‘Yours and Mine is Ours’ από την Ciara Phillips
Date
Παρασκευή 28 Απριλίου 2017Κυριακή 04 Ιουνίου 2017
Τοποθεσία
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

H έκθεση «Yours and Mine is Ours» της Ciara Phillips – εικαστικού με έδρα τη Γλασκώβη – αποτελεί την πέμπτη έκδοση της σειράς Καλλιτέχνες σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, μία συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη η οποία ξεκίνησε το 2011. Έχει ως στόχο να ενισχύσει την παραγωγή της site-specific δημιουργίας και την παραγωγή έργων από καλλιτέχνες προερχόμενους από την Ελλάδα και τη Βρετανία, σε σχέση πάντα και σε διάλογο με τη συλλογή του Μουσείου.

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση διερεύνησης της συλλογής του Μουσείου, η Phillips επιλέγει να συνεργαστεί με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, ορμώμενη από το εν εξελίξει project της «Workshop (2010–ongoing)», κατά τη διάρκεια του οποίου καλείται να μετατρέψει τον χώρο του Μουσείου σε ένα πεδίο διαλόγου, ανταλλαγής, παραγωγικής συνεργασίας και προβολής.

H Phillips εργάζεται κυρίως με διάφορες πρακτικές εκτύπωσης, ειδικά με το screen printing, ενώ συχνά εντάσσει και φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή στο έργο της. Εικόνες γυναικών εν ώρα εργασίας ή σε τόπους εκπαίδευσης αποτελούν επαναλαμβανόμενα θέματα που προσεγγίζει, όπως και οι φωτογραφίες χρηστικών αντικειμένων που καταλαμβάνουν την καθημερινότητά της. Η έρευνά της στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και ειδικότερα στο συνεκτικό φωτογραφικό αρχείο της Nelly’s, την παρακίνησε να επανεξετάσει τη δική της συλλογή φωτογραφιών και να επικεντρωθεί σε εκείνες που είχαν ληφθεί στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έως και τις αρχές του 2002, όπου και διέμενε εκείνο το διάστημα.

Στη συγκεκριμένη εκδοχή του «Workshop (2010–ongoing)», η Phillips στήνει στο Μουσείο έναν προσωρινό σκοτεινό θάλαμο, όπου προσκαλεί καλλιτέχνες (τη Μαργαρίτα Μυρογιάννη και τον Αντωνάκη Χριστοδούλου), φωτογράφους του Φωτογραφικού Κύκλου, το προσωπικό του Μουσείου αλλά και παιδιά να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του υλικού των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται μαζί της μέρος των προσωπικών φωτογραφικών συλλογών τους, ενώ το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση συναντώντας την καλλιτέχνη να εργάζεται μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλους. Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από τα Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και όσες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο των συμμετεχόντων, παρουσιάζονται στον χώρο μιας έκθεσης που συνεχώς εμπλουτίζεται και αλλάζει.

Στο πνεύμα του προγράμματος Καλλιτέχνες σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Yours and Mine is Ours» αναστοχάζεται πάνω στο ρόλο του Μουσείου και προτείνει νέους τρόπους εμπλοκής του κοινού με το υλικό του. Ενεργοποιώντας τόσο το ιστορικό, δημόσιο αρχείο όσο και τις ιδιωτικές, απόκρυφες και λησμονημένες αναμνήσεις των συμμετεχόντων, το «Workshop» τους παρακινεί επίσης να στοχαστούν πάνω στην ίδια τη διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής. Εξάλλου, η έκθεση λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας, όχι όμως μόνο με την έννοια του λόγου ή της λεκτικής συνομιλίας, αλλά κυρίως μέσω της κοινής πρακτικής, της εργασίας. Θεωρώντας τη διαδικασία παραγωγής, την ανταλλαγή πρακτικών γνώσεων και τη συνεργασία ως μία μορφή ουσιαστικής συνάντησης με τους άλλους, η Phillips προσπαθεί να επικεντρώσει την προσοχή μας σε πράγματα, σχέσεις και μέσα που συχνά θεωρούνται δευτερεύοντα και τους αποδίδεται απλώς «υποστηρικτικός ρόλος» σε σχέση με την «κυρίαρχη δραστηριότητα», όπως λόγου χάρη η εκτύπωση, η φωτογραφία, οι προσωπικές εικόνες, η γυναικεία εργασία κλπ.

Έκθεση

Παρασκευή 28 Απριλίου–Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

  • Τρίτη έως Παρασκευή: 12.00–20.00
  • Σάββατο & Κυριακή: 12.00–21.00

www.facebook.com/events/1288350391273166

Ανοιχτή συζήτηση

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 19.30
Η καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο της σε διάλογο με την Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

www.facebook.com/events/780035435492981

Πού Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138
118 54 Αθήνα

Συνεργάτες έκθεσης: Αντωνάκης Χριστοδούλου, Μαργαρίτα Μυρογιάννη

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2336

Με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων