Radical Affection: Design for the Soul
Το πρόγραμμά μας «Circular Cultures» – που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Onassis ONX, το διεθνές πρόγραμμα νέων μέσων και ψηφιακού πολιτισμού του Onassis Culture – επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, στοχεύοντας στην προώθηση του βιώσιμου σχεδιασμού και της κυκλικότητας, στην καλλιέργεια ενός κλίματος κριτικού διαλόγου και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των δημιουργικών επαγγελματιών.
Το «Circular Cultures Design School (CC Design School)» στοχεύει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα μάθησης ανάμεσα σε ομότιμους, και ως χώρος συνεργασίας και σύγκλισης δημιουργικών πνευμάτων. Με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιωσιμότητα και τον κυκλικό σχεδιασμό, θα υποστηρίξουμε συζητήσεις καίριας σημασίας ενδυναμώνοντας παράλληλα τους δημιουργούς με περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες.
Φέτος, το Circular Cultures (Making Matters) εξελίσσεται για ακόμα μία χρονιά και παρουσιάζει το «CC Design School», μια σχολή για δημιουργούς και σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων, με τρείς θεματικές ενότητες: «Materiality», «Immateriality» και «Hybrid World» στον κυκλικό σχεδιασμό.
Εστιάζοντας στις θεματικές αυτές ενότητες, το «CC Design School» προσκαλεί τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τα βιώσιμα υλικά και να αποκαλύψουν νέες δυνατότητες, όπου η φυσική υπόσταση των υλικών και της χειροτεχνίας συναντά το απέραντο δυναμικό του ψηφιακού κόσμου.
Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν πώς συνδεόμαστε συναισθηματικά τόσο στους φυσικούς όσο και στους ψηφιακούς χώρους, καθώς και πώς διαμορφώνουμε νέες μορφές συναισθηματικών συνδέσεων με τεχνολογικά αντικείμενα που ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο σε αυτούς τους χώρους και στην καθημερινότητά μας. Σκοπός των συμμετεχόντων είναι να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που προάγουν τη στοργή, την οικειότητα και την αίσθηση του «μαζί».
Κάθε άξονας είναι προσαρμοσμένος σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, προάγοντας μια βαθύτερη κατανόηση και καινοτόμες προσεγγίσεις στα προγράμματά τους.
Η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά.
CC Design School θεματικές
Strand A: Materiality – Physical Intimacy
Οι συμμετέχοντες της πρώτης θεματικής θα εμβαθύνουν στην υλικότητα στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, τον κυκλικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα. Αυτή η ενότητα επικεντρώνεται στο σχεδιασμό διαδραστικών, ηθικών λύσεων για την συνύπαρξή μας σε δημόσιους χώρους και δημόσιες εγκαταστάσεις, που σέβονται τα υλικά. Οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν σε λύσεις αστικού σχεδιασμού για φυσικούς δημόσιους χώρους και δημόσιες υποδομές όπως δημόσιες τουαλέτες, παιδικές χαρές, χώρους ανάπαυσης και σκίασης. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τον κοινωνικό σχεδιασμό και την έννοια του παιχνιδιού για να συνδέσουν τους δημόσιους χώρους με τα συναισθήματα, την ίαση και τη φροντίδα των κοινοτήτων.
Εισηγήτρια: Sahra Hersi
Ομιλήτριες: Ludd Lab
Σε ποιους απευθύνεται:
- Αρχιτέκτονες
- Σχεδιαστές/Καλλιτέχνες
- Αστικοί Σχεδιαστές/Πολεοδόμοι/Placemakers
- Ειδικοί/Σύμβουλοι Βιωσιμότητας
- Design Studios
Strand B: Immateriality – Virtual Affection
Οι συμμετέχοντες της δεύτερης θεματικής θα εξερευνήσουν την χρήση του κοινωνικού σχεδιασμού για την δημιουργία ψηφιακών κοινοτήτων και πλατφορμών που προάγουν τη φροντίδα, την ελευθερία και την αυτοέκφραση. Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στην αϋλότητα μέσω κοινωνικών παιχνιδιών και εμπειριών, εξετάζοντας πώς, με μέσο την σχεδίαση, μπορούν να δημιουργήσουν συλλογική ενσυναίσθηση. Θα εξερευνήσουν επίσης την τεχνολογία των ψηφιακών φίλτρων και πώς αυτά διαμορφώνουν την εικονική ταυτότητα και μεταμορφώνουν τον δημόσιο χώρο.
Εισηγήτριες: Keiken
Ομιλητής: Κώστας Καζαντζής
Σε ποιους απευθύνεται:
- Web Design Studios
- Game Development Studios
- Διαφημιστικά Γραφεία
- Εταιρείες Σχεδιασμού UI/UX
- Καλλιτέχνες
Strand C: Hybrid World – Animate Objects
Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στα φυσικά μας περιβάλλοντα, ξεκλειδώνουμε νέες μορφές αλληλεπίδρασης με τα καθημερινά μας αντικείμενα και τεχνολογικά στοιχεία που συγχωνεύουν τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο. Οι γραμμές μεταξύ υλικότητας και αϋλότητας γίνονται όλο και πιο θολές όταν πρόκειται για τα αντικείμενα και το περιβάλλον μας.
Οι συμμετέχοντες της τρίτης θεματικής θα ασχοληθούν με τις αλληλεπιδράσεις μας με μη ανθρωπομορφικά αντικείμενα, εξερευνώντας πώς η εμψύχωση και αυτές οι αλληλεπιδράσεις διαμορφώνουν τις συναισθηματικές μας συνδέσεις με αυτά και αυξάνουν τον κύκλο ζωής του αντικειμένου. Αυτή η θεματική επικεντρώνεται στη δημιουργία δεσμών με αντικείμενα που οδηγούν σε μακροχρόνιες, βιώσιμες σχέσεις και στον σχεδιασμό πρακτικών που μας εμπλέκουν με τα αντικείμενά μας μέσω της αλληλεπίδρασης και της παιχνιδοποίησης.
Εισηγητής: Χάρης Κρεκουκιώτης
Ομιλήτρια: Lucy Hardcastle
Σε ποιους απευθύνεται:
- Στούντιο Σχεδιασμού Προϊόντων
- Επαγγελματίες στον τομέα της Τεχνολογίας
- Καλλιτέχνες
Αιτήσεις συμμετοχής
Το πρόγραμμα αναζητά 60 συμμετέχοντες (15–20 για κάθε θεματική ενότητα) διαφορετικών δημιουργικών ειδικοτήτων.
Καλούμε δημιουργούς και σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στο «CC Design School» και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινότητας του κυκλικού σχεδιασμού μέσα από τις εμπειρίες, τις γνώσεις και την φιλοπεριέργεια τους. Αναζητάμε 60 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες που εγείρουν το διάλογο και τον προβληματισμό γύρω από κοινωνικά, πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα και υπακούν στις αρχές της βιωσιμότητας και κυκλικότητας.
Σημειώστε ότι η συμμετοχή σε ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος είναι υποχρεωτική.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ατομική, ωστόσο η εκπροσώπηση οργανισμών, ομάδων και συλλογικοτήτων από έναν συμμετέχοντα είναι ευπρόσδεκτη.
Για να συμμετέχετε στο «CC Design School», συμπληρώστε την αίτηση έως την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 (23.59 ώρα Ελλάδας). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Κριτήρια επιλογής
- Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικές αιτήσεις που να περιγράφουν τις περιοχές ενδιαφέροντός τους σε έργα ή έρευνα.
- Η αξιολόγηση της αίτησης θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο «CC Design School» θα υποστηρίξει τη δουλειά τους.
- Θα δοθεί έμφαση στην πιθανή συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
- Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε έργα που εμπλουτίζουν το μαθησιακό περιβάλλον και υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας ζωντανής κοινότητας.
- Θα αξιολογηθεί η δυνατότητα του ενδιαφερόμενου να συνεισφέρει ενεργά στη συλλογική μαθησιακή εμπειρία.
Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: 23 Δεκεμβρίου 2024
Επιμέλεια
- Μαρία Παπαϊωάννου, Head of Arts, British Council στην Ελλάδα
- Πρόδρομος Τσιαβός, Head of Digital Policy and Development, Ίδρυμα Ωνάση
- Hannah Robinson, Architecture, Design and Fashion Programme Manager, British Council
Σχετικά με το πρόγραμμα «Circular Cultures»
Το «Circular Cultures» είναι το πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη, το οποίο έχει στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από βιώσιμο design, την κυκλικότητα και τον χώρο της δημιουργίας. Επιθυμεί να εγκαθιδρύσει τον κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει δεξιότητες και να δώσει γνώσεις στους πρωτοπόρους δημιουργούς, καθώς και να δημιουργήσει ευρωπαϊκά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.
Στην Ελλάδα, το «Circular Cultures» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό και κυκλικό design, τα υλικά και τη βιώσιμη μόδα.
Το «Circular Cultures» είναι μέρος του «Making Matters», ενός προγράμματος του British Council που έχει στόχο να προάγει τον διάλογο γύρω από κυκλικό design. Το διαθεματικό αυτό πρόγραμμα διερευνά το πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις αναγεννητικές πρακτικές μέσω της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.
Δείτε τα προηγούμενα συνέδρια «Circular Cultures».
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου στο Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.
Το «Circular Cultures Design School» πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το διεθνές πρόγραμμα νέων μέσων και ψηφιακού πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Onassis ONX.