By Elisabeth Jackson

18 Μαΐου 2018 - 16:35

Δασκάλα και ομάδα μαθητών παίζουν παιχνίδια στην αγγλική γλώσσα

Είναι Σάββατο και βρέχει κι εσείς θέλετε να κάνετε κάτι πιο χρήσιμο και πιο παραγωγικό από το να δείτε μια ταινία. Η καθηγήτρια Αγγλικών Elisabeth Jackson σας προτείνει ορισμένες δραστηριότητες σε κλειστό χώρο που δεν στοχεύουν απλά στο να διδαχθούν τα παιδιά καινούργιες λέξεις. Στην πραγματικότητα, θα βοηθήσουν το παιδί σας να έρθει σε επαφή με την αγγλική γλώσσα και να την μάθουν ενώ παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ή ανακαλύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Παίξτε το παιχνίδι «μάντεψε τη λέξη» με εικόνες

Τα παιχνίδια λέξεων μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κάνει επανάληψη στο λεξιλόγιό του και να το «ανακυκλώσει».

Κόψτε ένα κομμάτι χαρτί σε τετράγωνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κάρτες με μια εικόνα το καθένα. Πάρτε τρεις κάρτες και ζητείστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει μία εικόνα στην κάθε μια και ζωγραφίστε κι εσείς άλλες τρεις. Γυρίστε τις ανάποδα, ανακατέψτε τις και παίξτε το παιχνίδι: διαλέξτε μία εικόνα και πείτε τη σωστή λέξη στα Αγγλικά. Για να το κάνετε πιο ανταγωνιστικό, μπορείτε να συγκεντρώνετε πόντους και να παίζετε πολλούς γύρους. Για παράδειγμα, κερδίζετε τρεις πόντους αν πείτε τη σωστή λέξη με την πρώτη, δύο πόντους αν τη βρείτε με τη δεύτερη και ούτω καθεξής.

Θα μπορούσατε επίσης να διαλέξετε ένα θέμα για κάθε γύρο όπως «πράγματα που υπάρχουν στη φάρμα». Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποφασίσει τι να ζωγραφίσει και του δίνετε και το ανάλογο πλαίσιο όταν βρίσκει τις λέξεις για τις δικές σας εικόνες. Η θεματοποίηση βοηθάει επίσης τους μαθητές να δημιουργήσουν συσχετισμούς στο μυαλό τους για κάθε είδους λεξιλόγιο. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στα οπτικά ερεθίσματα και με τη ζωγραφική αναπτύσσονται επίσης οι δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.

Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού στα Αγγλικά

Χρησιμοποιώντας και πάλι μικρά κομμάτια χαρτί, γράψτε πώς λέγονται στα Αγγλικά τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκουμε στο σπίτι. Στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι να βρουν τα παιδιά το κρυμμένο έπαθλο εντοπίζοντας τα σωστά αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Αν οι παίκτες εντοπίσουν το σωστό αντικείμενο, θα βρουν εκεί το στοιχείο για το επόμενο αντικείμενο και ούτω καθεξής.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά διευρύνουν το λεξιλόγιό τους ενώ παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Μην ξεχάσετε να έχετε έτοιμο έναν «θησαυρό» για τη στιγμή που θα έχουν εντοπιστεί όλα τα αντικείμενα!

Μάντεψε πώς λέγεται το ζωάκι στα Αγγλικά

Το μόνο που χρειάζεστε για αυτή τη δραστηριότητα είναι οι ικανότητές σας στις μιμήσεις. Σκεφτείτε πέντε συνηθισμένα ζώα και το παιδί σας πρέπει να βρει πώς λέγεται το κάθε ζώο στα Αγγλικά. Μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι πιο δύσκολο επιλέγοντας πιο εξωτικά ή άγρια ζώα. Θα βρείτε σχετικές δραστηριότητες και στον δικτυακό μας τόπο British Council LearnEnglish.

Τα παιχνίδια βοηθούν το παιδί σας στη διαδικασία της απομνημόνευσης η οποία χρησιμεύει στην εκμάθηση των καινούργιων λέξεων. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχει τόση σημασία αν το παιδί θα βρει ή όχι σωστά τη λέξη, αλλά το να συναντήσει και πάλι τη λέξη. Είναι πιθανόν το παιδί σας να έχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να προσπαθήσει να ανακαλέσει την καινούργια λέξη προκειμένου να κερδίσει στο παιχνίδι.

Δημιουργείστε κάτι ξεχωριστό με χειροτεχνίες

Γιατί δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας δημιουργώντας κάτι μαζί του, όπως μια ασπίδα του ιππότη ή ένα μόμπιλε με μια κουκουβάγια; Αν βρείτε κάποια τέτοια δραστηριότητα που να έχει και βιντεάκι στα Αγγλικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού σας, μπορείτε να το δείτε πρώτα μαζί και μετά να κάνετε τη χειροτεχνία ή να κάνετε μαζί τη χειροτεχνία καθώς το παρακολουθείτε. Θα πρέπει βέβαια να σταματάτε το βιντεάκι και να το ξαναβλέπετε κατά τη διάρκεια της χειροτεχνίας σας.

Αυτή είναι μία ακόμα δραστηριότητα με την οποία αναπτύσσονται οι δεξιότητες λεπτής κινητικότητας του παιδιού σας παράλληλα με τις δεξιότητές του στα Αγγλικά.

Καθώς κάνετε τη χειροτεχνία σας, ίσως έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με το παιδί σας για τα μαθήματα Αγγλικών του στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων και να το ρωτήσετε τι έχει μάθει και τι εξάσκηση κάνουν στη τάξη. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια χρήσιμη επανάληψη της ύλης των Αγγλικών του χωρίς να εστιάζεται απ’ ευθείας στη γλώσσα καθεαυτή. Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει στη γλώσσα σας, αλλά το παιδί σας ίσως σας αιφνιδιάσει χρησιμοποιώντας λέξεις στα Αγγλικά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό με τα μικρά παιδιά.

Διαβάστε μαζί ιστορίες

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε – δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αξία των ιστοριών στη διαδικασία εκμάθησης της γλώσσας στα παιδιά. Είναι διασκεδαστικές, παρέχουν κίνητρο, αρέσουν στα παιδιά και τα δελεάζουν πέρα από τη γλώσσα αυτή καθεαυτή.

Αν έχετε πιο μικρά παιδιά, μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο με εικόνες. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας σχετικά με την ιστορία καθώς διαβάζετε το βιβλίο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε πως έχετε ξεχάσει κάτι ή να αλλάζετε τα γεγονότα (π.χ. η Σταχτοπούτα είχε ένα όμορφο γυάλινο φόρεμα). Αυτή η δραστηριότητα έχει μεγαλύτερη επιτυχία με ιστορίες που ξέρει ήδη το παιδί σας, αλλά μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί, με μέτρο, με καινούργιες ιστορίες, ειδικότερα αν η ιστορία έχει συναρπάσει το παιδί σας. Εδώ θα βρείτε ιστορίες για παιδιά.

Δημιουργείστε μαζί μια ιστορία

Μια πιο διαδραστική ιδέα είναι να φτιάξετε μια ιστορία μαζί με το παιδί σας, λέγοντας εναλλάξ ο καθένας τη συνέχεια της ιστορίας. Ακόμα και στο πιο βασικό επίπεδο γνώσης των Αγγλικών, μπορείτε να κάνετε μία παύση στην ιστορία και το παιδί σας να προτείνει τις λεπτομέρειες. Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι εκείνες που περιγράφουν το παιδί σας και την οικογένειά σας (μαζί με τα κατοικίδιά σας!) σε αστείες περιστάσεις. Για παράδειγμα: «Our cat was dancing down the street. She saw a …». Αφήστε το παιδί σας να είναι όσο δημιουργικό και αστείο θέλει. Χρησιμοποιώντας την αίσθηση του χιούμορ του θα κάνει την εμπειρία πιο διασκεδαστική και πιο εύκολο να τη θυμάται.

Ίσως φανεί και στους δυο σας δύσκολο στην αρχή να επιμείνετε στις αστείες ιστορίες, όμως θα σας αποζημιώσουν: βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει θετικούς συσχετισμούς με την εκμάθηση των Αγγλικών!

Μάθετε μαζί τους στίχους τραγουδιών

Υπάρχουν πολλά ευχάριστα και εύκολα στην απομνημόνευση παιδικά τραγούδια που θα αρέσει στο παιδί σας να ακούει ξανά και ξανά. Μπορείτε να ενισχύσετε την αλληλεπίδραση του παιδιού με τη γλώσσα και να του μάθετε τους στίχους (ή να τους μάθετε κι εσείς μαζί). Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσει το τραγούδι, θα τα τραγουδήσει κι εκείνο. Και πάλι, δημιουργώντας αυτούς τους θετικούς συσχετισμούς με την αγγλική γλώσσα από νωρίς, θα συμβάλλουν στο να γίνει το παιδί σας μαθητής με αυτοπεποίθηση.

Ελπίζω αυτές οι προτάσεις για δραστηριότητες να σας φάνηκαν χρήσιμες – αν έχετε κι εσείς δικές σας δραστηριότητες για την εκμάθηση των Αγγλικών που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, αφήστε το σχόλιό σας στη σελίδα μας στο Facebook.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι