Διεθνές Συνέδριο: Ένταξη και Διαφορετικότητα ή Διαχωρισμός και Αποκλεισμός;
Date
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Τοποθεσία
Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Open Society Institute At Home in Europe Project θα διερευνήσει το θεμελιώδες θέμα της ένταξης και της διαφορετικότητας στην κοινωνία και τις πόλεις μας – έννοιες σημαντικές για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και δημοκρατίας σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο – σε σχέση με το Ισλάμ.

Το επίκεντρο της συζήτησης είναι η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα, ενώ θα εξετασθεί και η ευρεία Βαλκανική και Ευρωπαϊκή προοπτική, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και προτάσεις για βελτίωση των ήδη εφαρμοζόμενων πρακτικών.

Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση εμπειριών πολιτικών και πρακτικών με αντικείμενο την ένταξη και τη διαφορετικότητα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των Μουσουλμάνων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων πληθυσμών στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Ευρώπη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και έχει τη μορφή στρογγυλής τραπέζης με τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες. Σε κάθε θεματική ενότητα οι προσκεκλημένοι ομιλητές – μια ομάδα από σημαντικούς ελληνες και διεθνείς ειδικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους φορέων – καλούνται να πραγματοποιήσουν δεκάλεπτες παρουσιάσεις οι οποίες θα ακολουθούνται από συζήτηση μέγιστης διάρκειας 40-50 λεπτών.

Θεματικές ενότητες:

  • Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές για την Ένταξη και τη Θρησκεία
  • Στο σπίτι μας, στην Ευρώπη: Απόψεις από τη Δυτική Ευρώπη
  • Πόλεις και Συμμετοχικές Κοινωνίες
  • Μέσα Ενημέρωσης και Συμμετοχικές Κοινωνίες

Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές σχετικών ειδικοτήτων και είναι ανοιχτό κατόπιν εγγραφής.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εγγεγραμμένους.

Πότε 28 & 29 Μαρτίου 2011
Πού Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154 (HELEXPO ΔΕΘ)
546 36 Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας, επικοινωνήστε με τη Χρυσούλα Μελίδου:

Email 2310 378 314
Τηλέφωνο Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr