By the British Council

25 Οκτωβρίου 2019 - 17:58

Ένα ρολό φιλμ

Στην εποχή μας τα παιδιά μας είναι αρκετά εξοικειωμένα με τα Αγγλικά μέσα από το internet, τους YouTubers και τους influencers, άρα μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να παρακολουθούν παιδικές ταινίες στα Αγγλικά. Σίγουρα, κάτι θα μάθουν βλέποντας μια ταινία στα Αγγλικά!

Πολλοί από εμάς, αναζητώντας τρόπους για να βελτιώσουμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες έχουμε στραφεί στις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες, αλλά δυστυχώς συνειδητοποιήσαμε ότι τελικά δεν μας ήταν και τόσο χρήσιμες όσο νομίζαμε. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα Αγγλικά στις ταινίες είναι αυθεντικά και μάλιστα το γενικότερο πλαίσιο είναι σαφές, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυθεντικές ταινίες μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους εφόσον εμείς τις προσεγγίσουμε με τον σωστό τρόπο.

Τι και για πόση ώρα

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε τι θα θελήσουν να δουν τα μικρά παιδιά, ειδικότερα αν είναι στα Αγγλικά. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με ταινίες μικρής διάρκειας, αν ο γιος ή η κόρη σας δεν έχει συνηθίσει να παρακολουθεί προγράμματα στα Αγγλικά. Είναι μάλλον απίθανο να καθίσουν να δουν ολόκληρη δίωρη ταινία την πρώτη φορά, έτσι καλό είναι να ξεκινήσετε με κάτι σχετικά σύντομο, ώστε να συνηθίσουν να ακούν στα Αγγλικά. Στο Kids Love Short Films και στο 6 Fabulous Short Films from Children’s Books θα βρείτε μια εξαιρετική δωρεάν συλλογή από παιδικές ταινίες μικρής διάρκειας.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μία ταινία μικρής διάρκειας, δοκιμάστε να την «σπάσετε» σε μέρη των 20–30 λεπτών περίπου. Μπορεί τα παιδιά να απορροφηθούν τόσο πολύ που να σας ζητήσουν να την αφήσετε να παίζει για περισσότερη ώρα!

Να θυμάστε ότι δεν θα έχουν επιτυχία όλες οι ταινίες. Θα υπάρχουν και κάποιες που απλά δεν θα ταιριάζουν στα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην πλοκή, την προφορά ή ακόμα και τη μουσική. Όμως μην τα παρατήσετε, υπάρχουν πάρα πολλές παιδικές ταινίες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ίσως είναι καλή ιδέα να δείτε πρώτα το τρέιλερ στα Αγγλικά και να σας πουν τα παιδιά αν θα τα ενδιέφερε να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ταινία.

Υπότιτλοι: σε ποια γλώσσα;

Έχω συναντήσει πολλούς γονείς που επιμένουν να βλέπουν τα παιδιά τους παιδικές ταινίες με υπότιτλους στα Ελληνικά και τον ήχο στα Αγγλικά. Αν έχετε προσπαθήσει να δείτε κι εσείς οι ίδιοι τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους (και βάζω στοίχημα ότι το έχετε κάνει) τότε σίγουρα συνειδητοποιήσατε ότι στο τέλος απλά διαβάζατε τους υπότιτλους κι έτσι όλες σας οι προσπάθειες πήγαν χαμένες διότι δεν εξασκήσατε στο έπακρο τις δεξιότητές σας στα Αγγλικά.

Αντίθετα, βάζοντας αγγλικούς υπότιτλους, μπορείτε να δείτε πόσο πλούσιο είναι τελικά το λεξιλόγιό σας και παρόλο που πολλοί λένε ότι το να ακούτε και να παρακολουθείτε ταινίες είναι παθητική δεξιότητα, στην πραγματικότητα, όταν το παιδί σας παρακολουθεί και ταυτόχρονα ακούει Αγγλικά ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς συμβάλει στο να θυμάται ό,τι ακούει και βλέπει. Επομένως, παρόλο που το να βάζετε ή να μη βάζετε υπότιτλους ξεκάθαρα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας (δεν είναι η κατάλληλη εναλλακτική για παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού που δυσκολεύονται να διαβάσουν γρήγορα τα γράμματα), αν τα παιδιά δεν τα ενοχλεί να υπάρχουν υπότιτλοι, θα σας συμβούλευα να τους αφήσετε ώστε να συνηθίσουν να τους βλέπουν στην οθόνη όταν παρακολουθούν ταινίες.

Ποιες ταινίες να επιλέξω;

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην εκμάθηση των Αγγλικών είναι να μιλούν οι μαθητές για τον εαυτό τους και για να εξασκηθούν σε αυτό δεν υπάρχει καλύτερη πρόσφατη ταινία από το «Τα μυαλά που κουβαλάς» («Inside Out») της Disney/Pixar.

Καλύπτει το λεξιλόγιο των συναισθημάτων που τα παιδιά μαθαίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα στην τάξη. Αυτό σημαίνει ότι ήδη θα γνωρίζουν κάποιες λέξεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο εύκολο αν αρχίζουμε με κάτι που γνωρίζουμε ώστε μετά να βασιστούμε σε αυτό και να προχωρήσουμε. Με την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς» («Inside Out») γίνεται αυτό ακριβώς. Η ταινία διηγείται την ιστορία της Riley, ενός κοριτσιού που μετακομίζει λόγω της δουλειάς του πατέρα της. Τα συναισθήματά της τη βοηθούν στη νέα της ζωή και στις καταστάσεις τις οποίες βιώνει. Οι εμπειρίες αυτές θα είναι ήδη γνώριμες σε πολλά παιδιά.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες κλασσικές παιδικές ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε στα Αγγλικά, όπως για παράδειγμα το «Ψυχρά κι Ανάποδα» («Frozen») της Disney ή το «Σρεκ» («Shrek») και το «Toy Story» της Pixar, επομένως μην αποκλείετε ταινίες που τα παιδιά σας έχουν ήδη δει. Αυτές οι ταινίες είναι μια καλή πρώτη επαφή για τα παιδιά που δεν είναι πολύ πρόθυμα να παρακολουθήσουν ταινίες στα Αγγλικά. Το γεγονός ότι θα έχουν ήδη δει την ταινία θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν γιατί θα καταλαβαίνουν τι γίνεται στο έργο χωρίς να χρειάζεται να ξέρουν την κάθε λέξη.

Υλικό σχετικό με τις ταινίες

Είναι σημαντικό να συζητάτε με τα παιδιά σας τι κατάλαβαν αφού τελειώσει η ταινία και αν πρόκειται για έργο που έχει πολλά σχετικά προϊόντα όπως κόμικς, κινούμενα σχέδια ή βιβλία, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να συνεχίσετε τη συζήτηση για τους χαρακτήρες στα Αγγλικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα ζωγραφικής για να περιγράψετε τους χαρακτήρες, εδώ θα βρείτε φύλλα ζωγραφικής και κόμικς στα Αγγλικά για περισσότερο εξάσκηση στην ανάγνωση σε ένα γνωστό πλέον θέμα.

Οι περισσότερες ταινίες που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες, έχουν καταπληκτικά σάουντρακ που αποτελούν ένα φανταστικό μέσο για να βελτιώσουν τα παιδιά τα Αγγλικά τους. Αφού δουν την ταινία για πρώτη φορά, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τραγουδήσουν ακούγοντας τα τραγούδια της ταινίας και να μάθουν χρήσιμες εκφράσεις από το καθένα. Για τα τραγούδια του «Ψυχρά κι Ανάποδα» («Frozen») κάντε κλικ εδώ. Μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε αυτές τις δραστηριότητες σε παιχνίδι καραόκε στα Αγγλικά. Η ταινία «Τραγούδα» («Sing») της Illumination αποτελεί ένα καταπληκτικό παράδειγμα. Περιέχει ευκολομνημόνευτα, γνωστά τραγούδια αλλά και καινούργια τραγούδια που θα λατρέψουν τα παιδιά.

Ενθάρρυνση και κριτική σκέψη!

Ένας τρόπος για να ενισχύσετε τη θετική μάθηση την ώρα που τα παιδιά παρακολουθούν παιδικές ταινίες στα Αγγλικά, είναι να κάνετε αυτή τη διαδικασία μια οικογενειακή συνήθεια. Ονομάστε τη «βραδιά σινεμά στο σπίτι», ετοιμάστε ποπ-κορν, σβήστε τα φώτα, ώστε τα παιδιά να μη νιώθουν ότι είναι ακόμα μια άσκηση Αγγλικών, αλλά μια κανονική, ευχάριστη οικογενειακή βραδιά. Παρακολουθώντας παιδικές ταινίες μαζί με τα παιδιά σας, σας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσετε την ενεργητική ακρόαση και την κριτική σκέψη. Όταν τελειώσει το έργο, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν κάποια σημεία που «χάσατε», ή να πάτε ακόμα πιο βαθιά και να τα ρωτήσετε για ποιον λόγο έγινε κάτι στην ταινία και τι θα έκανε το παιδί σας αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνετε την ενεργητική ακρόαση καθώς σας διηγούνται τι κατάλαβαν και πώς θα είχαν αντιδράσει εκείνα. Μπορείτε ακόμα να προσποιηθείτε ότι δεν καταλάβατε κάτι καλά ώστε να σας το εξηγήσουν. Αυτό σημαίνει ότι επεξεργάζονται όλα όσα είδαν και άκουσαν στην ταινία, άρα τους μένουν οι λέξεις και τις θυμούνται πιο εύκολα.

Επομένως, αν θέλετε να βελτιώσετε τα Αγγλικά του παιδιού σας μέσα από παιδικές ταινίες, να θυμάστε τα εξής:

  • Ξεκινήστε με ταινίες ή αποσπάσματα των 20–30 λεπτών.
  • Δοκιμάστε διάφορα είδη ταινιών και μην απογοητευτείτε αν κάποια δεν τους αρέσει.
  • Ενισχύστε την κριτική σκέψη και την «ενεργητική ακρόαση» ρωτώντας τα παιδιά σας τι κατάλαβαν, για ποιον λόγο συνέβη κάτι στην ταινία ή προσποιηθείτε ότι δεν καταλάβατε για να σας το εξηγήσουν.
  • Ψάξτε για υλικό σχετικό με την ταινία, όπως κόμικς, τραγούδια, φύλλα ζωγραφικής κλπ. για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών σας για το θέμα και να μπορέσετε να κάνετε μια επανάληψη των όσων έμαθαν.
  • Επιλέξτε «κλασσικές» ταινίες στα Αγγλικά που έχουν ήδη δει τα παιδιά σας για να καταλαβαίνουν καλύτερα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι