By Claire Hughes

21 Δεκεμβρίου 2016 - 16:35

Christmas Present – Image © Craig D, licensed under CC BY 2.0 on Flickr Creative Commons
Image © Craig D, licensed under CC BY 2.0 on Flickr Creative Commons

Δέκα χριστουγεννιάτικα δώρα για τους μαθητές Αγγλικών

«Ένα βιβλίο γραμματικής! Τέλεια! Είναι ακριβώς αυτό που ήθελα!» Όσο και να αρέσει σε κάποιον να μαθαίνει Αγγλικά, είναι μάλλον απίθανο να τον ακούσετε να αναφωνεί τέτοιου είδους φράσεις το πρωί των Χριστουγέννων. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα δώρα που έχουν σχέση με την εκμάθηση των Αγγλικών. Η καθηγήτρια του British Council, Claire Hughes, επιλέγει δέκα χρήσιμα, συναρπαστικά χριστουγεννιάτικα δώρα που μπορείτε να αγοράσετε για τους μαθητές Αγγλικών που έχετε στη ζωή σας.

Flashsticks

Η εκμάθηση καινούριων λέξεων σε μια δεύτερη γλώσσα μπορεί να δυσκολεύει κάποιους – πρέπει να εκτεθείς στις καινούριες λέξεις πολλές φορές ώσπου να μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις στον προφορικό λόγο. Τα Flashsticks βοηθούν σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Κάθε πακέτο περιέχει 600 αυτοκόλλητα με τις πιο συνηθισμένες λέξεις που αντιστοιχούν στο κάθε επίπεδο, αρχαρίων, ενδιάμεσο και προχωρημένο, τα οποία κολλάτε σε διάφορα σημεία στο σπίτι. Όταν βλέπεις τις λέξεις ξανά και ξανά σε καθημερινή βάση, μένουν στο μυαλό σου. Τα αυτοκόλλητα είναι κωδικοποιημένα ανά χρώμα, για να σας βοηθήσουν να θυμάστε τι μέρος του λόγου είναι η κάθε λέξη, και υπάρχει δωρεάν εφαρμογή με βίντεο καθοδήγησης που σας παρουσιάζει πώς προφέρεται η κάθε λέξη.

Graded Readers (βιβλία προσαρμοσμένα για μαθητές Αγγλικών)

Το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσεις τις γνώσεις σου στα Αγγλικά, αλλά, είναι δύσκολο, αν δεν είσαι ήδη αρκετά εξοικειωμένος με τη γλώσσα. Ευτυχώς, οι εκδότες έχουν βρει τη λύση στο πρόβλημα – βιβλία γραμμένα σε φυσικό αγγλικό λόγο, που, όμως, χρησιμοποιούν γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν οι μαθητές διαφόρων επιπέδων. Λέγονται «Graded Readers» και είναι ωραία χριστουγεννιάτικα δώρα για κάθε βιβλιόφιλο.

Χρησιμοποιώ «Graded Readers» στα μαθήματα με εφήβους και τους αρέσει πολύ η αίσθηση της επίτευξης που έχουν όταν διαβάσουν ένα βιβλίο εξολοκλήρου γραμμένο στα Αγγλικά. Τα βιβλία αυτά μπορείτε να τα αγοράσετε από εκδοτικούς οίκους όπως ο OUP και διατίθενται και στο Amazon.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Τίποτα δεν καταφέρνει να ζωντανέψει την τάξη καλύτερα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Η πρόκληση να κερδίσουν το παιχνίδι, αποσπά τους μαθητές από τη σκέψη να κάνουν σωστή χρήση των Αγγλικών, και, επομένως, υπάρχει λιγότερο άγχος για λάθη και περισσότερη εξάσκηση στη ροή της γλώσσας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια προάγουν, επίσης, την κριτική και τη δημιουργική σκέψη και συχνά απαιτούν την επανάληψη καθορισμένων φράσεων – εξαιρετική εξάσκηση για την εξοικείωση με καινούριες φράσεις. 

Το Race to London είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους ομιλητές χαμηλότερου επιπέδου να διευρύνουν το πεδίο χρήσης της γλώσσας.

Aquanotes

Αν υπάρχει στο σπίτι σας ένας μαθητής Αγγλικών, γιατί δεν του αγοράζετε ένα αδιάβροχο σημειωματάριο που θα το κολλήσετε στο μπάνιο; Έτσι θα γράφετε ο ένας στον άλλον μηνύματα στα Αγγλικά, και η γραπτή εξάσκηση θα γίνει πραγματική επικοινωνία. Η γραφή προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν ξέρεις ότι κάποιος διαβάζει και απαντά σε αυτό που λες. Ένα σημειωματάριο στο μπάνιο θα συμπεριλάβει τα Αγγλικά στην καθημερινή ρουτίνα και ο μαθητής θα μυρίζει υπέροχα, αφού θα μένει περισσότερη ώρα στο μπάνιο!

Βιβλίο με «Συμβουλές εκμάθησης»

Στο British Council, όχι μόνο διδάσκουμε Αγγλικά, αλλά και βοηθάμε τους σπουδαστές μας να αναπτύξουν στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτός τάξης για να αποκτήσουν οι ίδιοι τον έλεγχο της εκμάθησης της γλώσσας. Γιατί δεν δωρίζετε στον μαθητή Αγγλικών που αγαπάτε ένα βιβλίο με συμβουλές εκμάθησης;

Κάποια από τα αγαπημένα μου είναι το «Fluent Forever» του Gabriel Wyner, το οποίο δίνει πολύ καλές συμβουλές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη γλώσσα, και το «Moonwalking with Einstein» του Joshua Foer, το οποίο εξερευνά στρατηγικές μνήμης με πολύ συναρπαστικό τρόπο.

Πολύγλωσσο στυλό

Για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές μικροσυσκευές, ένα πολύγλωσσο στυλό θα τους κάνει να νιώσουν σαν τον James Bond. Περάστε το στυλό επάνω από οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να μεταφράσετε, και θα εμφανιστεί στην οθόνη του φορητού υπολογιστή σας στη δική σας γλώσσα, συνοδευόμενο από οδηγίες για την προφορά. Θυμηθείτε, απλώς, να χαρίσετε μαζί και ένα σημειωματάριο για την καταγραφή και την εξάσκηση στις καινούριες φράσεις!

Ένα Βρετανικό βιβλίο μαγειρικής

Την τελευταία δεκαετία, ορισμένοι πραγματικά ενδιαφέροντες σεφ έδειξαν στον κόσμο ότι το βρετανικό φαγητό δεν είναι μόνο ψάρι με τηγανιτές πατάτες. Κάποιοι, όπως ο Jamie Oliver, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί και τα βιβλία με τις συνταγές τους έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Υπάρχουν και άλλοι ανερχόμενοι σεφ που τα βιβλία τους δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα και θα ήταν πολύ ωραία δώρα για όποιον ενδιαφέρεται για τη βρετανική κουλτούρα αλλά και τη γλώσσα. Το πρόσφατα εκδοθέν Great British Cookbook έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι δωρίζει μέρος των εσόδων του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ένα σύστημα Καραόκε/παιχνίδι τραγουδιού

Βάσει έρευνας είναι πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να θυμούνται πράγματα όταν συνδυάζουν αυτό που θέλουν να μάθουν με τη μουσική. Το τραγούδι βοηθά στην προφορά, στην απομνημόνευση γραμματικών δομών … και ποιος δεν θα ‘θελε κρυφά μέσα του να γίνει ροκ σταρ;

Ενθαρρύνετε τον μαθητή Αγγλικών να τραγουδά περισσότερο στα Αγγλικά, αγοράζοντάς του ένα σύστημα καραόκε ή κάποιο σχετικό βιντεοπαιχνίδι τραγουδιού. Μπορείτε και να κατεβάσετε δωρεάν εφαρμογές καραόκε πράγμα που σημαίνει ότι θα σας μείνουν περισσότερα χρήματα για τα υπόλοιπα αξεσουάρ και τις απαιτήσεις του ροκ σταρ.

Μια Ημέρα Εμπειρίας

Ένα πολύ διαδεδομένο δώρο στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια είναι τα δώρα «εμπειρίας». Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το πιλοτάρισμα ελικόπτερου μέχρι ένα πολυτελές απογευματινό τσάι. Είναι τέλειο δώρο για έναν μαθητή Αγγλικών γιατί δίνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το οποίο πρέπει να μάθει Αγγλικά – μπορεί να κάνει εξάσκηση σε λεξιλόγιο που έχει σχέση με την εμπειρία που έχετε επιλέξει. Όταν ολοκληρώσει την εμπειρία, θα έχει την επιπλέον αυτοπεποίθηση ότι χρησιμοποιεί πραγματικά τη γλώσσα που μαθαίνει.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ιδέες για ημέρες εμπειρίας.

Ένα Αγγλικό Λεύκωμα

Η δημιουργία ενός λευκώματος με την πρόοδο του μαθητή στα Αγγλικά, είναι ένας όμορφος τρόπος να του κάνουμε ένα δώρο προσωπικό και μοναδικό. Προσπαθήστε να κρατάτε μικρά ενθύμια από τις περιστάσεις που χρησιμοποιεί τα Αγγλικά, όπως, για παράδειγμα, γραπτά από το μάθημα Αγγλικών, μια εικόνα από ένα βιντεοπαιχνίδι που έχει τελειώσει στα Αγγλικά. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε έναν μαθητή Αγγλικών να βλέπει την πρόοδό του – πολλές φορές, οι μαθητές νιώθουν ότι δεν προχωρούν, γι’αυτό είναι πολύ ωραίο να έχουν μια απτή υπενθύμιση για όσα έχουν πετύχει.

Φροντίστε να αφήσετε μερικές σελίδες κενές στο τέλος του λευκώματος για να δείχνουν ότι το ταξίδι δεν τελείωσε ακόμα. Μπορούν να γράψουν μελλοντικούς στόχους που θέλουν να πετύχουν κι έτσι, να δουλεύουν βήμα-βήμα για συγκεκριμένους σταθμούς στη διαδρομή τους ως εκεί.

Ελπίζω, μέσα σε αυτές τις δέκα προτάσεις να βρήκατε τουλάχιστον μια ιδέα που θα κάνει τους μαθητές Αγγλικών που αγαπάτε να χαμογελάσουν το πρωί των Χριστουγέννων. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι