By IELTS Expert

28 Ιουνίου 2023 - 15:30

How to write an essay in English, blog image

Πολλοί μαθητές λένε ότι η παραγωγή γραπτού λόγου (writing) είναι το χειρότερο κομμάτι στην εξέταση Αγγλικών, αλλά συχνά είναι απλά θέμα αυτοπεποίθησης. Με εξάσκηση και τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να βελτιώσετε τα αγγλικά σας.  Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει αυτό το άρθρο σχετικό με την ενότητα writing στις εξετάσεις. Αυτή η ανάρτηση θα εξετάσει τα τρία στάδια της παραγωγής γραπτού λόγου (writing) - το σχεδιασμό, τη συγγραφή και την ανάγνωσή του.

Εάν προετοιμάζεστε για κάποια εξέταση, να γνωρίζετε ότι για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή των εξετάσεων θα πρέπει να ενημερώνεστε από τις ιστοσελίδες IELTS ή Cambridge English. Για υποψήφιους IELTS, μπορείτε να εξασκηθείτε με δωρεάν online τεστ Academic Writing ή General Training Writing τεστ. Μπορείτε επίσης να προετοιμαστείτε για τις γραπτές απαντήσεις με ένα IELTS Writing answer sheet.

Το πλάνο σας

Το πλάνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγής γραπτού λόγου. Μπορεί να λέτε "δεν κάνω πλάνο", αλλά κάπου στο υποσυνείδητό σας, το κάνετε! Εάν αυξήσετε την επίγνωσή σας σχετικά με το πώς κάνετε εσείς το πλάνο σας, μπορείτε να βελτιωθείτε σημαντικά. Ως δάσκαλος, βλέπω πολλούς μαθητές που κάνουν πλάνο και πολλούς που δεν κάνουν. Σε γενικές γραμμές, οι μαθητές που κάνουν πλάνο παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά, οπότε αν ανήκετε σε αυτούς που "δεν κάνουν πλάνο", θα πρέπει τουλάχιστον να πειραματιστείτε με κάποιες από τις ιδέες που παρακάτω.

1ο μέρος του πλάνου: Τοποθετηθείτε στο ερώτημα

Εάν γράφετε για μια εργασία ή μια εξέταση, είναι ζωτικής σημασίας να απαντήσετε στο ερώτημα που σας τέθηκε. Ο επαρκής προγραμματισμός (πέντε λεπτά είναι καλύτερα από το τίποτα) θα σας κρατήσει σε καλό δρόμο. 

Ξεκινήστε αναλύοντας το ερώτημα στα επιμέρους κομμάτια του. Συνήθως το ερώτημα έχει δύο ή τρεις πτυχές (για παράδειγμα, τα τρία σημεία στο Cambridge First). Θα χρειαστεί όχι μόνο να καλύψετε όλες τις πτυχές του ερωτήματος, αλλά και να καταστήσετε εμφανές στον καθηγητή σας ή στον εξεταστή ότι το έχετε κάνει, και ο καλύτερος τρόπος για να το αποδείξετε αυτό είναι να δώσετε σε κάθε πτυχή τη δική της παράγραφο.

2ο μέρος του πλάνου: Παραγωγή ιδεών και εύρεση λεξιλογίου

Αφού προσδιορίσετε τις παραγράφους σας, σκεφτείτε τι λεξιλόγιο έχετε στη διάθεσή σας. Ίσως θα θέλατε να γράψετε μια παράγραφο από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, αλλά όταν αρχίσετε να κάνετε το πλάνο, να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κενά στο λεξιλόγιό σας και ότι σας βολεύει καλύτερα να γράψετε από μια διαφορετική οπτική γωνία. Επιλέξτε ιδέες που συμπίπτουν καλύτερα με αυτό που μπορείτε να δηλώσετε με σαφήνεια στα Αγγλικά.

3ο μέρος του πλάνου: Γραμματική

Ακόμη και με όλο το λεξιλόγιο του κόσμου, ορισμένες ιδέες είναι πολύπλοκο να εκφραστούν γραπτώς. Η αιτιότητα, οι εικασίες και τα υποθετικά σενάρια είναι όλα αφηρημένες έννοιες που θα σας δυσκολέψουν να πείτε ακριβώς αυτό που θέλετε, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να ωθήσετε στο μέγιστο την ικανότητά σας στα Αγγλικά  και να δείξετε το γραμματικό σας εύρος. 

Προβάλετε στο μυαλό σας το πώς θα εκθέσετε τα επιχειρήματά σας, και όταν κολλήσετε, προσπαθήστε να γράψετε αυτό το μέρος στο πλάνο σας. Μπορεί να είναι μια ολόκληρη περίοδος ή μόνο μια πρόταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν έχετε αρκετή ικανότητα στα Αγγλικά για να μεταδώσετε μια πραγματικά εντυπωσιακή ιδέα ή αν πρέπει να απλοποιήσετε τις σκέψεις σας για να παραμείνουν σαφείς στον αναγνώστη.

1ο μέρος: Χρησιμοποιήστε το πλάνο σας!

Έχω δει πολλούς μαθητές να κάνουν λογικά, ικανά πλάνα που αφορούν το ερώτημα, αλλά μετά να ξεφεύγουν εντελώς από το θέμα όταν αρχίσουν να γράφουν! 

Φυσικά, μπορεί να αλλάξετε κάποια πράγματα καθώς προχωράτε, για παράδειγμα αν έχετε μια νέα ιδέα, αλλά εάν έχετε κατά νου το πλάνο σας, δεν θα αποσπαστεί η προσοχή σας και θα επανέλθετε στο ερώτημα. Θα έχετε επίσης ένδειξη για το πώς τα πάτε με τον αριθμό των λέξεων και το χρόνο.

2ο μέρος: Γράψτε την εισαγωγή σας τελευταία

Θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσετε αυτή την ιδέα. Ο σκοπός της εισαγωγής είναι να πει στον αναγνώστη τι πρόκειται να διαβάσει, οπότε πώς μπορείτε να γράψετε την εισαγωγή όταν δεν έχετε γράψει ακόμη το περιεχόμενο;

Είναι δύσκολο να γράψει κανείς μια εισαγωγή σε έναν λευκό καμβά, αλλά πολύ πιο εύκολο όταν έχουμε ήδη το περιεχόμενο γραμμένο μπροστά μας.

Αν γράφετε σε χαρτί, μπορείτε να γράψετε την εισαγωγή τελευταία - απλώς πρέπει να αφήσετε μερικές γραμμές γι' αυτήν.

3ο μέρος: Βεβαιωθείτε ότι η εισαγωγή και ο επίλογός σας ταιριάζουν

Η εισαγωγή και επίλογός σας θα πρέπει επίσης να ταιριάζουν με το περιεχόμενο των κύριων παραγράφων του θέματός σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μακάρι να είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που έχω δει μια εισαγωγή που τάσσεται με πάθος υπέρ κάποιου πράγματος, και τις παραγράφους που ακολουθούν και τον επίλογο να τάσσονται με πάθος κατά.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί εάν γράψετε τον επίλογό σας τελευταίο, όπως προτείνεται παραπάνω. Θα αποφευχθεί επίσης με το πλάνο και με το να σκεφτείτε λίγο πιο αναλυτικά πώς αισθάνεστε για το θέμα πριν ξεκινήσετε. Όταν λέω λίγο πιο αναλυτικά, εννοώ για ένα λεπτό περίπου, όχι για ώρες.

4ο μέρος: Χρησιμοποιείτε συνδετικές εκφράσεις

Οι συνδετικές εκφράσεις συχνά παρερμηνεύονται ως ένας απλός τρόπος για να δείξουμε "επίσημα αγγλικά", αλλά στην πραγματικότητα τις χρησιμοποιούμε συνεχώς, ακόμη και όταν συνομιλούμε με φίλους. Τις χρησιμοποιούμε και στον προφορικό και στο γραπτό λόγο για να δηλώσουμε ότι "θα προσθέσω σε αυτό που μόλις ειπώθηκε", "θα αντικρούσω αυτό που μόλις ειπώθηκε" και γενικά για να βοηθήσουμε τον ακροατή ή τον αναγνώστη να καταλάβει πού πάμε στη συνέχεια.

Μετά το γράψιμο

Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που πολλοί μαθητές αποφεύγουν - πρέπει να διαβάσετε αυτό που γράψατε! 

Ελέγξτε για ορθογραφικά λάθη, παραλείψεις καταλήξεων στο τρίτο πρόσωπο, κεφαλαία γράμματα, όποια λάθη κάνετε συνήθως... και αν δεν ξέρετε ποια λάθη κάνετε συνήθως, είναι επειδή δεν ελέγχετε τα γραπτά σας, οπότε πρέπει να ξεκινήσετε σήμερα! Μπορείτε να είστε ειδικοί στα δικά σας δυνατά και αδύναμα σημεία στο γραπτό λόγο, και αυτό θα σας κάνει ολοένα και καλύτερους.

Επιπλέον, θα πρέπει να ξαναδιαβάσετε το κείμενό σας γιατί είναι ευχάριστο να βλέπετε πόσο επιδέξια διατυπώνετε τις ιδέες σας και πόσο πειστικά είναι τα επιχειρήματά σας. Τα καταφέρατε! Μπράβο! Απολαύστε τη στιγμή με λίγη θετικότητα!