Αφίσα «Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο»
Date
Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Το πρόγραμμά μας «Circular Cultures» επιστρέφει σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στοχεύει στην προώθηση του βιώσιμου σχεδιασμού και της κυκλικότητας, στην καλλιέργεια ενός κλίματος κριτικού διαλόγου και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των δημιουργικών επαγγελματιών.

Η 5η συνεχής έκδοση του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε ένα διήμερο υβριδικό συνέδριο στην Αθήνα, με ομιλητές από τη Βρετανία, την Ευρώπη και διεθνώς, που θα μοιραστούν μαζί μας καλές πρακτικές και θα φιλοξενήσουν μια σειρά από masterclasses και εργαστήρια.

Το φετινό «Circular Cultures» έχει σκοπό να δώσει το έναυσμα για έναν νέο τρόπο σκέψης γύρω από την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία τόσο στο πλαίσιο ενός αστικού και αγροτικού περιβάλλοντος όσο και μέσα από μια τοπική και παγκόσμια προοπτική. Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου θα εξερευνήσουμε μαζί τις τομές ανάμεσα στα αγροτικά, τα αστικά, τα τοπικά και τα παγκόσμια συστήματα με κύριο ζητούμενο μια σειρά από πιο συνδεδεμένες και αποαποικιακές κυκλικές λύσεις, και παράλληλα θα εξετάσουμε διαφορετικές τυπολογίες βιώσιμων δημόσιων χώρων: την κοινότητα, το νησί, το δάσος, τον χώρο λατρείας, την κατοικία, την πόλη, το σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα εξετάσουμε επίσης:

  • τη δύναμη του διεπιστημονικού σχεδιασμού και του διαλόγου για την κλιματική δράση και την κλιματική δικαιοσύνη
  • τον ρόλο και την ενσωμάτωση των τοπικών υλικών και της χειροτεχνίας στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
  • την ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην έννοια του αγροτικού και του αστικού για την αντιμετώπιση τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων
  • την ανάδειξη του ρόλου των μικρών πόλεων για την αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων μέσω του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής και την αντιμετώπιση της άυλης φύσης της υλικότητας σε σχέση με τον κοινωνικό ιστό.

Ομιλητές

Ανάμεσα στους φετινούς Βρετανούς και διεθνείς ομιλητές είναι οι:

Εργαστήρια

  1. Anupama Kundoo – The Architecture of Co-existence: Human Resources in the context of Natural Resources (in person)
  2. Alice Sharp, Invisible Dust – Art, science and climate change from the rural, urban to the global (in person)
  3. George Kafka, Future Observatory Curator, the Design Museum – Museum as Catalyst: Cultural institutions in the climate emergency (online)

Πρόγραμμα

Συνέδριο

Πότε Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, 14.00–19.00
Πού Εθνική Πινακοθήκη
Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση»
Βασιλέως Κωνσταντίνου 50
116 34 Αθήνα
  Εγγραφείτε τώρα

Εργαστήρια

Πότε Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, 10.00–15.00
Πού Galaxy Space
Γαλαξία 2
117 45 Αθήνα
  Εγγραφείτε τώρα

Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και την αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων στην ενότητα «Documents» παρακάτω.

Η συμμετοχή στο συνέδριο και στα εργαστήρια είναι δωρεάν κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής.

Επιμέλεια του Συνεδρίου:

  • Μαρία Παπαϊωάννου, Head of Arts, British Council Greece
  • Πρόδρομος Τσιαβός, Head of Digital Policy and Development, Ίδρυμα Ωνάση
  • Parvinder Marwaha, Design Programme Manager, Architecture, Design, Fashion, EU Europe and South Asia, British Council

Σχετικά με το πρόγραμμα «Circular Cultures»

Το «Circular Cultures» είναι το πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη, το οποίο έχει στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από βιώσιμο design, την κυκλικότητα και τον χώρο της δημιουργίας. Επιθυμεί να εγκαθιδρύσει τον κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει δεξιότητες και να δώσει γνώσεις στους πρωτοπόρους δημιουργούς, καθώς και να δημιουργήσει ευρωπαϊκά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.

Στην Ελλάδα, το «Circular Cultures» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό και κυκλικό design, τα υλικά και τη βιώσιμη μόδα.

Το «Circular Cultures» είναι μέρος του «Making Matters», ένα πρόγραμμα του British Council που έχει στόχο να προάγει τον διάλογο γύρω από κυκλικό design. Το διαθεματικό αυτό πρόγραμμα διερευνά πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις αναγεννητικές πρακτικές μέσω της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Δείτε τα προηγούμενα συνέδρια «Circular Cultures».

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2336

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Στο συνέδριο θα παρέχεται διερμηνεία στα Ελληνικά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.