Φωτογραφίες από τη σειρά «Νύφες», 2018 © Κατερίνα Χατζηδημητρίου
Φωτογραφίες από τη σειρά «Νύφες», 2018 ©

Κατερίνα Χατζηδημητρίου

Date
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Τοποθεσία
Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Additional information
Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό.

Στις 17–19 Μαΐου 2024, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το University for the Creative Arts (UCA) και το University of Sunderland, και σας προσκαλούμε στη διοργάνωση της ελληνικής έκδοσης του Συνεδρίου «Fast Forward: Women in Photography» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies».

Το Συνέδριο «Fast Forward: Women in Photography» στοχεύει να εξερευνήσει το έργο και τις ιστορίες των γυναικών φωτογράφων, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να θέσει προβληματισμούς πάνω στις κυρίαρχες αντιλήψεις που αφορούν στον χώρο της φωτογραφίας, δίνοντας βήμα για έναν ουσιαστικό νέο διάλογο.

Αντικατοπτρίζοντας τα επίκαιρα ζητήματα της έμφυλης ισότητας, και δικαιοσύνης, το συνέδριο της Θεσσαλονίκης στοχεύει να διερευνήσει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την ελευθερία των γυναικών, όσων προσδιορίζονται ως γυναίκες και non-binary άτομα, τις ιστορίες των γυναικών μπροστά και πίσω από την κάμερα που αποσιωπούνται ή αγνοούνται από την κυρίαρχη ιστορία της τέχνης και τους θεσμούς, τη γυναικεία φωτογραφική δημιουργία και πολλά άλλα.

Ομιλητές

Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές η Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονας, ακτιβίστρια και συγγραφέας του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», θα συνομιλήσει με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.

Στο συνέδριο θα συμβάλλουν επίσης οι Professor Anna Fox, φωτογράφος και Καθηγήτρια Φωτογραφίας στο University for the Creative Arts, Rosy Martin, φωτογράφος και ψυχοθεραπεύτρια, David Bate, φωτογράφος, συγγραφέας και ιστορικός τέχνης, Helen McGhie, φωτογράφος, και Senior Lecturer in Photography στο School of Digital Arts, Manchester Metropolitan University, και πολλοί άλλοι ομιλητές.

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974–2024», που θα φιλοξενηθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών από τις 17 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Σχετικά με το Fast Forward

Το «Fast Forward» είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ασχολείται με τις γυναίκες στη φωτογραφία με έδρα το University for the Creative Arts. Ξεκινώντας τη δράση του το 2014, με μια συζήτηση στην Tate Modern, το πρόγραμμα έχει καθιερωθεί στον κόσμο της φωτογραφίας ως ένας χώρος για την ανάδειξη του έργου των γυναικών φωτογράφων.

Το «Fast Forward» παρουσιάζει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η φωτογραφική δημιουργία από γυναίκες και non-binary καλλιτέχνες.

Μάθετε περισσότερα για το Fast Forward.