Αφίσα του Διεθνούς Συνεδρίου CoMuseum – Λεζάντα «More Than a Conference»
Date
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 -
17:0018:00

Με αφετηρία το 2020, το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum επανασυστήνεται ως φυσική και ψηφιακή πλατφόρμα διάδρασης για τους επαγγελματίες των μουσείων και του πολιτισμού. Στόχος του είναι να μοιραστεί διεθνείς βέλτιστες ιδέες και πρακτικές, να αναδείξει σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών που θα συνδημιουργήσουν ένα μέλλον τοποθετώντας τον πολιτισμό στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Έπειτα από εννέα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική κοινότητα των μουσείων και του πολιτισμού, το Συνέδριο για τα Μουσεία θα εγκαινιάσει σύντομα τη νέα του ταυτότητα. Το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσει να παρουσιάζει κορυφαίους ομιλητές από μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, προσφέροντας γνώση και νέες ιδέες για το παρόν και το μέλλον των μουσείων. Παράλληλα, θα επεκτείνει τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το επόμενο συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 2–4 Δεκεμβρίου 2020. Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και υγεία της κοινότητάς μας. Για αυτό το λόγο θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργήσουμε μια ασφαλή διοργάνωση και ενδεχομένως να προσαρμόσουμε τις ημερομηνίες και τη δομή του κεντρικού συνεδρίου ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των εμπλεκόμενων και συμμετεχόντων.

Μείνετε συντονισμένοι για μελλοντικές ανακοινώσεις σχετικά με το CoMuseum, αλλά και για μια σειρά από διαδικτυακές δράσεις (ομιλίες, συζητήσεις, meet-ups και webinars) που θα λάβουν χώρα από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Εκδηλώσεις

Η Ηγεσία σε Περιόδους Κρίσης

Το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum διοργανώνει μια σειρά ψηφιακών συζητήσεων με θέμα «Η Ηγεσία σε Περιόδους Κρίσης» με στελέχη μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2020 και αποτελούν διοργάνωση των εταίρων του CoMuseum: Μουσείο Μπενάκη, Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, και British Council.

Managing Cultural Institutions | 17 Σεπτεμβρίου 2020, 17.00

Επιμέλεια και συντονισμός από την Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια British Council στην Ελλάδα

Η συζήτηση είναι σε συνεργασία με τη EUNIC.

Συνομιλητές:

  • Patrick Comoy, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας
  • Angela Kaya, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας
  • Cristina Conde de Beroldingen Geyr, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
  • Anna Mondavio, Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Ο πολιτιστικός τομέας έχει πληγεί σημαντικά από τον Covid-19. Όσο η ανάκαμψη αργεί, οι πολιτιστικοί οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα. Η διαχείριση έκτακτων καταστάσεων (emergency management) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία των οργανισμών και απαιτεί ευελιξία, δημιουργικότητα και συναισθηματική ευφυΐα. Παρά τις πρωτοφανείς συνέπειες του Covid-19, οι πολιτιστικοί οργανισμοί αντεπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις που συνεχίζουν να τους απασχολούν σε ζητήματα υγείας, ασφάλειας και οικονομικής και προγραμματικής διαχείρισης.

Πώς απάντησαν σε αυτές τις προκλήσεις κάποιοι από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο υγιής κύκλος εργασιών τους είναι ορατά και άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και του κοινού τους; Με την πιθανότητα δεύτερου κύματος της πανδημίας και την αβεβαιότητα για τις οικονομικές επιπτώσεις της, πώς θα καταφέρουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί να παραμείνουν ενεργοί και σύγχρονοι, να τολμήσουν αλλαγές και να συνδιαμορφώσουν ένα παγκόσμιο μέλλον με επίκεντρο τον πολιτισμό;

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρία Παπαϊωάννου | Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr

Κατερίνα Γαλάνη | Katerina.Galani@britishcouncil.gr