By the British Council

03 Αυγούστου 2022 - 10:49

Adults learning English in a classroom

Η απόκτηση του πτυχίου επιπέδου Β2 είναι ένα πραγματικό επίτευγμα στις μέρες μας. Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι με τις σπουδές, την εργασία και την οικογένειά μας που η προσπάθεια απόκτησης ενός πτυχίου Αγγλικών μπορεί να φαντάζει αδύνατη. Ωστόσο, εάν το βάλετε στο μυαλό σας και λάβετε υπόψη ορισμένους βασικούς παράγοντες, τότε γίνεται ένας εφικτός στόχος. Σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), στο επίπεδο Β2 θα έχετε κατακτήσει τις εξής δεξιότητες:

  • κατανόηση εκτενών διαλόγων και τεχνικών συζητήσεων
  • ανάγνωση και κατανόηση επίκαιρων άρθρων και εκθέσεων
  • σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, περιγραφών και κειμένων για ποικίλα θέματα
  • παραγωγή λόγου που γενικά χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και ευχέρεια σε διάφορα πλαίσια

Για να αποκτήσετε πτυχίο Αγγλικών σε επίπεδο Β2 σημαίνει ότι είστε σε θέση να εργαστείτε πάνω στη γερή βάση Αγγλικών που έχετε μάθει κατά τα προηγούμενα χρόνια στο σχολείο, το Πανεπιστήμιο ή σε άλλα προγράμματα εκμάθησης γλωσσών. Η εκμάθηση για πτυχίο Αγγλικών Β2 ενισχύεται από το λεξιλόγιο και τη γραμματική που ήδη γνωρίζετε και αυτό σας βοηθάει να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι μια λέξη κλειδί εδώ επειδή, ας είμαστε ειλικρινείς, στο επίπεδο Β2 θα κάνετε ορισμένα λάθη αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθετε τον τρόπο να παρακάμπτετε αυτά τα λάθη και να συνεχίζετε να επικοινωνείτε.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να περάσουν μια εξέταση επιπέδου Β2 εάν μελετήσουν μερικά βιβλία γραμματικής, κάνουν επανάληψη τον τρίτο υποθετικό λόγο και χρησιμοποιούν πολλές συνδετικές λέξεις στην παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου (π.χ. however, even so, despite). Θα ήθελα να καταρρίψω αυτόν το μύθο επειδή όποιος κι αν σας είπε ότι οι εξετάσεις Β2 είναι πανεύκολες κάνει τεράστιο λάθος.

Βρείτε την εξέταση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας αναφορικά με τη γλώσσα. Σημειώστε τις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιείτε τα Αγγλικά ή/και στις οποίες θα θέλατε να τα χρησιμοποιείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στο είδος της πιο ενδεδειγμένης για εσάς εξέτασης. Η πλειοψηφία των εξετάσεων για πτυχίο Αγγλικών σε επίπεδο Β2 επικεντρώνεται στις 4 δεξιότητες καθώς και στη γραμματική και το λεξιλόγιό σας. Δείτε τον παρακάτω πίνακα για περισσότερες πληροφορίες:

Εξέταση Β2 Τι περιλαμβάνεται; Σκοπός
Cambridge First for Schools Κατανόηση Γραπτού Λόγου + Χρήση Αγγλικών: 7 μέρη / Παραγωγή Γραπτού Λόγου: 2 μέρη / Κατανόηση Προφορικού Λόγου: 4 μέρη / Παραγωγή Προφορικού Λόγου: 4 μέρη Γενικά Αγγλικά (υποψήφιοι σχολικής ηλικίας) Θέματα κατάλληλα για την εν λόγω ηλικία
IELTS (Band 5-6)

Κατανόηση Γραπτού Λόγου: 3 ενότητες / Παραγωγή Γραπτού Λόγου: 2 ενότητες / Παραγωγή Προφορικού Λόγου: 3 μέρη / Κατανόηση Προφορικού Λόγου: 4 μέρη

Αγγλικά για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς / Γενικά Αγγλικά: Ικανότητα ανταπόκρισης σε σπουδές ακαδημαϊκού τύπου στα Αγγλικά. Δεκτό από Πανεπιστήμια για πτυχιακά προγράμματα σπουδών και προϋπόθεση για εργασία στο εξωτερικό στις περισσότερες αγγλόφωνες χώρες.

Cambridge BEC Vantage Κατανόηση Γραπτού Λόγου: 6 μέρη / Παραγωγή Γραπτού Λόγου: 2 μέρη / Παραγωγή Προφορικού Λόγου: 3 μέρη / Κατανόηση Προφορικού Λόγου: 3 μέρη Αγγλικά για Επαγγελματικούς Σκοπούς: Ικανότητα ανταπόκρισης σε διάφορες επαγγελματικές καταστάσεις. Δεκτό από ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κορυφαίων εταιρειών και κυβερνήσεων

Η επίτευξη ενός καλού βαθμού σε ένα ανώτερο ενδιάμεσο επίπεδο απαιτεί ομοιογενή επίδοση σε όλες τις γλωσσικές δεξιότητες καθώς και εξοικείωση με τις στρατηγικές που θα χρειαστείτε για να τα πάτε καλά στις εξετάσεις. Προκειμένου να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Βρείτε ένα καλό πρόγραμμα προετοιμασίας για εξετάσεις με έναν έμπειρο καθηγητή

Σε αυτό το επίπεδο, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείτε καλά για οποιαδήποτε εξέταση πρόκειται να δώσετε. Στο επίπεδο Β2 κάνετε μια σημαντική μετάβαση από τη βασική χρήση της γλώσσας στην ανάπτυξη των ιδεών σας και την ανταπόκριση σε πιο σύνθετες καταστάσεις επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά πρέπει να μάθετε και να εξασκηθείτε σε μια σειρά στρατηγικών στις οποίες θα έχετε πρόσβαση μόνο σε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για εξετάσεις ή σε ένα πλαίσιο εμβάθυνσης. Στρατηγικές; Σας ακούω! Ας σας δώσω ορισμένα παραδείγματα – μπορείτε να μάθετε μέσα από ένα βιβλίο γραμματικής πώς να διακόπτετε κάποιον ευγενικά και να προσθέτετε τη δική σας άποψη στα Αγγλικά; Δεν νομίζω! Μπορείτε να μάθετε πραγματικά πώς να γράφετε μια ενδιαφέρουσα, συναρπαστική ανάρτηση σε ένα blog στα Αγγλικά για ένα μέρος που έχετε επισκεφτεί χωρίς τη βοήθεια και την καθοδήγηση του καθηγητή σας; Δεν νομίζω!

Όπως βλέπετε λοιπόν, η συμβολή ενός έμπειρου καθηγητή στην προετοιμασία για εξετάσεις είναι μια πραγματική επένδυση στην εκπαίδευσή σας όπως είναι και η ευκαιρία να δουλέψετε με μια ομάδα ομοϊδεατών μαθητών που όλοι τους έχουν τον ίδιο στόχο με εσάς. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της επιρροής που μπορεί να έχει μια ομάδα και ένας καθηγητής πάνω στο επίπεδο των κινήτρων σας. Οι συμμαθητές σας θα είναι όλοι τους άτομα τα οποία διανύουν το ίδιο μονοπάτι με εσάς όσον αφορά την εκπαίδευση και τα οποία θα κατανοήσουν πλήρως την αγανάκτησή σας με τη γλώσσα (ναι, το ξέρουμε ότι αγανακτείτε με την ορθογραφία και την προφορά του περιβόητου συνδυασμού των λέξεων που τελειώνουν σε -ough). Οι συμμαθητές σας σάς παρέχουν υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και πιθανότατα να είναι εκεί και την ημέρα της εξέτασης!

Γίνετε συλλέκτης φράσεων

Όσον αφορά την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, ο κόπος αυτών των επιπλέον ωρών μελέτης θα ανταμειφθεί με το εύρος των γνώσεων σας όσον αφορά το λεξιλόγιο και τις γραμματικές δομές. Στο επίπεδο Β2, θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να συλλέξετε συμφράσεις που μπορείτε να ενσωματώσετε στο δικό σας προσωπικό λεξιλόγιο. Η αναπαραγωγή τους όταν τις χρειάζεστε στην αυθόρμητη ομιλία και στη γραπτή επικοινωνία θα σας γίνουν δεύτερη φύση εάν εξασκηθείτε αρκετά και τις κάνετε επανάληψη. Για παράδειγμα, αντί να πείτε 'I went to a party' θα μπορούσατε να το εμπλουτίσετε λέγοντας κάτι όπως 'I went to the most amazing party'. Αντί να πείτε 'the views were beautiful' θα μπορούσατε να πείτε 'stunning scenery' και 'absolutely breathtaking landscapes'. Το ίδιο ισχύει και για τις γραμματικές δομές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ένα εύρος δομών. Στο ανώτερο ενδιάμεσο επίπεδο, ο εξεταστής και ο καθηγητής θέλουν να ακούσουν τη φράση 'What’s important is to have good communication skills' και όχι 'It’s important to have good communications skills'. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή δείχνει ότι είστε σε θέση να δώσετε έμφαση σε βασικές ιδέες και να παρέχετε πιο ακριβείς, ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Εμπλουτίστε τις γραμματικές γνώσεις σας

