«Ρωμαίος + Ιουλιέτα x 6»: Διαγωνισμός εικαστικής δημιουργίας για παιδιά και νέους 6–16 ετών
©

Μάρκος Μπλάτσιος – Σοφία Τοπούζη

Date
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 - 23:59
Τοποθεσία
Σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Διαγωνισμός εικαστικής δημιουργίας για παιδιά και νέους ηλικίας 6 ως 16 χρονών

400 χρόνια μετά το θάνατο του William Shakespeare, το πιο διάσημο ζευγάρι ερωτευμένων όλων των εποχών, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, παραμένουν πάντα νέοι!

Η ιστορία αγάπης τους συνεχίζει μέσα στους αιώνες να εμπνέει υπέροχες μουσικές συνθέσεις, έξι αποσπάσματα από τις οποίες θα παρουσιαστούν στη συναυλία που συνδιοργανώνουν το Μέγαρο Μουσικής και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τίτλο Ρωμαίος + Ιουλιέτα x 6, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, στις 11.30, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Shakespeare Lives», που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 400 ετών από το θάνατο του Oυίλιαμ Σαίξπηρ, και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καλούμε τους μικρούς μας φίλους να συμμετέχουν σε διαγωνισμό εικαστικής δημιουργίας με αντικείμενο έμπνευσης τα έργα της συναυλίας αυτής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένα έργο επιλέγοντας ανάμεσα σε ζωγραφιά, κολλάζ ή ψηφιακό σχέδιο. Το περιεχόμενο της δημιουργίας θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνάφεια με την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά και με τα έξι μουσικά αποσπάσματα.

Οδηγίες για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος;
Οποιοσδήποτε ηλικίας 6 ως 16 χρονών. Πρόκειται όμως μόνο για ατομικές και όχι ομαδικές συμμετοχές.

Ποιο είναι το θέμα του διαγωνισμού;
Η έμπνευση των έργων είναι η σαιξπηρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, σε σχέση πάντα με το πώς την προσέγγισαν οι έξι συνθέτες, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία της 20ης Νοεμβρίου 2016.

Τί πρέπει να κάνω πριν ζωγραφίσω;
Διαβάστε την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αν δεν τη γνωρίζετε ήδη. Μετά ακούστε τα έργα που θα παρουσιαστούν στη συναυλία και επιλέξτε όποιο από αυτά σας εμπνέει περισσότερο. Αν επιθυμείτε, αναζητήστε στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες για τη μουσική σύνθεση που επιλέξατε. Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα δικό σας πρωτότυπο εικαστικό έργο, επιλέγοντας ανάμεσα σε ζωγραφιά, κολλάζ ή ψηφιακό σχέδιο, σε συνάφεια πάντα με τη μουσική, αλλά και την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Πού μπορώ να ακούσω τη μουσική;
Όλα τα έργα υπάρχουν ηχογραφημένα σε CDs.

Ενδεικτικά μπορείτε να τα αναζητήσετε στo YouTube:

Πόσα έργα μπορώ να στείλω;
Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να υποβάλλει μόνο μια συμμετοχή.

Πώς θα στείλω τη συμμετοχή μου;
Τα έργα θα αποσταλούν μόνο ηλεκτρονικά. Συνεπώς αν πρόκειται για ζωγραφιά ή κολλάζ, τότε θα πρέπει πρώτα να μετατραπούν σε αρχείο .jpg (ανάλυσης 300 dpi), φωτογραφίζοντας ή σκανάροντάς τα.

Στη συνέχεια, το ψηφιακό αρχείο που περιέχει την εικαστική συμμετοχή, θα πρέπει να ονομαστεί με λατινικούς χαρακτήρες με το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος.

Μαζί συνυποβάλλεται συμπληρωμένη από τον κηδεμόνα του συμμετέχοντος η αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, η οποία θα πρέπει και πάλι να ονομαστεί με λατινικούς χαρακτήρες με το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος.

Μέχρι πότε μπορώ να στείλω τη συμμετοχή μου;
Ημερομηνία τελικής υποβολής των έργων είναι 23 Οκτωβρίου 2016, ως τις 23.59.

Πώς θα επιλεγούν τα έργα που θα βραβευθούν;
Η κριτική επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση των συνεργαζόμενων φορέων, θα επιλέξει έξι έργα προς βράβευση.

Πότε θα ανακοινωθούν οι νικητές του διαγωνισμού;
Τα ονόματα των δημιουργών των έξι έργων που θα βραβευτούν, θα ανακοινωθούν στο τέλος της συναυλίας της 20ης Νοεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι νικητές θα παραλάβουν έπαινο συμμετοχής. Σε περίπτωση που δεν παρίστανται στη συναυλία, τότε ο έπαινος θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση που θα δηλώσουν στο έντυπο συμμετοχής.

Προβολή έργων συμμετεχόντων
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να προβάλουν έργα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ανεξάρτητα από το αν θα επιλεγούν προς βράβευση.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Σοφία Τοπούζη στο education@megaron.gr.