By the British Council

04 Αυγούστου 2020 - 17:40

Παιδιά που παίζουν

Η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με τη μελέτη της γραμματικής και την απομνημόνευση ανώμαλων ρημάτων και ειδικά για τους μικρούς μαθητές. Ξέρουμε ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν μια γλώσσα με έμμεσο τρόπο, δηλαδή ακούγοντας και κυρίως, χρησιμοποιώντας την σε περιστάσεις με συγκεκριμένο νοηματικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και τα παιδιά με μητρική γλώσσα διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιείται στο σχολείο, μπορούν γρήγορα να «πιάνουν» λέξεις και φράσεις της καθημερινότητας από τους συμμαθητές τους. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα έχετε εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα μαθαίνουν τα παιδιά σας τους κανόνες ενός καινούργιου παιχνιδιού εξωτερικού χώρου και τις φράσεις που το συνοδεύουν.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν καινούρια παιχνίδια σε μια άλλη γλώσσα, είναι σημαντικό, όχι μόνο να ακούν αυτά τα γλωσσικά κομμάτια, αλλά και να έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις φράσεις που έχουν μάθει.

Ένας εξαιρετικός τρόπος να γίνει αυτό είναι να προσπαθήσετε να παίξετε παιχνίδια στα Αγγλικά στο σπίτι. Τα παιχνίδια δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν τα Αγγλικά χωρίς να αγχώνονται για τη σύνταξη και τη γραμματική. Οι καθηγητές Αγγλικών το γνωρίζουν αυτό και αξιοποιούν τα παιχνίδια μέσα στην τάξη για να ενθαρρύνουν τη χρήση και την ανάπτυξη της γνώσης των Αγγλικών στους μαθητές τους. Επομένως, αυτό είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να κάνουμε στο σπίτι για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις Αγγλικών που ήδη έχουν και να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες.

Παλιά κι αγαπημένα παιχνίδια

Υπάρχουν κάποια παιχνίδια που είναι τα αγαπημένα μας και ό,τι και να γίνει, είναι σίγουρο ότι πάντα έχουν επιτυχία στα παιδιά.

What’s the time Mr. Wolf?

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για την εκμάθηση της ώρας και την εκμάθηση «γλωσσικών κομματιών» είναι το: 'What’s the time Mr. Wolf?' Αυτό το παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε οι δυο σας με το παιδί σας, αλλά μπορείτε να το παίξετε και με περισσότερα παιδιά. Αυτό που χρειάζεστε, ωστόσο, είναι ένας μεγάλος χώρος, όπως, για παράδειγμα ο κήπος ή η βεράντα. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ενθαρρύνετε τα παιδιά να επαναλάβουν την ερώτηση: 'What’s the time, Mr. Wolf?' και τις απαντήσεις: 'It’s one o’clock/ two o’clock/ lunch time/ dinner time' κτλ, έτσι ώστε να νιώθουν σιγουριά για να παίξουν το παιχνίδι. Ο Λύκος (εσείς ή ένα παιδί που θα επιλέξετε) στέκεται στη μια άκρη του χώρου και τα υπόλοιπα παιδιά στέκονται στην άλλη άκρη του χώρου. Τα παιδιά που δεν είναι ο λύκος πρέπει να κάνουν στον κύριο Λύκο την ερώτηση: 'What’s the time Mr. Wolf' και ο «λύκος» απαντά με μία ώρα ή μία στιγμή της ημέρας. π.χ. 'It’s one o’clock'. Τα παιδιά κάνουν ένα μικρό βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση του λύκου. Αν ο «λύκος» πει: 'two o’ clock', τα άλλα παιδιά κάνουν δύο βήματα μπροστά. Αν ο λύκος πει: 'It’s lunch time!' αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να τρέξουν να ξεφύγουν από τον λύκο που πάει να τα φάει για μεσημεριανό/ βραδινό ή ακόμα και για πρωινό. Θα ακούσετε στριγκλιές φόβου σε αυτή τη φάση, καθώς τα παιδιά θα τρέχουν να ξεφύγουν από τον κύριο Λύκο ή την κυρία Λύκαινα! Πιστέψτε με, μία φορά να παίξει το παιδί σας αυτό το παιχνίδι, θα σας παρακαλεί να το ξαναπαίξετε με την πρώτη ευκαιρία.

Μην ξεχνάτε ότι κάποια δημοφιλή παιχνίδια στα Αγγλικά σαν κι αυτό μπορεί να δώσουν το έναυσμα για μια ολόκληρη σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Μπορείτε να μιλήσετε και για άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, 'shower time, play time' και τι κάνουν τα άλλα παιδιά τις διάφορες ώρες της ημέρας. Ίσως, αφού παίξετε το παιχνίδι, τα παιδιά σας να θέλουν να διαβάσουν για τον κύριο Λύκο ή να παίξουν ένα online παιχνίδι με βάση τις ώρες τώρα που έχουν την αυτοπεποίθηση και οι σχετικές φράσεις τους είναι πλέον γνωστές.

Hangman (Κρεμάλα)

Και ποιος δεν έχει παίξει Hangman (Κρεμάλα) στο σχολείο ή με τα αδέρφια του; Μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα, παίζοντας αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά σας, κάνετε επανάληψη σε όλο το αλφάβητο, πράγμα που βοηθάει εξαιρετικά στην αναγνώριση των γραμμάτων, στην ορθογραφία και στην κατανόηση του προφορικού λόγου. Άλλωστε, μια μέρα το παιδί σας ίσως χρειαστεί να πει γράμμα-γράμμα το όνομά του/της στις προφορικές εξετάσεις για το B1 PET του Cambridge English! Μην περιορίζετε την κρεμάλα στην ορθογραφία των λέξεων, αλλά φροντίστε να το εξελίσσετε σταδιακά καθώς το παιδί σας θα αποκτά μεγαλύτερη σιγουριά και θα φτάσει στο επίπεδο να γράφει μικρές φράσεις, αντί μόνο λέξεις. Αν εσείς προσθέσετε το πρώτο γράμμα της κάθε λέξης δεν θα είναι τόσο απαιτητικό. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε επανάληψη στα πιο δύσκολα φωνήεντα και σύμφωνα από πριν, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν το 'I' από το 'E' και το 'J' από το 'G'. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ιστορία στο LearnEnglish kids που θα βοηθήσει τα παιδιά σας να θυμηθούν την προφορά κάποιων γραμμάτων και λέξεων.

W_ _ _ ‘_  t_ _  t_ _ _ ? (Μπορείτε να μαντέψετε τη φράση;)

Μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό επενδύοντας σε έναν μικρό πίνακα και μαρκαδόρους. Τίποτα δεν κινητοποιεί περισσότερο το παιδί από το να αισθάνεται σαν δάσκαλος ή δασκάλα!

Pictionary (Ζωγραφομαχίες)

Το Pictionary (Ζωγραφομαχίες) είναι άλλο ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι, το οποίο επιτρέπει στους πιο καλλιτεχνικούς τύπους παιδιών να δείξουν τις ικανότητές τους στη ζωγραφική και το λεξιλόγιό τους. Αυτή η δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι μαντεψιάς που βασίζεται στο να μαντέψεις τη λέξη που έχει ζωγραφίσει κάποιος. Οπότε, και πάλι, μπορείτε να παίξετε οι δυο σας με το παιδί σας, αλλά είναι επίσης διασκεδαστικό να παίξετε όλη η οικογένεια ή με φίλους ή συγγενείς που θα σας επισκεφθούν. Χρειάζεται να τυπώσετε μερικές εκπαιδευτικές κάρτες σχετικές με το λεξιλόγιο και δύο φύλλα χαρτί και δύο μολύβια και το χρονόμετρο στο κινητό σας για να ορίσετε το χρονικό περιθώριο που έχετε για να σχεδιάσετε την εικόνα. Αν έχετε ομάδα, ορίστε έναν παίκτη σε κάθε ομάδα ως τον καλλιτέχνη. Δείξτε του την κάρτα, που δεν πρέπει να δουν τα άλλα μέλη της ομάδας. Για να το κάνετε πιο εύκολο, μπορείτε, αν θέλετε, να πείτε στις ομάδες το «θέμα», π.χ. τρόφιμα, συγκοινωνίες, επαγγέλματα, μέρη στην πόλη κτλ. Με το τρία, οι καλλιτέχνες πρέπει να σχεδιάσουν την εικόνα που θα μαντέψουν οι συμπαίκτες τους. Στους πιο μικρούς μαθητές, μπορείτε να δείξετε μια εικόνα του τι πρέπει να σχεδιάσουν αντί για τη λέξη, οπότε, αν έχετε διαλέξει τα «τρόφιμα» ως θέμα, εκτυπώστε εκπαιδευτικές κάρτες με τρόφιμα και χρησιμοποιήστε τις για βοήθεια. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η χρήση των λέξεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουν τις δεξιότητες στην κατανόηση γραπτού λόγου. Αν ο συμπαίκτης μαντέψει σωστά και πει τη λέξη στα Αγγλικά, κερδίζει ένα πόντο για την ομάδα του. Μπορείτε να ορίσετε το χρονικό όριο με το χρονόμετρο του κινητού σας για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα παιχνίδι επανάληψης στα Αγγλικά, επομένως είναι σημαντικό να είναι εξοικειωμένοι οι παίκτες με τις λέξεις ή τις εικόνες πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι.

