Λογότυπο του συνεδρίου «Το Συν-Μουσείο»
Date
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018
Τοποθεσία
Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο

Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της «συνέργειας» ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας – τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις – αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν πως με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με τη συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το φετινό Συνέδριο για τα Μουσεία θα προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τη Βρετανία, τις Η.Π.Α., την Γερμανία και την Ελλάδα. Θα αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.

Ομιλητές

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μας θα μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Οι ομιλητές είναι:

 • Carol Rogers ΜΒΕ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Τομέας Εκπαίδευσης και Επισκεπτών, Εθνικά Μουσεία Λίβερπουλ (Βρετανία)
 • Θάνος Αργυρόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Marina Abramovic Institute (Η.Π.Α)
 • Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Athens Partnership (Ελλάδα)
 • Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Ελλάδα)
 • Barbara Polla, Ιδρύτρια, Sharing Perama Project (Ελλάδα)
 • Patrick Presch, Επιμελητής Εκπαίδευσης, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Κοινού, Εθνικά Μουσεία στο Βερολίνο (Γερμανία)
 • Adam Rozan, Διευθυντής Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, Ίδρυμα Σμιθσόνιαν και Επίκουρος Καθηγητής, Harvard University Extension School (Η.Π.Α.)
 • Γιώργος Σαχίνης, Συν-Ιδρυτής, Urban Dig Project/Όχι Παίζουμε (Ελλάδα)
 • Scott Stulen, Πρόεδρος και Διευθυντής, Μουσείο Τέχνης Φίλμπρουκ (Η.Π.Α.)
 • Μόνικα Νίκη Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργειών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα)
 • Βασίλης Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Πολιτιστικός Οργανισμός Bios και Συν-Ιδρυτής, European Creative Hubs network (Ελλάδα)

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Αθήνα

Πότε Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 09.00–19.00
Πού Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138
118 54 Αθήνα
Εγγραφές www.eventbrite.com/e/the-co-museum-synergies-coalitions-and-partnerships-registration-51801104498
Facebook www.facebook.com/events/1584548458357940
Livestream                https://diavlos.grnet.gr/event/e1207
Μαγνητοσκοπημένες ομιλίες www.blod.gr/events/to-syn-mouseio-synergeies-synetairismoi-kai-symprakseis-metaksy-mouseion-politistikon-protoboulion-tis-koinonias-ton-politon-kai-ohi-mono

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υποστήριξη του Goethe-Institut.

Mε την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μέσα από το έργο R.O.C.K. που συν-χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγός: UniSystem

Θεσσαλονίκη

Πότε Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 11.00–18.00
Πού HELEXPO (Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»)
Εγνατία 154
546 36 Θεσσαλονίκη
Εγγραφές www.eventbrite.com/e/the-co-museum-synergies-coalitions-and-partnerships-thessaloniki-tickets-52264383177
Facebook www.facebook.com/events/982482291876192

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του Goethe-Institut.

Mε την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2336 | 210 369 2361