By the British Council

26 Ιουνίου 2023 - 16:14

Selection of stories in English for primary aged children, blog image

Αν έχετε ένα παιδί στο δημοτικό σχολείο και ψάχνετε τρόπους για να το παρακινήσετε και να το βοηθήσετε να βελτιώσει τα Αγγλικά του, η ανάγνωση βιβλίων μαζί του μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Τα οφέλη της εκμάθησης Αγγλικών μέσω παραμυθιών

Όλα τα παιδιά λατρεύουν μια καλή ιστορία, αλλά γνωρίζατε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουν Αγγλικά είναι μέσω των παραμυθιών; Κατ' αρχάς, τα παραμύθια δίνουν κίνητρο, επειδή είναι διασκεδαστικά. Οι ήρωες, τα σκηνικά και οι πλοκές τους βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πολλά για τον κόσμο γύρω τους, ενεργοποιούν τη φαντασία τους και ενθαρρύνουν την περιέργεια - «Αναρωτιέμαι... τι θα συμβεί στη συνέχεια;»

Ένα καλό παραμύθι είναι σαν την κόλλα που κρατά πολλά πράγματα ενωμένα μεταξύ τους, γιατί διαβάζοντάς το μπορείς να μάθεις πολλά συγχρόνως.Πρώτον, η εκμάθηση νέων λέξεων στο πλαίσιο ενός παραμυθιού βοηθά τα παιδιά να θυμούνται καλύτερα τις νέες λέξεις, επειδή υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός με τους ήρωες, το περιβάλλον ή την πλοκή. Στα βιβλία με εικόνες, οι νέες αυτές λέξεις συνδέονται και με την εικονογράφηση. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ομοιοκατάληκτες λέξεις, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να προφέρουν και να γράφουν αυτές τις δύσκολες αγγλικές λέξεις με διασκεδαστικό τρόπο. Οι ομοιοκαταληξίες διευκολύνουν και την απομνημόνευση των λέξεων, επειδή βοηθούν τα παιδιά να ανακαλέσουν τις λέξεις με βάση τον τρόπο που ακούγονται. Εκτός από το λεξιλόγιο και την προφορά, η επανειλημμένη ακρόαση ή ανάγνωση ενός παραμυθιού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εμπεδώσουν τις δομές των προτάσεων, ώστε όταν αργότερα μελετήσουν τη γραμματική, να έχουν πολλά παραδείγματα πάνω στα οποία μπορούν να βασιστούν. Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να ακολουθούν μια ιστορία και να τοποθετούν τις ιδέες τους σε σειρά - κάτι που αποτελεί θεμέλιο για την ανάπτυξη καλών επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Αλλά, οι λέξεις φαίνονται περίπλοκες... Θα καταλάβει το παραμύθι το παιδί μου;

Ένα από τα πλεονεκτήματα των παιδικών παραμυθιών είναι ότι συνοδεύονται από όμορφη εικονογράφηση. Αν το παιδί σας δεν καταλαβαίνει κάτι που ακούει ή διαβάζει, πιθανότατα θα μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει κοιτάζοντας τις εικόνες. Δεν έχει σημασία αν δεν καταλαβαίνει κάθε λέξη, η εξαγωγή συμπερασμάτων για το νόημα ενός κειμένου είναι μια πολύτιμη δεξιότητα της κατανόησης κειμένων.Επίσης, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια ιστορία απλώς για τον τρόπο που ακούγεται, αντί να εστιάζουν στο νόημα κάθε λέξης. Πολλά παιδικά παραμύθια είναι απλώς μια καλή αφορμή για να διαβάσετε αστεία στιχάκια, να διασκεδάσετε με γλωσσοδέτες και να απολαύσετε τους αστείους ήχους της αγγλικής γλώσσας - και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι!

Δημιουργήστε μια ρουτίνα για την ώρα του παραμυθιού

Είτε πρόκειται για ένα παραμύθι πριν τον ύπνο, είτε το διαβάζετε σε μια άνετη καρέκλα δίπλα στο τζάκι, είναι καλό να έχετε μια ρουτίνα για την ώρα του παραμυθιού, έτσι ώστε τα παιδιά να συνδέουν την ανάγνωση στα Αγγλικά με κάτι ευχάριστο. Η ρουτίνα των παραμυθιών δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη- μπορεί απλώς να είναι η ξεχωριστή στιγμή με τη μαμά, τον μπαμπά, τη γιαγιά ή κάποιον άλλον, που το παιδί σας θα περιμένει με ανυπομονησία.

Τι γίνεται αν δεν μιλάω Αγγλικά;

Αν σας είναι δύσκολο να διαβάσετε δυνατά στο παιδί σας ένα παραμύθι στα Αγγλικά, πολλά παιδικά παραμύθια είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, σε CD ή στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι μαζί, στο πλαίσιο της ρουτίνας σας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να το ακούσετε στο αυτοκίνητο καθ' οδόν για το σχολείο ή για να ψυχαγωγηθείτε σε μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο ή το τρένο. Υπάρχει επίσης το Διαδίκτυο. Το LearnEnglish Kids του British Council διαθέτει μια μεγάλη συλλογή παραμυθιών που το παιδί σας μπορεί να ακούσει και να διαβάσει ταυτόχρονα, ενώ η Barefoot Books διαθέτει μια μεγάλη online συλλογή από ιστορίες σε κινούμενα σχέδια.

Επιλέγοντας το σωστό παραμύθι

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη της ανάγνωσης παραμυθιών με το παιδί σας και πώς μπορείτε να το κάνετε, ποια παραμύθια πρέπει να επιλέξετε;Η συμβουλή μου είναι να επιλέξετε μια απλή ιστορία με ελκυστική εικονογράφηση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Ωστόσο, αν η ιστορία αρέσει σε εσάς, είναι πολύ πιθανό να αρέσει και στο παιδί σας - τίποτα δεν είναι καλύτερο από έναν ενθουσιώδη παραμυθά! Αλλά για να σας βοηθήσω να ξεκινήσετε, εδώ θα βρείτε μερικά από τα αγαπημένα μου παιδικά παραμύθια, κατάλληλα για παιδιά δημοτικού όλων των ηλικιών:

  • Walking through the Jungle – Stella Blackstone με εικονογράφηση της Debbie Harter

Αυτή η ιστορία μας ταξιδεύει σε μια πεζοπορία στο τροπικό δάσος, σε μια ανάβαση σε ένα βουνό και σε μια περιπέτεια κολύμβησης στον ωκεανό. Μέσα από την ομοιοκαταληξία και την επανάληψη, το παιδί σας θα μάθει για τα ζώα και τους ήχους που κάνουν, τα ρήματα της κίνησης και τα εξωτικά μέρη του κόσμου. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου, γιατί έχει πλάκα να παίζεις θεατρικά τις διάφορες σκηνές!

  • There Was an Old Lady Who Swallowed a Fly – παραδοσιακό παραμύθι

Αυτό είναι ένα άλλο αγαπημένο μου. Είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης που κατάπιε μια μύγα και για να πιάσει τη μύγα καταπίνει όλο και περισσότερα ζώα που μεγαλώνουν σε μέγεθος, μέχρι που... (δεν θα σας χαλάσω την έκπληξη). Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθετε για τα ζώα και τις ομοιοκατάληκτες λέξεις, ενώ ο πιασάρικος ρυθμός του σας εμπνέει να το τραγουδήσετε.Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι της ιστορίας εδώ στον ιστότοπο LearnEnglish Kids του British Council.

  • Happy Birthday Winnie - Valerie Thomas με εικονογράφηση του Korky Paul

Η Γουίνι η Μάγισσα ζει σε ένα μαύρο σπίτι με τον μαύρο γάτο της Γουίλμπουρ. Όλα όσα έχει είναι μαύρα! Σε αυτή την ιστορία η Γουίνι γιορτάζει τα γενέθλιά της. Το παιδί σας θα εξασκηθεί στις ημέρες της εβδομάδας και θα μάθει τις λέξεις για τα διάφορα μέλη της οικογένειας, τα δώρα γενεθλίων και τα παιχνίδια του πάρτι, καθώς και πολλά διαφορετικά είδη τούρτας! Τέλειο! Υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για να εξασκηθεί στον ήχο "w"!

  • The Tiger Who Came to Tea – Judith Kerr

Η ιστορία αυτή, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1968, υπήρξε αγαπημένη των παιδιών για πολλές γενιές και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής και σήμερα. Αφηγείται την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που λέγεται Σόφι και μιας τίγρης που αυτοπροσκαλείται για τσάι. Η τίγρη τρώει και πίνει όλο το φαγητό και το νερό στο σπίτι της Σόφι και μετά φεύγει, χωρίς να επιστρέψει ποτέ. Αυτή η ιστορία είναι ιδανική για να μάθετε πολλά για το φαγητό, το ποτό και τα πράγματα στην κουζίνα. Είναι μια γλυκιά και απλή ιστορία, με πολλές επαναλήψεις που διευκολύνουν την παρακολούθηση και τη συμμετοχή.

  • The Smartest Giant in Town – Julia Donaldson με εικονογράφηση του Axel Scheffler

Λατρεύω αυτή την ιστορία γιατί διδάσκει στα παιδιά την καλοσύνη και πώς να λένε ευχαριστώ - και έχει όμορφο τέλος. Είναι η ιστορία του Τζορτζ του γίγαντα, των καινούργιων ρούχων του και αφηγείται πώς συναντά διάφορα ζώα που χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθειά του. Χάρη στις πολυάριθμες ομοιοκατάληκτες λέξεις, τα παιδιά μαθαίνουν για τα ρούχα και τα ζώα, χρήσιμες εκφράσεις όπως "‘What’s the matter?’, ‘cheer up!’ και πώς να λένε λέξεις όπως ‘smartest’ και ‘kindest’.

  • The Gigantic Turnip – Aleksei Tolstoy με εικονογράφηση της Niamh Sharkey

Αυτή η δημοφιλής παιδική ιστορία είναι ένα ρωσικό λαϊκό παραμύθι. Ήρωάς του είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που φυτεύει ένα γογγύλι, το οποίο μεγαλώνει τόσο πολύ που δεν μπορεί να το βγάλει μόνος του από το χώμα. Ζητά βοήθεια από τη γυναίκα του, αλλά και πάλι δεν μπορούν να το βγάλουν. Η ιστορία εξελίσσεται καθώς όλο και περισσότερα ζώα της φάρμας τους βοηθούν, μέχρι που τελικά βγάζουν όλοι μαζί το γογγύλι. Αυτή η ιστορία είναι ιδανική για την εκμάθηση των ζώων, των λαχανικών, των περιγραφών (επίθετα) και των ενεργειών (ρήματα). Είναι άλλο ένα παράδειγμα παραμυθιού που είναι κατάλληλο και διασκεδαστικό για θεατρικό παιχνίδι. Το να θυμάται την αλληλουχία της ιστορίας ενθαρρύνει τη συγκέντρωση του παιδιού και ενισχύει τις δεξιότητες μνήμης. Μου αρέσει πολύ το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας - αν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!