Date
Τετάρτη 03 Απριλίου 2019Κυριακή 07 Απριλίου 2019
Τοποθεσία
Τεχνόπολις, Αθήνα

Το Athens Science Festival ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Το Athens Science Festival 2019 θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα και στην «οικονομία της γνώσης». Σας προσκαλούμε να αναδείξουμε τις νέες προκλήσεις για μια βιώσιμη καθημερινότητα, να γνωρίσουμε καλές πρακτικές με σκοπό να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που η προστασία του πλανήτη θα συμβαδίζει με την ανάπτυξη.

Πότε Τετάρτη 3 Απριλίου έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019
Πού Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα
Ιστοσελίδα www.athens-science-festival.gr
Facebook

www.facebook.com/athenssciencefestival

www.facebook.com/events/2054356807934456

Instagram www.instagram.com/athens_science_festival
Εισιτήρια www.viva.gr/tickets/festival/texnopolis/athens-science-festival-2019

Στιγμιότυπα

Ψηφιακή εγκατάσταση «Relax and Release»
Τετάρτη 3–Κυριακή 7 Απριλίου 2019

To «Relax and Release» είναι μια διαδραστική ψηφιακή εγκατάσταση που ενθαρρύνει τη κίνηση και την ελευθερία και παρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι απόλυτης χαλάρωσης και δημιουργίας. Σας υπόσχεται μια συμμετοχική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα και μυστήριο με ό, τι μπορεί να προκαλέσει η σύνδεση του ανθρώπινου σώματος με το μυαλό.

«Προκαταλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη», με τον Alex Fefegha
Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 20.30 (Αίθουσα Νέοι Φούρνοι)

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι όσο καλά όσο τα δεδομένα που εμείς εισάγουμε σε αυτά. Τα δεδομένα μπορεί να περιέχουν λανθάνουσες προκαταλήψεις φύλου, φυλής ή άλλου τύπου. Πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας «κακά» δεδομένα. Μια σημαντική αρχή, για τους ανθρώπους αλλά και για τις μηχανές, είναι να προσδιοριστεί πώς θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της προκατάληψης. Η προκατάληψη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζεται κυρίως στα δεδομένα ή στο αλγοριθμικό μοντέλο. Καθώς εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, είναι κρίσιμο αναπτύξουμε και να εκπαιδεύσουμε τα συστήματα αυτά με δεδομένα που δεν εμπεριέχουν προκαταλήψεις, και να αναπτύξουμε αλγορίθμους που μπορούν να εξηγηθούν εύκολα.

Διαγωνισμός FameLab
Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 21.30

Δώστε το παρόν στο Μεγάλο Τελικό του φετινού FameLab και μάθετε πρώτοι ποιος ή ποια θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό FameLab στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham! H είσοδος είναι ελεύθερη. Ελάτε να δημιουργήσετε μια μοναδική ατμόσφαιρα, να διασκεδάσετε, να ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες και να επιλέξετε τη δική σας αγαπημένη παρουσίαση.

Μάθετε περισσότερα στο www.britishcouncil.gr/famelab/audience.

Επισκέψεις σχολείων

Περισσότεροι από 35.000 μαθητές από 300 σχολεία έχουν πάρει μέρος στο Athens Science Festival, συμμετέχοντας σε διαδραστικά εργαστήρια, στις εκθέσεις και στα πειράματα. Η φυσική, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μαθητών.

Εάν επιθυμείτε να οργανώσετε μια επίσκεψη για το σχολείο σας και να σας ξεναγήσουμε στο Athens Science Festival, επικοινωνήστε με την Βικτωρία Κυριάκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση Victoria.Kyriaki@britishcouncil.gr ή στα τηλέφωνα 210 3692337 και 6978484512. Η κρατήσεις θέσεων είναι απαραίτητες ώστε να σας προσφέρουμε τη καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Υποστηρικτές

Το Athens Science Festival θέλει να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στη κοινωνίας και την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού σε επίκαιρα ζητήματα. Στοχεύουμε στο να γίνει πιο κατανοητός ο ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας στη καθημερινότητά μας.

Δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη στήριξη δεκάδων χορηγών με τους οποίους μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με τη Microsoft, την AstraZeneca, την Cosmote, το Plaisio, τη Cyclon και πολλούς ακόμα.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Βαγγέλη Κραββαρίτη:

Τηλέφωνο 210 3692 361
Email Vangelis.Kravvaritis@britishcouncil.gr

Το Athens Science Festival διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάσητο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Δείτε επίσης