Date
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012Κυριακή 22 Απριλίου 2012
Τοποθεσία
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

Σύγχρονη Τέχνη από τη Συλλογή του British Council 1980–2010

Το ξέρατε ότι το British Council διαθέτει μια από τις πληρέστερες συλλογές σύγχρονης Βρετανικής τέχνης στον κόσμο; Σήμερα στη συλλογή του αριθμεί 8.500 κομμάτια από περισσότερους από 1.650 Βρετανούς καλλιτέχνες.

Στην έκθεση «Made in Britain – Σύγχρονη Τέχνη από τη Συλλογή του British Council 1980–2010», που συνδιοργανώνουμε με το Μουσείο Μπενάκη, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με κάποια από τα ωραιότερα έργα της συλλογής αυτής, σε μία έκθεση που θα καλύψει τις δεκαετίες 1980–2010.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 150 έργα από ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι Keith Arnatt, Helen Chadwick, Peter Doig, Gilbert & George, Damien Hirst, Sarah Lucas, Mark Titchner, Cornelia Parker και Mark Wallinger.

Αυτή η συνάντηση καλλιτεχνών τόσο ετερόκλητων μεταξύ τους απεικονίζει την ευρύτητα και την ποικιλομορφία της Βρετανικής Τέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους φίλους της τέχνης που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το δημιουργικό ταξίδι κάποιων από τους πιο παραγωγικούς σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο που καλύπτει η έκθεση, ο ρόλος που παίζει η τέχνη στη βρετανική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Από το «Intellectual Depression» των Gilbert & George (1980) μέχρι το «Sister Troop» του Gary Hume (2009) η έκθεση αφηγείται το πώς η τέχνη χαρτογράφησε και κατέγραψε αυτές τις αλλαγές – ούσα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών μεταβολών η ίδια.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η σύγχρονη τέχνη έχει αναμφισβήτητα στρέψει το ενδιαφέρον της προς θέματα πιο κοινωνικά που απασχολούν τη βρετανική κοινωνία. Αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε κοινωνικά ζητήματα μπορεί μερικώς να ερμηνευθεί και από την άφιξη μιας νέας, επιχειρηματικά τολμηρής και φιλόδοξης γενιάς καλλιτεχνών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες είναι γνωστοί συλλογικά με το όνομα ΥΒΑs (Young British Artists) και σε αυτούς ανήκουν ονόματα όπως οι προαναφερθέντες Damien Hirst και Sarah Lucas, αλλά και οι Michael Landy και Jake and Dinos Chapman.

Άλλοι παράγοντες όπως η θέσπιση του Turner Prize το 1984 (το πρώτο βραβείο που καθιερώθηκε για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο) ή το άνοιγμα της Tate Modern το 2000, η κατάργηση του εισιτηρίου στις δημόσιες γκαλερί και μουσεία το 2001, έχουν όλα συμβάλλει στο να φέρουν την σύγχρονη τέχνη πιο κοντά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό – και μάλιστα συχνά σε ένα κοινό το οποίο δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση πάνω στις εικαστικές τέχνες.

Η έκθεση Made in Britain θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2012 και κατά τη διάρκεια της θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 14 Φεβρουαρίου.

Mark Titchner

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Mark Titchner θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και θα κάνει μια παρουσίαση της δουλειάς του. Ο καλλιτέχνης θα κάνει μία γενική εισαγωγή στην αισθητική του έργου του και θα κοιτάξει πιο ειδικά τις επιρροές που δέχτηκε τόσο από την ιστορία της τέχνης αλλά και την ποπ κουλτούρα. Θα δείξει επίσης τα σημαντικότερα έργα του από τα τελευταία δέκα χρόνια δουλειάς του.

Ο Titchner, ένας από τους πιο χαρισματικούς Βρετανούς καλλιτέχνες της εποχής μας, υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Turner το 2006 για την ατομική του έκθεση στο Αρνολφίνι Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Μπρίστολ, στην οποία πραγματευόταν τις εντάσεις ανάμεσα στα διάφορα συστήματα πίστης, από τη θρησκεία και την πολιτική έως τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Στα πλαίσια της έκθεσης Made in Britain στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται το έργο του «The Future Demands your Participation».

Ομιλία Mark Titchner 14 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 18.00   
Εγκαίνια 14 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 20.00   
Έκθεση 15 Φεβρουαρίου–22 Απριλίου 2012
Πού Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
118 54 Αθήνα
Εισιτήρια €5

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ειρήνη Βουζελάκου:

Email Irini.Vouzelakou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2337