Επισκέπτες σε έκθεση βιβλίων διαβάζουν βιβλία
Date
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αθήνα 2018 – Βιβλία παντού

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ώστε να σας παρουσιάσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με βασική θεματική το Βιβλίο και όχι μόνο.

Καινοτόμο στην αντίληψη και το περιεχόμενο του, το πρόγραμμα στηρίζει και ενισχύει την πολιτική διασποράς του πολιτισμού στις γειτονιές της Αθήνας, δίνει βήμα σε δημιουργικές ομάδες και στην Κοινωνία Πολιτών, συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, και συσπειρώνει γύρω από την ετήσια διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου, με τον πιο παραγωγικό τρόπο, πολιτιστικούς οργανισμούς και προγράμματα του Δήμου Αθηναίων καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, οργανισμών, δομών και ομάδων των γραμμάτων και του πολιτισμού της Αθήνας. Κυρίαρχη επιδίωξη του προγράμματος για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 είναι να αναπτύξει το διάλογο ανάμεσα στους πολίτες της Αθήνας και να τους κάνει κοινωνούς αλλαγής και δημιουργίας.

Με το σύνθημα «Αθήνα 2018 – Βιβλία παντού» κι αποτελώντας ένα ζωντανό και συνεχώς διαμορφούμενο οργανισμό από εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές, περιπατητικές διαδρομές, εργαστήρια, φεστιβάλ, εκθέσεις, πρωτοβουλίες και εκπλήξεις, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει κοντά δημιουργούς, τους αφηγητές, την πρωτοπορία, την παράδοση, τους επισκέπτες αλλά και τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στην πόλη, θέτοντας ξανά την Αθήνα, έναν χρόνο μετά τη συν-φιλοξενία της διεθνούς εικαστικής διοργάνωσης documenta 14, στο επίκεντρο ενός διεθνούς πολιτιστικού χάρτη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταξιωμένοι Βρετανοί και Έλληνες συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του Βιβλίου και της Λογοτεχνίας. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης, μετατρέποντας την Αθήνα σε ένα ιδανικό μέρος για να ζεις, να εργάζεσαι και να ανακαλύπτεις συνεχώς.

Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος 2018

Ελάτε στον Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο για να γνωρίσετε μερικούς από τους καλύτερους ευρωπαίους συγγραφείς και να ακούσετε κομμάτι της δουλειάς τους.

Πότε Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 (11.00–16.00)
Πού Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Λεωφόρος Συγγρού 364
176 74 Αθήνα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2018

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών σε ένα πολυγλωσσικό φεστιβάλ γεμάτο τραγούδι, χορό, αφηγήσεις και διαδραστικά παιχνίδια.

Πότε Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 (10.00–15.00)
Πού Ωδείο Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β’ 17–19
106 75 Αθήνα

Το Βρετανικό σινεμά μέσα από το αφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα»

Αυτό το καλοκαίρι, σας παρουσιάσουμε – μέσα από το Athens Open Air Film Festival – μερικές από τις κορυφαίες κινηματογραφικές διασκευές λογοτεχνικών έργων.

Πότε 15 Ιουνίου–29 Αυγούστου 2018
Πού Σε διάφορα σημεία της Αθήνας

Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά

Με αφορμή την πραγματοποίηση της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής και την παρουσία μιας ομάδας διακεκριμένων βρετανών συγγραφέων και ειδικών της δημιουργικής γραφής στην Αθήνα, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε σε τρεις εκδηλώσεις γνωριμίας με τη σύγχρονη βρετανική λογοτεχνική παραγωγή μέσα από αναγνώσεις και συζητήσεις που παρουσιάζουμε τον Ιούνιο. Μάθετε περισσότερα.

Πότε Σάββατο 9, 16 & 23 Ιουνίου 2018
Πού Καφέ στο Κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Πανεπιστημίου 12
106 71 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/250540375494807

«A Book Affair» στο Radio d’Athènes

To «A Book Affair» είναι ένα πρότζεκτ που επικεντρώνεται στις εκδόσεις και παρουσιάζεται με έναν performative τρόπο. Tο πρόγραμμα ξεδιπλώνεται σε ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών (Μάιος–Νοέμβριος 2018) και αποτελείται από lecture-performances, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και ζωντανές μουσικές περφόρμανς (sound art). Ο συνδετικός κρίκος των επιμελητών, καλλιτεχνών, εκδοτών, συγγραφέων, δραματουργών, χορογράφων και θεωρητικών που θα συμμετέχουν στο «A Book Affair» είναι η σύγχρονη τέχνη και η «ανάγνωση» σαν μια κατάσταση/δραστηριότητα που εμπλέκει όχι μόνο τον νου αλλά και το σώμα, στην δημιουργία νοημάτων και μιας νέας ποιητικής. Η «ανάγνωση» σαν μεθοδολογική και μεταμορφωτική γέφυρα. Μάθετε περισσότερα.

Πότε 11 Μαΐου–30 Νοεμβρίου 2018
Πού Radio Athènes
Πετράκη 15
105 63 Αθήνα

Το Βιβλίο στο Athens Science Festival

Η επιστήμη και η τεχνολογία συνδιαλέγονται με την λογοτεχνία μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων από Βρετανούς συγγραφείς και επιστήμονες. Μάθετε περισσότερα.

Πότε Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Πού Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα
Ιστοσελίδα www.athens-science-festival.gr
Facebook

www.facebook.com/athenssciencefestival

www.facebook.com/events/816065148584615

Instagram www.instagram.com/athens_science_festival

Ο βραβευμένος με Booker, δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο Ian McEwan επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά! Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού» και θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, κα Αναστασία Ανδρίτσου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (διάθεση από τις 17.30). Η συζήτηση θα γίνει στα Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για τον Ian MacEwan
Ο Ian MacEwan γεννήθηκε το 1948. Έχει γράψει δύο συλλογές διηγηµάτων και δεκατέσσερα µυθιστορήµατα. Το 1987 κέρδισε το «Whitbread Award» και έξι χρόνια μετά το «Prix Femina Étranger» για το μυθιστόρημά του «Χαμένο παιδί». Τρία μυθιστορήματά του συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο «Booker», το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για το «Άµστερνταµ». Το 2008, η βρετανική εφημερίδα «The Τimes» τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους «50 σπουδαιότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945» ενώ η «Daily Telegraph» τον κατέταξε δέκατο ένατο στον κατάλογο με τους «100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον βρετανικό πολιτισμό». Το τελευταίο του βιβλίο «Καρυδότσουφλο» κυκλοφόρησε στα Ελληνικά τον Δεκέμβριο του 17 από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Πότε Tετάρτη 25 Απριλίου 2018, 19.00
Πού Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
115 21 Αθήνα
Live stream https://diavlos.grnet.gr/event/e1076
Facebook www.facebook.com/events/2082775068625699

Η επίσκεψη του Ian MacEwan στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων και των Εκδόσεων Πατάκη και με την υποστήριξη του British Council. 

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 3692 336

Δείτε επίσης