Washing Line Race

Στο Washing Line Race τα παιδιά ενθουσιάζονται με το άπλωμα της μπουγάδας! Αυτό το παιχνίδι παίζεται με ένα παιδί μόνο ή με δύο ομάδες αν έχουν μαζευτεί πολλά παιδιά. Για αυτό το θορυβώδες παιχνίδι θα χρειαστείτε μια σακούλα με παιδικά ρούχα (τα βρεφικά είναι ιδανικά), μανταλάκια και ένα σχετικά μακρύ σχοινί για να δέσετε ανάμεσα σε δύο καρέκλες αν είστε σε εσωτερικό χώρο. Αν είστε έξω, θα πρέπει να δέσετε το σχοινί της μπουγάδας στο ύψος των παιδιών, έτσι ώστε να φτάνουν να απλώσουν τα ρούχα στη σειρά. Ελέγξτε τα είδη των ρούχων και φροντίστε να έχετε δύο από το καθένα. Χωρίστε δύο μπόγους για κάθε ομάδα. Ο στόχος είναι να κρεμάσετε το ρούχο σας με μανταλάκια στο σχοινί πριν από τον αντίπαλό σας. Επομένως, ένα παιδί θα είναι ο εκφωνητής, που θα ονομάζει μεγαλόφωνα το ρούχο και τα άλλα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ο εκφωνητής λέει δυνατά το ρούχο 't-shirt!' και κάθε παίκτης βρίσκει το κοντομάνικο μπλουζάκι στο μπόγο με τα ρούχα, τρέχει στο σχοινί, απλώνει το μπλουζάκι στο σχοινί και κερδίζει τον πόντο αν απλώσει πρώτος το ρούχο. Δείτε και αυτή την εκδοχή του παιχνιδιού αν δεν έχετε τα κατάλληλα ρούχα για να παίξετε το παιχνίδι.

'I went to the market to buy…'

Είναι σημαντικό να περνάμε από την επανάληψη του λεξιλογίου στην επανάληψη φράσεων και ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια για αυτή την περίπτωση είναι το 'I went to the market to buy…'. Είναι ένα παιχνίδι μνήμης, το οποίο, αν παιχτεί σε ομάδες, απαιτεί προσεκτική ακρόαση και καλή μνήμη. Βάλτε τα παιδιά να καθίσουν σε κύκλο και ξεκινήστε με τη φράση: 'I went to the market to buy... a carton of milk' όποιος κάθεται δίπλα σε αυτόν τον παίκτη επαναλαμβάνει την πρόταση και προσθέτει ένα καινούριο αντικείμενο π.χ. 'I went to the market to buy a carton of milk… and a packet of biscuits' και πάει λέγοντας, μέχρι να έρθει ξανά η σειρά του πρώτου παίκτη. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας μπορείτε να έχετε πρόχειρο ένα χαρτί με παραδείγματα φράσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αν δεν μπορούν να σκεφτούν μια φράση να προσθέσουν. Αν ένας παίκτης δεν μπορέσει να θυμηθεί κάτι στη λίστα, χάνει μια ζωή ή βγαίνει από το παιχνίδι. Ο νικητής είναι αυτός που θα θυμηθεί όλα τα αντικείμενα της λίστας. Το παιχνίδι αυτό ξεγελά ως απλό, αλλά, όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει, τα παιδιά μπορούν να κάνουν εξάσκηση σε πολλές δομές της γλώσσας. Στο δικό μας παράδειγμα δίνεται έμφαση στους ποσοδείκτες: a bottle of, a packet of κτλ, οπότε, υπάρχει ένα επίπεδο πραγματικής δυσκολίας. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τη φράση και να κάνετε εξάσκηση σε άλλες δομές. Για παράδειγμα: 'Next year I’m travelling to Canada and I’m going to visit…..', 'Last Saturday I went on excursion and I saw....'.

Επιτραπέζια Παιχνίδια

Junior Scrabble

Μην ξεχνάτε εκείνα τα παλιά επιτραπέζια που μπορεί να έχετε κρύψει σε ένα ντουλάπι. Το Junior Scrabble είναι αυτό που πρέπει σίγουρα να ξεσκονίσετε και να παίξετε με τα παιδιά σας ένα Κυριακάτικο απόγευμα. Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας, βάζοντάς τα να κάνουν μια αρχική λίστα με τις λέξεις που ξέρουν στα Αγγλικά και να έχουν αυτό το γλωσσάρι δίπλα τους ενώ παίζουν. Μια απλή παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσετε τα γράμματα για να φτιάξετε λέξεις μέσα σε ένα χρονικό όριο. Δώστε στο παιδί τα γράμματα και ρυθμίστε το χρονόμετρο στο ένα λεπτό και αφήστε το να ανακαλύψει πόσες λέξεις μπορεί να βρει μέσα σε αυτό το χρόνο. Θα ξαφνιαστείτε (και θα ξαφνιαστεί) ευχάριστα με τον αριθμό των λέξεων που μπορεί να φτιάξει στα Αγγλικά, και αυτός θα αυξάνεται όσο θα αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Snakes and Ladders (Φιδάκι)

Μια άλλη εκδοχή ενός κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού στα Αγγλικά είναι το Snakes and Ladders (Φιδάκι). Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι και χωρίς να έχετε φιδάκια και σκάλες, ούτε καν το ίδιο το ταμπλό του παιχνιδιού! Συγκεντρώστε όλες τις εκπαιδευτικές κάρτες που έχετε χρησιμοποιήσει σε άλλα παιχνίδια ή εκτυπώστε μερικές, τις οποίες μπορούν και να χρωματίσουν τα παιδιά, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι. Μετά, με αυτοκόλλητα post-it ή μικρά χαρτάκια προσθέστε τις κλασικές φράσεις των επιτραπέζιων, όπως 'start', 'finish,' 'move back two spaces', 'go back to start', 'move forward three spaces', 'miss a turn'. Πείτε στα παιδιά να τα κολλήσουν με πλαστελίνη στήριξης στο τραπέζι της κουζίνας σε σχήμα ορθογώνιο, κυκλικό ή ακόμα και σε σχήμα φιδιού, για να δημιουργήσουν το ταμπλό του παιχνιδιού. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τις κάρτες 'start' και 'finish' στη σωστή θέση. Έχετε έτοιμα τα ζάρια και τους μετρητές βαθμολογίας για τον εκάστοτε αριθμό των παικτών και είστε έτοιμοι να παίξετε το φιδάκι στα Αγγλικά! Όταν το παιδί σας φτάνει σε κάθε κάρτα, ενθαρρύνετέ το να λέει τη λέξη και να δείχνει το αντικείμενο επάνω στην εκπαιδευτική κάρτα. Για μαθητές επιπέδου upper primary μπορείτε να εκτυπώσετε ένα επιτραπέζιο και να τους προκαλέσετε να γράψουν μια σύντομη ερώτηση ή δοκιμασία σε κάθε κενό, όπως π.χ 'How do you say «βρύση» in English?', 'Name ten wild animals', 'Which is longer, the Amazon river or the Tajo river?'. Με αυτόν τον τρόπο κάνουν εξάσκηση σε πολλές γραμματικές δομές αλλά και επανάληψη στο λεξιλόγιο, καθώς επίσης και στην εξάσκηση στις δεξιότητες παραγωγής και κατανόησης του γραπτού και του προφορικού λόγου!

