By Elisabeth Jackson

14 Φεβρουαρίου 2017 - 18:55

Ενήλικες μαθητές συζητούν σε τάξη προετοιμασίας για τις εξετάσεις Cambridge English

Η γνωριμία με τους μαθητές μας είναι ένα πολύ ευχάριστο κομμάτι της διδασκαλίας στο British Council. Σε αυτό το άρθρο, η καθηγήτρια Αγγλικών Elisabeth Jackson εξηγεί γιατί οι καθηγητές μας αφιερώνουν χρόνο στη γνωριμία μαζί σας και στη δική σας γνωριμία με τους άλλους μαθητές.

Μαθαίνεις καλύτερα όταν περνάς καλά

Οι άνθρωποι μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά όταν απολαμβάνουν το μάθημα και αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει τον τρόπο που διδάσκουμε στο British Council. Όσα χρόνια διδάσκω, βλέπω ξεκάθαρα στις τάξεις μου ότι το ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον συνεπάγεται με πιο χαρούμενους και αφοσιωμένους μαθητές.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο στο πρόσωπο μιας μαθήτριάς μου όταν ανέφερα τον παπαγάλο της σε ένα παράδειγμα στον πίνακα. Αυτό το ασυνήθιστο κατοικίδιο κίνησε το ενδιαφέρον και προκάλεσε έκπληξη στους υπόλοιπους μαθητές στην τάξη και ήθελαν αμέσως να της κάνουν ερωτήσεις, ξεχνώντας ότι πριν πέντε λεπτά δίσταζαν να μιλήσουν στα Αγγλικά.

Άλλες φορές παίρνω μία συνηθισμένη άσκηση του βιβλίου όπου συγκρίνονται δύο άτομα που κανένας μαθητής δεν γνωρίζει και τα αντικαθιστώ με τα ονόματα δύο αγαπημένων τραγουδιστών των μαθητών μου. Αυτό, πάλι, κάνει τους μαθητές μου να δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα και είχε ως αποτέλεσμα την πιο διασκεδαστική και σε βάθος ανάλυση του νέου γλωσσικού φαινομένου που δεν θα είχε συμβεί με άλλο τρόπο.

Αυτές οι καταστάσεις προκύπτουν διότι, όπως και άλλοι καθηγητές, έτσι κι εγώ έχω αφιερώσει χρόνο στο τα γνωρίσω καλύτερα τους μαθητές μου.

Πείτε μας για τα ενδιαφέροντά σας!

Όταν οι καθηγητές σας σάς γνωρίζουν καλύτερα και μαθαίνουν ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας, μπορούν να βρουν τρόπους να κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο κοντά σε εσάς και τη ζωή σας. Έτσι επίσης βελτιώνονται οι γνώσεις σας στα αγγλικά διότι καθώς περιγράφετε τις δικές σας απόψεις και εμπειρίες, βελτιώνετε τον τρόπο που εκφράζετε τη γνώμη σας και μαθαίνετε το λεξιλόγιο που αφορά συγκεκριμένα εσάς και τις ιδέες σας. Όσο πιο συναφές το αντικείμενο, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να θυμάστε τη γραμματική και το λεξιλόγιο που είναι απαραίτητα για να εκφραστείτε.

Ένα φιλικό μαθησιακό περιβάλλον

Ο φόβος του λάθους είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει ο καθένας που μαθαίνει μία ξένη γλώσσα. Όταν υπάρχει καλή σχέση με τον καθηγητή και τους συμμαθητές σας δημιουργείται μία ατμόσφαιρα όπου μαθαίνετε μαζί, βοηθά ο ένας τον άλλον και αισθάνεστε αρκετά άνετα ώστε να μπορείτε να δώσετε παραπάνω ώθηση στον εαυτό σας χωρίς να ανησυχείτε για το τι θα σκεφτεί για εσάς ο καθηγητής ή οι συμμαθητές σας.

Τα λάθη είναι αναπόφευκτα στη μαθησιακή διαδικασία και στο κάτω-κάτω άνθρωποι είμαστε! Ένα θετικό περιβάλλον αποδοχής θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο ή τον δισταγμό σας, να πάρετε θάρρος και να εξασκηθείτε στα Αγγλικά σας χωρίς να σας νοιάζουν τα λάθη.

Μία ευκαιρία να μάθει ο ένας από τον άλλον

Οι συμμαθητές σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Καθώς βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο, σας δίνεται η ευκαιρία να εξασκήσετε τις δεξιότητες κατανόησης προφορικού λόγου με κάποιον που καταλαβαίνετε και με ένα λεξιλόγιο το οποίο σας είναι οικείο. Μπορεί επίσης εκείνοι να γνωρίζουν κάποιες λέξεις που εσείς δεν ξέρετε και το αντίστροφο, και έτσι είναι μια ευκαιρία να μάθετε καινούριες λέξεις αλλά και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας για τις λέξεις που εσείς όντως ξέρετε εξηγώντας τες ή δίνοντας παραδείγματα στους συμμαθητές σας.

Μπορείτε επίσης να μάθετε από τα σχόλια του καθηγητή σας σε άλλους μαθητές καθώς όσοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο συχνά έχουν παρόμοιες απορίες και δυσκολεύονται με τα ίδια γλωσσικά φαινόμενα. Επομένως να ακούτε προσεκτικά όταν εξασκείστε σε κάτι νέο και όταν ο καθηγητής σας εξηγεί στην τάξη.

Ένα μέρος όπου μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις

Όταν οι σχέσεις με τον καθηγητή και τους υπόλοιπους μαθητές είναι καλές, είναι πιο εύκολο να κάνετε ερωτήσεις ή να ζητάτε βοήθεια αντί να ντρέπεστε ή να έρχεστε σε δύσκολη θέση. Μου αρέσει πολύ όταν οι μαθητές με ρωτούν σχετικά με αυτό που μελετάμε. Μου δείχνει ότι το σκέφτεστε ότι ενδιαφέρεστε για αυτό που κάνετε και προσπαθείτε να το εφαρμόσετε. Αυτό ακριβώς θα κάνετε και εκτός τάξης, επομένως ρωτήστε όσο έχετε τον καθηγητή σας στη διάθεσή σας.

Περισσότερες ευκαιρίες για συνομιλία

Πιθανόν στο σχολείο τα μαθήματα Αγγλικών να περιλάμβαναν κυρίως ασκήσεις σε αντίθεση με την επικοινωνιακή προσέγγιση που ακολουθούμε εμείς στην εκμάθηση της γλώσσας. Τα μαθήματά μας περιλαμβάνουν κάποιες ασκήσεις, αλλά συνομιλούμε πολύ περισσότερο.

Επιπλέον, το να συζητάτε με τους συμμαθητές σας για το πώς τα περάσατε μέσα στην εβδομάδα και τι έχετε κάνει στο μεταξύ, είναι η κουβεντούλα που τόσο αρέσει σε εμάς τους Βρετανούς. Μαθαίνοντας κάποια πράγματα ο ένας για τον άλλον είναι μια ευκαιρία να εξασκηθείτε σε πραγματικές συνθήκες. Κάνοντας ερωτήσεις πριν το μάθημα ή μετά το διάλειμμα ή σε κάθε άλλη ευκαιρία, θα αισθάνεστε όλο και πιο άνετα να μιλάτε Αγγλικά χωρίς να το πολυσκέφτεστε. Με άλλα λόγια, θα βελτιωθεί η ευχέρεια στο λόγο σας.

Κάνοντας φίλους

Ένα από τα κοινωνικά οφέλη των κλασσικών μαθημάτων Αγγλικών σε τάξη είναι ότι σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε ενδιαφέροντες ανθρώπους. Πολλές φιλίες, αλλά και κάποιες σχέσεις, έχουν ξεκινήσει στην τάξη των Αγγλικών και έχουν συνεχιστεί και έξω από τους τέσσερις τοίχους της. Κάποιοι λένε ότι η γλώσσα στην οποία γίνεται η γνωριμία είναι και η γλώσσα της φιλίας. Έτσι πολλοί μαθητές έχουν βρει φίλους για να πάνε για καφέ, να μιλάνε στα Αγγλικά, να πηγαίνουν μαζί σε Αγγλόφωνες εκδηλώσεις (αντί να πάνε μόνοι τους) ή ακόμα και τον καλύτερό τους φίλο που κάνουν τα πάντα μαζί. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις!

Μην διστάζετε λοιπόν! Γνωρίστε καλύτερα τον καθηγητή σας και τους συμμαθητές σας για να πάτε τα Αγγλικά σας στο επόμενο επίπεδο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι