By the British Council

20 Ιουλίου 2022 - 09:30

Children with headphones

Ίσως να ασχολείστε με τα Αγγλικά σας εδώ και λίγο καιρό και να νιώθετε ότι είναι καιρός να επανεξετάσετε το επίπεδό σας και να αναλογιστείτε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας. Αν πιστεύετε ότι είστε στο επίπεδο B1 ή στο ενδιάμεσο επίπεδο, υπάρχουν διάφορες επιλογές που ίσως θέλετε να λάβετε υπόψη σας.

Η απόκτηση ενός πτυχίου Αγγλικών είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να δείτε τι έχετε κατακτήσει στο ταξίδι της εκμάθησης της γλώσσας και επίσης βοηθά να εστιάσετε σε μελλοντικά σχέδια εκμάθησης ξένης γλώσσας. Για να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε το εύρος των εξετάσεων Αγγλικών Β1 που είναι διαθέσιμες για εσάς, διαβάστε παρακάτω!

Είναι σημαντικό να θέσετε στον εαυτό σας τα ακόλουθα ερωτήματα πριν επιλέξετε να συμμετάσχετε σε μια συγκεκριμένη εξέταση Αγγλικών Β1:

  • ποια πτυχία Αγγλικών εξυπηρετούν τις ανάγκες μου;
  • πού μπορώ να δώσω εξετάσεις;
  • τι επιλογές υπάρχουν για την απόκτηση πτυχίου Αγγλικών Β1;

 Τι επιλογές έχετε λοιπόν; Παρακάτω θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν στα Αγγλικά για γενικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς.

Αγγλικά για Γενικούς Σκοπούς

Αν αναζητάτε ένα πτυχίο Αγγλικών το οποίο να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, μία από τις πιο γνωστές εξετάσεις στις μέρες μας είναι το IELTS. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο εκδοχές: Αγγλικά για γενικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς (δείτε την παράγραφο παρακάτω για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό). Η επιλογή του IELTS είναι σίγουρα ιδανική για εσάς, αν αναζητάτε εργασία ή σχεδιάζετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό. Τα Αγγλικά για γενικούς σκοπούς περιλαμβάνουν θέματα σε ένα εύρος γνώριμων περιστάσεων και πιο αφηρημένα θέματα, όπως ο τρόπος ζωής σας και η χρήση τεχνολογίας. Χρειάζεται, ωστόσο, να έχετε πολύ καλή γνώση ορισμένων εκ των ακόλουθων γραμματικών δομών της κλίμακας 4/ επιπέδου B1: βασικοί χρόνοι συμπεριλαμβανομένων του αόριστου και του παρακείμενου, του συγκριτικού & υπερθετικού βαθμού κ.λπ.

Η δομή των εξετάσεων είναι ξεκάθαρη. Περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου. Το περιεχόμενο των εξετάσεων Αγγλικών για γενικούς σκοπούς απαρτίζεται από κείμενα καθημερινής χρήσης και γενικού ενδιαφέροντος και στην παραγωγή προφορικού λόγου θα μοιραστείτε πληροφορίες για τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνετε συζητήσεις για γνωστά θέματα.

Μία άλλη εξέταση που αξίζει να αναφερθεί είναι το Cambridge Preliminary (PET). Οι εξετάσεις αυτές, για γενικούς σκοπούς, γνωστές σε πολλούς από εμάς μέσω φίλων και συναδέλφων, ελέγχουν τις γλωσσικές σας δεξιότητες και ικανότητες σε περιβάλλοντα καθημερινής ζωής. Αν νιώθετε ότι είστε ικανός/-ή να επικοινωνήσετε στα Αγγλικά σε κάποιες από τις ακόλουθες περιστάσεις: απλές συναλλαγές σε καταστήματα, συζητήσεις για χόμπι, ενδιαφέροντα και ταξίδια, τότε οι εξετάσεις PET είναι ιδανική επιλογή για εσάς.

Η δομή είναι παρόμοια με εκείνη των υπόλοιπων εξετάσεων του Cambridge με την εξαίρεση ότι οι ενότητες της κατανόησης γραπτού λόγου και της παραγωγής γραπτού λόγου συγχωνεύονται σε μία ενότητα η οποία διαρκεί 1,5 ώρα. Οι άλλες δύο ενότητες είναι η κατανόηση προφορικού λόγου (30 λεπτά), που αποτελείται από τέσσερα μέρη τα οποία κυμαίνονται από 8 σύντομους διαλόγους μέχρι μία εκτενέστερη εργασία τύπου συνέντευξης με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και η παραγωγή προφορικού λόγου σε συνεργασία με ένα άλλο άτομο (10-12 λεπτά). Η ενότητα της παραγωγής προφορικού λόγου αποτελείται επίσης από τέσσερα μέρη στα οποία καλείστε αρχικά να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις για τα χόμπι σας, την οικογένειά σας ή την εργασία σας. Στη συνέχεια ακολουθεί μια συζήτηση διάρκειας 2-3 λεπτών σε συνεργασία με τον συνομιλητή σας. Η επόμενη εργασία είναι η περιγραφή μιας εικόνας όπου καταθέτετε τη δική σας άποψη για περίπου 1 λεπτό και μετά ολοκληρώνεται με μια περαιτέρω ομαδική συζήτηση για το θέμα που σχετίζεται με τις προηγούμενες φωτογραφίες. Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις Cambridge PET, κάντε κλικ εδώ.

Το πιστοποιητικό που λαμβάνετε από τις εξετάσεις Cambridge PETέχει μόνιμη ισχύ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ενδέχεται να σας ζητήσουν να επιδείξετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες μετά το πέρας δύο ετών από την ημερομηνία που δώσατε εξετάσεις. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για μαθήματα προετοιμασίας για εξετάσεις PET εδώ.

Αγγλικά για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς

Πολλοί από εμάς χρειάζεται να πιστοποιήσουμε το επίπεδο γλωσσομάθειάς μας στα Αγγλικά προκειμένου να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο για να εγγραφούμε σε ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών ή εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα. Αν έχετε σκοπό να συνεχίσετε την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική ανάπτυξη, τότε οι εξετάσεις IELTS για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς ίσως είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Τα Αγγλικά B1 σε σχέση με το IELTS για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς αντιστοιχούν στη βαθμίδα 4/4,5 της κλίμακας IELTS. Η βαθμολογία στα IELTS κυμαίνεται από 0-9. Η υψηλότερη βαθμολογία 9 ισοδυναμεί με το CEFRC2. Τι περιλαμβάνουν, ωστόσο, οι εξετάσεις IELTS για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς;

Οι εξετάσεις αυτές είναι παρόμοιες με τις εξετάσεις Αγγλικών για Γενικούς Σκοπούς, τα κείμενα όμως της κατανόησης γραπτού λόγου και της παραγωγής γραπτού λόγου περιλαμβάνουν γραφικά και διαγράμματα από άρθρα εφημερίδων και περιοδικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του ακαδημαϊκού λεξιλογίου και των δομών που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να χειρίζεστε τη γλώσσα των παρουσιάσεων, να συνοψίζετε επίσημες πληροφορίες και να περιγράφετε τάσεις βάσει οπτικών απεικονίσεων όπως γραφικά και κυκλικά διαγράμματα. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα εδώ.

Αγγλικά για Επαγγελματικούς Σκοπούς

Οι εξετάσεις για το Business English Certificate (Πτυχίο Αγγλικών για Επιχειρήσεις) ή αλλιώς BEC απευθύνονται σε όσους χρειάζονται να χειρίζονται την αγγλική γλώσσα σε επίσημα εργασιακά περιβάλλοντα. Οι εξετάσεις Cambridge BEC Preliminary (Προκαταρκτικές Εξετάσεις για το Πτυχίο Αγγλικών για Επιχειρήσεις του Cambridge (επίπεδο B1) έχουν εξίσου ευρεία απήχηση στην αγορά, καθώς πολλές εταιρείες δέχονται το Πιστοποιητικό για τις Εξετάσεις BECPreliminaryως αποδεικτικό γλωσσομάθειας των υπαλλήλων τους στον εργασιακό χώρο. Η δομή των εξετάσεων αυτών είναι ίδια με τη δομή των άλλων εξετάσεων αγγλικής γλώσσας του Cambridge, περιλαμβάνοντας τέσσερις ενότητες: κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.

Μία βασική διαφορά στην ενότητα της παραγωγής προφορικού λόγου είναι ότι οι εξεταζόμενοι αντί για να περιγράψουν μια φωτογραφία, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 θεματικές κάρτες και να συζητήσουν για διάφορες ιδέες στη διάρκεια της εξέτασης. Το πτυχίο Αγγλικών BEC έχει μόνιμη ισχύ, αλλά είναι πιθανό να σας ζητήσουν να επιδείξετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες σε περίπτωση που έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που πήρατε το πιστοποιητικό σας.

Προετοιμασία για τις εξετάσεις Αγγλικών Β1

Έχετε πλέον αποφασίσει ποιες εξετάσεις Αγγλικών Β1 θα δώσετε. Τι θα λέγατε να μάθετε ορισμένες πηγές και συμβουλές προετοιμασίας για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τις εξετάσεις Αγγλικών intermediate B1 που επιλέξατε; Υπάρχουν πράγματι πολλές λύσεις να επιλέξετε!

Αν αναζητάτε υλικό για τις εξετάσεις IELTS, φροντίστε να μην παραλείψετε το εξαιρετικό πρόγραμμα Road to IELTS, το οποίο περιέχει από θαυμάσιες συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς και υποψηφίους εξετάσεων από όλο τον κόσμο.

Διατίθεται ένα ευρύ φάσμα πηγών ειδικά για τις εξετάσεις PET του Cambridge, συγκεκριμένα στη γνωστή ιστοσελίδα Flo Joe και μπορείτε να εξασκηθείτε στα online τεστ για εξετάσεις σε αυτό τον σύνδεσμο Exam English.

Για να εξασκηθείτε σε ειδικές δεξιότητες, μπορείτε να επιλέξετε πολλούς τρόπους από την ιστοσελίδα μας Learn English Teens Skills page. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε σε διάφορες συγκεκριμένες εργασίες παραγωγής προφορικού λόγου κάνοντας κλικ εδώ και αν αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι μερικές γενικές οδηγίες για όλες τις ενότητες των εξετάσεων, μπορείτε να βρείτε πολλές συμβουλές σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Εκτός από το να εξασκηθείτε για τις εξετάσεις, χρειάζεστε όντως να «αναπτύξετε» ένα εύρος λεξιλογίου και εκφράσεων, συνεπώς το Quizlet μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας ούτως ώστε να εξασκείστε ακόμα κι όταν βρίσκεστε στο λεωφορείο ή στο τρένο!

Παρακολουθώντας μάθημα προετοιμασίας για επίσημες εξετάσεις

Μπορείτε αναμφίβολα να μάθετε πολλά πράγματα μόνοι σας αν το βάλετε σκοπό. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να έχετε καλή γνώση των εξετάσεων που σκοπεύετε να δώσετε. (δείτε συμβουλή#1 παρακάτω). Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα προετοιμασίας. Υπάρχουν πολλά προπαρασκευαστικά μαθήματα από δασκάλους που ενδεχομένως είναι και εξεταστές στις εξετάσεις που έχετε επιλέξει να δώσετε. Αυτοί οι έμπειροι δάσκαλοι μπορούν να σας δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το τι ακριβώς ζητάνε οι εξεταστές από άποψη χρήσης και εύρους λεξιλογίου και γραμματικής, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να επενδύσετε τον χρόνο και τα χρήματά σας σε μαθήματα που παρέχονται από αξιόπιστα κέντρα εκμάθησης τα οποία προσφέρουν μια σειρά από μαθήματα.

Η ευκαιρία να συνεργαστείτε και να μάθετε με άλλους υποψήφιους που δίνουν εξετάσεις είναι μια θετική μαθησιακή εμπειρία. Είναι σίγουρο ότι αυτή η εμπειρία θα είναι ένα δυναμικό, διασκεδαστικό στοιχείο στη συνολική προετοιμασία σας για τις εξετάσεις. Οι εργασίες παραγωγής προφορικού λόγου πρόσωπο με πρόσωπο αποτελούν επίσης ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων προετοιμασίας, συνεπώς αν αυτό για το οποίο ανησυχείτε περισσότερο στις εξετάσεις είναι η ενότητα παραγωγής προφορικού λόγου, μην ανησυχείτε! Όλα τα μαθήματά μας σας δίνουν την ευκαιρία να εξασκηθείτε αρκετά στην παραγωγή προφορικού λόγου σε συνθήκες εξετάσεων, ανεξαρτήτως του είδους εξέτασης που έχετε επιλέξει. Μέσα από τα μαθήματά μας έχετε επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε μια συζήτηση με 3 ή 4 άτομα, το οποίο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξασκηθείτε και στην ενότητα της κατανόησης προφορικού λόγου!

Αν σας ενδιαφέρει να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για ορισμένες από τις παραπάνω εξετάσεις, απλώς κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο για να βρείτε μια λίστα από μαθήματα για εξετάσεις.

Κορυφαίες Συμβουλές

Γνωρίστε τις εξετάσεις σας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο προφανές από έναν υποψήφιο ο οποίος δεν γνωρίζει τη δομή των εξετάσεων. Αυτό το γεγονός έχει πάντα επίπτωση στην απόδοσή σας, γι’ αυτό το λόγο προετοιμαστείτε και μάθετε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε σε κάθε στάδιο των εξετάσεων που έχετε επιλέξει.

Πάρτε ρίσκα (αλλά όχι και πάρα πολλά)

Αν κολλήσετε μόνο στη γραμματική δομή και στο λεξιλόγιο που χρειάζεται να έχετε σε αυτό το επίπεδο, ο εξεταστής (είτε διορθώνει την ενότητα της κατανόησης ή παραγωγής γραπτού λόγου είτε αξιολογεί την ενότητα της κατανόησης ή παραγωγής προφορικού λόγου) δεν θα γνωρίζει αν ξέρετε να χρησιμοποιείτε πιο σύνθετες φράσεις. Είναι πάντα θετικό να επιχειρείτε πιο σύνθετα πράγματα, να χρησιμοποιείτε μια ασυνήθιστη φράση, ενδιαφέρον λεξιλόγιο κ.λπ. Ακόμα κι αν αυτά που χρησιμοποιείτε δεν είναι εντελώς σωστά, δείχνουν το μαθησιακό σας επίπεδο.

Εξασκήστε τη δυναμική στάση του σώματός σας και χαλαρώστε τις αμυγδαλές σας για να μιλήσετε

Για να τονώσετε την αδρεναλίνη σας και να βοηθήσετε τα επίπεδα εμπιστοσύνης να διατηρηθούν υψηλά, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε τύπο εξέτασης σαν νικητής/-ήτρια. Η θετική στάση ακτινοβολεί στο δέρμα σας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη σας είναι να εξασκηθείτε στη δική σας ιδιαίτερη δυναμική στάση σώματος (Wonderwoman, Superman). Μπορείτε, επίσης, να χαλαρώσετε τις φωνητικές σας χορδές συζητώντας με τον συνεξεταζόμενό σας στην αίθουσα αναμονής (στα Αγγλικά!) ή τραγουδώντας δυνατά καθοδόν για τις εξετάσεις. Βοηθά πραγματικά να απελευθερώσετε ένα μέρος της έντασης που νιώθετε.

Απολαύστε το ταξίδι της μάθησης

Αυτή η συμβουλή είναι πιθανώς η πιο σημαντική. Σε αυτό το στάδιο του ταξιδιού σας στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πόση απόλαυση νιώθετε όταν ανακαλύπτετε όλο και περισσότερα πράγματα για τη γλώσσα. Μη νομίζετε ότι πρέπει να γίνετε σκλάβος της γραμματικής, επειδή έχετε σκοπό να πιστοποιήσετε τις γνώσεις σας! Επιχειρήστε να βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, ενώ παράλληλα εξασκηθείτε στην αγγλική γλώσσα. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι οτιδήποτε: να τραγουδήσετε μαζί με τον/ την αγαπημένο/-η ποπ τραγουδιστή/ -ίστρια ή συγκρότημα στο lyricstraining, να επιλέξετε μια σειρά στο Netflix ή να ακολουθήσετε έναν blogger, vlogger ή YouTuber.

Όπως ανέφερα λοιπόν προηγουμένως, υπάρχουν πολλά μαθήματα και πτυχία Αγγλικών B1 για να επιλέξετε. Το ζητούμενο είναι να επιλέξετε εκείνο που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας. Καλή τύχη!