By the British Council

26 Ιουλίου 2019 - 19:42

Τρία νεαρά αγόρια διαβάζοντας ένα βιβλίο στα Αγγλικά

Ένας καλός τρόπος να βοηθάτε το παιδί σας να εμπεδώσει τα Αγγλικά που μαθαίνει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο είναι το βοηθάτε στο σπίτι. Γίνεται όμως να βοηθήσετε αν τα Αγγλικά σας δεν είναι αρκετά καλά;

Μην ανησυχείτε για την προφορά σας

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την προφορά τους όταν μιλάνε Αγγλικά στα παιδιά τους νομίζοντας ότι η «κακή» προφορά τους θα βγει στο παιδί τους. Ο τρόπος που μιλάμε λέει πολλά για την ταυτότητά μας, επομένως δεν υπάρχει τελικά «καλή» και «κακή» προφορά, η προφορά μας απλά δείχνει ποιοι είμαστε – αν είστε Καναδοί, θα έχετε καναδική προφορά, αν είστε Ισπανοί, θα έχετε ισπανική προφορά. Σκεφτείτε ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περισσότερες από 50 διαφορετικές προφορές, οι οποίες συνθέτουν την πληθωρική και πολυποίκιλη κουλτούρα του, επομένως ο καθένας έχει την προφορά του, ακόμα και οι Βρετανοί! Από τη στιγμή που η προφορά σας είναι κατανοητή, το να έχετε μια συγκεκριμένη προφορά δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να βοηθάτε το παιδί σας να μάθει Αγγλικά.

Όσο περισσότερα Αγγλικά ακούει το παιδί σας, τόσο περισσότερα θα μαθαίνει

Τώρα που πλέον γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προφορά σας, μπορείτε να δώσετε μεγάλη ώθηση στις δεξιότητες του παιδιού σας στην αγγλική γλώσσα με την πολύτιμη συμβολή σας στο σπίτι. Αν θέλετε να βρείτε δραστηριότητες στα Αγγλικά για το σπίτι, ο δικτυακός τόπος LearnEnglish Kids του British Council έχει αμέτρητες πρακτικές συμβουλές και δραστηριότητες για γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν Αγγλικά στο σπίτι.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μαθαίνουν τα παιδιά είναι η παρατήρηση και η μίμηση, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνετε το καλό παράδειγμα. Αν σας αρέσουν πολύ τα Αγγλικά, πιθανότατα θα αρέσουν και στο παιδί σας. Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στα Αγγλικά διαβάζοντας βιβλία ή παρακολουθώντας τηλεοπτικές εκπομπές στα Αγγλικά και δείξτε στο παιδί σας ότι η μάθηση είναι μια δια βίου διαδικασία και ότι ακόμα και οι γονείς έχουν πράγματα να μάθουν! Δώστε το παράδειγμα και δείξτε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει να γίνονται και λάθη – αν κάνετε ένα λάθος στα Αγγλικά, μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να δείξετε στο παιδί σας ότι το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας εκμάθησης Αγγλικών και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια. Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν διστάζετε να μιλήσετε Αγγλικά σε κάποιον Αγγλόφωνο φίλο ή γείτονα, ή αν είστε διακοπές σε Αγγλόφωνη χώρα, δείξτε του ότι έχετε τη διάθεση να προσπαθήσετε να ζητήσετε οδηγίες ή να παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο στα Αγγλικά. Αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα πράγματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στη στάση του παιδιού σας προς την εκμάθηση Αγγλικών.

Τι γίνεται αν δεν ξέρω καθόλου Αγγλικά; Μπορώ και πάλι να βοηθήσω το παιδί μου;

Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να μάθετε Αγγλικά, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας. Μην ανησυχείτε! Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να το βοηθήσετε ακόμα κι αν δεν μιλάτε εσείς Αγγλικά.

Ζητήστε από το παιδί σας να σας διδάξει εκείνο Αγγλικά. Στην πολυετή μου πείρα ως εκπαιδευτικός, ένα πράγμα που έχω σίγουρα παρατηρήσει είναι ότι στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να παίζουν το ρόλο του δασκάλου. Έτσι όχι μόνο θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας («Ξέρω περισσότερα από τη μαμά και τον μπαμπά!»), αλλά θα του δώσει και ένα κίνητρο να μιλήσει Αγγλικά. Δείτε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μάθει τις αγγλικές λέξεις που ξέρει:

  • Ζητήστε του να σας «ξεναγήσει» στο σπίτι ή στο δωμάτιό του: π.χ. «This is the bathroom», «This is the kitchen», «This is my bedroom / my bed / my toys / my cat» κλπ.
  • Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κάνει επανάληψη στο πώς λέγονται τα ζώα, τα μέσα μεταφοράς, οι αριθμοί και τα χρώματα στα Αγγλικά είναι να του ζητήσετε να σας περιγράψει, να μετρήσει ή να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του, π.χ. «it’s a fish», «it’s blue» / «it’s a dog», «it’s brown» / «two trains», «three cars» / «big blocks», «small blocks» κλπ.
  • Ανοίξτε τις ντουλάπες και τα συρτάρια με τα ρούχα και δείτε τα μαζί. Ρωτήστε το αν ξέρει να σας πει πώς λέγονται τα είδη των ρούχων στα Αγγλικά: «pants», «socks», «vest», «trousers», «jumper», «t-shirt», «skirt», «dress», «shoes», «scarf», «hat» κλπ.
  • Πείτε στο παιδί σας να σας «ξεναγήσει» στο πάρκο και να σας λέει ό,τι βλέπετε στα Αγγλικά: «swings», «slide», «sand», «tree», «grass», «flower», «ant», «bird», «stone» κλπ.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει μια εικόνα και να σας την περιγράψει. Έτσι θα κάνει εξάσκηση στα επίθετα στα Αγγλικά με ευχάριστο τρόπο: π.χ. «This is a cat», «The cat is happy», «This is a house», «The house is big», «This is a tree», «The tree is green».
  • Πείτε στο παιδί σας να καθίσει στη «θέση του δασκάλου» και να σας διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι. Ακόμα κι αν δεν ξέρει να διαβάσει όλες τις λέξεις ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εικόνες για να θυμηθεί την ιστορία.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να σας μάθει το αγαπημένο του τραγούδι και τις κινήσεις που το συνοδεύουν. Θα διασκεδάσετε ακόμα περισσότερο αν κάνετε επίτηδες λάθος τις λέξεις και τις κινήσεις. Στοιχηματίζω ότι το παιδί σας θα σας διορθώσει αμέσως!

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία

Άλλος ένας τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει Αγγλικά στο σπίτι είναι να αξιοποιήσετε την τεχνολογία παρέχοντάς του ποιοτική πρόσβαση στη γλώσσα. Οι διαθέσιμες ψηφιακές πηγές εκμάθησης Αγγλικών είναι πλέον απεριόριστες. Το British Council έχει πολλές διασκεδαστικές εφαρμογές για τους μικρούς μαθητές όπως και ιστορίες και τραγούδια για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει Αγγλικά στο σπίτι. Επίσης, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές και για ενήλικες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε Αγγλικά μόνοι σας. Τα παραμύθια με CD είναι εύχρηστα για να μπορείτε να τα διαβάζετε μαζί χωρίς να ανησυχείτε για το επίπεδο των Αγγλικών σας, ενώ οι τηλεοπτικές εκπομπές με κινούμενα σχέδια στα Αγγλικά αποτελούν έναν ακόμη ευχάριστο και φυσικό τρόπο για να έρθει το παιδί σας σε επαφή με τη γλώσσα. Σε παλαιότερο άρθρο μας θα βρείτε συμβουλές για το πώς να ενισχύσετε τις δεξιότητες του παιδιού σας στην αγγλική γλώσσα μέσω της τηλεόρασης. Υπάρχουν πολλά δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στα Αγγλικά – διαβάστε το άρθρο μας «Τα δέκα πιο αγαπημένα μου βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά» για να εμπνευστείτε.

Μην ανησυχείτε αν το παιδί σας δεν θέλει να σας μιλήσει Αγγλικά

Έχετε καταλάβει λοιπόν ότι η προφορά σας δεν έχει σημασία, έχετε βρει και τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει Αγγλικά ακόμα κι αν εσείς δεν μιλάτε τη γλώσσα ... αλλά το παιδί σας εξακολουθεί να μην θέλει να σας μιλήσει Αγγλικά. Μην απελπίζεστε, είναι πολύ φυσικό ένα παιδί να αντιστέκεται όταν αλλάζει μία συνήθεια ή μια κατάσταση η οποία μάλιστα γίνεται και κάπως περίεργη ή το φέρνει σε αμηχανία, και η κατάσταση όπου η μαμά κι ο μπαμπάς ξαφνικά αρχίζουν να μιλάνε μια άλλη γλώσσα, είναι μία από αυτές τις περίεργες καταστάσεις. Αν πιέζετε το παιδί σας να μιλάει Αγγλικά ή δείχνετε την απογοήτευσή σας αν δεν μιλάει Αγγλικά όταν εσείς το θέλετε, θα προκαλέσει μια αρνητική στάση και αυτό δεν το θέλουμε. Κάτι που έχω δοκιμάσει εγώ και έχει επιτυχία είναι η δημιουργία νέων συνηθειών, όπως το να μιλάμε Αγγλικά στο αυτοκίνητο ή μία ορισμένη ώρα της ημέρας ή ακόμα να φοράμε ένα αστείο καπέλο όταν είναι η ώρα που μιλάμε Αγγλικά. Ό,τι και να κάνετε, διασκεδάστε, μην τα παρατάτε και καλή επιτυχία!

Αν το άρθρο αυτό σας φάνηκε ενδιαφέρον, διαβάστε και το άρθρο «Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν εσείς δεν μιλάτε Αγγλικά».

Χρήσιμοι σύνδεσμοι