By the British Council

12 Απριλίου 2019 - 16:42

Μαθήτρια που διαβάζει βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα

Διαβάζοντας μαζί

Μία υπέροχη εμπειρία που μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας είναι να του διαβάσετε μία ιστορία στα Αγγλικά. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να έρθουν σε επαφή με καινούρια γλωσσικά φαινόμενα με διάφορους τρόπους, αλλά αποτελεί και μία σπουδαία ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και πιθανότατα να εδραιώσετε την δια βίου αγάπη του για το διάβασμα. Οι ιστορίες μπορούν να προάγουν τη θετική στάση ως προς την εκμάθηση Αγγλικών ενώ παράλληλα παρέχουν το πλαίσιο για εξοικείωση με μία νέα και διαφορετική κουλτούρα.

Το διάβασμα είναι μία ανεκτίμητη δεξιότητα που πρέπει να καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία και που θα πρέπει να την απολαμβάνετε μαζί με το παιδί σας. Το να διαβάζουν τα μικρά παιδιά ή να ακούνε εσάς να τους διαβάζετε, τα βοηθά να αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες κατανόησης του προφορικού λόγου καθώς ακούνε τους γραμματικούς τύπους της αγγλικής γλώσσας και τα νέα γλωσσικά φαινόμενα ενώ παράλληλα διεγείρεται η φαντασία τους. Τα πολύ μικρά παιδιά ακόμα αναπτύσσουν τις βασικές «δεξιότητες βιβλίου», όπως το να φροντίζουν τα βιβλία τους, να ξέρουν πότε να γυρίσουν σελίδα και να κατανοήσουν ότι το κείμενο διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα πάνω προς τα κάτω.

Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο

Να διαλέγετε βιβλία με απλό κείμενο και με θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται το παιδί σας. Τα εικονογραφημένα βιβλία παρέχουν ένα ορισμένο πλαίσιο και αυτομάτως συμβάλουν στην κατανόηση ενώ ταυτόχρονα είναι οπτικά όμορφα και ελκυστικά.

Κάντε μία εισαγωγή στο βιβλίο σχολιάζοντας τις εικόνες στο εξώφυλλο μαζί με το παιδί σας: Ποια χρώματα βλέπεις; Ποια ζώα βλέπεις; Πόσα ζώα βλέπεις; Τι νομίζεις ότι θα λέει η ιστορία; Υπάρχει καμία λέξη που ξέρεις; Βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με την ιστορία γυρνώντας μαζί του τις σελίδες, κοιτάζοντας τα χρώματα, τις εικόνες και τους χαρακτήρες της ιστορίας, χρησιμοποιώντας λέξεις και επαναλαμβανόμενες φράσεις τις οποίες ήδη γνωρίζει. Ξαναδείτε μαζί την ιστορία και σταδιακά αρχίστε να τη διαβάζετε.

Στα παιδιά αρέσει να ακούνε τις ιστορίες που ξέρουν, επομένως αν διαβάζετε ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες, εκτός από το ότι ο ακροατής σας είναι ευχαριστημένος, κάνετε επανάληψη στο λεξιλόγιο και τη δομή των προτάσεων σε ένα οικείο και ευχάριστο πλαίσιο. Μέσα από την επανάληψη, τα παιδιά σιγά σιγά θα αποκτήσουν την άνεση να συμπληρώνουν προφορικά τα σημεία της ιστορίας που αναγνωρίζουν.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα άνετο και χαλαρωτικό μέρος για να μοιραστείτε την ιστορία με το παιδί σας. Επιλέγοντας ένα βιβλίο που αρέσει και στους δύο, εξασφαλίζεται ότι η εμπειρία του διαβάσματος θα είναι θετική για το παιδί σας από μικρή ηλικία μέσα από τον δικό σας εμφανή ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση. Να θυμάστε ότι όλο αυτό που θα μοιραστείτε με το παιδί σας μπορεί να είναι μια χαλαρωτική ή μια συναρπαστική εμπειρία, ανάλογα με την ιστορία που έχετε επιλέξει.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κουκλάκια και διάφορα αντικείμενα για να ζωντανέψετε τις αγαπημένες ιστορίες του παιδιού σας και να ενισχύσετε το ανεξάρτητο, ελεύθερο παιχνίδι.

Βιβλία που σας προτείνουμε

«Baby Happy, Baby Sad» – Leslie Patricelli
Το βιβλίο αυτό, εκτός από το ότι καλύπτει τα βασικά συναισθήματα της χαράς και της λύπης, περιέχει πολλές επαναλήψεις σε συνθήκες της καθημερινότητας τις οποίες το παιδί γνωρίζει καλά. Έχει χοντρές χαρτονένιες σελίδες, είναι ανθεκτικό, και άρα ιδανικό για να το εξερευνήσουν μόνα, με τα χεράκια τους, τα πολύ μικρά παιδιά.

«Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?» – Eric Carle
Πρόκειται για ένα από τα πολλά όμορφα εικονογραφημένα βιβλία του Eric Carle. Στο βιβλίο αυτό επαναλαμβάνεται η φράση «What do you see?» ενώ παρουσιάζονται διαφορετικά ζώα, το καθένα με το δικό του ορισμένο χρώμα. Η επανάληψη και ο ρυθμός της ιστορίας την κάνει πολύ ελκυστική και τα παιδιά μπορούν άνετα να συμμετέχουν.

«From Head to Toe» – Eric Carle
Με το βιβλίο αυτό, το παιδί μαθαίνει τα κύρια μέρη του σώματος και τις βασικές κινήσεις ενώ παράλληλα καλείτε να συμμετέχει σωματικά καθώς τα διάφορα ζωάκια ρωτούν «Can you do it?» κάνοντας παλαμάκια, χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια, στριφογυρίζοντας και σκύβοντας. Πρόκειται για ένα δημοφιλές και ευχάριστο βιβλίο που μπορείτε να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας, αλλά μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή για διάβασμα πριν τον ύπνο!

«The Very Hungry Caterpillar» – Eric Carle
Αυτή η πολύ γνωστή ιστορία είναι ιδανική για να μάθουν τα παιδιά τις μέρες της εβδομάδας και τις ονομασίες διάφορων τροφών ακολουθώντας τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.

«We’re Going on a Bear Hunt» – Michael Rosen
Αυτή η απλή αλλά και διασκεδαστική ιστορία που μας διηγείται μια οικογενειακή εκδρομή περιλαμβάνει πολλές επαναλήψεις και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν συμπληρώνοντας την ιστορία με λέξεις που ήδη ξέρουν. Είναι πολύ αστείο να κάνετε τις αντίστοιχες κινήσεις ενώ διαβάζετε την ιστορία και πηγαίνετε στα μέρη που βρίσκονται οι χαρακτήρες της ιστορίας όπως το γρασίδι: «swishy swashy grass» ή τη λάσπη: «squelchy squerchy mud».

«Dinosaur Roar» – Paul & Henrietta Stickland
Αγαπημένο βιβλίο για όσους είναι λάτρεις των δεινόσαυρων, είναι γεμάτο χρώματα και, καθώς συγκρίνει δεινόσαυρους με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χαρακτήρες, παρέχει ξεκάθαρα οπτικά ερεθίσματα για να μάθει το παιδί τα αντίθετα.

«Room on the Broom» – Julia Donaldson
Το «Room on the Broom» διηγείται την ιστορία μιας καλής μάγισσας και των φίλων της που είναι διάφορα ζώα. Είναι ένα παραμύθι με όμορφη εμφάνιση και ποιητική γλώσσα που σημαίνει ότι μπορούν να το απολαύσουν παιδιά κάθε ηλικίας.

«One Mole Digging a Hole» – Julia Donaldson
Οι πολύχρωμες και οπτικά όμορφες εικόνες αυτού του βιβλίου με τις ομοιοκαταληξίες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκηθούν και να κάνουν επανάληψη στο μέτρημα από το 1 ως το 10 ενώ μαθαίνουν διάφορα ζώα και λέξεις που περιγράφουν διάφορες πράξεις.

«Funny Bones» – Janet & Allan Ahlberg
Αυτό το διασκεδαστικό παραμύθι παρουσιάζει δύο σκελετούς και το σκυλάκι τους και περιλαμβάνει λεξιλόγιο σχετικά με τα σπίτια και την πόλη καθώς και τα κύρια μέρη του σώματος. Οι πολύχρωμες εικόνες είναι ξεκάθαρες, απλές και συμβάλουν στην κατανόηση της οπτικής αναπαράστασης της ιστορίας.

«Dear Zoo» – Rod Campbell
Το «Dear Zoo» είναι βιβλίο με κρυμμένες εικόνες, άρα είναι και διαδραστικό και πολύ ελκυστικό για τα μικρά παιδιά. Παρουσιάζει διάφορα ζώα και απλά επίθετα ενώ ζητάει από τα παιδιά να μαντέψουν ποιο θα είναι το επόμενο ζώο στην ιστορία.

Διαδραστικές ιστορίες και τεχνολογία

Πολλά από τα παραπάνω βιβλία που σας προτείνουμε μπορείτε να τα παρακολουθήσετε είτε ως μικρές ιστορίες κινουμένων σχεδίων είτε στο YouTube όπου συνήθως τα διαβάζουν οι ίδιοι οι συγγραφείς τους. Όπου είναι δυνατόν, παρακολουθώντας την οπτικοποιημένη εκδοχή του αγαπημένου βιβλίου του παιδιού σας, μπορείτε να εμπλουτίζετε τη διαδικασία της ανάγνωσης και να συμβάλλετε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων κατανόησης του προφορικού λόγου του παιδιού σας σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Οι εφαρμογές αποτελούν μία ενδιαφέρουσα, ελκυστική και διαδραστική προσέγγιση για τους μαθητές όλων των ηλικιών που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να εμπλουτίσουν τις δεξιότητες εκμάθησης της γλώσσας. Καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κινητό ή σε τάμπλετ οι εφαρμογές αυτές μπορούν να αποτελέσουν μία πρακτική επιλογή για να μοιράζεστε βιβλία και διαδραστικές ιστορίες όπου και να βρίσκετε. Κατάλληλες για τα πολύ μικρά παιδιά είναι οι εφαρμογές του British Council Learning Time with Timmy 3 οι οποίες περιλαμβάνουν το δικό τους παιχνίδι ανάγνωσης, εξάσκηση στο λεξιλόγιο και βίντεο.

Καθώς τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να αναγνωρίζουν λέξεις στα Αγγλικά, ο δωρεάν, βραβευμένος δικτυακός τόπος Teach Your Monster to Read παρέχει στους μικρούς μαθητές των Αγγλικών ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον πλαίσιο για να εξασκηθούν στην ανάγνωση με φωνήματα και στις απλές προτάσεις.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι