By Admin

01 Μαρτίου 2019 - 21:10

Ένα παιδί που παίζει συνθεσάιζερ

Ένας πολύ ωραίος τρόπος να συμπεριλάβετε την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στην καθημερινότητά σας, είτε στο σπίτι, είτε στις μετακινήσεις σας, είναι να τραγουδάτε μαζί με το παιδί σας αγγλικά παιδικά τραγούδια. Η χρήση, εφόσον είναι δυνατόν, σχετικών εικόνων, καρτούν ή διαφόρων αντικειμένων, συμβάλει στην κατανόηση και αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο για να απομνημονεύσουν τα παιδιά ένα παιδικό τραγούδι.

Τα παιδιά θα πρέπει να ακούσουν ένα τραγούδι αρκετές φορές μέχρι να εξοικειωθούν με αυτό, αλλά να είστε σίγουροι ότι με την επανάληψη, σύντομα θα ψιθυρίζουν τη μελωδία πριν αρχίσουν να τραγουδούν στα Αγγλικά! Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για παιδικά τραγούδια στα Αγγλικά για αρχή, οι οποίες ελπίζω να ηχήσουν όμορφα στα αυτιά σας.

Χαιρετισμοί και διαδικασίες

Το «Hello Hello», ένα εύθυμο και χαρωπό τραγούδι για καλωσόρισμα, σε συνδυασμό με πολύχρωμες εικόνες και ελκυστικές κινήσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να εισάγετε την «ώρα των Αγγλικών». Τέτοιου είδους τραγούδια αποτελούν μία ομαλή εισαγωγή στις καθημερινές λέξεις και φράσεις με τη μορφή εύθυμου και ευκολομνημόνευτου τραγουδιού και είναι τέλεια για την εκμάθηση Αγγλικών σε μικρά παιδιά.

Καθώς το παιδί σας θα αποκτά αυτοπεποίθηση, μπορείτε να προσθέτετε απλά συναισθήματα με το «Hello». Με χαιρετισμούς σαν το «πώς είσαι;» μπορείτε να μιμείστε συναισθήματα όπως: «good», «great», «wonderful», «tired», «hungry», «not so good» (καλά, τέλεια, υπέροχα, κουρασμένος, πεινασμένος, όχι και τόσο καλά).

Από την εμπειρία μου, ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί να μπει στην «φρικιαστική» διαδικασία της «τακτοποίησης», είναι να την μετατρέψετε σε παιχνίδι. Το να ενθαρρύνουμε και να επιβραβεύουμε την ανεξαρτησία σε κάθε της μορφή είναι πράγματι εξαιρετική προετοιμασία για το μέλλον κάθε παιδιού, κι έτσι όταν βάζουμε να παίξει το τραγούδι «Clean Up» όταν είναι η ώρα να τακτοποιηθούν τα παιχνίδια στη θέση τους, θα αποτελεί και το σύνθημα να ξεκινήσει αυτή η όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία!

Ζώα

Το «Old McDonald had a farm» είναι η τέλεια μουσική υπόκρουση ενώ μαθαίνουν τα παιδιά για τα ζώα της φάρμας και τους ήχους που κάνει το καθένα. Η χαρωπή μελωδία με τις επαναλήψεις παρέχει στους ανερχόμενους τραγουδιστές πολλές ευκαιρίες για πρόβα! Μόλις το παιδί σας αποκτήσει αυτοπεποίθηση με την αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού, μπορείτε να αντικαταστήσετε μερικά από τα ζώα της φάρμας με εξωτικά ζώα ή ζώα της ζούγκλας: «Old McDonald had a parrot …».

Το «I have a Pet» είναι ένα χαρούμενο τραγούδι που αποτελεί την τέλεια πρώτη γνωριμία με τις ονομασίες και τους ήχους των κατοικίδιων. Η εύθυμη μελωδία του και οι ευκολομνημόνευτοι στίχοι του θα σας κάνουν, σε χρόνο μηδέν, να τραγουδήσετε μαζί με το παιδί σας «Do you have a pet?».

Το «Walking in the Jungle» φέρνει τα παιδιά σε επαφή με πιο εξωτικά ζώα (βάτραχους, μαϊμούδες, τουκάν και τίγρεις) μέσα από μια περιπέτεια στη ζούγκλα που περιλαμβάνει όχι μόνο περπάτημα, αλλά ρυθμικό χτύπημα των ποδιών, πετάγματα και άλματα! Και πάλι, οι πολλές επαναλήψεις και οι εντυπωσιακές εικόνες θα παρακινήσουν τους μικρούς σας εξερευνητές να συμμετέχουν στη δράση και να δηλώνουν με θάρρος: «We’re not afraid, we’re not afraid!».

Το «Baby Shark» είναι σταθερά αγαπημένο τραγούδι των μικρών μαθητών που αμέσως έλκονται από την ιστορία της οικογένειας με τους πεινασμένους καρχαρίες που βάζουν στο μάτι ένα κοπάδι νόστιμων μικρών ψαριών. Εκτός από το ότι είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, το τραγουδάκι μαθαίνει στα παιδιά λεξιλόγιο σχετικό με τα μέλη της οικογένειας («baby shark», «mama shark», «papa shark», «grandma shark» και «grandpa shark»), τα μεγέθη και βασικές εκφράσεις με τρόπο συναρπαστικό και με πολλές επαναλήψεις.

Χρώματα

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν τις ονομασίες των χρωμάτων, το διαδραστικό παιχνίδι «βρες το χρώμα» είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για να κάνουν επανάληψη στο λεξιλόγιο που μόλις έμαθαν. Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να ακολουθούν απλές οδηγίες όπως το «Find something blue!» στις διαδραστικές εικόνες του τραγουδιού «I see something blue». Μόλις το παιδί σας εξοικειωθεί με το τραγούδι, μπορείτε να το τραγουδάτε και στο δικό σας παιχνίδι «βρες το χρώμα» μέσα στο σπίτι.

Αφού τα παιδιά μάθουν τα διάφορα χρώματα, το «I can sing a rainbow» είναι ένα δημοφιλές και ήρεμο τραγουδάκι για πολύ μικρούς μαθητές καθώς μπορούν σιγά σιγά να δείχνουν με σιγουριά τα διάφορα χρώματα στο ουράνιο τόξο, είτε στον ουρανό, είτε στην οθόνη!

Αριθμοί και μέτρημα

Το «Five Little Ducks» διηγείται την απλή αλλά και συναρπαστική ιστορία για πέντε παπάκια και τη Μαμά πάπια. Και σε αυτή την περίπτωση, η επανάληψη είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας καθώς στο τραγούδι επαναλαμβάνεται η αντίστροφη μέτρηση από το 5 ως το 0 ενώ το κάθε παπάκι εξερευνά το περιβάλλον του πριν επιστρέψει για μια αγκαλιά στη Μαμά πάπια.

Το «Five Little Monkeys» είναι ό,τι πρέπει για παραπάνω εξάσκηση. Αυτά τα πέντε σκανταλιάρικα μαϊμουδάκια πέφτουν ένα-ένα από το κρεβάτι. Στα παιδιά αρέσει πάρα πολύ να παριστάνουν τα μαϊμουδάκια που χτυπούν το κεφάλι τους και να μιμούνται τον θυμωμένο γιατρό που τα προειδοποιεί: «No more monkeys jumping on the bed!».

Το «1, 2, 3, 4, 5 Once I Caught a Fish Alive» είναι ένα ενδιαφέρον και χαρούμενο τραγουδάκι που βοηθάει τα παιδιά να εξασκηθούν στο μέτρημα από το 5 ως το 10. Μετρήστε τα δάχτυλά σας καθώς τραγουδάτε και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Είναι ένα πολύ όμορφο διαδραστικό παιχνίδι και μία φανταστική ευκαιρία να εξασκήσουν και να δυναμώσουν τους μυς των δακτύλων τους αλλά και τις δεξιότητές τους στα Αγγλικά!

Το απλό παιδικό τραγούδι «Hickory Dickory Dock» αποτελεί έναν καταπληκτικό τρόπο να εξασκηθούν τα παιδιά στο μέτρημα αλλά και να αρχίσουν να μαθαίνουν την ώρα. Όταν το παιδί σας μάθει καλά το τραγούδι, μπορείτε να τραγουδήσετε το «Hickory Dickory Crash», όπου περισσότερα ποντικάκια ανεβαίνουν τρέχοντας στο ρολόι ή ακόμα καλύτερα, μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να επιλέξει το ζωάκι που θα πει στο τραγούδι: «Hickory Dickory Dock, the iguana ran up the clock!».

Διαδραστικότητα: Δράσεις για τα χέρια και τα πόδια!

«If you’re happy and you know it!»: Αυτό το ζωηρό και διαδραστικό τραγούδι, από την εμπειρία μου, ξετρελαίνει τα παιδιά που το τραγουδούν και μιμούνται τις κινήσεις χτυπώντας παλαμάκια και τα πόδια τους ρυθμικά και φωνάζοντας «hurray!».

«Heads shoulders, knees and toes»: Αυτό το τραγούδι με τα ευκολομνημόνευτα λόγια βοηθάει τους μαθητές να μάθουν τα μέρη του σώματος μαζί με πολλές ζωηρές κινήσεις! Μόλις το παιδί σας μάθει καλά το τραγούδι, μπορείτε να τραγουδάτε κι εσείς μαζί και σε κάθε στίχο να κάνετε παύση σε ένα μέρος του σώματος για να το συμπληρώσει εκείνο. Ή θα μπορούσατε να ακούσετε την εκτέλεση «animal aerobic class» όπου το τραγούδι γίνεται όλο και γρηγορότερο … Έτοιμοι;

«The wheels on the bus»: Αυτό το τραγούδι με θέμα ένα εύθυμο λεωφορείο πάντα αρέσει στους μικρούς μαθητές, ειδικά όταν μαθαίνουν τις διάφορες δραστηριότητες του κάθε στίχου, ενώ το «the babies on the bus go waah waah waah» είναι το αγαπημένο όλων!

Το «Incy Wincy Spider» είναι ένα υπέροχο παιδικό τραγούδι που συνοδεύεται από τις κινήσεις της αραχνούλας («incy wincy actions») και επιτρέπει στα μικρά δαχτυλάκια να συμμετέχουν στην ιστορία της αραχνούλας ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους αναπτυσσόμενους μυς της λεπτής κινητικότητας των παιδιών.

Ανακαλύπτοντας αυτά τα παιδικά τραγούδια στα Αγγλικά μαζί με το παιδί σας, συμβάλει στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.

Αν σας άρεσαν οι προτάσεις μας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα LearnEnglish Kids και το LearnEnglish Kids στο YouTube όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία τραγουδιών ή να διαβάσετε το άρθρο «How to use rhymes to improve children’s English» όπου υπάρχουν περισσότερες υπέροχες ιδέες για δραστηριότητες σχετικά με τα αγγλικά τραγούδια για παιδιά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι