Αφίσα του Διεθνούς Συνεδρίου CoMuseum 2022 – Λεζάντα «Πολιτισμός, Φροντίδα και Θεραπεία | 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum»
Date
Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022

Με αφετηρία το 2020, το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum επανασυστήνεται ως φυσική και ψηφιακή πλατφόρμα διάδρασης για τους επαγγελματίες των μουσείων και του πολιτισμού.

Στόχος του είναι να μοιραστεί διεθνείς βέλτιστες ιδέες και πρακτικές, να αναδείξει σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών που θα συνδημιουργήσουν ένα μέλλον τοποθετώντας τον πολιτισμό στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum – θέτοντας στο επίκεντρό του τη θεραπεία μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών διεξόδων – θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, τόσο με φυσική παρουσία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και μέσω live streaming για όσους από εσάς επιθυμείτε να το παρακολουθήσετε διαδικτυακά.

Όπως πάντα, θα φιλοξενήσει κορυφαίους διεθνείς επαγγελματίες από μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και όχι μόνο, οι οποίοι θα μοιραστούν γνώση και νέες ιδέες για το παρόν και το μέλλον των μουσείων.

To Διεθνές Συνέδριο CoMuseum αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του προγράμματος μας «Museums Revisited» στην Ευρώπη.

12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum

Αν και η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση της πανδημίας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις με περιφερειακές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κοινωνική αδικία. Ωστόσο, αυτές οι κρίσεις και οι περίοδοι ανάκαμψης παρουσιάζουν μια ευκαιρία για κινητοποίηση, αλλαγή και καινοτομία – για τους ανθρώπους, τους θεσμούς, τις κοινωνίες, τη δημοκρατία, την οικονομία και την οικολογία.

Ποιος είναι ο ρόλος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού σε μια τέτοια περίοδο ανάκαμψης; Είναι τώρα η ώρα να δείξουμε το πώς και το γιατί ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο; Μπορούν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανάκαμψης που προκύπτουν για την οικονομία, την κοινωνία και την ευημερία των κοινοτήτων τους;

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτά τα ερωτήματα, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τα μοντέλα και τις επιχειρηματικές τους δομές, μεταβαίνοντας από γνωστά πλαίσια σε άγνωστα και νέα πρότυπα λειτουργίας.

Μέσα από το φετινό του θέμα, το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum θα επικεντρωθεί στον Πολιτισμό, τη Φροντίδα και τη Θεραπεία και θα διερευνήσει το πώς ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας – μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί – μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη των κοινωνιών, των ιδρυμάτων και των ανθρώπινων σχέσεων.

Ομιλητές

Μεταξύ των φετινών συμμετεχόντων, μην χάσετε τους προσκεκλημένους ομιλητές μας από τη Βρετανία καθώς και από συνεργαζόμενους οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική όπως οι:

  • Victoria Hume, Εκτελεστική Διευθύντρια – Culture, Health & Wellbeing Alliance (Βρετανία)
  • Dr Nuala Morse, Λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Μουσειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Λέστερ (Βρετανία)
  • Dr Karen Mak, Ερευνήτρια Ποσοτικών Μεθόδων Ανάλυσης στις Κοινωνικές Επιστήμες, UCL (Βρετανία)
  • Dr Tom Fleming, Διευθυντής Tom Fleming Creative Consultancy, Εμπειρογνώμονας Δημιουργικής Οικονομίας, Πολιτιστικής Στρατηγικής & Πολιτικής (Βρετανία)
  • Sebastian Cichocki, Επικεφαλής Επιμελητής και Επικεφαλής Έρευνας, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Βαρσοβία (Πολωνία)
  • Nathalie Bondil, Διευθύντρια Μουσείου και Εκθέσεων, Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου (Institut du Monde Arabe, IMA) στο Παρίσι (Γαλλία)
  • Dr Alessia Fassone, Επιμελήτρια, Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Τορίνο (Ιταλία)
  • Professor Fiona Kearney, Διευθύντρια, Μουσείο the Glucksman, Καθηγήτρια, University College Cork (Ιρλανδία)
  • Brenda Cowan, Καθηγήτρια, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκθέσεων & Σχεδιασμού Εμπειρίας, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας/SUNY (Η.Π.Α.)
  • Angela Lombardi, Διευθύντρια Εξωστρέφειας και Ενεργής Συμμετοχής Κοινού, North Carolina Museum of Art (Η.Π.Α.)

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου συνεδρίου και τα ονόματα των ομιλητών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του CoMuseum.

Εγγραφές

Οι εγγραφές για το συνέδριο θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 Δεκεμβρίου ενώ για τα εργαστήρια και τα masterclasses έως την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής.

Περισσότερες πληροφορίες

Προηγούμενες και μελλοντικές εκδηλώσεις

Οι προηγούμενες διοργανώσεις του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Μουσεία είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα του CoMuseum.

Εγγραφείτε στο Δίκτυο Επαγγελματιών Μουσείων, στο Arts newsletter μας ή/και στο newsletter του CoMuseum για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας για τα μουσεία.

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος χορηγός: Microsoft Hellas

Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας του Μουσείου Μπενάκη: Coco-Mat Hotels

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών του Μουσείου Μπενάκη: AEGEAN

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.