By Rosie O'Brien

08 Μαΐου 2017 - 17:52

Ομάδα μαθητών συζητούν πριν αρχίσει το μάθημά τους στο British Council

Μένετε κυριολεκτικά άφωνοι όταν μιλάτε Αγγλικά; Σε αυτό το άρθρο η καθηγήτρια του British Council Rosie O’Brien σας δίνει μερικές συμβουλές για να μιλάτε τη γλώσσα ευχάριστα και με αυτοπεποίθηση.

Όταν ρωτάει κανείς τους ενήλικους μαθητές μου τι τους δυσκολεύει περισσότερο, η απάντησή τους είναι συνήθως «να μιλάω». Νιώθουν σιγουριά στο γραπτό λόγο, τη γραμματική και το λεξιλόγιο, διαμαρτύρονται όμως λέγοντας ότι όταν προσπαθούν να μιλήσουν ξεχνούν τους κανόνες, μπερδεύουν τις λέξεις και δυσκολεύονται να θυμηθούν απλές συντακτικές δομές. Μπορεί να έχουν καλή γνώση των Αγγλικών, όμως σαστίζουν και νιώθουν αμηχανία, αμφισβητούν τις γνώσεις τους και η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει. Πώς μπορεί κανείς να το ξεπεράσει αυτό; Με εξάσκηση.

Όσο πιο φυσιολογικό σας φαίνεται να ακούτε τα Αγγλικά να βγαίνουν από το ίδιο σας το στόμα, τόσο λιγότερη ντροπή και αμηχανία θα αισθάνεστε όταν μιλάτε. Αυτό πάλι είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με τις δεξιότητές τους στην παραγωγή προφορικού λόγου. Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις πιο δύσκολες δεξιότητες στην εξάσκησή τους. Ακολουθούν μερικοί πολύ πρακτικοί τρόποι για να βελτιώσετε τον προφορικό σας λόγο στα Αγγλικά.

Συναντηθείτε με άλλα άτομα που μιλούν Αγγλικά

Σήμερα που άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται όλο και πιο κοντά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τουλάχιστον μία κοινότητα αγγλόφωνων στην πόλη σας με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Θα μπορούσατε να γίνεται μέλος σε μία ομάδα αγγλόφωνων όπως αυτή που υπάρχει στη Βουλγαρία όπου τα μέλη συναντιούνται και συζητούν τους ιδιωματισμούς, πηγαίνουν κάποιες φορές για πεζοπορία ή παίζουν επιτραπέζια. Μπορείτε να ψάξετε στο Facebook (φυσικά!) αλλά και στο Meetup.com και το Couchsurfing.com.

Δεν χρειάζεται να περιορίσετε την αναζήτησή σας στους ομιλητές οι οποίοι έχουν τα Αγγλικά ως μητρική γλώσσα. Διαπίστωσα ότι τα προφορικά μου στα Γερμανικά βελτιώθηκαν πολύ και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα όταν μιλούσα με άτομα που τα Γερμανικά δεν ήταν η μητρική τους γλώσσα, γιατί δεν πανικοβαλλόμουν με τα τέλεια Γερμανικά τους και μάλιστα μου άρεσε που βοηθούσε ο ένας τον άλλον να βρει τη σωστή λέξη και να διορθώνουμε τα λάθη μας.

Μάθετε Αγγλικά ακούγοντας

Ακούγοντας τους άλλους να μιλούν θα μπορέσετε να μάθετε τον σωστό τρόπο να μιλάτε μία γλώσσα. Έτσι βελτιώνεται η προφορά σας, η σειρά των λέξεων, οι γραμματικές δομές, τα πάντα. Διαβάστε αυτό το άρθρο που σας δίνει συμβουλές για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην κατανόηση του προφορικού λόγου και αν ακολουθήσετε έστω και κάποιες από αυτές, σίγουρα θα βελτιωθείτε και στην παραγωγή του προφορικού λόγου.

Παρόλο που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τηλεόραση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου από το BBC iplayer, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του BBC είναι προσβάσιμοι από παντού αν έχετε μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Συντονιστείτε και βρείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα, ραδιοφωνικό παραγωγό ή σταθμό. Επίσης και τα podcasts γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, και μπορούν να ενταχθούν ακόμα και στο πιο γεμάτο πρόγραμμα.

Τραγουδήστε τα αγαπημένα σας τραγούδια

Είναι σε όλους γνωστό ότι υπάρχουν πολλά δημοφιλή μουσικά κομμάτια στην αγγλική γλώσσα. Τα μουσικά είδη είναι τόσο πολλά που σίγουρα θα βρείτε κάποιο συγκρότημα που να σας αρέσει και να τραγουδάει στα Αγγλικά. Βρείτε το και τραγουδήστε κι εσείς μαζί όταν οδηγείτε για να πάτε στη δουλειά, όταν λούζετε τα μαλλιά σας ή κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Τραγουδήστε δυνατά και χωρίς ντροπή και σύντομα θα είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση! Θα συνηθίσετε να ακούτε τον εαυτό σας να μιλάει Αγγλικά οπότε δεν θα ξαφνιαστείτε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να συμμετέχετε σε μία συζήτηση στα Αγγλικά, θα μπορείτε άνετα να προφέρετε τις διάφορες λέξεις και προτάσεις, και θα είστε σωστά συντονισμένοι με τον σωστό τονισμό των λέξεων και των προτάσεων. Στην πορεία ίσως και να μάθετε και κάποιες καινούργιες λέξεις.

Διαβάστε δυνατά για εξάσκηση ... και χαλαρώστε!

Σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μου εξήγησα πόσο σας ωφελεί να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας. Αν έχετε λοιπόν παιδί και του διαβάζετε δυνατά, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην παραγωγή προφορικού λόγου λίγο ως πολύ με τον ίδιο τρόπο που το πετυχαίνετε τραγουδώντας τα αγαπημένα σας αγγλικά τραγούδια: θα νιώθετε πιο άνετα ακούγοντας τον εαυτό σας να μιλάει Αγγλικά και να προφέρει τις διάφορες λέξεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν διαβάζετε ένα βιβλίο μαζί με τον/την σύντροφό σας, διαβάζοντας για παράδειγμα ο καθένας από ένα κεφάλαιο, αυτό μπορεί να αποτελέσει επίσης μία χαλαρωτική απογευματινή συνήθεια με πολλά πλεονεκτήματα. Το να διαβάζετε δυνατά μόνοι σας μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό καθώς αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και βοηθά το μυαλό και το σώμα να χαλαρώνουν.

Ακόμα και τα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορούν να βελτιώσουν τα Αγγλικά σας

Ίσως να εκπλαγείτε με το γεγονός ότι τα παιχνίδια στον υπολογιστή στην πραγματικότητα συμβάλουν θετικά στην εκμάθηση της γλώσσας. Έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που μιλάνε Αγγλικά με ευχέρεια και άψογη προφορά και το αποδίδουν τα διαδικτυακά παιχνίδια μέσω υπολογιστή. Πολλά διαδικτυακά παιχνίδια απαιτούν συνεργασία με άλλους χρήστες, το οποίο σημαίνει ότι μιλάνε με ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν συνήθως για να γίνει αυτό είναι ... το μαντέψατε – τα Αγγλικά!

Υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια στο διαδίκτυο και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται μάλλον δεν θα το βρείτε σε κανένα βιβλίο διδασκαλίας. Από τα παιχνίδια φαντασίας όπου μιλάτε για το περιβάλλον γύρω σας ως τους διαγωνισμούς μεταξύ ομάδων όπου ξαφνικά βρίσκεστε μέσα σε έναν κόσμο που πρέπει να συνεργαστείτε με τους συμπαίκτες σας και να τους καθοδηγήσετε να ώστε να πετύχουν ορισμένους στόχους, είναι περιστάσεις που δίνουν στους χρήστες την ευκαιρία να εξασκούνται τακτικά στον προφορικό λόγο στα Αγγλικά.

Μπορεί επίσης να σας απορροφήσει τόσο πολύ το παιχνίδι ή να νιώθετε τόση πίεση για να πετύχετε το στόχο σας και να ξεχάσετε εντελώς τις όποιες ανησυχίες μπορεί να είχατε που θα μιλάγατε Αγγλικά. Επιπλέον όλα αυτά τα κάνετε από το σπίτι συνδυάζοντας την άνεσή σας με τον ανταγωνισμό και την πώρωση που προκαλούν τα παιχνίδια στον υπολογιστή, κι έτσι πιθανότατα μαθαίνετε Αγγλικά ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζετε!

Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα

Όποια μέθοδο και να διαλέξετε, από το να ακούτε ραδιόφωνο ή να εξερευνείτε τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, όσο περισσότερο βρίσκεστε με άτομα που μιλάνε Αγγλικά, κάνοντας εξάσκηση ξανά και ξανά, τόσο περισσότερο θα βελτιώνονται τα Αγγλικά σας. Έτσι, είτε πρόκειται για μία ομάδα Αγγλόφωνων ατόμων στην περιοχή σας ή μια ομάδα παικτών στην άλλη άκρη του κόσμου, βρείτε άτομα να μιλάτε Αγγλικά και εξασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι