By Elisabeth Jackson

28 Ιανουαρίου 2017 - 14:50

Ενήλικες σπουδαστές που μαθαίνουν Αγγλικά στο διαδίκτυο

Όποτε μαθαίνετε κάτι καινούριο, είτε στην τάξη είτε στο διαδίκτυο ή και σε καθημερινές περιστάσεις, χρειάζεται και λίγη έμπνευση. Σε αυτό το άρθρο η Elisabeth Jackson, καθηγήτρια του British Council, δίνει πρακτικές συμβουλές για να έχετε περισσότερα κίνητρα να μάθετε Αγγλικά φέτος!

Οι συνήθειες σας μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμάστε τα Αγγλικά σας

Φέρτε στο μυαλό σας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες των μαθημάτων σας, θυμηθείτε ποια πράγματα σας βοήθησαν να μάθετε και σημειώστε τα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, σημαντικό ή ασήμαντο: ένα τετράδιο όπου σημειώνατε το νέο λεξιλόγιο, μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή ένα podcast που ακούγατε καθώς πηγαίνατε στη δουλειά. Για να αξιοποιήσετε σωστά το χρόνο που αφιερώνετε στα μαθήματά σας, επικεντρωθείτε σε ό,τι σας έχει βοηθήσει και συνεχίστε να το κάνετε.

Αναλάβετε δράση! Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και φτιάξτε τρεις στήλες: «Τι πρέπει να συνεχίσω», «Τι δεν είχε αποτέλεσμα», «Τι πρέπει να δοκιμάσω». Μην ανησυχείτε αν δεν είστε σίγουροι τι πρέπει να βάλετε στην τρίτη στήλη ακόμα – θα σας δώσω εγώ έμπνευση στη συνέχεια.

Βρείτε υλικό στα Αγγλικά σχετικά με τα χόμπι σας

Το καλύτερο υλικό εκμάθησης Αγγλικών είναι αυτό που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές πηγές στο διαδίκτυο που απευθύνονται σε εκείνους που μαθαίνουν Αγγλικά και έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα:

  • Σας αρέσει η μαγειρική; Δοκιμάστε τη συνταγή για ζυμαρικά στο LearnEnglish ή αν είστε πιο προχωρημένοι, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές στον ιστότοπο Good Food του BBC.
  • Είστε ποδοσφαιρόφιλος; Ξεκινήστε από τον ιστότοπο Premier Skills
  • Αν ενδιαφέρεστε για τις νέες τεχνολογίες και τα γκάτζετ, υπάρχει ένα καταπληκτικό πρόγραμμα στο BBC World Service, το Click.
  • Στο Ted.com υπάρχουν ομιλίες για πάρα πολλά θέματα που καλύπτουν σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα. Δείτε τα βίντεο στην εκτενέστατη λίστα του και οι δεξιότητές σας στην κατανόηση του προφορικού λόγου θα βελτιωθούν σε χρόνο μηδέν!
  • Χρησιμοποιείστε τις ομάδες στο Meetup.com ή το Facebook της πόλης σας και βρείτε ανθρώπους με παρόμοια χόμπι με τα δικά σας. Οι ομάδες που ασχολούνται με τα διάφορα χόμπι συχνά διοργανώνουν εκδηλώσεις μέσα από αυτούς τους δικτυακούς τόπους, όπως πεζοπορίες, μαγειρική για χορτοφάγους ή συγκεντρώσεις προγραμματιστών και πολλά άλλα! Σε αυτές τις εκδηλώσεις συνήθως πηγαίνουν άτομα από άλλες χώρες που ζουν στο εξωτερικό και μιλούν Αγγλικά.

Βάλτε τα Αγγλικά στην καθημερινότητά σας

Όσο περισσότερο έρχεστε σε επαφή με την Αγγλική γλώσσα, τόσο γρηγορότερα θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας, τις εκφράσεις και τη γραμματική σας. Σας δίνω μερικές ιδέες για να υπάρχουν πάντα τα Αγγλικά γύρω σας:

  • Βάλτε ετικέτες σε πράγματα μέσα στο σπίτι σας – βάλτε αυτοκόλλητα στα διάφορα αντικείμενα με τις λέξεις στα Αγγλικά. Για παράδειγμα, βάλτε ένα αυτοκόλλητο με τη λέξη ‘window’ στο παράθυρο του υπνοδωματίου σας.
  • Αν ξέρετε ήδη τις βασικές λέξεις, προσθέστε ρήματα (π.χ. ‘open the window’ «ανοίγω το παράθυρο») ή ιδιωματικές εκφράσεις όπως ‘to throw (an idea) out of the window’ που σημαίνει σταματάω να σκέφτομαι κάτι.
  • Γράψτε τη λίστα με τα ψώνια στα Αγγλικά και προσπαθήστε να θυμάστε τις λέξεις όταν ψωνίζετε.
  • Βάλτε περιοδικά ή άλλα βιβλία στα Αγγλικά σε σημεία που μπορείτε να διαβάζετε όταν έχετε ελεύθερο χρόνο, για παράδειγμα στην κουζίνα, καθώς περιμένετε να γίνει το φαγητό.
  • Γράψτε το ημερολόγιό σας στα Αγγλικά: Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως ‘1 p.m.: Shopping’ ή όσο αληθινό και προσωπικό θέλετε εσείς να είναι. Μην ασχολείστε με το να ψάχνετε την κάθε άγνωστη λέξη στο λεξικό και μην ανησυχείτε αν δεν είναι απόλυτα σωστή η γραμματική σας, είναι σημαντικό να συνηθίσετε να γράφετε αλλά και να σκέφτεστε στα Αγγλικά. Όσο περισσότερο γράφετε, τόσο πιο εύκολα θα βρίσκετε τις λέξεις και τις γραμματικές δομές που χρειάζεστε.

Συνεχίστε τα κλασικά μαθήματα Αγγλικών στην τάξη

Σε μία κλασική τάξη εκμάθησης Αγγλικών τα μαθήματα σας παρέχουν συγκεκριμένα θέματα και έχετε συμμαθητές για να μιλάτε αλλά και το κίνητρο που δημιουργείται όταν μαθαίνει κανείς μαζί με άλλους. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος στην τάξη, αντιλαμβάνεστε με πιο δομημένο τρόπο τη διαδικασία της μάθησης και ο καθηγητής σας θα μπορέσει να σας πει ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία σας, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την πρόοδό σας. Μπορεί ακόμα να κάνετε και φιλίες ζωής με τους ανθρώπους που θα γνωρίσετε στην τάξη των Αγγλικών!

Μην το αναβάλλετε, εφαρμόστε κάτι από αυτά σήμερα και κάντε το πρώτο βήμα για να είναι το 2017 ένας φανταστικός χρόνος για τα Αγγλικά σας!