Σχέδια από ψείρες
Date
Παρασκευή 05 Μαΐου 2023 -
21:0022:00
Τοποθεσία
Helexpo, Θεσσαλονίκη

Death is incomprehensible even to a louse

Ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ της Kate Adams και της Δήμητρας Κολλιάκου

Φέρνοντας μαζί την Βρετανίδα ερμηνεύτρια Kate Adams και την Ελληνίδα συγγραφέα Δήμητρα Κολλιάκου, αυτός ο δημιουργικός διάλογος ξεδιπλώνει θέματα της φύσης και της ανθρώπινης σχέσης με τα έντομα.

Η Kate Adams παρουσιάζει μια σύντομη παράσταση εμπνευσμένη από το «The Alphabet of Insects» της Δήμητρας Κολλιάκου, ακολουθούμενη από ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, διάλογο και Q&A με το κοινό.

Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος του ευρύτερου έργου «Anatomy of Freedom» που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 με στόχο να διερευνήσει τις διαφορετικές πτυχές και τις απαραίτητες συνθήκες ελευθερίας, εγκαινιάζοντας μια πλατφόρμα για δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε πολλαπλές εκδοχές ενός φανταστικού μέλλοντος, και στο πού βρισκόμαστε σήμερα.

Πότε Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 21.00–22.00
Πού Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
HELEXPO (Περίπτερο 13, Αίθουσα Cosmos)
Εγνατία 154
546 36 Θεσσαλονίκη
 • Επιμέλεια: Μάρω Μιχαλακάκου
 • Επιλογή συγγραφέων: Κατερίνα Φράγκου
 • Βοηθός Επιμελήτριας: Μυρτώ Ρασινιέ

Με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του British Council

Thresholds of Freedom: New Beginnings

Με χαρά υποστηρίζουμε τις διαδικτυακές συζητήσεις «Thresholds of Freedom: New Beginnings», μέρος της ευρύτερης δια-καλλιτεχνικής δράσης «Anatomy of Freedom» (The Desire of Being Able to Fly), σε επιμέλεια της εικαστικού Μάρως Μιχαλακάκου.

Καλλιτέχνες και συγγραφείς από τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία θα συζητήσουν τις διαφορετικές πτυχές, αναγκαιότητες και προϋποθέσεις της ελευθερίας στο σήμερα, ανοίγοντας σημαντικά ζητήματα για τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος και του μέλλοντος:

 • Η σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας
 • Αναγεννητική οικολογία
 • Φύλο και επιθυμία
 • Σχετικότητες του μέλλοντος

Συζήτηση 1: Συνθήκες Ελευθερίας | 14.00

 • Yen Ooi, Συγγραφέας και Ερευνήτρια (Βρετανία)
 • Κώστας Στασινόπουλος, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελητής στην Serpentine Galleries (Βρετανία)
 • Nilufer Kuyas, Συγγραφέας, Συντονίστρια Προγράμματος στο Πρώτο Λογοτεχνικό Σπίτι της Κωνσταντινούπολης Kıraathane (Τουρκία)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Μαγκλίνης, Συγγραφέας, Αρχισυντάκτης του ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της Κυριακάτικης έκδοσης της Καθημερινής (Ελλάδα).

Συζήτηση 2: Οικοσυστήματα Ελευθερίας | 15.00

 • Μαρία Τοπάλη, Ποιήτρια (Ελλάδα)
 • Zeyno Pekünlü, Εικαστικός, Επικεφαλής του Προγράμματος Παραγωγής και Έρευνας της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, Μέλος του Institute of Radical Imagination (Τουρκία)
 • Kate Adams, Δημιουργός Περφόρμανς, Δραματουργός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Climate Psychology Alliance (Βρετανία)

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αμάντα Μιχαλοπούλου, Συγγραφέας, Αρθρογράφος στις εφημερίδες Καθημερινή και Tagesspiegel (Ελλάδα).

Παρακολουθήστε τις διαδικτυακές συζητήσεις σε βιντεοσκόπηση

Σχετικά με τη δράση «Ανατομία της Ελευθερίας»

Το πρόγραμμα «Ανατομία της Ελευθερίας» εστιάζει στις διαφορετικές πτυχές και τις απαραίτητες συνθήκες της ελευθερίας στις μέρες μας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει το δημιουργικό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών από το χώρο του πολιτισμού. Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία νέων πεδίων δυναμικών συνεργασιών και η διατήρησή τους στο μέλλον μέσα από τη δημιουργία νέων έργων που θα διερευνούν την ιδέα της ελευθερίας ως θεμελιώδη υπαρξιακή αρχή που διατρέχει το χρόνο και ως μια διαρκώς εξελισσόμενη έννοια και εμπειρία.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το British Council, το Δήμο Αθηναίων, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το πολιτιστικό κέντρο Kıraathane στην Κωνσταντινούπολη. Έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας.