By Claire Hughes

16 Ιουνίου 2017 - 16:54

Υπάλληλοι γραφείου

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σταδιοδρομία σας; Θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτύξετε κάποιες νέες δεξιότητες; Είναι γνωστό πως η γνώση των Αγγλικών μπορεί να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε επαγγελματικά καθώς μπορείτε να εργαστείτε στο εξωτερικό, να συμμετέχετε σε διεθνή επιμορφωτικά προγράμματα και πολλά άλλα. Σε αυτό το άρθρο ωστόσο, η καθηγήτρια του British Council Claire Hughes εξηγεί πώς τα Αγγλικά μπορούν να ενισχύσουν, εκτός από τις γλωσσικές, και άλλες δεξιότητές σας.

Αξίζει τον κόπο να μάθετε Αγγλικά ακόμα και αν δεν το απαιτεί το επάγγελμά σας; Κατά τη γνώμη μου, ως καθηγήτρια Αγγλικών, σίγουρα αξίζει! Όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκω Αγγλικά έχω δει μαθητές να αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα αποκόμιζαν από τα μαθήματα Αγγλικών. Οι δεξιότητες αυτές που συχνά αποκαλούνται «κοινωνικές δεξιότητες», δεν είναι κατ’ ανάγκη πράγματα που μπορεί να διδαχθεί κάποιος, είναι όμως χαρακτηριστικές ιδιότητες που καλλιεργούνται με την εμπειρία ζωής και στην επαγγελματική πορεία του καθενός.

Στο πλαίσιο της εκμάθηση μιας γλώσσας εξοικειώνεστε με καταστάσεις που σας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξετε εκείνες τις δεξιότητες τις οποίες συχνά αναζητούν οι εργοδότες. Το καλό με αυτές τις δεξιότητες είναι ότι μπορούν να ενσωματωθούν σε σχεδόν όλα τα επαγγέλματα που μπορείτε να φανταστείτε: από νοσοκόμους και δικηγόρους μέχρι οδηγούς ταξί.

Ακολουθούν παραδείγματα αναφορικά με το πώς η εκμάθηση μιας γλώσσας σας εξοπλίζει με τις δεξιότητες που ζητούν περισσότερο οι εργοδότες σήμερα και πώς αυτές καλλιεργούνται όταν μαθαίνετε μια γλώσσα.

Η εκμάθηση μιας γλώσσας σας βοηθά να έχετε καλές σχέσεις με τους άλλους

Η αποτελεσματική επικοινωνία στον προφορικό λόγο είναι μια επιδιωκόμενη δεξιότητα, καθώς το 64% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Institute of Student Employers (ISE) δήλωσαν ότι αναζητούν πτυχιούχους με ενισχυμένες επικοινωνιακές δεξιότητες.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες εφαρμόζονται στην πράξη μέσα στην τάξη των Αγγλικών σε πολλές περιστάσεις και πιο συνηθισμένη περίσταση είναι η διαδικασία της γνωριμίας με τους συμμαθητές σας. Θα πρέπει να συζητάτε διάφορα θέματα με άτομα τα οποία πιθανότατα δεν γνωρίζετε πολύ καλά, έτσι όπως συμβαίνει όταν κάνετε γνωριμίες σε ένα συνέδριο ή όταν συναναστρέφεστε με τους συναδέλφους σας. Ίσως στην αρχή να σας τρομάζει λιγάκι, άλλα όσο περισσότερο συμβαίνει στο ασφαλές περιβάλλον της τάξης, όπου ο καθηγητής σας σάς παρέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε, τόσο πιο εύκολο θα σας φανεί όταν θα πρέπει να κάνετε το ίδιο σε εργασιακό περιβάλλον.

Στο περιβάλλον της τάξης διδάσκεται η προσεκτική επικοινωνία

Το να είστε καλοί στην επικοινωνία σημαίνει επίσης ότι πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας τις επιπτώσεις που έχουν τα λεγόμενά σας στους συνομιλητές σας. Σημαίνει επίσης ότι είστε βέβαιοι ότι απαντάτε στους συνομιλητές σας με ευαισθησία και λεπτότητα, όπως συμβαίνει με τους καθηγητές όταν σχολιάζουν τη σωστή χρήση της γλώσσας και την απόδοση των μαθητών σε μία άσκηση.

Θεωρώ ότι οι μαθητές μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον εξίσου πολλά, αν όχι περισσότερα, σε σχέση με όσα μαθαίνουν από τον καθηγητή τους. Στις τάξεις που διδάσκω, οι μαθητές δίνουν συμβουλές μεταξύ τους για να βελτιωθούν στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Δεν είναι πάντα εύκολο να πεις σε κάποιον πώς να βελτιώσει την απόδοσή του, αλλά η εκμάθηση της γλώσσας σε μια τάξη αποτελεί κοινή εμπειρία: παρατηρώ συχνά τους μαθητές μου να νιώθουν πραγματική αλληλεγγύη, να συμμερίζεται ο ένας την προσπάθεια που καταβάλει ο άλλος και κυρίως να χαίρεται ο ένας με τις επιτυχίες του άλλου. Το να επικοινωνείτε σωστά σημαίνει επίσης να θυμάστε να επικεντρώνεστε τόσο στα θετικά όσο και στις δυσκολίες. Η εκμάθηση μιας γλώσσας σας βοηθά να κατανοήσετε πώς να θέτετε εφικτούς στόχους αλλά και το πόσο σημαντική είναι η επιβράβευση όταν τους πετυχαίνετε.

Πώς να έχετε πάντα κίνητρο για να μαθαίνετε Αγγλικά

Όταν ζητάω από τους μαθητές μου να μου πουν ποια είναι τα πράγματα που τους δυσκολεύουν περισσότερο στην εκμάθηση των Αγγλικών, συχνά οι απαντήσεις τους δεν σχετίζονται με την γλώσσα καθεαυτή, αλλά περισσότερο με τις συνθήκες. Κάποιος μαθητής μπορεί να πει για παράδειγμα: «Όταν γυρίζω στο σπίτι από τη δουλειά, το μυαλό μου είναι κουρκούτι, δεν θέλω να δω ταινία στα Αγγλικά για να μάθω κάτι παραπάνω, απλά θέλω να δω την ταινία με υπότιτλους και να χαλαρώσω!»

Παρόλο που αυτό είναι απόλυτο κατανοητό, αν έχετε το εσωτερικό κίνητρο ώστε να αφιερώνετε χρόνο στη μάθηση, αρχίζει και γίνεται συνήθεια που εντάσσεται στην καθημερινότητά σας και όσο περισσότερο συνηθίζετε κάτι, τόσο πιο εύκολο σας φαίνεται. Το να μάθετε να έχετε πάντα κίνητρο είναι κάτι εξαιρετικά επιθυμητό σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς διότι οι εργοδότες συχνά αναζητούν το άτομο εκείνο που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω και να πιεστεί για να αποδώσει τα μέγιστα. Ειδικά οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι υπάλληλοί τους θα είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους ελέγχουν διαρκώς. Αν μαθαίνετε Αγγλικά, θα μπορείτε να εξηγείτε στις επαγγελματικές συνεντεύξεις πώς εξακολουθείτε να έχετε κίνητρο σε δύσκολες καταστάσεις και θα μπορέσετε να αποδείξετε στους εργοδότες σας ότι το να γνωρίζετε πώς να βρίσκετε λύσεις σε περιστασιακές δυσκολίες, όπως το να εξασφαλίζετε χρόνο για εκπαίδευση, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Τα Αγγλικά μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον τομέα σας

Ακόμα κι αν στη δουλειά σας δεν χρειάζεται να επικοινωνείτε στα Αγγλικά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να προπορεύεστε στην ενημέρωση με ό,τι συμβαίνει στον τομέα σας. Το 52% του περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι στα Αγγλικά και, επομένως, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο. Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη, στη δεύτερη θέση είναι τα Ρώσικα με 6,5%. Όσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον επαγγελματικό σας τομέα έχετε στη διάθεσή σας, τόσο καλύτερα πληροφορημένοι θα είστε. Αν έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες στα Αγγλικά, θα έχετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα μπορείτε να συνεισφέρετε νέες γνώσεις στο εργασιακό σας περιβάλλον.

Τα Αγγλικά σας βοηθούν και στη γραπτή επικοινωνία

Η εκμάθηση μιας γλώσσας σας βοηθάει να αναπτύξετε δεξιότητες στην ανάλυση και στον έλεγχο των γραπτών σας. Πρέπει να ελέγξετε ξανά ό,τι έχετε γράψει, να σκεφτείτε αν έχετε χρησιμοποιήσει τους σωστούς χρόνους, αν η σειρά των λέξεων είναι η κατάλληλη, αν συμφωνεί το υποκείμενο με το ρήμα, και πολλά άλλα. Το να μπορείτε να παρατηρείτε και την παραμικρή λεπτομέρεια είναι βασικό χαρακτηριστικό του καλού συντάκτη κειμένων. Υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις που ένα λάθος γράμμα ή σημείο στίξης κόστισε σε μια επιχείρηση εκατομμύρια δολάρια, όπως μια παύλα σε λάθος σημείο κόστισε στη NASA 80 εκατομμύρια δολάρια. Η εκμάθηση των Αγγλικών ίσως κάνει εσάς τον ήρωα που θα εντοπίσει το λάθος πριν κοστίσει στην επιχείρηση που δουλεύετε εκατομμύρια ευρώ!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι