FameLab logo
Date
Παρασκευή 07 Ιουνίου 2013 -
20:3022:30
Τοποθεσία
Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham

Μη χάσετε την έβδομη συνεχή διοργάνωση του Διαγωνισμού FameLab!

Νικητής FameLab Greece 2013

Ο νικητής από την Ελλάδα είναι ο Νίκος Σταύρου! Απολαύστε τον Νίκο στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham.

FameLab International 2013

Ποιος θα είναι ο νέος πρωταθλητής;

Παρακολουθήστε ζωντανά τον τελικό από το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 – το live stream θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 20.30.

Τί είναι ο διαγωνισμός FameLab;

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Η ιστορία του FameLab

Το FameLab είναι σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ Cheltenham, ένας από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχουν τέσσερα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας: Jazz, Λογοτεχνία, Μουσική και Επιστήμες.

Το FameLab ιδρύθηκε το 2005 από το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από την Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και την The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Μια συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο από το 2007 και όλα αυτά τα χρόνια με τεράστια αναγνώριση, σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Θέλουμε να βγάλουμε την επιστήμη έξω από την τάξη και να την κάνουμε διασκεδαστική, να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.

Δικαιούμαι να πάρω μέρος;

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε ενήλικες 18 ετών και άνω και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι Ελλάδας και σπουδάζουν ή έχουν ήδη πτυχίο σε κάποιον επιστημονικό τομέα.

Κριτήρια επιλογής (PDF, 68 kb)

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Απλά, συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε τη στο γραφείο μας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσέλθετε στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο προκριματικός γύρος (15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνετε την παρουσίασή σας μπροστά στις κριτές μας. Οι συμμετέχοντες που θα κάνουν τις 10 καλύτερες παρουσιάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα περάσουν στον τελικό.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: 19 Απριλίου 2013

Τί συμβαίνει στον Προκριματικό Γύρο;

Εμπνεύστε το κοινό με μεταδοτικότητα, με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο κάνοντας την παρουσίασή σας, προσέχοντας να είναι επιστημονικά ακριβής. Το κοινό που θα σας παρακολουθήσει δεν θα είναι απαραίτητα επιστημονικό επομένως θα πρέπει να καταλάβει εύκολα περί τίνος ομιλείτε. Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας είναι καλά επιλεγμένο, διατυπώστε το ξεκάθαρα, να είναι τεκμηριωμένο και αφήστε το ελευθερωθεί το πάθος σας για αυτό για το οποίο θα μιλήσετε!

Τί ακριβώς πρέπει να κάνω;

Εμπνεύστε το κοινό με μεταδοτικότητα, με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο κάνοντας την παρουσίασή σας, προσέχοντας να είναι επιστημονικά ακριβής. Το κοινό που θα σας παρακολουθήσει δεν θα είναι απαραίτητα επιστημονικό επομένως θα πρέπει να καταλάβει εύκολα περί τίνος ομιλείτε. Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας είναι καλά επιλεγμένο, διατυπώστε το ξεκάθαρα, να είναι τεκμηριωμένο και αφήστε το ελευθερωθεί το πάθος σας για αυτό για το οποίο θα μιλήσετε!

Τί συμβαίνει στον Τελικό;

Θα σας ζητηθεί να κάνετε μια τρίλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάσατε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική (feedback).

Ποιοι είναι οι κριτές;

Κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ

Βραβεία FameLab Ελλάδα

Οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα «Η επικοινωνία της επιστήμης» στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού «FameLab 2013» θα κερδίσει ένα δωρεάν ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα γίνει 4–9 Ιουνίου 2013, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2013.

Άλλα βραβεία:

 • 1ο βραβείο: laptop, 2ο βραβείο: video camera, 3ο βραβείο: MP4 player
 • Βραβείο κοινού: κατά τη διάρκεια του τελικού, το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το δικό του αγαπημένο Φιναλίστ.
 • Θα υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

 Προκριματικός Γύρος: Αθήνα

Πότε Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, 18.00
Πού Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
116 35 Αθήνα

Προκριματικός Γύρος: Θεσσαλονίκη

Πότε Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, 18.00
Πού British Council
Εμπορικό Κέντρο Πλατεία (4ος όροφος)
Τσιμισκή 43
546 23 Θεσσαλονίκη

Masterclass

Πότε Σάββατο 11 Μαΐου 2013, 15.00–22.00
Κυριακή 12 Μαΐου 2013, 10.00–15.00
Πού British Council
Πλατεία Κολωνακίου 17
106 73 Αθήνα

Μεγάλος Τελικός

Οι 12 φιναλίστ από τους προκριματικούς γύρους που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λάβουν μέρος στον τελικό διαγωνισμό – αφού εφοδιαστούν με δεξιότητες παρουσίασης από το Masterclass με τον Quentin Cooper – παρουσιάζοντας μέσα σε τρία μόνο λεπτά ο καθένας σύγχρονα επιστημονικά θέματα που θα επιλέξουν με σκοπό να αποδείξουν ότι η επιστήμη, μεταξύ των άλλων, διαθέτει και ... μαγεία!

Οι φιναλίστ του διαγωνισμού είναι οι:

Προκριματικός Γύρος: Αθήνα

 • Γιούρικ Ιβάν
 • Κριτσιδήμα Μεταξία
 • Κουστένης Αθανάσιος
 • Λαντζούνη Μαρίνα
 • Μακρής Δημήτρης
 • Μωρέλας Αλέξανδρος
 • Μουστάκας Νικόλαος
 • Νικολαΐδης Δημήτρης
 • Ρουχίτσας Αλέξανδρος
 • Σταύρου Νίκος

Προκριματικός Γύρος: Θεσσαλονίκη

 • Βαφόπουλος Μιχάλης
 • Παπακωνσταντίνου Μαρία
Πότε Δευτέρα 27 Μαΐου 2013, 18.00
Πού Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
116 35 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/587916237895099

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Αθήνα Victoria.Kyriaki@britishcouncil.gr & 210 369 2337
Θεσσαλονίκη Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr & 2310 378 314

Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Με την ευγενική υποστήριξη των:
Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Athens Radio 9.84, culturenow.gr, ΕΠΙΧΕΙΡΩ και Science Illustrated

Χορηγός Επικοινωνίας: BHMAScience