεκινήσετε. Κάντε μια επιδρομή στην ανακύκλωσή σας για να βρείτε το κατάλληλο δοχείο, πλαστικό μπουκάλι ή ένα παλιό τάπερ και μετά επιλέξτε αν θα βάλετε μέσα ζυμαρικά, φασόλια ή ρεβίθια. (Ζητήστε από τα μικρούλια να σας βοηθήσουν να πάρετε ένα κομμάτι και να το βάλετε μέσα στο δοχείο – είναι μια καταπληκτική δραστηριότητα δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας!). Κλείστε καλά το καπάκι του δοχείου και αρχίστε να το κουνάτε! Δείτε το βίντεο «Shakey Shakey» με τον Σαμ και την Παμ, μάθετε τους στίχους, τραγουδήστε το και κουνήστε τις μαράκες στον ρυθμό!

Για περισσότερες ιδέες σχετικά με το πώς να φτιάξετε τα δικά σας αυτοσχέδια μουσικά όργανα, δείτε και στο LearnEnglish Kids.

Χρησιμοποιείστε διάφορα αντικείμενα

Αν χρησιμοποιείτε ενδιαφέρον οπτικό υλικό και κουκλάκια ή άλλα αντικείμενα σε συνδυασμό με ένα τραγούδι, τα παιδιά θα καταλάβουν καλύτερα το θέμα ή την ιστορία του τραγουδιού και μπορεί επίσης να μάθουν, αλλά και να απομνημονεύσουν, καινούργιες λέξεις.

Στα κουκλάκια αρέσει πολύ να μαθαίνουν! Καθώς το παιδί σας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις του στα αγγλικά παιδικά τραγούδια, μπορείτε να ενσωματώσετε και ένα κουκλάκι που μιλάει Αγγλικά την ώρα που τραγουδάτε. Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να κάνουν τον δάσκαλο ή τη δασκάλα και από τη δική μου εμπειρία έχω δει ότι αν το κουκλάκι μπερδέψει τα λόγια του τραγουδιού, τα παιδιά πάντα σπεύδουν να το διορθώσουν. Μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό κουκλάκι για το χέρι με μια παλιά κάλτσα, με κουμπιά για μάτια ή να επισκεφτείτε το LearnEnglish Kids για περισσότερες ιδέες για χειροποίητα κουκλάκια.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπτικά βοηθήματα, όπως εκπαιδευτικές κάρτες, για να εισάγετε καινούργιες λέξεις που περιλαμβάνονται σε ένα τραγούδι. Μπορείτε να κατεβάσετε εκπαιδευτικές κάρτες από το LearnEnglish Kids, ή να τις ζωγραφίσετε μόνοι σας αν αισθάνεστε έτοιμοι να δημιουργήσετε! Αν αφήσετε τα παιδιά να περιεργαστούν τις κάρτες με την ηρεμία τους, ίσως να τα παρακινήσετε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τα τραγούδια αυτόνομα, συσχετίζοντας την εικόνα με το τραγούδι.

Η ενσωμάτωση της μουσικής και των αγγλικών παιδικών τραγουδιών στις καθημερινές σας συνήθειες είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ενισχύσετε την εκμάθηση των Αγγλικών, ενώ παράλληλα ενισχύετε και τους βασικούς τομείς ανάπτυξης των μικρών παιδιών. Για περισσότερες ιδέες και αγγλικά παιδικά τραγούδια, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «How to use rhymes to improve children’s English» ειδικά για δραστηριότητες με αγγλικά παιδικά τραγούδια.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι