Date
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
Τοποθεσία
Διαδικτυακά

Το Athens Science Festival ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Κάθε δύσκολη εποχή γεννά τους δικούς της πρωταγωνιστές, τους δικούς της ... ήρωες. Το Athens Science Festival αποκτά νέα, ψηφιακή μορφή και επιστρέφει ανανεωμένο προκειμένου να μας μεταφέρει στην «εποχή των ηρώων»! Από τις 27 έως και τις 29 Μαρτίου 2021 το μεγαλύτερο επιστημονικό φεστιβάλ της χώρας θα αναδείξει διαδικτυακά και σε «ζωντανή» πανελλήνια μετάδοση από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τις πιο σύγχρονες εξελίξεις σε τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά και τη σχέση Τέχνης και Επιστήμης.

Πότε 27–29 Μαρτίου 2021
Πρόγραμμα Κατεβάστε το πρόγραμμα (PDF, 2 mb)
Ιστοσελίδα www.athens-science-festival.gr
Facebook www.facebook.com/athenssciencefestival
Twitter twitter.com/AthensSciFest
Instagram www.instagram.com/athens_science_festival

Στιγμιότυπα

Επικοινωνία της Επιστήμης και ο δρόμος προς την Αειφορία
Σάββατο 27 Μαρτίου, 10.00–10.50

Καθηγητής Iain Stewart, Επικεφαλής της Ερευνητικής Έδρας El Hassan για την Αειφορία στη Royal Scientific Society της Ιορδανίας

Οι επιστήμονες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των γνώσεων σχετικά με τις μελλοντικές απειλές και τις γεω-περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτη μας στο ευρύ κοινό. Έτσι, ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο από τα πανεπιστήμια να μιλήσουν δημόσια για την επιστήμη τους. Συνεπώς, οι ίδιοι οι επιστήμονες γίνονται το σημείο επαφής για την επικοινωνία ανάμεσα στα πανεπιστήμια, που παράγουν τη γνώση, και το γενικό κοινό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη γνώση αυτή.

Την συζήτηση θα συντονίσει η Δρ Όλγα-Τζόαν Κτενίδου, ερευνήτρια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πληροφορίες

Γυρίζοντας τον Περιοδικό Πίνακα ανάποδα
Σάββατο 27 Μαρτίου, 18.00–18.50

Καθηγητής Sir Martyn Poliakoff, Ερευνητής Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham

Θα μπορούσε το αναποδογύρισμα του Περιοδικού Πίνακα των στοιχείων να κάνει κάποιες σημαντικές πτυχές του πιο κατανοητές και να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να σπουδάσουν χημεία; Ο καθηγητής Sir Martyn Poliakoff πιστεύει ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να παρουσιάσουμε αυτή την πληροφορία στο νεανικό κοινό. Σε αυτήν τη συζήτηση, θα διερευνήσουμε πώς είναι δυνατόν κοιτώντας κάτι από μια νέα οπτική να γεννηθούν νέες ιδέες και να δημιουργηθούν νέες απόψεις. Επίσης, ο καθηγητής Poliakoff, παγκόσμιος πρωτοπόρος στον τομέα της πράσινης χημείας, θα μας μιλήσει για το πώς εμπνεύστηκε να γίνει χημικός και πώς βλέπει την εξέλιξη του τομέα της πράσινης χημείας στο μέλλον.

Την συζήτηση με τον καθηγητή θα συντονίσουν ο Στράτος Ασημέλλης (MSc Χημικός, Υποψήφιος Διδάκτορας στην Επικοινωνία της Επιστήμης) και η Έλενα Βενάρδου (PhD in Chemistry, University of Nottingham, Quality Assurance και Product Compliance Manager & Qualified Person στο Boehringer Ingelheim Ελλάς).

Πληροφορίες

Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;
Κυριακή 28 Μαρτίου, 13.00–13.50

Arthur I. Miller, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, University College of London

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικά επιτεύγματα τα οποία θα φάνταζαν απίστευτα λίγες μόλις δεκαετίες πριν. Πράγματι, η εισαγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας μέσω «έξυπνων» μηχανών, ρομπότ και εφαρμογών έχει κάνει πιο άνετη και εύκολη τη ζωή μας. Μέχρι στιγμής αυτές οι «έξυπνες» μηχανές εκτελούν αυστηρά καθορισμένες, επαναλαμβανόμενες και – συχνά – βαρετές εργασίες που καθορίζονται από τους ανθρώπινους κατασκευαστές τους. Θα μπορούσαν όμως να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό; Μας είναι εύκολο να σκεφτούμε ένα ρομπότ επιφορτισμένο με τις οικιακές εργασίες, συμβαίνει όμως το ίδιο και για ένα ρομπότ ποιητή, συγγραφέα ή μουσικό;

Πληροφορίες

Εκπαίδευση και απασχόληση σε πράσινους τομείς
Κυριακή 28 Μαρτίου, 18.00–18.50

Δρ Σπύρος Κιτσινέλης, Διδάκτορας Φυσικοχημείας/Φασματοσκοπίας
Δρ Όλγα-Τζόαν Κτενίδου, Ερευνήτρια, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Βασίλης Ράλλης, Συνιδρυτής και CEO, EarthIndex

Η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, ώθησε τους επιστήμονες να εργαστούν πάνω σε νέες πράσινες τεχνολογίες και να πραγματοποιήσουν μερικές εξαιρετικές ανακαλύψεις. Αυτή η εξέλιξη μετασχηματίζει σημαντικά την αγορά εργασίας, καθώς δημιουργεί την ανάγκη για νέες δεξιότητες. Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους φοιτητές και για τους νέους επαγγελματίες να σπουδάσουν και να εργαστούν σε έναν πράσινο τομέα, είναι πολλά υποσχόμενες και ραγδαία εξελισσόμενες. Σε αυτή τη συζήτηση θα ανακαλύψουμε τις προοπτικές που προσφέρουν ορισμένοι πράσινοι τομείς και θα αναφερθούμε στο πως μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια τέτοια πορεία, δίνοντας έμφαση στις επιλογές που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βρετανία.

Με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας

Πληροφορίες

H Επικοινωνία της Επιστήμης μέσα από τα Ντοκιμαντέρ
Δευτέρα 29 Μαρτίου, 18.00–18.50

Elena Andreicheva, βραβευμένη με Όσκαρ και BAFTA παραγωγός και κινηματογραφίστρια

Η βραβευμένη βρετανίδα σκηνοθέτιδα Elena Andreicheva και ο δημοσιογράφος Θανάσης Τρομπούκης συζητούν τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ντοκιμαντέρ στο να κατανοήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία. Πώς επικοινωνούν την επιστήμη τα ντοκιμαντέρ; Είναι κάποια πιο αποτελεσματικά από άλλα στην παρουσίαση επιστημονικών εννοιών και δεδομένων; Πώς εξισορροπούν την ανάγκη για δραματική αφήγηση με την παρουσίαση τεκμηριωμένου περιεχομένου; Πώς μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην επιστήμη, αλλά και στους επιστήμονες; Είναι τα ντοκιμαντέρ ένας αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίσουμε νέα θέματα, ή να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις πάνω σε θέματα τα οποία μας είναι ήδη οικεία; Ελάτε να ακούσουμε τη συζήτηση της Elena και του Θανάση, όπου θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Τρομπούκης, δημοσιογράφος και Project Manager του iMEdD Lab.

Πληροφορίες

Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα στην ενότητα «Documents» παρακάτω.

Επισκέψεις σχολείων

Περισσότεροι από 50.000 μαθητές από 300 σχολεία έχουν πάρει μέρος στο Athens Science Festival, συμμετέχοντας σε διαδραστικά εργαστήρια, στις εκθέσεις και στα πειράματα. Η φυσική, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μαθητών. Φέτος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μας επισκεφθούν ψηφιακά και να συμμετέχουν στις δράσεις μας με διαδραστικό τρόπο.

Υποστηρικτές

Το Athens Science Festival θέλει να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στη κοινωνίας και την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού σε επίκαιρα ζητήματα. Στοχεύουμε στο να γίνει πιο κατανοητός ο ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας στη καθημερινότητά μας.

Δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη στήριξη δεκάδων χορηγών με τους οποίους μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με τη Microsoft, την AstraZeneca, την Cosmote, το Plaisio, τη Cyclon και πολλούς ακόμα.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Βαγγέλη Κραββαρίτη:

Τηλέφωνο 210 3692 361
Email Vangelis.Kravvaritis@britishcouncil.gr

Το Athens Science Festival διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίωντο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Δείτε επίσης