By the British Council

08 Νοεμβρίου 2019 - 20:24

Καθηγήτρια Αγγλικών μιλάει με ομάδα μαθητών

Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής από μικρή ηλικία, συμβάλλουμε σημαντικά στη διαμόρφωση της «σχολικής ετοιμότητας» αλλά θέτουμε τα θεμέλια για τη μελλοντική τους ανεξαρτησία και επιτυχία. Επιτρέποντας στα παιδιά να κάνουν λάθη και ενθαρρύνοντάς τα να ξεπερνούν τα εμπόδια αλλά και να μαθαίνουν από αυτά, μπαίνουν οι βάσεις για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα που είναι εξαιρετικά σημαντικές για την δια-βίου μάθηση.

Ανεξαρτησία και ανθεκτικότητα

Ενθαρρύνοντας την ανεξαρτησία από μικρή ηλικία επιτρέπουμε στα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν και εξερευνούν στην πράξη, εκτίθενται στις «δοκιμές και τα σφάλματα» της καθημερινότητας και μαθαίνουν από τα λάθη τους άμεσα, συνειδητοποιούν την ανάγκη να κάνουν επιλογές αλλά και ποιες επιπτώσεις συνεπάγονται αυτές οι επιλογές. Η προώθηση και η θετική ενίσχυση της ανεξαρτησίας αποτελούν καταπληκτική προετοιμασία για το μέλλον κάθε παιδιού.

Όταν παρατηρούμε τα παιδιά που μαθαίνουν από τα λάθη τους και υιοθετούν μία προσέγγιση ανθεκτικότητας, είναι προφανές ότι για αυτούς τους μαθητές η αποτυχία απλά δεν υφίσταται. Από την πείρα μου στη διδασκαλία των Αγγλικών, οι ανθεκτικοί μαθητές μπορούν να «επανακάμψουν» … και μάλιστα με γέλια! Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση στην εκμάθηση της γλώσσας.

Είναι σημαντικό να γιορτάζουμε τις μεγάλες νίκες της μάθησης, αλλά να μην ξεχνάμε να αναγνωρίζουμε την αξία της πορείας που διανύει το παιδί και την επιμονή του, επισημαίνοντας τις σημαντικές κατακτήσεις στην πορεία αυτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πίνακα επιβράβευσης για τα πολύ μικρά παιδιά που ντύνονται μόνα τους ή έναν πίνακα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας που θα σας υπενθυμίζει ξεκάθαρα την επιτυχημένη πορεία του παιδιού σας.

Επικοινωνία και συνεργασία

Οι επικοινωνιακές και οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι βασικές και αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η επικοινωνία είναι μία απαραίτητη, πρακτική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν τα μικρά παιδιά για να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους γύρω τους και να κατακτήσουν την ικανότητα να εκφράζουν και να κατανοούν τα δικά τους συναισθήματα, ελπίδες και εμπειρίες, αλλά, αντίστοιχα, και των συνομηλίκων τους. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες στα Αγγλικά γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητες, τόσο στην ανώτατη εκπαίδευση όσο και στον τομέα της εργασίας. Τα Αγγλικά εξακολουθούν να είναι η γλώσσα των επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο, όπου δεξιότητες όπως η ομαδική εργασία και η ικανότητα της επικοινωνίας με ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες εκτιμώνται δεόντως.

Στις τάξεις με μικρούς μαθητές, πάντα με εκπλήσσει η περηφάνια και η αυτοπεποίθηση που αισθάνονται τα παιδιά όταν ολοκληρώνουν μία ομαδική εργασία ενώ ανυπομονούν να μιλήσουν για το επίτευγμά τους. Είτε δημιουργούν ένα αριστούργημα από ρολό τουαλέτας είτε γράφουν και τραγουδούν ραπ, είτε παίζουν θέατρο, η συλλογική δουλειά δημιουργεί την αίσθηση του κοινού στόχου και της επιτυχίας του συνόλου. Η ομαδική εργασία απαιτεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία των παιδιών και στο πλαίσιο αυτό, εξασκούν στο έπακρο τις δεξιότητες επικοινωνίας τους στα Αγγλικά.

Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν βρίσκονται σε ένα χαρούμενο, παιδαγωγικά άρτιο και ενθαρρυντικό περιβάλλον. Τα προγράμματα Learning Time with Timmy και Primary Plus που προσφέρει το British Council παρέχουν ένα ασφαλές και συναρπαστικό περιβάλλον μάθησης, γεγονός που επιταχύνει τα πρώτα βήματα του παιδιού σας στην εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας.

Κοινωνική και πολιτισμική ευαισθητοποίηση

Ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο μικρός αλλά παράλληλα και πιο συναρπαστικός, όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικά έθιμα. Έχει προκύψει μία αυξανόμενη ανάγκη, και σε πολλές αίθουσες διδασκαλίας ακόμα και διακαής πόθος των παιδιών, να διερευνήσουν τη διαφορετικότητα και να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ των πολιτισμών. Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας πλαισιώνει αυτή τη σημαντική εξερεύνηση ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα να ανοίξουν πολλές πόρτες στους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου. Ακούγοντας τον Nawwar και τον Alec να μιλάνε για τη φιλία τους είναι σαφές πόσο το ζήτημα αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Ψηφιακός γραμματισµός και ψηφιακή τεχνολογία

Η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να κατακτήσουν τις δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού που τους είναι απαραίτητες για να συμμετέχουν και να παραμένουν «συνδεδεμένα» με ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Τα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία και η έμφυτη περιέργειά τους και ο ενθουσιασμός τους είναι ο τέλειος συνδυασμός ώστε να μην είναι απλοί καταναλωτές, αλλά να εξελιχθούν τα ίδια σε δημιουργούς. Mάθετε για το διαγωνισμό Do your :bit που προσκαλεί παιδιά και εφήβους να συνδυάσουν τη δημιουργικότητα και την τεχνολογία προς αναζήτηση λύσεων.

Δημιουργικότητα και φαντασία

Η δημιουργικότητα έχει πολλές εκφάνσεις και όταν υπάρχει η ανάλογη φροντίδα και ενθάρρυνση, μπορεί να οδηγήσει σε πρωτότυπες ιδέες και στην αυθεντική έκφραση. Στον σύγχρονο πολιτισμό της καινοτομίας, οι δημιουργικές προσεγγίσεις στην επίλυση ενός προβλήματος και η ικανότητα να «σκεφτόμαστε έξω από το κουτί» είναι επιθυμητές δεξιότητες τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και στον χώρο της εργασίας. Ενθαρρύνοντας τη φαντασία του παιδιού σας, το βοηθάτε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η διήγηση ιστοριών είναι ένας από τους πολλούς και καλούς τρόπους για να δώσουμε ερεθίσματα στα ευφάνταστα μυαλουδάκια, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα και να ενθαρρύνουμε την αυτοέκφραση. Αν ψάχνετε για έμπνευση στη διήγηση ιστοριών, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Storybird.

Επίλυση προβλημάτων και κριτική σκέψη

Η αποδοχή και η ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης στους μικρούς μαθητές τους επιτρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες για να κάνουν αυτόνομες και αναστοχαστικές επιλογές και να λαμβάνουν τις ανάλογες αποφάσεις στο μέλλον.

Στην τάξη τα μικρά παιδιά πάντα έχουν τη διάθεση να μοιράζονται και να συζητούν τις δημιουργικές ιδέες τους όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα απλό πρόβλημα που τα αφορά και είναι σημαντικό για εκείνα. Όταν εφαρμόζουν τις ιδέες τους στην επίλυση του προβλήματος, τους δίνεται η ευκαιρία να ρισκάρουν και να κάνουν λάθη μέσα σε ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον. Είναι σε θέση να δουν τις άμεσες συνέπειες και να προσαρμόσουν τις ιδέες τους πριν ξαναπροσπαθήσουν! Όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με αυτές τις προκλήσεις, δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για να θεωρήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα Αγγλικά ως ένα χρήσιμο εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεσή τους.

Μάθετε για τις δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά στο μάθημα των Αγγλικών και πως αυτά που μαθαίνουν μέσα στην τάξη τα προετοιμάζουν για ένα ψηφιακό και πολύ-πολιτισμικό περιβάλλον.

Δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες του 21ου αιώνα με έναν υποστηρικτικό και ουσιαστικό τρόπο, τα βοηθάμε να προετοιμαστούν για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά της μάθηση μέσα στην τάξη των Αγγλικών τους και όχι μόνο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι