By the British Council

08 Μαρτίου 2021 - 17:00

A woman enjoying a cup of coffee in a cafe

Ο Colm Boyd, συντάκτης εκπαιδευτικού υλικού και καθηγητής στο British Council στη Βαρκελώνη εξηγεί πώς στρέφοντας την προσοχή μας στη συνδεδεμένη ομιλία μέσω της ποπ μουσικής, μπορούμε να βελτιώσουμε την προφορά μας στα Αγγλικά.

Τι είναι η συνδεδεμένη ομιλία?

Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν Αγγλικά, προφέρουν συνήθως τις λέξεις όπως γράφονται.

Where do you live? → /wɛr/ /du/ /ju/ /lɪv/

Ένας ομιλητής της Αγγλικής, ο οποίος χειρίζεται τη γλώσσα με μεγάλη ευχέρεια, θα προφέρει την πρόταση διαφορετικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνδεδεμένη ομιλία:

Where do you live? → /wɛrʤə’lɪv/

Και οι δύο τρόποι είναι αποδεκτοί. Όσον αφορά στην προφορά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είμαστε σαφείς στην προφορά μας παρά να ακουγόμαστε σαν φυσικοί ομιλητές. Είναι επίσης κατανοητό ότι πολλοί μαθητές θέλουν να ακούγονται όσο το δυνατόν πιο φυσικοί στην ομιλία τους. Η συνδεδεμένη ομιλία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε και η ποπ μουσική είναι ένας εξαίσιος τρόπος για να εξασκηθείτε.

Τι σχέση έχει η συνδεδεμένη ομιλία με την ποπ μουσική;

Τα ποπ τραγούδια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να βελτιώσετε τη συνδεδεμένη ομιλία σας. Επειδή τα τραγούδια περιλαμβάνουν αρκετές επαναλήψεις, έχετε τη θαυμάσια ευκαιρία να παρατηρήσετε τη σύνδεση των λέξεων. Μέσα από τα τραγούδια, έχετε επίσης τη δυνατότητα να εξασκήσετε τη συνδεδεμένη ομιλία σας, καθώς παράλληλα τραγουδάτε. Παρακάτω περιγράφονται πέντε χαρακτηριστικά της συνδεδεμένης ομιλίας με παραδείγματα ποπ τραγουδιών που εξηγούν το κάθε χαρακτηριστικό.

Έκθλιψη – εξάλειψη ήχων

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα. Η δυνατή συλλαβή ή η συλλαβή με τονική έμφαση, είναι αυτή που ακολουθεί μετά την απόστροφο.

A. He walked down the street walked down 'walkˈdown' /wɔkˈdaʊn/
B. We should eat less sugar  less sugar 'leˈsugar' /lɛˈʃʊgər/

Πότε συμβαίνει;

Όταν η κατάληξη μιας λέξης φέρει τον ίδιο ήχο συμφώνου με την επόμενη λέξη, όσοι μιλούν άπταιστα τα Αγγλικά, δεν προφέρουν συνήθως το πρώτο σύμφωνο. Τα δύο σύμφωνα μπορεί να είναι ίδια, όπως στο παράδειγμα Α. Άλλες φορές, τα δύο σύμφωνα είναι παρόμοια, όπως στο παράδειγμα Β.

Ποπ τραγούδια στα οποία μπορείτε να ακούσετε λέξεις με έκθλιψη

Το τραγούδι της Beyoncé το 2008 με τίτλο: Single Ladies μιλάει για τα οφέλη του να μην έχεις σύντροφο. Μέσα από το τραγούδι της συμβουλεύει 'all the single ladies'.

singe' ladies → /sɪŋgəˈleɪdiz/

Το τραγούδι της Katy Perry το 2017 με τίτλο: Chained To The Rhythm μιλάει για τον εγκλωβισμό στη ρουτίνα της σύγχρονης ζωής, όπου 'we’re all chained to the rhythm'.

'chainto → /ˈʧeɪntə/

Συνένωση – σύνδεση ήχων συμφώνων με ήχους φωνηέντων

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

A. It’s a big opportunity big opportunity 'bigoppor'tunity' /bɪgɑpərˈtunəti/
B. I woke up at 7.00 woke up 'wokˈup' /woʊˈkʌp/

Πότε συμβαίνει;

Όταν μια λέξη λήγει σε ήχο συμφώνου και η επόμενη λέξη αρχίζει με ήχο φωνήεντος, οι δύο λέξεις συγχωνεύονται, με τον ήχο του συμφώνου να ρέει απευθείας στον ήχο του φωνήεντος. Μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο στα phrasal verbs (περιφραστικά ρήματα), όπως στο παράδειγμα Β.

Ποπ τραγούδια στα οποία μπορείτε να ακούσετε λέξεις με συνένωση

Στο τραγούδι Shape Of You το 2017, o Ed Sheeran τραγουδά για τον έρωτά του για την καλλίγραμμη σιλουέτα της αγαπημένης του, καθώς της λέει 'I’m in love with the shape of you'.

shapof → /ˈʃeɪpəv/

Η επιτυχία του συγκροτήματος Little Mix’s Shout Out To My Ex το 2016 είναι ένα τραγούδι στο οποίο μια γυναίκα ευχαριστεί ειρωνικά τον πρώην σύντροφό της (a 'shout out to my ex') που της φέρθηκε άσχημα, αλλά την βοήθησε να πάρει μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής.

shou‘dout → /ʃaʊˈdaʊt/

Παρατηρήστε ότι στη συνδεδεμένη ομιλία, το γράμμα 't' μετατρέπεται συχνά σε έναν απαλό ήχο 'd' όταν εμφανίζεται ανάμεσα σε δύο φωνήεντα.

Παρείσδυση – ενσωματώνοντας ήχους

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

A. You go ahead and I’ll follow. go ahead 'gowaˈhead' /goʊwəˈhɛd/
B. I ate a sandwich. I ate 'iˈyate' /aɪˈjeɪt/

Πότε συμβαίνει;

Όταν μια λέξη λήγει σε ήχο φωνήεντος και η επόμενη λέξη αρχίζει με ήχο φωνήεντος, όσοι μιλούν άπταιστα την Αγγλική, ενσωματώνουν συνήθως έναν απαλό ήχο συμφώνου για να κάνουν την πρόταση να ρέει πιο ομαλά.

Πώς ξέρετε ποιον ήχο συμφώνου να ενσωματώσετε;

Ο ήχος του συμφώνου αποτελεί φυσική συνέχεια του ήχου φωνήεντος που προηγείται. Μετά από μια λέξη που λήγει στους ήχους /oʊ/ ή /uː/, ενσωματώνουμε συνήθως τον ήχο /w/ (δείτε παράδειγμα A). Μετά από μια λέξη που λήγει στους ήχους /aɪ/, /iː/ ή /ɛ/, ενσωματώνουμε συνήθως τον ήχο /j/ (δείτε παράδειγμα B).

Ποπ τραγούδια στα οποία μπορείτε να ακούσετε λέξεις με παρείσδυση

Το τραγούδι Take Me Out ήταν επιτυχία των Franz Ferdinand το 2004, στο οποίο ο τραγουδιστής συναντά μια άγνωστη σε ένα πάρτι και θέλει να βγει μαζί της ραντεβού. Ζητά λοιπόν από το άλλο άτομο 'take me out'.

me’yout → /miːˈjaʊt/

Ίσως θυμάστε το τραγούδι του Michael Jackson το 1995 με τίτλο You Are Not Alone, το οποίο μιλάει για την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου του οποίου την παρουσία όμως νιώθουμε ακόμα. Το τραγούδι μάς λέει ότι 'You are not alone, I am here with you'.

youwə → /ˈjuːwə/

Αφομοίωση – συνδυασμοί φωνηέντων που αλλάζουν τον ήχο της λέξης

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

A. You live near here, don’t you? don’t you ˈdonchyou /ˈdoʊnʧu/
B. Did you finish the plan? did you 'dijou' /ˈdɪʤu/
C. How’s your meal? how’s your 'howjyour' /ˈhaʊʒjʊər/

Πότε συμβαίνει;

Λόγω της συνδεδεμένης ομιλίας, πολλές λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα 'y' (ή απλώς με τον ήχο /j/) μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους μαθητές της Αγγλικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχικός ήχος της λέξης συνδυάζεται συχνά με τον τελικό ήχο συμφώνου της προηγούμενης λέξης, δημιουργώντας έναν εντελώς καινούριο ήχο συμφώνου.

Όπως είδαμε στα παραπάνω παραδείγματα, ο καινούριος ήχος που προκύπτει, εξαρτάται από τον συνδυασμό:

t + y = ch

d + y = 'hard' j

'hard' s + y = 'soft' j

Ποπ τραγούδια στα οποία μπορείτε να ακούσετε λέξεις με αφομοίωση

Στο τραγούδι της Can’t Get You Out of My Head το 2001, η Kylie Minogue μιλάει για όταν σκεφτόμαστε κάποιον συνεχώς και τραγουδά 'I just can’t get you out of my head'.

‘gechou out → /ˈgɛʧuː/

Στο τραγούδι με τίτλο Could You Be Loved? το 1980, ο Bob Marley αναρωτιέται αν οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αγαπάνε ελεύθερα και να επιτρέπουν στον εαυτό τους να αγαπιούνται από άλλους ανθρώπους. Ρωτάει μάλιστα 'Could you be loved and be loved?'.

‘coujou → /ˈkʊʤuː/

Ο ήχος schwa – μικρές λέξεις που μόλις προφέρονται

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

A. He’s visiting from France. from frəm
B. I’m going to visit my aunt. going to gənə
C. You should have studied more. have əv

Πότε συμβαίνει;

Ο ήχος schwa παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνδεδεμένη ομιλία. Είναι ένας πολύ σύντομος ήχος, κάπου ανάμεσα στον ήχο 'a' και τον ήχο 'e'.

Σε μεμονωμένες λέξεις, βρίσκουμε τον ήχο αυτό σε συλλαβές που δεν τονίζονται. Στη λέξη 'amazing', για παράδειγμα, η τονική έμφαση δίνεται στη δεύτερη συλλαβή. Στην πρώτη συλλαβή λοιπόν ο ήχος του γράμματος 'a' γίνεται πολύ μικρός:

əˈmazing → /əˈmeɪzɪŋ/

Στη συνδεδεμένη ομιλία, ο ήχος schwa γίνεται ο μοναδικός ήχος φωνήεντος πολλών μικρότερων λέξεων. Οι λέξεις αυτές μπορεί να είναι προθέσεις (from, to, of), βοηθητικά ρήματα (have, are) ή αντωνυμίες (it, us). Αυτές οι μικρότερες λέξεις δεν περιέχουν πολλή πληροφορία και, συνεπώς, είναι δύσκολο να τις ακούσουμε στη συνδεδεμένη ομιλία.

Ποπ τραγούδια στα οποία μπορείτε να ακούσετε τον ήχο schwa

Το 1987, το συγκρότημα Roxette κυκλοφόρησε το τραγούδι It Must Have Been Love. Στο τραγούδι αυτό, η τραγουδίστρια αναπολεί τη ζωή της με τον πρώην της και αποφασίζει πλέον ότι η σχέση τους 'must have been love'.

mustə’been → /mʌstəˈbɪn/

Η Adele γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 2011 με το τραγούδι Set Fire To The Rain. Τραγουδά για τις αντιφάσεις μιας παλιάς σχέσης και λέει ότι όταν ήταν με τον πρώην σύντροφό της, 'set fire to the rain, watched it pour …'.

təthə’rain → /təðəˈreɪn/

Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το ραδιόφωνο, τεντώστε τα αυτιά σας και ακούστε με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις συνδέονται μεταξύ τους. Σύντομα θα συζητάτε πιο γρήγορα από τον Eminem, θα μιλάτε ακατάπαυστα όπως η Adele ή θα μπορείτε να ερμηνεύετε ένα κομμάτι της Mariah με απόλυτη ακρίβεια.