Αφίσα του Διεθνούς Συνεδρίου CoMuseum 2021 – Λεζάντα «(Re)Positioning the museum of tomorrow | 11th CoMuseum International Virtual Conference»
Date
Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021
Τοποθεσία
Online

Με αφετηρία το 2020, το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum επανασυστήνεται ως φυσική και ψηφιακή πλατφόρμα διάδρασης για τους επαγγελματίες των μουσείων και του πολιτισμού. Στόχος του είναι να μοιραστεί διεθνείς βέλτιστες ιδέες και πρακτικές, να αναδείξει σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών που θα συνδημιουργήσουν ένα μέλλον τοποθετώντας τον πολιτισμό στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Έπειτα από εννέα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική κοινότητα των μουσείων και του πολιτισμού, το Συνέδριο για τα Μουσεία θα εγκαινιάσει σύντομα τη νέα του ταυτότητα. Το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσει να παρουσιάζει κορυφαίους ομιλητές από μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, προσφέροντας γνώση και νέες ιδέες για το παρόν και το μέλλον των μουσείων. Παράλληλα, θα επεκτείνει τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εγγραφείτε στο Δίκτυο Επαγγελματιών Μουσείων και στο newsletter του CoMuseum για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα και τις εκδηλώσεις μας για τα μουσεία.

11o Διεθνές Συνέδριο CoMuseum

Το CoMuseum έρχεται σε μια οθόνη κοντά σας στις 1–3 Δεκεμβρίου 2021!

Ενώ η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και καθώς η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κοινωνικής ισότητας και της κλιματικής κρίσης, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί ήδη αναθεωρούν τη θέση τους στον κόσμο.

Το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum 2021 διερευνά τον επαναπροσδιορισμό της θέσης των μουσείων, ώστε να είναι έτοιμα να αναλάβουν τον νέο τους ρόλο, μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με νέα εργαλεία, γνώση, δεξιότητες και μοντέλα ηγεσίας.

Στις θεματικές του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνονται η βιωσιμότητα και οι ψηφιακές στρατηγικές, το μέλλον του περιεχομένου σε σχέση με τις συλλογές, την επιμέλεια και την αφήγηση, ο κοινωνικός αντίκτυπος των πολιτιστικών οργανισμών, και ο ρόλος του μουσείου στην κλιματική κρίση.

Το τριήμερο συνέδριο έχει ελεύθερη είσοδο και η γλώσσα εργασίας είναι τα Αγγλικά.

Ομιλητές

Ομιλητές και εισηγητές από τη Βρετανία:

  • Richard Sandell, Καθηγητής Μουσειολογίας, συν-διευθυντής Research Centre for Museums and Galleries, Πανεπιστήμιο Leicester
  • Katy Bunning, Λέκτορας στη Σχολή Μουσειολογίας, Research Centre for Museums and Galleries, Πανεπιστήμιο Leicester
  • Dr Bernadette Lynch, Συγγραφέας, Ερευνήτρια, Λέκτορας, Solidarity in Action Network
  • Zandra Yeaman, Επιμελήτρια του προγράμματος «Discomfort», Μουσείο Hunterian, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
  • Lucia Pietroiusti, Ιδρύτρια, General Ecology, Serpentine Galleries
  • Aksana Khan, Υπεύθυνη Προγράμματος Community Mentoring, Arts Emergency

Το πλήρες πρόγραμμα του τριήμερου συνεδρίου και τα ονόματα των ομιλητών από Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του CoMuseum.

Εγγραφές

Οι εγγραφές για το συνέδριο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 1 Δεκεμβρίου 2021.

Προηγούμενες εκδηλώσεις

10o Διεθνές Συνέδριο CoMuseum

Το συνέδριο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά – δείτε τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες.

Η Ηγεσία σε Περιόδους Κρίσης

Το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum διοργάνωσε μια σειρά ψηφιακών συζητήσεων με θέμα «Η Ηγεσία σε Περιόδους Κρίσης» με στελέχη μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό:

Οι προηγούμενες διοργανώσεις του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Μουσεία είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα του CoMuseum.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρία Παπαϊωάννου | Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr

Κατερίνα Γαλάνη | Katerina.Galani@britishcouncil.gr

Το CoMuseum διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Polyeco Contemporary Art Initiative.

Μεγάλοι Χορηγοί: Uni Systems και Microsoft

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του ICOM Ελλάδος.