Υπάρχει πληθώρα πηγών που μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε πάνω στη γραμματική σας με ευχάριστο τρόπο. Δοκιμάστε τη σειρά δραστηριοτήτων που είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο LearnEnglish Teens, οι οποίες δεν είναι χρήσιμες μόνο για όσους δίνουν εξετάσεις για το Cambridge First for Schools αλλά και για όλα τα επίπεδα όλων των διαθέσιμων εξετάσεων. Σε αυτόν το δικτυακό τόπο, υπάρχει πλήθος εξαιρετικών ασκήσεων που μπορείτε να συμπληρώσετε ώστε να εξασκήσετε τις δεξιότητες που απαιτούνται σε μια εξέταση. Εάν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για το Cambridge First του British Council, μπορείτε μέχρι και να ανεβάσετε ηλεκτρονικά τις γραπτές εργασίες σας και να δώσετε μια εξέταση προφορικών. Και στις δυο περιπτώσεις, λαμβάνετε σχόλια από έναν έμπειρο καθηγητή πέρα από τον καθηγητή σας, το οποίο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακαλύψτε πάνω σε ποιο κομμάτι πρέπει να εξασκηθείτε περισσότερο.

Εάν είστε φανατικός φίλος του Facebook, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη σελίδα του British Council στο Facebook όπου παρέχονται συχνά συμβουλές για ιδιωματικές φράσεις, γραμματική, κ.λπ. και σας ενθαρρύνουν ώστε να μην χάσετε το κίνητρό σας.

Διευρύνετε τη γκάμα θεμάτων σας

Ακόμα και αν έχετε αποφασίσει να δώσετε ένα πτυχίο Γενικών Αγγλικών, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια συζήτηση πάνω σε μια γκάμα θεμάτων. Αυτό ισχύει και για εκείνους που δίνουν μια εξέταση Αγγλικών για Επαγγελματικούς ή Ακαδημαϊκούς Σκοπούς. Μην περιοριστείτε μόνο στη μελέτη των θεμάτων εκείνων που εμφανίζονται στο διδακτικό βιβλίο σας. Και υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για αυτό! Στις περισσότερες εξετάσεις απαιτείται να ξεκινήσετε ένα είδος συζήτησης ή συνομιλίας οπότε η καλή γνώση των θεμάτων της επικαιρότητας καθώς και η ικανότητα να κάνετε ψιλοκουβέντα θα είναι πάντα ένα συν για τη διαχείριση όλων των δεξιοτήτων που αξιολογούνται στις εξετάσεις. Η σελίδα LearnEnglish διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και δραστηριοτήτων που κυμαίνονται από αναρτήσεις σε ιστολόγια μέχρι podcasts που θα σας παρέχουν μια ποικιλία διαφορετικών απόψεων πάνω σε ζητήματα της επικαιρότητας.

Πέρα από την προετοιμασία για την εξέταση, αυτό που ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι να πιστέψετε ότι η απόκτηση γνώσεων είναι ζωτικής σημασίας. Δεν αποκτάτε γνώσεις μόνο για χάρη της εξέτασης αλλά εξελίσσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας για το μέλλον και πραγματικά υπάρχει ένα πρόγραμμα μαθημάτων για όλους ανεξαρτήτως της εξέτασης που προτιμάτε.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που έχετε στις εξετάσεις, σίγουρα θα έχετε κερδίσει γνώσεις πάνω στη γλώσσα και θα πρέπει να νιώθετε περήφανοι για την πρόοδο που έχετε σημειώσει.

Επομένως τι περιμένετε; Ήρθε η ώρα να κάνετε την εγγραφή σας για το πρόγραμμα/την εξέταση Αγγλικών Β2!