Bull’s Eye

Και τώρα ένα γρήγορο και απλό παιχνίδι στα Αγγλικά, εύκολο στο στήσιμο και ακόμα ευκολότερο στην εκτέλεση! Αυτό το παιχνίδι είναι γνωστό ως Bull’s Eye. Σχεδιάστε τρεις ομόκεντρους κύκλους σε ένα μεγάλο χαρτί ή χαρτόνι. Σε κάθε βαθμίδα του κύκλου αντιστοιχούν συγκεκριμένοι πόντοι. Το κέντρο του Bull’s Eye κερδίζει 100 πόντους, o δεύτερος εξωτερικός κύκλος 60 πόντους και ο τρίτος εξωτερικός κύκλος 20 πόντους. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό μπαλάκι ή ένα μαλακό παιχνίδι για να στοχεύσετε στο Bull’s Eye. Προετοιμάστε ερωτήσεις ή «δοκιμασίες» παρόμοιες με εκείνες στο προηγούμενο παιχνίδι Snakes and Ladders και κατηγοριοποιήστε τις ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας, όπου η πιο δύσκολη θα επιβραβεύεται με 100 πόντους. Το παιδί πρέπει να πετάξει το «βελάκι» ή το μαλακό μπαλάκι στο στόχο και να απαντήσει τις ανάλογες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις ξεκινούν από μια πιο απλή μετάφραση λέξεων όπως, π.χ. 'How do you say «γάτα» in English?' και να φτάνουν στις πιο δύσκολες ερωτήσεις των 100 πόντων, όπως, 'How many brothers and sisters have you got?'. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σχολικό βιβλίο των παιδιών για να βρείτε ερωτήσεις και λεξιλόγιο που μαθαίνουν αυτό το διάστημα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπτικά βοηθήματα, όπως εκπαιδευτικές κάρτες για να τους αποσπάσετε τη λέξη στα Αγγλικά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε επανάληψη στο λεξιλόγιο για εξετάσεις και αν τα παιδιά έχουν μεγαλύτερα αδέρφια είναι ένας τέλειος τρόπος να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο, μαθαίνοντας και περισσότερα στα Αγγλικά την ώρα που παίζουν.

Παιχνίδι

Γλώσσα-Φράσεις

Τι χρειάζεστε

What’s the time Mr. Wolf?

What’s the time, (Mr Wolf)?

It’s ...o’clock

It’s breakfast time

It’s lunch time

It’s dinner time

I’m going to eat you up

Μια ομάδα παιδιών, μεγάλο χώρο

The Washing Line Race

Λεξιλόγιο για τα ρούχα

Hang up the……

Get the pegs

Run!

Quickly!

Σακούλα με (βρεφικά) ρούχα, μανταλάκια, σπάγκος ή σχοινί

Ζευγάρια

It’s my turn

It’s your turn

I’m the winner

I can’t remember

Turn the cards over

Λεξιλόγιο για σειρά από κάρτες π.χ. ζώα, αντικείμενα του σπιτιού

Κάρτες με εικόνες

Επιτραπέζιο παιχνίδι λεξιλογίου (φιδάκι στα Αγγλικά)

 

As above

Move back two places

Miss a turn

Go back to start

Go forward two spaces

It’s my turn

Can I have the dice, please?

Σετ με εκτυπώσιμες εκπαιδευτικές κάρτες

Τραγούδια που χτυπάμε παλαμάκια

Το τραγούδι

Χέρια

Scrabble

Λεξιλόγιο

Ταμπλό Scrabble, γράμματα, χρονόμετρο

Bull’s Eye

Λεξιλόγιο από εκπαιδευτικές κάρτες

Throw the ball

Aim

Almost

Well done

Bull’s Eye

Εκπαιδευτικές κάρτες

Pictionary

It’s my turn

I’m the drawer

Λεξιλόγιο

Can I have the pencil please?

Εκπαιδευτικές κάρτες, χαρτί, μολύβια, χρονόμετρο

Hangman

Ομάδες λέξεων: σπίτι, ζώα, μέρη, σώμα

Σύντομες φράσεις

Στυλό, χαρτί ή μικρό πίνακα και μαρκαδόρους

Χρήσιμοι σύνδεσμοι