By IELTS Expert

04 Απριλίου 2024 - 13:53

Starting your new life in the UK, blog image

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ανακαλύψτε το κλειδί της επιτυχίας με τις εξετάσεις IELTS. 

Στο άρθρο αυτό:

  • Εύρεση της σωστής βίζας για το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν μετοικήσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Εξετάσεις SELT (Secure English Language Tests)  
  • Απαιτούμενο επίπεδο Αγγλικών για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου  
  • Προετοιμασία για τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο   
  • Κάποιες τελευταίες σκέψεις 

Οι διεθνείς φοιτητές εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χορηγούμενες βίζες σπουδών οι οποίες εκδόθηκαν κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023 ήταν 477.931, δηλαδή 22% περισσότερες από το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2022 και 108% περισσότερες από το 2019, το τελευταίο πλήρες έτος πριν την πανδημία (gov.uk, 2023).

Οι λόγοι για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολλοί και ποικίλοι. Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να επωφεληθούν από εκατοντάδες χρόνια αποδεδειγμένης ακαδημαϊκής αριστείας, να σπουδάσουν σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που είναι φιλόξενη και να εξερευνήσουν ευκαιρίες εργασίας μετά τις σπουδές ως Πτυχιούχοι. Η εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης κάτι που πολλοί αλλοδαποί βρίσκουν ελκυστικό και αυτό είναι εύλογο! Η αγορά εργασίας για πτυχιούχους είναι εύρωστη, υπάρχουν ποικίλοι τομείς θέσεων εργασίας και η χώρα προσφέρει καλές συνθήκες εργασίας και πολυάριθμες ευκαιρίες απασχόλησης.  

Εύρεση της σωστής βίζας για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο τύπος της βίζας που χρειάζεστε για τη διαμονή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από το αν σκοπεύετε να εργαστείτε ή να σπουδάσετε εκεί. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε το είδος της εργασίας που σκοπεύετε να κάνετε μόλις φτάσετε. Αν επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε ποια βίζα ενδείκνυται για εσάς.   

Όσον αφορά τις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας, το ποιες θα πρέπει να δώσετε εξαρτάται από το αντικείμενο της αίτησής σας. Για κάθε διαφορετική μεταναστευτική διαδικασία, απαιτείται διαφορετικό επίπεδο ικανοτήτων στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Για ορισμένες διαδικασίες αίτησης (π.χ. για φοιτητές, ειδικευμένους εργαζόμενους), απαιτείται εγκεκριμένη εξέταση γλωσσομάθειας που αξιολογεί και τις τέσσερις γλωσσικές δεξιότητες –κατανόηση προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου– ενώ για άλλες διαδικασίες (π.χ. για αθλητές, γονείς) ίσως χρειαστεί να δώσετε μια εξέταση που αξιολογεί μόνο τις ικανότητές σας στην παραγωγή και στην κατανόηση προφορικού λόγου. Φροντίστε να ενημερωθείτε εκ των προτέρων, ώστε να δώσετε τη σωστή εξέταση. 

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού μετοικήσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εύρεση χώρου διαμονής, η εγγραφή σε έναν γενικό ιατρό, η κατανόηση του εκπαιδευτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και η συμμετοχή στις τοπικές κοινότητες είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προκειμένου για να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε συμπεριλάβει πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών σας, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την εξερεύνηση των πολλών πολιτιστικών αξιοθέατων και φεστιβάλ που έχει να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να ξεκινήσετε μια νέα ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να αποδείξετε τις ικανότητές σας στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες για τις διάφορες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας που αναγνωρίζονται από τα πανεπιστήμια, τους εργοδότες και τις μεταναστευτικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και συμβουλές όσον αφορά το πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις αυτές.

Εξετάσεις SELT (Secure English Language Tests)

Προκειμένου να μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα χρειαστεί πρώτα να αποδείξετε τις γνώσεις σας στα Αγγλικά περνώντας μια εξέταση SELT (Secure English Language Test). Πρόκειται για εξετάσεις που πληρούν αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας, ώστε η αξιολόγηση να είναι δίκαιη και αμερόληπτη και τα αποτελέσματα να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ικανότητα του εξεταζόμενου στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. 

Στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει ένας κατάλογος εγκεκριμένων παρόχων εξετάσεων μέσω των οποίων μπορείτε να δώσετε εξετάσεις SELT. Αν πρόκειται να πάτε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια εξέταση θα χρειαστεί να δώσετε. Αν και μια εξέταση SELT αποτελεί τυπική απαίτηση για φοιτητική βίζα Tier 4 (General), θα πρέπει να θυμάστε ότι το πανεπιστήμιο ή το ίδρυμα στο οποίο σκοπεύετε να σπουδάσετε μπορεί επίσης να σας ζητήσει απόδειξη της γλωσσομάθειάς σας.  

Εκτός από τις εξετάσεις IELTS Academic και IELTS General Training, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε 140 χώρες κάθε χρόνο, το IELTS προσφέρει επίσης τις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας SELT που είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για αιτήσεις βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στο IELTS Life Skills, μια εξέταση που μπορείτε να περάσετε ή να αποτύχετε, συνήθως συμμετέχει όποιος χρειάζεται να αποδείξει τις δεξιότητές του στην παραγωγή και στην κατανόηση του προφορικού λόγου στα Αγγλικά στο πλαίσιο της αίτησής του για βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εξέταση αυτή είναι διαθέσιμη σε δύο επίπεδα κατά το CEFR (Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τα γλωσσικά προσόντα): IELTS Life Skills A1 και IELTS Life Skills B1.    

Η εξέταση IELTS for UKVI (Academic) είναι ιδανική για τους εξεταζόμενους που θέλουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και για όσους επιδιώκουν να εγγραφούν σε επαγγελματικά μητρώα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Από την άλλη πλευρά, η εξέταση IELTS for UKVI (General Training) είναι η ενδεδειγμένη για άτομα που σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης ή σπουδών σε επίπεδο κάτω του πτυχίου.. 

Αν θέλετε να ενημερωθείτε καλύτερα για την εξέταση IELTS Life Skills ή την εξέταση IELTS for UKVI, θα μπορέσετε να βρείτε αρκετές πληροφορίες στον ιστότοπο του British Council «Συμμετοχή στις εξετάσεις IELTS». Στον ιστότοπο μπορείτε επίσης να δείτε τις ημερομηνίες των εξετάσεων και να κάνετε κράτηση για εξετάσεις IELTS. 

Για να είστε απολύτως σίγουροι ποια εξέταση πρέπει να δώσετε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο στο οποίο επιθυμείτε να φοιτήσετε προτού κλείσετε ημερομηνία εξέτασης.  

Απαιτούμενο επίπεδο Αγγλικών για βίζες του Ηνωμένου Βασιλείου

Τι επίπεδο Αγγλικών πρέπει να έχω για να πάρω βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου; 

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο πράγματα. Καταρχάς, ενημερωθείτε όσον αφορά το απαιτούμενο επίπεδο Αγγλικών που έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικασία αίτησης που θέλετε να ακολουθήσετε. Δεύτερον, αν κάνετε αίτηση σε πανεπιστήμιο ή κολέγιο του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να αποταθείτε και στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα για να μάθετε αν απαιτεί απόδειξη γλωσσομάθειας. Μερικές φορές, το απαιτούμενο επίπεδο Αγγλικών που καθορίζεται από το ίδρυμα για τον επιλεγμένο κύκλο σπουδών σας ενδέχεται να είναι υψηλότερο από το ελάχιστο επίπεδο του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σε γενικές γραμμές, προκειμένου να υποβάλετε αίτηση για φοιτητική βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το επίπεδο των Αγγλικών σας πρέπει να είναι ισοδύναμο με το επίπεδο B2 του CEFR αν θέλετε να σπουδάσετε σε επίπεδο πτυχίου ή υψηλότερο. Αν επιλέξετε ένα πρόγραμμα σπουδών κάτω από το επίπεδο πτυχίου, το επίπεδο των Αγγλικών σας θα πρέπει να είναι το επίπεδο B1 του CEFR. Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση βίζας για εργασία, το επίπεδο των Αγγλικών που θα χρειαστεί να επιδείξετε εξαρτάται από το είδος της εργασίας που σκοπεύετε να κάνετε. Για παράδειγμα, κάποιος που υποβάλλει αίτηση για βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου πρέπει να αποδείξει ότι το επίπεδο των Αγγλικών του είναι τουλάχιστον το επίπεδο B1 του CEFR.  

Προετοιμασία για τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ανεξάρτητα από το τρέχον επίπεδο των Αγγλικών σας, αφιερώστε αρκετό χρόνο για να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες προτού μετοικήσετε στο εξωτερικό για να ξεκινήσετε τη ζωή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Εκτός από τη βελτίωση των γενικών δεξιοτήτων σας στα Αγγλικά, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μαθήματα προετοιμασίας για την εξέταση επάρκειας στα Αγγλικά την οποία θέλετε να δώσετε. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες και να αναπτύξετε την τεχνική συμμετοχής στις εξετάσεις. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ορισμένοι εξεταζόμενοι δεν παίρνουν τη βαθμολογία που θα έπρεπε λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας και κακής τεχνικής στις εξετάσεις. 

Μόλις κλείσετε μια εξέταση IELTS UKVI στο British Council, θα έχετε πρόσβαση σε άφθονο υλικό προετοιμασίας δωρεάν. Περιλαμβάνονται διαδικτυακά τεστ εξάσκησης για τις εξετάσεις IELTS και το «IELTS Ready: Premium», το διαδικτυακό πρόγραμμα προετοιμασίας του British Council. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις SELT του British Council έχουν επίσης δωρεάν πρόσβαση στο GEL IELTS, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει υποστήριξη από ειδικούς. 

Κάποιες τελευταίες σκέψεις

Η μετοίκηση στο εξωτερικό μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά και ταυτόχρονα απίστευτα συναρπαστική και ικανοποιητική. Πολλοί διαπιστώνουν ότι είναι μια εμπειρία που τους αλλάζει τη ζωή, επειδή τους βοηθά να αποκτήσουν νέες προοπτικές και εμπειρίες. 

Ακόμη και αν η γλωσσική σας ικανότητα είναι πάνω από τον μέσο όρο, πάντα θα υπάρχουν άλλες προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να χάνετε το κουράγιο σαςόποτε αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Θα πρέπει να θυμάστε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζει και να εργάζεται κανείς, οπότε μην αφήνετε τις αμφιβολίες να σας αποθαρρύνουν.

Αν πιστεύετε ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εξετάσεις IELTS θα ήταν μια καλή αφετηρία. Καλή επιτυχία!