Αφίσα «Athens Science Festival 2024»
Date
Τρίτη 16 Απριλίου 2024Κυριακή 21 Απριλίου 2024
Τοποθεσία
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το Athens Science Festival ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός, αλλά και ως ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία και την τέχνη!

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Με τη συμμετοχή 180.000 επιστημονικών συνεργατών, 6.500 συνεργατών, 900 ομιλητών, 350 καλλιτεχνών και 2.200 εθελοντών από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής του μέχρι σήμερα, το Athens Science Festival δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που συνολικά στα δέκα χρόνια της διοργάνωσής του έχει ξεπεράσει τους 150.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει.

Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Από το 2014, το Athens Science Festival παραμένει το μεγαλύτερο επιστημονικό φεστιβάλ που μεταφέρει τη νέα γνώση στο ευρύ κοινό μέσα από έναν συνεχή και ανοιχτό διάλογο με την επιστημονική, ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.

Απολαύστε μια μικρή γεύση από προηγούμενες διοργανώσεις:

ASF2023 | ASF2022 | ASF2021 | ASF2019 | ASF2018 | ASF2017 | ASF2016 | ASF2015 | ASF2014

Το Athens Science Festival δεν έμεινε στα όρια της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη (TSF), στην Λάρισα (ΤhSF), στην Πάτρα (PSF), τα Ιωάννινα (ISF), στην Λήμνο (AeSF), αλλά και την Κύπρο (MSF), ενώ στο μέλλον και άλλες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να φιλοξενήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδήλωση.

Highlights

Solve for Tomorrow – Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών
Τετάρτη 17 Απριλίου, 15.30–17.30 | Innovathens

Είστε εκπαιδευτικός και ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε καλύτερα τη μεθοδολογία του «design thinking»; Ελάτε στην επιμόρφωση που διοργανώνει το British Council με την υποστήριξη της Samsung Electronics Hellas και μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε την καινοτόμα σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, την ηγεσία και την ομαδική συνεργασία και άλλες βασικές δεξιότητες στους μαθητές σας ώστε να τους βοηθήσετε να βρουν καινοτόμες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα.

Δηλώστε συμμετοχή

Tales of the Sea World από την Δρ Imogen Napper
Τετάρτη 17 Απριλίου, 19.30–20.00 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Η Δρ Imogen Napper είναι βιολόγος θαλάσσιου περιβάλλοντος και εξερευνήτρια του National Geographic. Την αποκαλούν «Plastic Detective» καθώς η έρευνά της εξετάζει διάφορες πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω του πλαστικού. Στο Athens Science Festival θα κάνει μια παρουσίαση με θέμα «Plastic Detective: Investigating Pollution from Washing Clothes to Earth’s Orbit».

Πληροφορίες

Tales of Climate Change – Extreme weather changes από τον Δρ Tom Matthews
Πέμπτη 18 Απριλίου, 19.30–20.00 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Ο Δρ Tom Matthews είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maynooth (Ιρλανδία), στο Πανεπιστήμιο John Moores και στο Πανεπιστήμιο Loughborough. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πιο συγκεκριμένα στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το θέμα της παρουσίασής του στο φεστιβάλ θα είναι «Peering over the Climate Precipice with Tales of Future Weather».

Πληροφορίες

Generation Alpha – Συζήτηση σε πάνελ
Παρασκευή 19 Απριλίου, 20.00–20.50 | Δεξαμενές Καθαρισμού (ισόγειο)

Ο Γιάννης Ευθυμίου είναι Λέκτορας στο Τμήμα Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Η έρευνά του επικεντρώνεται στα παιδαγωγικά μοντέλα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη («Education for Sustainable Development»). Επιπλέον, είναι εκπαιδευτής δασκάλων και εκπαιδευτικών. Στο Athens Science Festival θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση με θέμα την «Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο εκπαιδευτικό πλαίσιο για τη Alpha Generation, με πρωτοποριακές στρατηγικές και εμπειρίες».

Πληροφορίες

Chemistry Show από τον Hassun El-Zafar
19–21 Απριλίου | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Ο Hassun El-Zafar είναι senior producer στο Royal Institution of Great Britain. Στο Athens Science Festival θα παρουσιάσει το «Ο Εκρηκτικός Περιοδικός Πίνακας» την Παρασκευή 19 Απριλίου (09.30–10.15) και το Σάββατο 20 Απριλίου (11.00–12.00), και το «Ο Καταπληκτικός Κόσμος των Αερίων» την Παρασκευή 19 Απριλίου (12.00–12.45), το Σάββατο 20 Απριλίου (13.00–14.00) και την Κυριακή 21 Απριλίου (13.00–14.00).

Πληροφορίες

ΑΙ For a Green Future – Συζήτηση σε πάνελ
Σάββατο 20 Απριλίου, 18.00–18.50 | Δεξαμενές Καθαρισμού (ισόγειο)

Ο Εμμανουήλ Πυργιωτάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Essex. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τεχνητή νοημοσύνη στα χρηματοοικονομικά και την εταιρική βιωσιμότητα. Ασχολείται με εφαρμογές «machine learning» και διερευνά τη σχέση μεταξύ των ESG και των εκπομπών άνθρακα. Στο Athens Science Festival θα συμμετάσχει σε ένα πάνελ συζήτησης με θέμα «Ο κεντρικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των πράσινων πρωτοβουλιών του μέλλοντος».

Πληροφορίες

Music, Mathematics, and the Heart με την Elaine Chew
Κυριακή 21 Απριλίου, 21.00–22.00 | Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Η Elaine Chew είναι ερευνήτρια και πιανίστρια. Είναι καθηγήτρια Μηχανικής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής και Επιστημών Απεικόνισης και στο Τμήμα Μηχανικών στο King’s College του Λονδίνου.

Πληροφορίες

Επισκέψεις σχολείων

Προγραμματισμένες σχολικές επισκέψεις για μαθητές Ε και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου:

Ημερομηνίες 16–19 Απριλίου 2024
Ώρες επισκέψεων 09.00–14.00
Διάρκεια επίσκεψης Δύο ώρες
Είσοδος 6€ ανά μαθητή
Τηλέφωνο 210 677 5892
Email schools@athens-science-festival.gr
Φόρμα συμμετοχής https://bit.ly/3U7FIXD

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Νεφέλη Λάππα:

Τηλέφωνο 210 369 2361
Email Nefeli.Lappa@britishcouncil.org

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕK).

Δείτε επίσης