Αφίσα «A Book Affair στο Radio Athènes»
Date
Παρασκευή 11 Μαΐου 2018Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018
Τοποθεσία
Radio Athènes

To «A Book Affair» είναι ένα πρότζεκτ που επικεντρώνεται στις εκδόσεις και παρουσιάζεται με έναν performative τρόπο. Tο πρόγραμμα ξεδιπλώνεται σε ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών (Μάιος–Νοέμβριος 2018) και αποτελείται από lecture-performances, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και ζωντανές μουσικές περφόρμανς (sound art). Ο συνδετικός κρίκος των επιμελητών, καλλιτεχνών, εκδοτών, συγγραφέων, δραματουργών, χορογράφων και θεωρητικών που θα συμμετέχουν στο «A Book Affair» είναι η σύγχρονη τέχνη και η «ανάγνωση» σαν μια κατάσταση/δραστηριότητα που εμπλέκει όχι μόνο τον νου αλλά και το σώμα, στην δημιουργία νοημάτων και μιας νέας ποιητικής. Η «ανάγνωση» σαν μεθοδολογική και μεταμορφωτική γέφυρα.

Οι δράσεις κατά τη διάρκεια του «A Book Affair» θα απλωθούν στο αμφιθέατρο και την βιβλιοθήκη του Goethe-Institut, στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη όπως και στο Radio Athènes, το οποίο θα διαμορφωθεί από τον αρχιτέκτονα Etienne Descloux σε θεατρικό σκηνικό, όπως και σε «δοχείο» συλλογής των αντικειμένων, βιβλίων και έργων τέχνης, που θα παρουσιάζονται όσο το πρότζεκτ θα εξελίσσεται. Οργανικό κομμάτι θα είναι και η βιβλιοθήκη του Radio Athènes που περιλαμβάνει επιλογές των καλλιτεχνών και συνεργατών των τελευταίων τριών ετών.

Το «A Book Affair» είναι ένα πείραμα που προσεγγίζει την «βιβλιοθήκη» σαν χώρο διακειμενικότητας, δημιουργίας (creation), ξε-δημιουργίας (un-creation) και αναψυχής (recreation) – για να δανειστούμε μερικές έννοιες που διερευνά ο Michel Foucault στο δοκίμιό του «Φαντασιώσεις της Βιβλιοθήκης» (1977).

Ετυμολογικά, η έκφραση «A Book Affair» περιγράφει μια κατάσταση στην οποία κάποιος διαβάζει ένα σύνθετο, απαιτητικό βιβλίο, ενώ συγχρόνως καταπιάνεται με ένα ευχάριστο, εύκολο βιβλίο. Η επιλογή των τίτλων και θεμάτων θα αντανακλά αυτή την διάθεση: θα περιλαμβάνει θέματα τέχνης, θεωρίας, μόδας, λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης, αρχιτεκτονικής και design, ένα μίγμα «ευχάριστης ανάγνωσης» και πιο «περίπλοκης» ανάγνωσης ξετυλίγοντας ιδέες και θεματολογίες στον τρισδιάστατο χώρο. Το κοινό και οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν ιδέες, πληροφορίες και θα έχουν πρόσβαση σε μία από τις παλαιότερες μορφές ευχαρίστησης: το βιβλίο.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο www.radioathenes.org.

Από την Βρετανία θα έχουμε μαζί μας τους::

A Book Affair #12

Ο εκδότης των Fitzcarraldo Editions Jacques Testard συζητά με τον Patrick Langley για το μυθιστόρημά του «Arkady».  Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Πότε Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12.00
Πού Μουσείο Μπενάκη
Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας
106 74 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/967838176747963

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».