Ντοκυμαντέρ «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια»
Date
Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 -
11:0012:00
Τοποθεσία
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Σινέ Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Μετά την πρώτη επίσημη προβολή του στην Αθήνα, μη χάσετε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πόλεμος & Ειρήνη στα Βαλκάνια» σε μια μοναδική προβολή που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με  την Anemon Productions και το Goethe Institut Thessaloniki.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πότε Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, 11.00
Πού Αίθουσα Παύλος Ζάννας
Σινέ Ολύμπιον
Πλατεία Αριστοτέλους 10
546 23 Θεσσαλονίκη

Αθήνα

Σε συνεργασία με την Anemon Productions και το Goethe Institut, και με την υποστήριξη του προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνουμε την πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Πόλεμος & Ειρήνη στα Βαλκάνια».

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ιστορικούς Philip Carabott, Christina Koulouri, Jörn Leonhard και Dubravka Stojanovic.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Πότε 12 Φεβρουαρίου 2015, 19.00
Πού Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
115 21 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/757275974367900

Περιγραφή

Ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε τον κόσμο. Σήμανε το οριστικό τέλος των Αυτοκρατοριών και οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ου αιώνα. Από την περιοχή αυτή ξεκίνησε το πρωτόγνωρο αιματοκύλισμα του 1914–18, με θύματα που για πρώτη φορά μετριούνται σε εκατομμύρια.

To «Πόλεμος & Ειρήνη στα Βαλκάνια» είναι ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την έκρηξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ξεκινάει με την δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστρίας στο Σεράγεβο τον Ιούνιο του 1914, για να καταλήξει στις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών στην περιοχή το 1923 και την οριστική διαμόρφωση των εθνικών κρατών.

Το ντοκιμαντέρ αναβιώνει την εποχή, τα γεγονότα και τις αντιλήψεις της εποχής, χρησιμοποιώντας τα πρώτα κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, επίκαιρα, τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες και τους καλλιτέχνες φωτογράφους, τις δημοσιογραφικές αποστολές και τα φωτορεπορτάζ, καθώς και τις επιτροπές καταγραφής ανθρωπιστικών κρίσεων.

Οπτικό υλικό από την Ελλάδα, τις Βαλκανικές χώρες και τα αρχεία των ευρωπαϊκών επικαίρων και των ΗΠΑ, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο αφηγηματικό σύνολο. Η ταινία περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από την British Pathé, την Γαλλική Pathé, το αρχείο Albert Kahn, το Footage Farm, το Critical Past, το NARA (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο ΗΠΑ) και τα Εθνικά Αρχεία της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Αυστρίας.

Πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας ειδικής συνεργασίας με το Eye Film Institute (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και Ταινιοθήκη της Ολλανδίας), το οποίο συμμετέχει στην έρευνα και παροχή ανέκδοτου αρχειακού υλικού σχετικού με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στην ταινία, συμμετέχουν επίσης ιστορικοί από την Βρετανία, την Ελλάδα, τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, που σχολιάζουν και ερμηνεύουν τις εικόνες, κάνοντας και την τελική αποτίμηση του Μεγάλου Πολέμου στα Βαλκάνια. Η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους ιστορικούς:

 • Philip Carrabott (Kings College London)
 • Christopher Clark (Cambridge University)
 • Vesna Goldsworthy (Kingston University, London)
 • Ian Beckett (University of Canterbury)
 • Ulf Brunnbauer (SE European Studies, Regensburg)
 • Hannes Grandits (Humboldt University, Berlin)
 • Halil Berktay (Sabanci University, Istanbul)
 • Mark Mazower (University of Columbia, NY)
 • Thomas W. Gallant (University of California)
 • Dubravka Stojanovic (University of Belgrade)
 • Misha Glenny (Author of The Balkans)
 • Jay Winter (Yale University)

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Θεσσαλονίκη Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr & 2310 378 314
Αθήνα Victoria.Kyriaki@britishcouncil.gr & 210 369 2337