By Rosie O'Brien

11 Απριλίου 2017 - 19:25

Mητέρα που διαβάζει βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα με τα παιδιά της

Είναι σημαντικό για τα παιδιά που αρχίζουν να μαθαίνουν Αγγλικά σε μικρή ηλικία να δημιουργήσουν θετικούς συσχετισμούς με τη μάθηση και τις γλώσσες ώστε να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο μεγαλώνοντας. Η καθηγήτρια του British Council Rosie O’Brien προτείνει μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήστε για να ενισχύσετε το παιδί σας ώστε να απολαμβάνει τα μαθήματα των Αγγλικών του.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τα μικρά παιδιά μου να μάθουν Αγγλικά;

Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε την εμπειρία της μάθησης μία θετική εμπειρία για τα παιδιά σας! Φροντίστε να διασκεδάζουν, να αισθάνονται ασφάλεια και άνεση ώστε να συνδέσουν αυτά τα συναισθήματα με τα Αγγλικά και για τα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο και ενισχυτικό περιβάλλον καθώς και μερικές ανάλογες δραστηριότητες.

Διαβάστε στο παιδί σας Αγγλικές ιστορίες

Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνετε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο δημιουργούνται ευχάριστες αναμνήσεις. Το παιδί αμέσως μαθαίνει να συνδέει την αγγλική γλώσσα με τη θαλπωρή και την αίσθηση ότι έχει την αμέριστη προσοχή ενός αγαπημένου του προσώπου.

Αν δεν αισθάνεστε άνετα να διαβάζετε στα Αγγλικά ή αν έχετε εξαντλήσει τα δικά σας βιβλία, η ιστοσελίδα LearnEnglish Kids του British Council διαθέτει πολλές κλασικές ιστορίες με ήχο και βίντεο αλλά και παιχνίδια και ιστορίες που μπορείτε να εκτυπώσετε καθώς και ερωτήσεις κατανόησης. Η αγαπημένη μου ιστορία από τις πιο παλιές είναι το «Ασχημόπαπο». Για να πάρετε περισσότερες ιδέες, δείτε ποια είναι τα οφέλη του να διαβάζετε στο παιδί σας.

Τραγουδήστε μαζί τραγούδια στα Αγγλικά

Τα τραγούδια είναι διασκεδαστικά, ευκολομνημόνευτα και πολύ αγαπητά. Μπορεί να είναι λίγο χαζούλικα, ειλικρινή ή συγκινητικά. Είτε τραγουδάτε απλά παιδικά τραγουδάκια είτε τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες, θα δείτε τα Αγγλικά μέσα από ένα θετικό πρίσμα και θα μάθετε και οι δύο λέξεις που δεν ξέρετε.

Το «If you’re happy and you know it» είναι συνήθως ένα από τα πρώτα τραγουδάκια που τραγουδώ με τους μαθητές μου: είναι απλό, έχει επαναλήψεις και μιλάει για τα συναισθήματα κι έτσι τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα να εκφράζουν το πώς αισθάνονται. Ακούστε το τραγούδι εδώ με ένα διασκεδαστικό βίντεο, κουίζ αλλά και τους στίχους του τραγουδιού. Πολύ συχνά διαπιστώνω ότι το «Old MacDonald had a farm» είναι σταθερά ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των παιδιών διότι αφορά ένα από τα πιο αγαπημένα τους θέματα, τα ζώα! Τους δίνει επίσης την ευκαιρία να δείξουν σε όλους πόσο καλά ή και κοροϊδευτικά μιμούνται τους ήχους των ζώων μετά από πολλή εξάσκηση! Δείτε εδώ το βίντεο του τραγουδιού, εκτυπώστε τους στίχους και μια δραστηριότητα.

Παρακολουθείστε τηλεόραση στα Αγγλικά

Το «Peppa Pig», το «Alphablocks» και το «Paw Patrol» είναι δημοφιλή παιδικά προγράμματα κινουμένων σχεδίων στη Βρετανία με ωραίες ιστορίες και πολλές γνώσεις για τα παιδιά. Το να επιτρέψετε στα παιδιά να δουν τηλεόραση ίσως να φαίνεται σαν να τους κάνετε χάρη, αλλά τα εκπαιδευτικά οφέλη που θα αποκομίσουν πέρα από τις καινούριες λέξεις και τη σωστή δομή της γλώσσας, αν δουν λίγο τηλεόραση, θα τονίσει ακόμα περισσότερο πόσα πολλά είναι τα οφέλη της εκμάθησης μίας γλώσσας. Όσο περισσότερο τους αρέσουν τα κινούμενα σχέδια, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κίνητρο για να μάθουν τη γλώσσα!

Δραστηριότητες στα Αγγλικά

Μαγειρέψτε με μια συνταγή στα Αγγλικά ή κάντε μία χειροτεχνία, ακολουθώντας τις οδηγίες στα Αγγλικά. Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να παίξετε κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στα Αγγλικά και να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Στο LearnEnglish Kids θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για να φτιάξετε το δικό σας Φιδάκι. Μπορείτε επίσης να διοργανώσετε για το παιδί σας και ένα παραδοσιακό πάρτι με τσάι στο σπίτι σας. Γράψτε τις προσκλήσεις για το πάρτι στα Αγγλικά (χρησιμοποιήστε αυτές τις κλασικές αγγλικές προσκλήσεις), προσκαλέστε και άλλα παιδιά που μαθαίνουν Αγγλικά, βάλτε αγγλικά τραγούδια και παίξτε με τα βρετανικά παιχνίδια για πάρτι. Αν στ’ αλήθεια σας αρέσουν οι προκλήσεις, μπορείτε να φτιάξετε εκ των προτέρων τα κλασικά αγγλικά σνακ μαζί με το παιδί σας. Εδώ θα βρείτε μία συνταγή για τάρτες μαρμελάδας που φαίνονται νοστιμότατες!

Κατεβάστε εφαρμογές εκμάθησης Αγγλικών

Υπάρχουν εφαρμογές για παιχνίδια στα Αγγλικά και εφαρμογές εκμάθησης Αγγλικών. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο αγγλικής γλώσσας ή τηλεοπτικό πρόγραμμα βρείτε την ανάλογη εφαρμογή για κινητά. Πολλά τηλεοπτικά προγράμματα και βιβλία έχουν εφαρμογές που περιλαμβάνουν παιχνίδια, γρίφους και παζλ σχετικά με τους χαρακτήρες ή την ιστορία. Στο LearnEnglish Kids υπάρχουν πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια και ένα από τα αγαπημένα των μαθητών μου είναι το «Make Your Own Monster» (Φτιάξε το δικό σου τερατάκι) το οποίο συχνά τους βάζω ως εργασία για το σπίτι όταν μαθαίνουμε τα μέρη του σώματος.

Να είστε το πρότυπο

Αν το παιδί σας βλέπει ότι σας αρέσουν τα Αγγλικά και οι γλώσσες, θα ενδιαφερθεί κι εκείνο και μάλιστα θα του κινήσει και την περιέργεια. Μπορείτε να αποτελέσετε πηγή έμπνευσης διαβάζοντας εσείς οι ίδιοι αγγλικά βιβλία, μιλώντας Αγγλικά σε κάθε ευκαιρία και βέβαια παρακολουθώντας μαθήματα Αγγλικών κι εσείς!

Κλασική τάξη εκμάθησης Αγγλικών

Αν το παιδί σας ενταχθεί σε μία τάξη Αγγλικών με άλλα παιδιά της ηλικίας του θα του αρέσει που θα γνωρίσει νέους φίλους, θα παίζει παιχνίδια και θα διαβάζει ιστορίες, κι έτσι θα ανυπομονεί για τα μαθήματα. Ο διαδραστικός και διασκεδαστικός τρόπος διδασκαλίας μας στο British Council θα του δώσει μία πρώτη θετική εμπειρία από την κλασική διδασκαλία στην τάξη η οποία θα του εντυπωθεί για τα επόμενα χρόνια.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι